Despre tot ce-i fin și fain

Cum e viața cu aparat dentar, după 3 tentative și un succes

By 2 septembrie, 2016Myself
read time 5 min
 
2 septembrie, 2016

Cum e viața cu aparat dentar, după 3 tentative și un succes

Deși nu sunt medic, mi-aș putea lua oricând doctoratul onorific în îndreptarea dinților la câte experiențe am avut. Medicii folosesc un limbaj tehnic, așa că am decis să povestesc eu lucrurile pe înțelesul tuturor celor care cochetează cu ideea unui aparat dentar. Sincer, direct și fără menajamente. Exact cum le-am trăit.

by

Mă numesc Diana și tot ce mi-am dorit vreodată a fost să am dinți frumoși”. Dacă ar exista un ,,Maniacii de dinți anonimi”, aș fi prima la microfon. Am mai scris de-a lungul timpului despre goana mea după zâmbetul perfect, dar de data asta e vorba despre proces în sine.

 

Sunt în ultimul stadiu al tratamentului meu ortodontic cu Invisalign, și am tot meditat la viața cu și fără aparat dentar.

 

În jurul meu văd tot mai des persoane care decid să-și pună aparat la peste 30 sau 40 de ani, iar asta mă bucură.

 

Mi se pare un semn de normalizare a modului în care ne raportăm la propria persoană. Niciodată nu e prea târziu să remediezi ceva, iar miturile – pe care le-am auzit și eu, de atâtea ori – ,,Dacă treci de adolescență e prea târziu”, ,,Nu se mai îndreaptă dinții după 20 ani”, ,,Tratamentul nu mai e la fel de eficient pe măsură ce înaintezi în vârstă” și altele de același fel – nu sunt decât prostii generalizate, transmise din vorbă-n vorbă.

 

Vedeți voi, la puține lucruri pe lumea asta mă pricep atât de bine ca la aparate dentare.

 

Am purtat trei până acum, și nu pentru că aș fi avut probleme chiar atât de mari – de fapt 90% dintre prietenii mei susțin că nu observă diferența, deși mie mi se pare ca de la cer la pământ! – ci pentru că am făcut, de-a lungul drumului, câteva alegeri greșite pe care le-am plătit ulterior în timp, energie și ani.

Să fie clar din prima: nu fac reclamă la nimic, nu înfierez nimic, nu recomand vreun aparat-minune, nu prezint soluții miraculoase, pur și simplu îmi expun părerea de om care în ultimii 15 ani s-a informat, a încercat și pe alocuri a pătimit cu aparatele dentare.

Prin urmare, iată povestea mea clară, sinceră și neromanțată, cu tot cu semnalele de alarmă și sfaturile pentru cei care cochetează cu ideea unui aparat dentar.

Prima tentativă: 15 ani, aparat dentar mobil

Primul aparat dentar l-am pus în clasa a zecea, la insistențele mele cu cerul și cu pământul și în condițiile în care părinții mei, care mă iubesc și mă văd perfectă, considerau că n-am nicio problemă. Eu consideram că am una – și zdravănă! – încă de pe la 8-9 ani, doar că soarta a făcut să nu-mi iasă în cale cei mai străluciți medici. Nu arăt cu degetul, a trecut multă vreme, dar cred că unele întâlniri în viață sunt o chestiune de șansă: o ai sau n-o ai.

 

Eu am avut (ne)șansa să dau peste niște dentiști de modă veche, cărora eu, copil fiind, le arătam că dinții mei ies un pic strâmb, iar ei, specialiștii, îmi spuneau că n-am nimic și să stau liniștită. Știam că n-au dreptate, dar eu eram mică, ei erau mari, așa că am tot „stat liniștită”, ajungând să-mi pun aparat mult mai târziu decât ar fi trebuit. Și totul a devenit mai complicat.

 

Problema mea era clasică: arcade prea mici și dinți prea mari, ceea ce crea o oarecare înghesuială, vizibilă pentru mine. N-am avut mari complexe, dar zâmbetul a fost mereu obsesia numărul unu. De când mă știu, am încercat să-l corectez cum m-am priceput eu mai bine.

 

Prin urmare, primul meu aparat, la 15 ani, a fost unul mobil, cum poartă copiii (și cum ar fi trebuit să port eu mulți ani mai înainte) – pe care, cu toată sinceritatea, nu l-aș recomanda nici măcar copiilor. E foarte chinuitor și, din câte m-am documentat ulterior (dar aici trebuie confirmat cu un medic, în funcție de gravitatea cazului) nu are o acuratețe prea mare a rezultatelor. Este cel mai ieftin dintre toate, dar cam aici se opresc avantajele.

