Despre tot ce-i fin și fain

Dacă există un film de neratat în 2016, acela e ,,Doctor Strange”

By 3 noiembrie, 2016Culture
read time 3 min
 
3 noiembrie, 2016

Dacă există un film de neratat în 2016, acela e ,,Doctor Strange”

Acest articol nu conține spoilere care să vă strice farmecul vizionării, doar o sumă de idei cu care să pășiți în cunoștință de cauză în sala de cinematograf sau IMAX (da, e genul de film pentru care s-a inventat această tehnologie). Nu divulg decât atât: sper că niciun ceas Jaeger-LeCoultre nu a fost făcut zob cu adevărat în timpul filmărilor.

by

Benedict Cumberbatch, actorul cunoscut din ,,The Imitation Game”, și Dr.Strange, personajul pe care-l interpretează aici, sunt făcuți unul pentru celălalt. Literalmente, nu cred că exista un alt actor cu o fizionomie mai atipică și un aer mai straniu pentru a juca un anti-erou cu numele ,,Strange”, a cărui viață interioară e un puzzle chiar mai complicat decât lumile care se rostogolesc unele în celelalte precum niște cuburi. De fapt stați, ajungem și la partea cu lumile care se fac și se desfac asemeni unor figurine din origami, dar să o luăm cu începutul.

,,Doctor Strange” e un film despre binele care luptă cu răul, bazat pe o serie de benzi desenate, la fel ca ,,The Avengers” sau ,,Captain America”. De fapt, într-o scenă a filmului, lui Strange i se și explică diferența dintre personajele acestui film și ,,The Avengers”: ,,The Avengers protejează lumea împotriva pericolelor fizice. Noi o protejăm împotriva unor amenințări mai mistice”. 

 

La asta se rezumă totul, dar e un ,,tot” la care cu siguranță nu te aștepți, cum nu m-am așteptat și eu. A spune că e un film cu efecte speciale e o banalitate, fiindcă spectacolul pe care l-am urmărit pe ecranul IMAX din Afi Cotroceni bate cam tot ce am văzut până acum în termeni de tehnologie. Spații, orașe, lumi, toate colapsate unele în celelalte, răsturnate cu susul în jos, pliate, îndoite, descompuse în bucăți și apoi recompuse la loc.

 

 

Mi-au amintit de o problemă pe care o studiam la informatică în liceu: recursivitatea, care se descrie prin ,,te uiți la un televizor în care se află un televizor, în care se află un televizor… ” și tot așa. Exact așa se pliază și se deconstruiesc lumile din ,,Doctor Strange” și, ceea ce nu am mai spus la niciun film văzut vreodată: și dacă povestea ar fi fost un fâs absolut, filmul tot ar fi meritat văzut, fie și numai pentru efectele speciale senzaționale.

 

 

Doar că povestea nu e slabă deloc, ba chiar din contră. Îl face pe Strange un personaj foarte tridimensional – și nu doar tehnic vorbind – cu nuanțe, straturi, contradicții interioare. La început îl urăști, apoi îți pare rău pentru el, apoi te enervează din nou, până când, la final, descoperi că ți s-a strecurat în minte și că, brusc, a devenit fascinant. E straniu, dar e… Strange.

Tot la final, simți că ,,Doctor Strange” e rudă de departe cu Leia și Luke din ,,Star Wars”, deși super-eroul care apare în final, după terminarea genericului, este altul și este unul neașteptat (o să râdeți). Sunt reluate constant teme precum forța interioară pe care trebuie să și-o cultive sub oblăduirea unui maestru, traseul inițiatic marcat deopotrivă de lumină și întuneric, precum și alegoria constantă dintre lumea binelui și partea întunecată. Denumită chiar așa: ,,partea întunecată”. 

 

Ideea cu care eu am plecat din sala de cinema și de care se leagă inclusiv ceea ce am scris la început, cu ceasul Jaeger-LeCoultre făcut praf, este tocmai imperfecțiunea lumii și imperfecțiunea noastră, ca oameni. Faptul că suntem un mix de compromisuri, de lucruri bune și de lucruri rele, într-un melanj care poate n-ar trebui să funcționeze în teorie, care are poate severe goluri și lacune, care e pe alocuri complet disfuncțional și eronat, dar care în practică e singurul lucru care ne propulsează înainte. De altfel, unul dintre personaje se referă la un moment dat la Kamar-Taj, locul în care ajunge Strange, ca ,,locul în care se adună lucrurile stricate și sparte”.

