Despre tot ce-i fin și fain

Cum faci lumea mai bună prin 11 lucruri mărunte

By 22 decembrie, 2015Learning
read time 5 min
 
22 decembrie, 2015

Cum faci lumea mai bună prin 11 lucruri mărunte

Unsprezece lucruri simple și la îndemână care ar putea transforma societatea noastră într-o #FineSociety, fără ca tu să-ți dai viața peste cap. Și încă unul în plus.

by

Scriu despre lifestyle, despre modă, călătorii și lucruri frumoase. Când am decis numele acestui proiect, nu m-am gândit la #finesociety doar în sensul aristocratic al cuvântului.

 

Primul meu gând s-a legat de #finesociety că o oază de pozitivism, de povești reale și frumoase, de experiențe, de inspirație. O ,,societate” formată din oameni care au nevoie de bune-maniere, de bun-simț și de lucrurile fine din viață. O societate deloc secretă și, sper eu, cât mai vastă.

 

Cred foarte mult în exemplul personal. Nu m-am plâns niciodată că România n-are brand de țară, ci am încercat să fiu eu brandul de țară de câte ori ieșeam peste graniță. Nu am criticat metehnele societății fără să fiu eu un exemplu de ceea ce mi-aș dori să văd în jur. Nu m-am revoltat în fața unei atitudini nepotrivite dacă și a mea era la fel. Eu așa funcționez.

Fiindcă toți vorbim mult și acționăm puțin, iată ce consider eu că ar trebui să facem fiecare pentru ca lumea să fie un pic mai frumoasă și să aibă o șansă să se schimbe. Există schimbări care se fac în războaie și revoluții, dar și schimbări pe care le poți înfăptui zilnic, de câte ori ieși din casă. Eu cred în cea de-a doua categorie.

O #finesociety este, pentru mine, una în care:

ai răbdare să ajungi la un coș de gunoi înainte să-ți arunci țigara/șervețelul/ambalajul/guma sau orice altceva. Dacă nu găsești coș, poți să le ții în buzunar preț de 200 de metri. Buzunarul tău nu se va simți jignit, iar strada va rămâne curată.

alegi să sancționezi ceea ce nu este OK atrăgând atenția, făcând petiții dacă e cazul sau alegând să nu te mai complaci în situația respectivă. Eu nu mai merg cu taxiul fiindcă nu mă simt respectată, nu mai mănânc în localurile în care serviciile au fost proaste (și pe care le-am taxat cu review-uri, stele în minus sau note scrise către manager), spun mereu când am o nemulțumire, fie că e vorba de un șofer/chelner/vânzător/funcționar și, per total, niciodată nu aleg să-l iau în brațe pe ,,Asta este, ce poți să faci?”. Putem face multe, cu condiția să nu acceptăm anormalul ca pe normalitatea noastră.

promovezi lucrurile frumoase pe care le vezi. Fă reclamă oamenilor, locurilor, poveștilor care merită. Ți-a plăcut undeva? Spune-le prietenilor, scrie pe Facebook, fă o recomandare. Te-a impresionat cineva? Spune-i asta, felicită-l, #dămaideparte. Răul și urâtul se propagă rapid, hai să fim ambasadori de lucruri bune.

nu dai șpagă ca să intri în fața altcuiva, ca să ,,sari” niște etape sau că să-ți fie mai bine. Gândește-te că omul în fața căruia te-ai băgat azi ar putea să se bage în fața ta peste o lună, un an sau doi, când viața ta ar putea depinde de asta. N-o face.

nu-ți înveți copiii că viața înseamnă ,,legea junglei” și nu-i educi de mici să fie răi, egoiști și să nu le pese de nimeni altcineva în afară de propria persoană. Am văzut cazuri care m-au îngrozit, de copii care apreciau viața în funcție de branduri, bani, mașini și ,,cât câștigă mama/tatăl tău”. Toate lecțiile de pian și echitație din lume nu vor face dintr-un astfel de copil un domn și nici nu-l vor salva de la o viață tristă. Pentru el și pentru cei din jur.

parchezi unde trebuie, oprești în fața trecerii de pietoni, nu te urci la volan nici dacă ai băut ,,o singură bere” și nu dai flash-uri disperate șoferilor care circulă regulamentar doar pentru că tu ai chef să-ți testezi limitele. Respectă viața, mâine ar putea fi mama, soția sau copilul tău pe acea trecere de pietoni ori în acea mașină pe care o claxonezi în disperare. Sau ai putea fi chiar tu.

