Despre tot ce-i fin și fain

Cea mai frumoasă papetărie din America

By 10 februarie, 2017Lifestyle
read time 3 min
 
10 februarie, 2017

Cea mai frumoasă papetărie din America

Dacă meseria mea n-ar fi scrisul, mi-ar plăcea să fiu negustor de papetărie. Să-mi petrec viața în miros nostalgic de hârtie, printre carnete, carnețele, caiete și bloc notes-uri. Adică exact ceea ce face compania newyorkeză Galison.

by

Echivalentul englezesc al termenului de „papetărie” este stationery. V-ați întrebat vreodată de ce? Eu, pentru că papetăria e viața mea, am fost curioasă. Așa am aflat că, în Evul Mediu, singurii comercianți care nu umblau din ușă-n ușă ca să-și vândă mărfurile erau negustorii de papetărie. Ei aveau de regulă un loc fix de vânzare, pe lângă școli sau universități, pentru că acolo se afla publicul lor-țintă.

 

Prin urmare, vânzătorilor de caiete și rechizite li s-a spus „stationers”, adică staționari, iar marfa lor a rămas până în prezent „stationery”. Atenție, termenul de ,,staționar” în limba engleză este „stationary”, cu ”a”. Papetărie este ,,stationery”, cu „e”, pentru a face diferența între cele două semnificații.

 

Am început cu această anecdotă fiindcă mi s-a părut încântătoare când am aflat-o și pentru că, de vreme ce ai dat clic pe acest articol, sunt șanse mari să fii la rândul tău un fan al papetăriei.

09066030.pdf

 

Nu cred că am atâtea perechi de pantofi câte carnețele, carnete, caiețele, bloc notes-uri și Moleskine-uri am, unele scrise până la ultima foaie, altele neîncepute, altele în curs de folosire. La pantofi sau accesorii mă gândesc mereu la costul de oportunitate: oare merită, oare o să-l port, oare nu mai am încă un obiect la fel acasă? La papetărie în schimb, rațiunea se anulează. Când văd ceva frumos, fie că e un carnet, o agendă, un pix sau ceva pe/cu care se poate scrie, trebuie să-l am. Acum.

09066030.pdf

 

Așa am descoperit casa newyorkeză Galison, fondată în 1979, care are și ea o poveste interesantă. A debutat ca producător de papetărie pentru muzeele din America, acel gen de produse pe care le găsești în shop-urile adorabile ale muzeelor, personalizate cu expoziția sau artistul aflat în vernisaj. Apoi a publicat calendare și, în cele din urmă, și-a dat seama că poate face mai mult de-atât. În prezent, produce papetărie fină, echivalentul „haute couture” în domeniul carnetelor și al agendelor, integrând arta și designul în papetărie.

 

Au avut și au în continuare colaborări cu artiști contemporani precum Natalie Stopka, KT Smail sau Elizabeth Grubaugh, dar și proiecte-tribut dedicate unor nume iconice precum Frank Lloyd Wright (arhitectul care a proiectat Muzeul Guggenheim din New York) sau Andy Warhol. Succesul a fost atât de mare încât produsele lor se vând acum în toată lumea, prin lanțuri celebre precum Newiman Marcus, Nordstrom sau Barnes & Noble, iar unele dintre carnețelele lor le-am văzut inclusiv la Cărturești. Mai exact cele la care mă refer mai jos.

11105836.pdf

 

Favoritele mele: carnetele lui Christian Lacroix

51zz1ohdvtl-_sx356_bo1204203200_În 2011, designerul Christian Lacroix scotea prima carte dintr-o serie de basme ,,de designer”: povești clasice ale copilăriei, reilustrate de nume mari.

 

Ulterior și Manolo Blahnik (de care am scris chiar ieri, AICI) și-a pus semnătura pe o carte, intitulată ,,Pantofarul și cei 7 pitici”, dar deschizătorul de drumuri a fost Lacroix.

 

Am cumpărat cartea la momentul respectiv și este mai curând un album de artă cu ilustrații și colaje spectaculoase. Papetăria creată de Lacroix alături de Galison mi-a amintit exact de ilustrațiile din carte, cum ar fi aceasta:

draft-dac6368f-3ab6-4304-86e4-603620be28de

 

Cam așa arată agendele lui Christian Lacroix, numai bune de așternut visuri și de făcut planuri pe ele:

09066030.pdf

 
09066030.pdf

 
09066030.pdf

 
galison_b5_curiosities_cvr_9780735351257

 
a5_fantasy_cvr_9780735351264

 

Fotografii: Galison New York

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



3 Comments

  • Bicuti Eugenia spune:

    Cine foloseste o agenda Lacroix are sansa sa scrie pentru posteritate ……

  • Ana-Maria Gombos spune:

    Draga Diana, asa cum bine-ai intuit in incipitul articolului, dac-am ajuns aici, este pentru ca sunt un fan al papetariei si da, imi doresc si eu ca afacere tot o papetarie. Se muleaza perfect pe firea mea romantica si plina de idei. Poti sa imi spui daca exista in Romania agendele Cristian Lacroix ? Mi-ar placea si mie una. Multumesc. P.S. Irina Binder te-a recomandat si iata-ma navigand pe aici, dintr-un articol in altul. Esti minunata, dar cred ca stii asta deja.

    • Diana Cosmin spune:

      Buna, Ana! Iti multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase. Agendele Lacroix sunt si la noi, eu le-am vazut anul trecut la Carturesti Baneasa, sper sa le mai aiba 🙂