 

Latura spirituală și motivațională a filmului este omniprezentă, dar bine-dozată și fără a da în propovăduire ieftină. La un moment dat personajul Christine chiar îi spune lui Strange că ,,vorbește de parcă ar fi intrat într-o sectă”, aluzie la faptul că asemenea discursuri, scăpate din frâu, devin de multe ori apanajul unor guru de ocazie. Dacă știi să asculți și să dai deoparte straturile de prejudecăți, însă, în dialogurile dintre ,,The Ancient One” (interpretată superb de Tilda Swinton) și Strange, apar de multe ori afirmații în cheie, precum:

,,Nu ne învingem niciodată demonii, doar învățăm să ne trăim viețile deasupra lor”

Marvel's DOCTOR STRANGE..Doctor Stephen Strange (Benedict Cumberbatch)..Photo Credit: Film Frame ..©2016 Marvel. All Rights Reserved.

 

,,Nu dorința de a reuși te-a făcut puternic, Strange, ci teama de a nu eșua. Dar tot ea te-a ținut departe și de adevărata măreție. (…) Nu poți supune un râu cu bâta. Supune-te tu curentului și lasă-l să te ducă”

Dintre toate elementele – și sunt foarte multe – care compun puzzle-ul cinematic numit ,,Doctor Strange”, am selectat câteva care mi-au plăcut în mod deosebit. Tot așa, fără spoilere, nu veți afla nimic care să vă strice plăcerea filmului. Din contră, sper ca, după ce îl vedeți, să zâmbiți în sinea voastră și să vă gândiți că avem ceva în comun: faptul că și mie, și vouă, ne-a plăcut la nebunie ,,Doctor Strange”.

Primul element:

Existența ,,civilă” a lui Doctor Strange

Marvel's DOCTOR STRANGE..Doctor Stephen Strange (Benedict Cumberbatch)..Photo Credit: Film Frame ..©2016 Marvel. All Rights Reserved.

 

Primul capitol al existenței lui Doctor Strange, înainte să pătrundă în multiversuri și în lumile mistice, este o sumă de elemente și vanități prozaice, dar extraordinar de spectaculoase: colecții de ceasuri, bolizi de mare viteză gonind prin ploaie pe serpentine, un penthouse cu geamuri până-n podea și o vedere asupra New York-ului care-ți taie respirația. Asemenea detalii.

Marvel's DOCTOR STRANGE..Doctor Stephen Strange (Benedict Cumberbatch)..Photo Credit: Film Frame ..©2016 Marvel. All Rights Reserved.

 
Marvel's DOCTOR STRANGE...Doctor Stephen Strange's Lamborghini Huracan..Doctor Stephen Strange (Benedict Cumberbatch)..Photo Credit: Susie Allnut..©2016 Marvel. All Rights Reserved.

 

Al doilea:

Umorul

O să vă îndrăgostiți de Wong (pe care, în realitate, îl cheamă tot așa, actorul se numește Benedict Wong), bibliotecarul și păstrătorul cărților mistice și unul dintre cele mai savuroase personaje. Nu râde niciodată… sau aproape niciodată, dar câți oameni știți care pot citi sanscrită și mânui relicve vrăjite în timp ce o ascultă pe Beyoncé cu ,,All the single ladies”? Nu, serios vorbesc.

 

Filmul are enorm de multă acțiune, are dramă, dar peste toate astea are, exact în punctele în care trebuie, un umor bine-dozat și foarte… neașteptat. La anumite remarci și momente, efectiv toată sala râdea în hohote, la unison. Și, ascultați-mă pe mine, fiți cu ochii pe Wong.

Marvel's DOCTOR STRANGE..Master Wong (Benedict Wong)..Photo Credit: Jay Maidment..©2016 Marvel. All Rights Reserved.

 

Al treilea:

Efectele speciale și amănuntele lor:

Cui nu-i plac efectele speciale? Ele condimentează un film, dar în cazul ,,Doctor Strange”, cuvântul e prea sărac. E un spectacol vizual care îți stăruie în minte mult timp după ce ai văzut filmul, ca și cum cineva s-ar fi jucat Lego cu bucăți din mintea ta. Mi-a amintit, la o scară de un miliard de ori mai mare, de ,,Inception” (un alt film care mi-a placut enorm) și de scenele în care lumile interioare imaginare ale lui Leonardo DiCaprio se suprapun unele peste celelalte. Dar, repet, la o scară exponențial mai mare.

