Despre tot ce-i fin și fain

Adevărata poveste a fântânii din ,,Familia Bundy”

By 31 august, 2016Travels
read time 1 min
 
31 august, 2016

Adevărata poveste a fântânii din ,,Familia Bundy”

Iubesc să călătoresc, dar chiar mai mult decât să văd locuri noi, ador să văd pe viu… locuri deja-familiare. Locuri din toată lumea în care s-au turnat filme și seriale dragi mie și pe care le simt, indirect, parte din povestea mea. Pentru că în mod sigur mai sunt și alți nostalgici exact ca mine, am hotărât să încep un mic ,,serial” cu destinațiile mele preferate din filme și poveștile lor.

by
MARRIED...WITH CHILDREN, Christina Applegate, Katey Sagal, Ed O'Neill, David Faustino, Lucky the Dog, (Season 10), 1987-1997, © Columbia TriStar Television / Courtesy Everett Collection

 

Peggy: Fără televizor, Al! Hai să stăm și noi un pic de vorbă.

Al: Ești nevastă-mea, Peggy. Atât timp cât voi avea televizor, noi doi nu vom sta de vorbă.

Serialul ,,Familia Bundy” va rămâne mereu pentru mine un clasic al televiziunii. Îl urmăream în fiecare seară la 22:30, pe ProTV, într-o vreme în care serialele se puteau vedea doar episod cu episod, la ora convenită, nu după voia inimii pe YouTube sau Netflix. Râdeam cu poftă, deși povestea lui Peggy și Al avea mereu și ceva dulce-amar, cu toată glumele despre eșec, ratarea vieții și vise neîmplinite. Era un serial cu multe tușe îngroșate, dar cu o infinitate de nuanțe dedesubt. Mie-mi plăcea la nebunie și l-aș putea revedea de oricâte ori, cu aceeași poftă de râs.

 

Când am ajuns la Chicago, în mai 2009, am știut că, în virtutea pasiunii mele pentru locuri în care s-au turnat filme și seriale celebre, trebuie neaparat să văd fântâna de pe genericul serialului, care în mintea mea (și a multora) rămăsese, simplu, ,,fântâna din Familia Bundy”.

Chicago_May_2009 365

 

Așadar, celebra fântână din ,,Married… with children” se află în centrul orașului Chicago, în parcul Grant, și se numește, în realitate, fântâna Buckingham. Fără nicio legătură cu familia regală britanică, ci cu una cât se poate de americană. Și nu, de data asta nu e vorba de familia Bundy.

 

Istoric, fântâna Buckingham este o donație făcută orașului Chicago în 1927 de către Kate Buckingham în onoarea fratelui său, Clarence, iar cei patru cai de mare, câte doi pe fiecare latură, simbolizează cele patru state americane de pe malurile lacului Michigan: Illinois, Wisconsin, Michigan și Indiana.

 

Familia Buckingham și-a făcut averea în industria silozurilor, a oțelului și a proprietăților imobiliare, iar frații Kate și Clarence Buckingham se numără printre marii colecționari și donatori de obiecte de artă din istoria Americii. După moartea fratelui său, Kate – aflată la rândul său la o vârstă înaintată – și-a dorit o fântână care să-i onoreze memoria. În stil Art Deco, cu elemente Rococo, este considerată una dintre cele mai frumos-ornamentate fântâni din America, punctul de inspirație pentru realizarea ei constituindu-l fântâna închinată zeiței Latona, la Palatul Versailles.

Un detaliu care mi s-a părut fermecător

Kate Buckingham a dat mână liberă echipei de arhitecți și artiști care au realizat fântâna (din care a făcut parte inclusiv un sculptor francez, Marcel F.Loyau), insistând asupra unui singur detaliu: iluminarea de noapte a fântânii trebuia să sugereze ,,lumina delicată a lunii”. Kate a lucrat cot la cot cu echipa de proiectare pentru a ajusta culorile și diferitele tipuri de sticlă, până să obțină o combinație de nuanțe care să-i fie pe plac. Într-o broșură veche a parcurilor din Chicago, se consemnează că, în final, ,,fântâna luminată a reușit să evoce o aură mistică, sugerând delicat lumina lunii pe târâmul zânelor”. Frumos, nu?

 

Fântâna Buckingham pe genericul serialului ,,Familia Bundy”

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK