Despre tot ce-i fin și fain

O noapte pe aeroportul din Doha: 5 experiențe de încercat în tranzit

By 16 martie, 2017Travels
read time 3 min
 
16 martie, 2017

O noapte pe aeroportul din Doha: 5 experiențe de încercat în tranzit

Cum poți face un tur gratuit al orașului Doha dacă te afli în tranzit pe aeroport, cum poți să-ți transformi escala într-un răsfăț spa cu 40 de dolari și care e povestea ursulețului iconic care a devenit simbolul aeroportului?

by

Iubesc aeroporturile și tot ce are legătură cu avioanele și îmi petrec o bună parte din viață „între două zboruri”. În acest context, experiența mea de la The Airport Hotel de pe Hamad International Airport din Doha (Qatar) a fost încununarea unei călătorii minunate, din România în Thailanda și înapoi.

img_6895

 

Săptămâna trecută am fost într-o călătorie de presă organizată de Qatar Airways și TAT (Autoritatea de Turism a Thailandei) în Krabi, una dintre cele mai frumoase regiuni din Thailanda, cu ocazia deschiderii zborurilor directe Doha-Krabi. Dincolo de peisajul paradisiac și de templul budhist cu 1.237 de trepte, am povestit deja cum zona a apărut în filme celebre de la Hollwood, inclusiv în Star Wars, seria James Bond sau în ”The Beach”, cu Leonardo DiCaprio.

Pentru că escala a fost destul de lungă la întoarcere (lucru care s-a schimbat odată cu intrarea în vigoare a orarului de primăvară, dar noi l-am prins încă pe cel de iarnă), de la aterizarea în Doha la ora 20:35 și până a doua zi la ora 13:00, când aveam îmbarcarea spre București, am stat într-o cameră elegantă din aeroport.

img_6688

 

Am avut cea mai frumoasă „priveliște” pe care și-o poate dori un iubitor de aeroporturi ca mine: un perete transparent, de sus până jos, cu vedere la Main Hall și la ursulețul imens devenit simbolul aeroportului.

img_6899

 
img_6715

 

În acea seară cu greu m-am decis dacă să dorm sau să rămân trează să mă bucur de moment. Să stau într-un pat cu vedere la main hall-ul unui aeroport, sub mine oamenii să se îmbarce spre toate colțurile lumii, iar eu să stau învelită într-o plapumă, cu laptopul în brațe, fără nicio destinație imediată. A fost o senzație pe care am savurat-o din plin. Poate părea ciudată, dar un călător pasionat înțelege cu siguranță.

img_6883

 

Am avut multe ore la dispoziție – și ce e mai grozav decât să te duci să te plimbi prin duty-free dacă n-ai somn, ca Tom Hanks în „Terminalul”? Ca urmare, am bătut la pas aeroportul, sau o bună parte din el, fiindcă este imens. La un calcul rapid, într-o oră de plimbat alert am parcurs nu mai puțin de 6 kilometri.

Jogging-ul meu de seară s-a desfășurat în acest decor:

img_6892

 

Iată ce am testat și scotocit în noaptea și ziua petrecute în aeroport și ce puteți face și voi dacă aveți escală în Doha:

Turul gratuit de oraș, oferit de Qatar Airways

1488476636638_resized_20170314_041843949

 

1488476497031_resized_20170314_041843408

 
1488476581132_resized_20170314_041842279

 

O escală între 5 și 12 ore poate părea puțin atractivă pentru un călător obosit, dar în Doha vă veți dori să aveți parte de o conexiune puțin mai lungă. În mod normal ai nevoie de viză pentru a ieși din aeroport, dar dacă te înscrii la unul dintre tururile gratuite, Qatar Airways și Qatar Tourism Authority se ocupă de tot, pe loc. Este un mod deștept de a promova o destinație nouă și interesantă și de a-i face pe oamenii aflați în tranzit să-și dorească să revină ca vizitatori.

 

Tururile se programează vizitând ghișeul special Doha City Tour, sunt pe principiul „primul venit, primul servit” și durează aproximativ trei ore. Practic, turiștii sunt duși să vadă toate obiectivele importante ale Doha City, inclusiv Muzeul de Artă Islamică, zona West Bay, Satul cultural Katara, The Pearl Qatar și Souq-ul Waqif.

Acesta din urmă este și singurul souq în care m-am simțit vreodată confortabil. Este luminos, cald, oamenii te lasă în pace să privești și nu e nimeni care să te tragă de mână înăuntru. M-am simțit ca în 1001 de nopți și, chiar dacă am mai fost în state din Orientul Mijlociu, în Doha m-aș reîntoarce ca să explorez un pic mai bine totul.

