Despre tot ce-i fin și fain

Orologerie de mare viteză: ceasuri Roger Dubuis inspirate de Pirelli

By 9 februarie, 2017Lifestyle
read time 5 min
 
9 februarie, 2017

Orologerie de mare viteză: ceasuri Roger Dubuis inspirate de Pirelli

Când două branduri de vârf în industriile lor își dau mâna – brandul orologer de lux Roger Dubuis și celebrul producător de anvelope Pirelli – rezultatul este spectaculos. În cazul de față, e vorba de două ceasuri avangardiste, care împrumută elemente din cauciucurile de Formula 1.

by

Când am aflat de colaborarea dintre Pirelli și Roger Dubuis, am zâmbit. În ultimii 5 ani am participat la aproape toate lansările exclusivistelor calendare Pirelli și am avut ocazia să vizitez și manufactura Roger Dubuis din Geneva, la scurt timp după ce casa elvețiană de orologerie fină fusese cumpărată de conglomeratul Richemont.

De multe ori, oamenii care iubesc ceasurile și se pricep la industria luxului vorbesc într-un jargon al lor, ca și cum tot restul lumii ar trebui să înțeleagă. Pentru cei care abia acum încep să se familiarizeze cu domeniul, se cuvine o explicație. Grupul Richemont este – după LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) și alături de Kering – unul dintre cele trei mari conglomerate globale ale luxului.

 

Brandul de ceasuri fine Roger Dubuis face parte din aceeași familie cu A. Lange & Söhne, Azzedine Alaïa, Baume & Mercier, Cartier, Chloé, Dunhill, IWC Schaffhausen, Jaeger-LeCoultre, Lancel, Montblanc, Officine Panerai, Piaget, Vacheron Constantin și Van Cleef & Arpels.

 

Spre deosebire de multe brandurile de mai sus însă, Roger Dubuis este o poveste tânără. A fost fondat în 1995 de către ceasornicarul cu același nume, care a părăsit compania la începutul anilor 2000 și s-a întors în 2012. La momentul preluării companiei de către Richemont, Roger Dubuis era un brand frumos, dar cu o identitate incertă.

 

Ce înseamnă asta? Existau peste 2.000 de combinații de calibre și mecanisme, dar niciun model cu adevărat iconic. Lucrurile s-au schimbat radical între timp, în doar 9 ani Roger Dubuis devenind jucător de top în lumea orologiei fine… dar cu un twist. Este genul de ceas pe care ți-l cumperi fiindcă te îndrăgostești până peste cap de el și abia apoi afli povestea, istoria și detaliile tehnice. Precum faptul că mecanismele sunt realizate integral in-house.

Ce înseamnă ,,in-house”?

Dacă vă plac ceasurile, veți regăsi de multe ori acest detaliu în orice fel de comunicare cu privire la marile branduri. Casele de orologerie înaltă se laudă cu mecanismele realizate exclusiv ,,in-house” și au toate motivele. Este o declarație de independență care înseamnă că toate componentele sunt create exclusiv de către artizanii brandului, nu achiziționate din afară, de la ETA, compania care, vreme de decenii, a asigurat mecanisme parțiale pentru toate marile case.

 

În 2002, Swatch Group, care deține ETA, a anunțat că va înceta, gradual, să mai furnizeze mecanisme companiilor din afara grupului, forțându-și rivalii să se extindă și să-și creeze propriile mecanisme. Deși la momentul respectiv a fost o lovitură grea pentru multe branduri orologere, ieșirea ETA din scenă a făcut industria elvețiană de ceasuri fine să evolueze și să inoveze masiv. Unul dintre beneficiari a fost chiar Roger Dubuis, care s-a dezvoltat spectaculos, creându-și propriile mecanisme.

De ce sunt ceasurile elvețiene atât de speciale?

Dincolo de mândria de in-house, mecanismele Dubuis sunt omologate cu ,,Sigiliul Genevei”, un etalon al brandurilor orologere locale care atestă gradul de finețe, prelucrare și decorare a mecanismelor de ceas. Pentru cineva din afară, poate părea la prima vedere un exces inutil, dar este vorba, de fapt, de un perfecționism dus la rang de artă.

 

Fiecare piesă, chiar și cele microscopice sau componentele pe care nu le vei vedea niciodată cu ochiul liber, trebuie șlefuită și ornamentată pe toate părțile (adesea tot microscopice) pentru a primi această prestigioasă certificare. Este într-un fel nivelul cel mai apropiat de perfecțiune la care poate aspira un obiect făcut de mâna omului.

 

De ce Pirelli și Roger Dubuis?

Furnizor oficial de anvelope pentru Formula 1, Pirelli are o linie specială denumită PZERO, care valorifică exact know-how său din experiența motorsport. Cauciucurile PZERO sunt făcute special pentru a trece cu brio de testele celor mai experimentați și pretențioși piloți.

Pornind de la această idee, Roger Dubuis a creat două modele ale căror curele sunt realizate din cauciuc de la anvelope Pirelli de pe mașinile care au câștigat competiții de Formula 1.

 

Lansate în ianuarie la târgul de ceasuri de la Geneva, SIHH 2017, cele două modele mizează pe o nuanță de albastru profund, au un design inspirat din profilul anvelopei Pirelli Cinturato și sunt practic două variațiuni ale conceptului iconic al Roger Dubuis, Excalibur Spider.

 

Ceasurile sunt skeletonizate – termen care înseamnă un design ultra-minimizat al carcasei pentru ca mecanismul să fie cât mai vizibil. În cazul modelului Spider, nu doar mecanismul este integrat, ci și bezelul, inelul rotund care ţine cristalul safir fixat de carcasă.

Excalibur Spider Pirelli  Flying Double Tourbillon

Doar 8 exemplare

 

 

 

Este genul de ceas care atrage instantaneu atenția, pentru că e atât inovativ cât și „puternic”, parcă făcut pentru un personaj care trăiește în mare viteză o viață presărată cu aventuri. Carcasa skeletonizată are un diametru de 47 de milimetri și este din titan de culoare neagră, cu vedere la noul calibru RD105S1. Notele de albastru se continuă și pe cureaua cu elemente din estetica Pirelli.

 

Excalibur Spider Pirelli – Automatic Skeleton

88 de exemplare

 

 

Carcasa skeletonizată are un diametru de 45 de milimetri, cu vedere la calibrul RD820SQ. Toate cele 167 de componente sunt realizate manual, îndeplinind cele mai înalte criterii ale „Sigiliului Genevei” (“Poinçon de Genève”) despre care scriam mai sus.

 

Brandul Roger Dubuis se găsește în România la Orologeria Galt.  

Foto: Roger Dubuis, Pirelli

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK