Despre tot ce-i fin și fain

Am intrat în culisele unui simbol al culturii pop: Club Med

By 23 noiembrie, 2016Travels
read time 13 min
 
23 noiembrie, 2016

Am intrat în culisele unui simbol al culturii pop: Club Med

Sunt atâtea referințe culturale la Club Med încât orice cinefil pasionat de scotocit indicii și amănunte aleatorii, așa ca mine, nu a rezistat să nu descopere mai mult despre rolul brandului în cultura pop. Dacă numele vă sună cunoscut, e de-nțeles: s-au făcut filme, i s-au dedicat versuri de melodii, dar mai ales a marcat o generație. Iar acum, Club Med se schimbă pentru o nouă generație.

by

Unul dintre primele contacte cu ideea de resort interactiv de petrecut vara – sau ceea ce numim ,,sat de vacanță” – se leagă în mintea mea de filmul ,,Dirty Dancing”. Dacă țineți minte, personajul lui Jennifer Grey venea în fiecare vară cu părinții și sora ei la ,,Kellerman’s”, unde existau activități pentru toată lumea, iar la finalul sezonului se organiza, pe o scenă, un spectacol în care angajații și oaspeții cântau, dansau și realizau coregrafii împreună.

 

Când am auzit prima dată de Club Med, la câțiva ani după ,,Dirty Dancing”, și am văzut un filmuleț cu angajații lor realizând un dans pe clasicul ,,Hands Up (Give Me Your Heart)”, m-am dus instantaneu cu gândul la acea atmosferă din film, dar cu accent franțuzesc. Sau cu ceea ce francezii numesc superb ,,convivialité”.

087924d2d95457d925b4ddb621f92888

 

Club Med – prescurtare de la Club Méditerranée – este un concept eminamente francez și, dacă vă place spiritul français, este o delectare.

img_20161123_113826

 

De fapt, este o delectare indiferent cât de mult vă place spiritul francez, fiindcă ideea de ospitalitate de la Club Med este atipică, lucru evident din momentul în care pătrunzi în resort și ești întâmpinat pe ponton (în cazul Club Med Kani, despre care am scris AICI) de angajații resortului care fac un dans ritmic de bun-venit. Am spus resort? Pardon, voiam să spun ,,villlage” –  ,,sat”, fiindcă așa se prezintă toate destinațiile Club Med, iar noțiunea de sat de vacanță a supraviețuit aici și s-a reinventat de-a lungul timpului.

 

Persoana aflată la conducerea fiecărui loc în parte nu se numește manager sau director, ci ,,Chef de village”, iar diferiții manageri care se ocupă de bucătărie, sport, curățenie, spa și așa mai departe nu sunt nici ei directori, ci… GO. Prescurtarea de la ,,Gentil organisateur” (Amabil organizator). Nu-i așa că sună poetic? Restul angajaților sunt ,,GE” (Gentils employées), oaspeții sunt GM (Gentils membres), iar singura regulă este cea că atât ,,Chef de Village” cât și GO, GE și GM se distrează împreună în fiecare zi și seară, socializează, dansează și se implică în toate activitățile de divertisment și socializare ale ,,village”-ului.

Există și așa-numitele ,,semnale” (denumite oficial crazy signs) pe care le dă zilnic câte un GO și, deodată, staff-ul se lansează în scheme de dans și coregrafii elaborate. Practic, GO-ul nu este doar un responsabil de un anumit domeniu de activitate al resortului, ci un maestru de ceremonii în toată regula, care are grijă ca toată lumea să se simtă bine.

 

Spre exemplu, iată ce făceau azi angajații (GE) ai Club Med la piscină:

Pe vremuri, spun cei care au stat la Club Med în anii 70-80, ,,convivialitatea” era atât de mare încât practic ,,gentil-organizatorii” organizau cu adevărat ostilitățile după bunul lor plac: spre exemplu puteau hotărî că două familii care nu se cunosc vor împărți aceeași masă, la cină, pentru că au multe în comun și trebuie să socializeze, sau ridicau oamenii de pe scaune la dansuri, cooptându-i în coregrafii fără drept de refuz. Gentil, gentil, dar socializarea era obligația numărul unu a tuturor celor prezenți, iar oamenii intrau în joc.