îți vezi de propria credință în liniște și pace, fără să încerci să convingi pe nimeni că a lui e greșită. Eu una am ,,linie directă” cu Dumnezeu, iar când simt nevoia să mă rog, El e mereu acolo. Sunt ritualuri pe care simt nevoia să le fac și altele peste care sar, fiindcă nu rezonează cu mine. Nu-i judec pe alții și nu vreau să fiu judecată, atât timp cât faptele reieșite din credința mea nu fac rău nimănui. Vremea cruciadelor personale a trecut.

alegi inspirația, nu invidia. E atât de frumos să te bucuri de bucuria unui prieten! Să vezi pe cineva cu o sclipire în ochi și să-l feliciți sincer. Să poți să întinzi o mână de ajutor atunci când pentru tine acel gest nu înseamnă un mare efort, doar o dovadă de omenie. Pe mine poveștile frumoase din jur mă inspiră și mă hrănesc, le caut înadins fiindcă îmi dau elan.

 

De ce să spui ,,De ce eu nu/de ce mie nu/de ce doar altora li se întâmplă?”, când ai putea să spui ,,Chiar așa… dacă i s-a întâmplat colegului/vecinului meu, de ce nu mi s-ar întâmpla și mie? Ia să fac ceva în sensul asta!”. Decât să moară capra vecinului, mai bine afli cu ce-o hrănește vecinul de-i merge așa de bine.

ești sincer, chiar și când nu-i foarte convenabil. Spune „da” când vrei să fie da. Spune „nu” când vrei să fie nu. Nu spune ,,da” în față pentru ca apoi să te plângi, să bârfești și să insulți persoana sau situația care nu-ți convine. O să ajungi să te respecți mai mult, iar omul sau contextul respectiv s-ar putea schimba.

nu îi umilești pe cei mai slabi, săraci sau neajutorați ca tine. Nu-ți vărsa nervii pe vânzătoarea de la chioșcul din colț, nu-l face să se simtă ultimul om pe băiatul care-ți face plinul la mașină, nu vorbi urât de cei care îți sunt inferiori ierarhic sau financiar. Nu sunt ,,ecusoane cu nume”, sunt oameni cu vieți poate mult mai grele decât a ta.

nu ești #hater. E plină lumea de ei și nu fac decât să se contamineze singuri cu propriul venin. Mușcă-ți limba înainte să rostești o vorbă urâtă la adresa cuiva. Dă-ți singur peste mâna dreaptă când vrea să dea clic la un comentariu ilogic și încărcat de ură. Trage aer în piept și, odată cu el, trage înapoi cuvintele de invidie pe care vrei le rostești la adresa cuiva.

 

Nu e vina lor că ești tu frustrat sau nefericit, e vina ta, fiindcă te porți exact ca și cum ai fi frustrat și nefericit. Din păcate, matematica firescului și a vieții e simplă: dacă faci mereu ceea ce ai făcut mereu, vei avea mereu ceea ce ai avut mereu.

Uiți că există forma reflexivă a verbelor. Trebuie SĂ SE facă. SE dorește. SĂ NI SE dea. SĂ SE schimbe. SĂ NU SE MAI încalce. În acel ,,să se” ne aflăm și tu, și eu, și vecinul de la doi, și mama, și tata, toți suntem acolo.

 

Nu există o entitate abstractă care să aranjeze lucrurile ca „să se” întâmple ce vrem noi. Dacă ești nemulțumit de o situație, oricare ar fi ea, gândește-te ce ai putea schimba la tine, chiar de mâine, pentru a da un exemplu bun.