 

Practic, aparatul mobil pentru dinții de sus se aplică pe cerul gurii, asemeni unei proteze dentare, ceea ce face vorbitul extrem de dificil și de neplăcut. Cel de jos este o bucată de plastic care ,,îmbracă” dinții ca o rochiță, iar efectul asupra pronunției este la fel de catastrofal. Am ales atunci varianta mobilă fiindcă eram o adolescentă naivă și aveam impresia că o gură plină de metal, ca la aparatul fix, era condamnarea la o viață de singurătate. Nu râdeți, vă rog… Faptul că nu mi-am pus atunci aparat fix este unul dintre puținele regrete ale vieții mele. Aș fi scăpat de toate problemele ulterioare, dar na, a fost și s-a dus…

Aparatul mobil pentru arcada inferioară arăta cam așa:

mobilni-2

 

Așa cum vă imaginați, aparatul mobil a fost un fiasco. Îl purtam noaptea cu religiozitate, dar ziua aproape deloc, rezultatul fiind de ,,Meșter Manole” în sens invers: tot ce reușeam să îndur noaptea se ,,surpa” ziua și tot așa. Într-o zi am renunțat să-l mai port pur și simplu și acolo a murit prima mea tentativă de îndreptare a dinților. Tot atunci am început să citesc masiv despre aparate dentare, ortodonție și tratamente, în căutarea unei alte soluții.

 

Am fost la medici, mi-am făcut analize și dosare chinuitoare (imaginați-vă o ditamai oglinda pe care o introduceți în gură pentru ca un specialist să poată fotografia prin ea alinierea dinților), dar nu am reușit să ajung la un numitor comun cu niciun medic. Unii erau foarte buni, dar toți voiau să-mi scoată dinți. Doi de sus, doi de jos, plus măselele de minte (pe care oricum voiam să le scot), ceea ce, consideram eu, mi-ar fi modificat radical fizionomia.

 

Ca idee, există chiar acest filmuleț pe YouTube, cu doi gemeni identici cărora li s-au pus aparate dentare în copilărie, unuia cu extracție de dinți, celuilalt fără, ca parte unui studiu. 20 de ani mai târziu, arată diferit unul de celălalt, fiindcă fizionomia a fost influențată puternic de scoaterea dinților. În perioada în care deliberam dacă să-mi scot dinți sau nu, m-am reîntâlnit întâmplător cu un prieten vechi care, de la ultima noastră întâlnire, cu ani în urmă, își îndreptase dinții cu aparat fix și cu extracții. Privindu-l, am văzut cu ochii mei modificările fizionomiei (nu era nici rău, nici bine, dar părea altă persoană) și m-am convins că nu vreau extracție. Am spus ,,nu” și NU a rămas.

 


Știam că, fără extracție, e posibil ca succesul să nu fie de 100% ci poate un 95-98% sau chiar mai puțin. Voiam să-mi aduc dinții la o aliniere acceptabilă, dar să continui să fiu… eu. A fost ceva ce mi-am asumat, însă depinde de fiecare. Dacă vă simțiți confortabil cu scoaterea dinților pentru a face mai mult loc pe arcade, go for it, așa este și protocolul clasic. Eu una mi-am scos doar cele 4 măsele de minte.

În acea perioadă, căutând variante de tratament fără extracție, am aflat că există o tehnică numită Invisalign, o serie de gutiere subțiri și invizibile, care se schimbă la 2-4 săptămâni (după caz) și care mută dinții lent și elegant, fără să-ți afecteze vorbitul, viața socială și aspectul fizic. Îmi părea un vis devenit realitate, doar că nu existau la noi, iar în afară erau extrem de scumpe. Iar când spun ,,scumpe”, mă refer la ceva de-a dreptul obscen.

invisalign 2-aligners

 

Să vă explic. În 2007, când am plecat să studiez în afară, o parte din programul meu de masterat s-a derulat la Geneva, așa că m-am înființat în cabinetul unui medic francez din Versoix și i-am expus problema, întrebând de Invisalign. Costul tratamentului: 50.000 de franci elvețieni. Nu glumesc, n-am pus niciun zero în plus, încă am emailul în Inbox. La acel moment, Invisalign era un concept revoluționar (în prezent prețul e în jur de 5.000 de euro – un zero în minus – și există și alte variante mult mai accesibile), iar Elveția era… Elveția. Am decis, așadar, să aștept să mă întorc acasă și să văd ce fac.