 

Fast-forward în 2016, epoca socializării extreme prin smartphone sau computer, când lucrurile nu mai stau nici pe departe așa, dar rolul de entertainer și de maestru-de-ceremonii al GO-ului s-a păstrat. Mai mult, pentru a asigura mereu entuziasmul echipei la cote maxime, staff-ul se rotește între diferitele villages Club Med din lume, la 6 luni sau un an, așa că în orice destinație Club Med te-ai afla, ai toate șansele de a avea un profesor de fitness englez, un bucătar spaniol, un instructor de tenis australian, chelneri portoricani, un ,,chef de village” francez, fotografi italieni și cam toate naționalitățile care-ți trec prin minte. Toate dansând împreună, pe marginea piscinei, pe melodii pop.

1479876457705

 

Club Méditerranée a pornit după al Doilea Război Mondial, din inspirația a doi bărbați: fostul jucător de polo Gerard Blitz și Gilbert Trigano, un furnizor de corturi de vacanță. A fost cumpărat rapid de baronul de Rotschild (acel baron legendar), iar expansiunea a fost fulminantă.

 

Primul resort Club Med a fost într-adevăr la Mediterană, mai exact în orașul italian Palinuro, din regiunea Salerno, dar particula ,,Med” a rămas foarte rapid doar la statutul de denumire onorifică, fiindcă brandul și-a depășit cu mult geografia inițială. În prezent, are 66 de resorturi în 26 de țări, cele mai multe destinații exotice, gândite atât pentru familii cu copii cât și pentru tineri amatori de sport sau corporații care vor să vină în teambuilding. Exact pe ideea de club în care există ceva de făcut pentru toți.

 

După ce a fost cumpărat de către un consorțiu chinez în 2015 (în urma unei lupte de trei ani cu o companie italiană, cel mai îndelungat duel pentru un brand din istoria corporațiilor franceze), clubul și-a propus să deschidă între 3 și 5 noi destinații pe an, foarte multe în China, dar și în Europa, în restul Asiei sau în Caraibe.

1479895524788

 
img_20161122_184321

 

În funcție de locul în care se află situat village-ul Club Med, activitățile propuse sunt diferite, iar în unele colțuri de lume chiar spectaculoase, spre exemplu… acrobații de circ cu o echipă de la Cirque du Soleil sau, pentru copii, activități de reconstruire a coralilor alături de biologi marini. Am pus mai jos două filmulețe elocvente în acest sens, cu o precizare importantă.

 

Trebuie să mărturisesc: nu-mi plac câtuși de puțin filmele de prezentare ale companiilor, în general, și le evit cât pot, fiindcă sunt clișeistice. Cele de la Club Med în schimb (ca și DO&CO, despre care scriam AICI că are cel mai cool filmuleț de prezentare văzut de mine vreodată) sunt foarte reușite, de la coloana sonoră și până la montajul dinamic și la durata bine-gândită.

 

Vă recomand să le urmăriți, de curiozitate, pe canalul de YouTube al ClubMed. M-am pornit să caut un video cu echipa lor de la Cirque du Soleil și 10 minute mai târziu tot dădeam ,,Play” la alte și alte filmulețe.

mv5bmtqzzta1yjytnjgzzs00zjdmltk5ndytztgymdnjytjhotrkxkeyxkfqcgdeqxvymzu0nzkwmdg-_v1_sy1000_cr006661000_al_

 

Pentru că tot am pornit articolul de la amintirea mea cu ,,Dirty Dancing”, nici Club Med nu e străin de lumea filmului, ba chiar există două pelicule care au ,,Club Med” în titlu.

 

Primul este Copper Mountain – A Club Med Experience, din 1983, cu Jim Carrey în rolul principal, iar cel de-al doilea, făcut în 1986, se numește, simplu, Club Med și este povestea de dragoste dintre un GO (Linda Hamilton) și un GM (Jack Scalia).

 

Practic, de-a lungul timpului, Club Med a devenit sinonim cu ideea de vacanță și distracție, fiind folosit în cultura colectivă (inclusiv în melodii Beastie Boys, în ,,The Simpsons”, ,,Pink Panther” sau diverse sitcomuri) 51wfdwyrvmlca sinonim pentru tot ce ține de universul resorturilor în care mergi ca să faci lucruri distractive. Într-un fel, a devenit echivalentul turistic al ,,xeroxului” sau al ,,rimelului”.

 

Pentru că unul dintre cele mai noi villages va fi inaugurat în China în 2017 și se află într-o regiune celebră pentru turnarea de filme chinezești, întreg decorul a fost conceput în stil cinematografic, cu referințe tematice la pelicule celebre. O închidere contemporană a cercului.

Eu una voi rămâne la curent cu noutățile Club Med și cu ofertele lor, iar voi puteți face același lucru accesând periodic site-ul Club Med România, unde o echipă franco-română se ocupă de toate cerințele personalizate.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



2 Comments