 

De azi, din clipa asta, reflexivul verbului ești chiar tu.

Hair: Adonis Enache

Make-up: Sînziana Iaru

Foto: Vali Bărbulescu

Concept: Antz (Cristina Pop & Liliana Misăilă

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



11 Comments

  • Anonim spune:

    Felicitări! Mereu reușești sa mă inspiri!

  • ghelbere elena spune:

    Multumesc din suflet pentru acest articol in care spui lucrurilor pe nume.

  • Elena spune:

    Te felicit pentru ce scrii si pentru cum scrii. Si-ti multumesc. Am copii adolescenti si de multe ori le-am trimis link-urile articolelor tale. Pe care, am constatat cu placere, le citesc cap-coada si avem ocazia ca apoi sa discutam pe marginea lor. In padurea de informatii ale internetului, ma bucur ca existi.:)

  • Anca spune:

    Apreciez foarte mult felul in care scrii, sinceritatea si bunatatea pe care o emana cuvintele cand le citesc (de obicei dimineata, la cafea).
    Am o singura (sa zic asa) nemultumire fata de acest articol – „le-am taxat cu review-uri, stele în minus sau note scrise către manager), spun mereu când am o nemulțumire, fie că e vorba de un șofer/chelner/vânzător/funcționar” – mai exact aceste randuri.
    Cred cu tarie ca traim intr-o lume atat de rea si ca micile „fapte bune” conteaza enorm uneori. Am cunoscut multi chelneri, vanzatori cu o viata personala atat de nefericita incat e socant ca au puterea sa mai zambeasca.
    Nu incurajez si ma irita enorm nesimtirea, insa cred in acelasi timp ca e important sa fim buni si rabdatori cu cei mai putin avantajati decat noi.

    • Nesimtirea nu este scuzabila niciodata. Sunt prima care intelege un om mai putin avantajat sau norocos, dar nu un nesimtit. Cand esti nesimtit, faptul ca omul din fata ta trece cu vederea nesimtirea ta e perceput ca o victorie (,,Mi-a mers. L-am prostit”) si ca poti continua sa faci la fel. Niciodata un nesimtit nu o sa se schimbe fiindca un om s-a purtat frumos cu el, o sa se schimbe daca ii este taxat comportamentul. Nesimtirea (atentie, nu situatiile exceptionale cand un om e neindemanatic sau e nou sau are o zi proasta sau ceva perfect uman si de inteles) nu se vindeca prin bunatate si trecut cu vederea, ci prolifereaza. Tara asta e plina de asa ceva, iar eu una am cam obosit sa o accept si sa astept sa treaca de la sine. Nu trece daca nu ridicam noi putin standardele si asteptarile… Cand ii spui unui om ca s-a comportat sub orice critica iar el nici macar nu spune ,,Scuze”, cum sa treci cu vederea? Nu e vorba de un om care nu zambeste, ci de nesimtire, impertinenta, ,,smecherie”.

  • Florina spune:

    Multumesc ca existi !

  • Emil Trifa spune:

    Într-o lune în care prea mulți uităm sensul vieții, e nevoie de oameni ca tine, probabil mai puțin chinuiți azi de propăriile lor decizii de ieri. Ești inspirație! Mulțumesc!

  • Roxana spune:

    Un LIKE din <3 ( inima) pt acest frumos articol! Creste ceva in mine cand vad deschiderea acesta si recunosc parti din mine acolo…

    Nu ai ocazia sa vorbesti aceste lucruri oricand si cu oricine si ar fi un pacat in adevaratul sens al "pacatului" sa ramana nerostite…

  • Anca spune:

    Și aș mai adăuga: zâmbește oricând, oricui. Lumea e mai frumoasă cu oameni senini, fără fețe încruntate.

    • mariana spune:

      …zambeste, pentru ca zambetul ii debusoleaza pe cei care au atitudine negativa de orice fel fata de tine.