Câteva ore la piscină și spa

img_6888

 

Spa-ul se află la un etaj mai sus față de hotelul în care am stat, iar oaspeții au acces gratuit. Nu trebuie să fii însă oaspete al hotelului ca să petreci o oră sau două de relaxare. Dacă ai o escală mai lungă e suficient să te prezinți la recepția spa-ului (lifturile se află chiar în lateralul ”Ursulețului”) și să plătești taxa de intrare de 40 de dolari, care îți oferă acces la sala de fitness, la piscina de 25 de metri lungime, și la zona de saună și dușuri.

img_6884

 
img_6885

 
img_6771

 

Zona de Duty-Free

img_6770

 

Aeroportul Hamad a primit de curând primul rating de 5 stele oferit vreodată unui aeroport din Orientul Mijlociu din partea Skytrax, compania internațională de cercetare în domeniul transportului aerian. Doar cinci aeroporturi au primit până acum rating de 5 stele, patru fiind în Asia și unul în Europa.

 

De asemenea, și zona de Duty-Free a fost premiată în ultimii ani pentru selecție și varietatea ofertei: de la Hermès până la un boutique al magazinului londonez Harrods, de la Moncler și Bally la MCM și la kilometri întregi de produse cosmetice, delicatese și mici accesorii.

img_6767

 

Cele două lounge-uri business

La Târgul Internațional de la Berlin, de anul acesta, Qatar Airways a luat premiul Skytrax pentru cea mai bună sală de așteptare pentru clasa business (Best Business Class Airline Lounge) și cele mai bune servicii asigurate de personal în Orientul Mijlociu (Best Airline Staff Service in the Middle East).

E minunat să călătorești la Business Class cu Qatar Airways, dar și dacă ești un călător la „Economic” poți să te bucuri de servicii Business pe aeroport. Există două lounge-uri, în imediata apropiere a hotelului în care am stat.

Primul – Oryx Lounge – este deschis tuturor călătorilor, indiferent de compania aeriană cu care călătoresc, contra sumei de 40 de dolari (fără a depăși 6 ore). În acest preț intră accesul nelimitat la toate facilitățile: bufet suedez permanent, corespunzător meselor zilei, băuturi, jocuri, presă internațională, zonă specială de fumat și spațiu de relaxare.

img_6839

 
img_6838

 
img_6836

 

Celălalt lounge este exclusiv pentru pasagerii Qatar Airways și se numește Al Maha Lounge.

img_6843

 
img_6841

 
img_6835

 

Care e treaba cu ursulețul imens?

img_6834

 

Cel mai bun reper pe care ți-l poți lua în aeroport, venind sau mergând spre o anumită poartă, este ursulețul de 7 metri înălțime care tronează în Main Hall. Pare făcut din spumă, dar e de fapt din bronz de 20 de tone, o viziune modernistă asupra obiectelor care ne marchează copilăria. Autorul este artistul elvețian Urs Fischer. Ironic nume, știu.

img_6889

 

Există doar trei exemplare în toată lumea, celelalte două aflându-se în colecții private. Înainte să apară în Doha, ursul din Main Hall a fost la rândul lui un călător de cursă lungă, fiind expus pe Park Avenue din New York, în fața Seagram Building.

 

Modul în care a ajuns în aeroport suportă mai multe scenarii: fie a fost dăruit de către Urs Fischer familiei regale din Qatar, fie a fost cumpărat de către un membru al acesteia la o licitație Christie’s, pentru suma de 6,8 milioane de dolari. Și semnificația lămpii pe care o are atașată de cap rămâne tot un mister sau o licență artistică. Depinde cum privești lucrurile.

img_6844

 

Pe site-ul Qatar Airways poți găsi toate detaliile referitoare la tururile gratuite prin Doha City, dar și la facilități și la modul de a naviga aeroportul în postura de călător aflat în tranzit.

Fotografii: Diana-Florina Cosmin

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



4 Comments

  • Adda spune:

    Am tranzitat catre India de doua ori în Hamad Airport. Copilul s-a dat in tobogan iar eu am privit cu placere femeile arabe cochete si bogate! M-a inventat ca totul era cu simt artistic! Si mi-a placut jogging lane cum bine zici tu

  • Foarte bine evidentiata serviabilitatea din Middle East, chiar și în aeroport.
    Iar despre ursuleț, când l-am întâlnit la New York, se pregătea pentru a fi scos la licitație, deci poate a doua variantă e bună 🙂

  • Cristiana SERBANESCU spune:

    Superb, Diana. Ador aeroporturile (aspect greu de inteles pentru unii). Multumesc pentru articol 🙂

  • Laura F. spune:

    Draga mea Diana,
    E foarte placut sa calatoresc cu tine, penste tot in lume, prin intermediul blogului tau.
    Indraznesc sa te rog ca in viitorul nu foarte indepartat 🙂 sa divulgi secretele tale de calator, gen ce anume porti in bagajul de mina, aeroporturile tale preferate, cum sa te organizezi pentru un zbor lung etc.