 

Printre altele, La Sainte Chapelle din Paris, capela cu cele mai frumoase vitralii din lume, a fost transformată în milioane de pătrățele și pliată în fel și chip într-una dintre scene.

Marvel's DOCTOR STRANGE..Kaecilius (Mads Mikkelsen)..Photo Credit: Jay Maidment..©2016 Marvel. All Rights Reserved.

 
Marvel's DOCTOR STRANGE..Kaecilius (Mads Mikkelsen) and the Zealots..Photo Credit: Film Frame ..©2016 Marvel. All Rights Reserved.

 

Al patrulea:

Personajele secundare

 

Nu putea exista un omolog mai perfect pentru Benedict Cumberbatch în afară de Tilda Swinton, dar nici un antagonist mai nimerit decât Mads Mikkelsen, care interpretează în serialul ,,Hannibal” tot un doctor ciudat și cu lumi interioare complexe, pe Dr. Hannibal Lecter.

 

Atât pe Cumberbatch cât și pe Swinton și Mikkelsen îi ajută fizionomia atipică și senzația că fac parte din lumea noastră și totuși sunt departe de ea, detașați de ceea ce se întâmplă în jur. Nu mă refer doar la personaje, ci la morga otherwordly care i-a consacrat pe actori în realitate.

 

Castingul mi s-a părut excepțional făcut, elementul final din puzzle, dacă pot spune așa, fiind Rachel MacAdams, cunoscută, printre altele, din ,,The Notebook”. ,,Christine” nu are un rol de mare întindere, dar reușește să se facă ținută minte, iar feminitatea ei tandră și pe alocuri stângace contrabalasează frumos răceala calculată și ,,întunecimea” în care se afundă în anumite momente personajul Strange.

 

Al cincilea:

Cadrele temporale și ,,sanctuarele”

Scenele din film au fost filmate în Hong Kong, New York, Londra și Kathmandu, Nepal, iar ,,urmăririle” pe străzile orașelor sus-numite și ,,încremenirile” din final vă vor tăia respirația.

 

 

 

Mi-a plăcut de asemenea bogăția de detalii, simboluri și obiecte cu semnificație din studiourile fizice sau construite pe calculator. Inclusiv simbolul rotund și filigranat al sanctuarelor mistice, recurent în mai multe cadre:

null

 

 

Marvel's DOCTOR STRANGE..L to R: Doctor Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) and Mordo (Chiwetel Ejiofor) outside the New York City Sanctum Sanctorum...Photo Credit: Film Frame ..©2016 Marvel. All Rights Reserved.

 
null

 

Al șaselea:

Ochiul lui Agamotto

Marvel's DOCTOR STRANGE..Doctor Stephen Strange (Benedict Cumberbatch)..Photo Credit: Film Frame ..©2016 Marvel. All Rights Reserved.

 

Simbolul magic care se va dovedi un element central în film – ,,Ochiul lui Agamotto” – este o metaforă inevitabilă pentru ceea ce ne-am dori cu toții, uneori, să facem cu viețile noastre imperfecte. Nu să trăim la nesfârșit, ci să putem apăsa rewind pentru a da pe repede-înapoi anumite momente ale vieții, astfel încât să reconstruim ce am dărâmat, să recăpătăm ce-am pierdut și să reparăm ceea ce-am scăpat pe jos și s-a sfărâmat într-o mie de bucăți minuscule.

Marvel's DOCTOR STRANGE..Doctor Stephen Strange (Benedict Cumberbatch)..Photo Credit: Film Frame ..©2016 Marvel. All Rights Reserved.

 

Și, dacă ar fi să aleg ultimul element din mix, pentru mine a fost un anumit moment de profundă umanitate, care mi-a atins inima:

,,Ai zice că m-am obișnuit cu gândul, după atâta vreme. Și totuși, iată-mă aici, lângă tine, încercând să mai trag de timp o secundă, ca să mai văd o dată zăpada…”

Marvel's DOCTOR STRANGE..Doctor Stephen Strange (Benedict Cumberbatch)..Photo Credit: Film Frame ..©2016 Marvel. All Rights Reserved.

 

Și trailerul:

,,Doctor Strange” este distribuit de Forum Film România și intră în cinematografe de joi, 3 noiembrie 2016.

Foto: ©2016 Marvel. All Rights Reserved.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



One Comment

  • Mariana spune:

    Iti recomand un serial cu Benedict Cumberbatch – Sherlock de BBC. Acolo, personalul lui Benedict, care il joaca pe Sherlock Holmes intr-o interpretare moderna, este mai „Strange” decat Moriarty.