A doua tentativă: 25 de ani, aparat lingual fix Incognito

Întoarsă în țară, fix în săptămâna în care m-am angajat la Forbes a debutat a doua etapă a reinventării mele dentare. Așa s-a nimerit.

 

Venisem chitită pe Invisalign, dar – negăsind un medic din București care să pună așa ceva – m-am reorientat spre o variantă discretă, dar fixă.

 

Mai exact un aparat lingual, Incognito, invizibil pentru cei din jur, fiind plasat pe interiorul dinților, nu pe exterior.

 

Aveam 25 de ani, un job în care trebuia să cunosc oameni noi zilnic, să fac interviuri, să particip la evenimente și să socializez, așa că eram cu atât mai conștientă de impactul vizual. Incognito a fost varianta mai chinuitoare, dar și-a făcut treaba.

 

Practic, plăcuțele de metal se fixează pe spatele dinților, nu pe față, ceea ce poate părea atractiv, fiindcă nu se vede nimic, dar în același timp este mult mai dureros decât un aparat fix clasic.

 

În prima lună vorbeam ca și cum aș fi devenit brusc rr-ită, peltică și ss-ită în același timp (un coleg glumeț m-a întrebat dacă nu cumva sunt fetița din reclama la Salam Săsesc și am crescut mare), de durere abia puteam să îngurgitez o lingură de supă și îmi începeam interviurile cu ,,Înainte de toate, să știți că nu am un defect de vorbire, port aparat dentar”.

incognito

 

Mi-am scos aparatul Incognito după doi ani, cu o dantură pe care o simt complet nouă, deși dinții sunt aceiași.

 

Mă simt altfel, se vede altfel și fizionomia s-a schimbat doar cât să fiu eu mulțumită. Există însă și un ,,dar…”.

 

Pentru că refuzasem extracțiile, înghesuiala de pe arcade era mare și am avut și neșansa multor peripeții cu aparatul (săreau plăcuțele, ieșeau sârmele și alte lucruri care nu țineau nici de mine, nici de medic), aparatul m-a adus la un 80% rezultat.

 

Rămăseseră mici finețuri, dar la momentul respectiv mi-a fost suficient.

 

Până când, cum spune o vorbă, mai-binele a început să dușmănească binele.

A treia tentativă: 32 de ani, aparat fix transparent Invisalign

Am ajuns să-mi amintesc de Invisalign și, într-o discuție cu un medic ortodont, să mă trezesc întrebând dacă nu cumva acel 20% rămas nerezolvat la mine s-ar putea remedia printr-un Invisalign.

 

Răspunsul a fost pozitiv și așa am ajuns eu pentru a treia oară posesoare de aparat dentar.

 

Nu mă jenează, nici nu mai simt gutierele, trebuie să fiu un pic atentă cum pronunț unele cuvinte (dar numai când sunt foarte obosită sau dacă am vorbit mult în ziua respectivă) și, un lucru de care fac haz mereu, m-a scăpat de ronțăială.

 

Dacă la birou îți mai vin gânduri păcătoase cu covrigei sau prăjiturele, când ai gutiere orice gustare punctuală e privită prin prisma ,,costului de oportunitate”: mă duc, scot gutiera, o spăl, mănânc, mă duc și mă spăl pe dinți, spăl iar gutiera, o pun la loc.

 

Merită oare atâta efort pentru un biscuit? În 99,99% dintre cazuri ajungi la concluzia că nu.

05

 

 

Ultima gutieră din cele 14 o voi purta undeva la începutul lunii martie 2017, chiar în preajma zilei mele de naștere, apoi gata! Aspectul final al dinților o să fie cadoul meu pentru mine. Unul dintre secretele purtării de aparat dentar, de orice tip ar fi el, este că îți vezi dinții cum se îndreaptă, de la săptămână la săptămână, iar asta îți dă elan să treci peste momentele grele care mai pot apărea pe parcurs.

Lucruri pe care vreau să le lămuresc eu, ca de la ,,pacient veteran” la ,,posibil pacient”, fiindcă de multe ori doctorii vorbesc în termeni prea alambicați și tehnici:

Cât de tare doare?

În perioada în care citeam febril despre aparate dentare, îmi aduc aminte un site românesc unde am citit o expresie care m-a urmărit ani buni.

 

La rubrica de ,,Întrebări frecvente”, se explica foarte plastic la ce trebuie să te aștepți când îți pui aparat: ,,Durerea este similară cu cea pe care ai simți-o dacă cineva te-ar lovi peste gură cu o bâtă de baseball”.

 

Îți vine să te duci direct la medic după ce citești așa ceva, nu?

 

Da, aparatul doare, însă afirmația de mai sus este o inepție.

 

Sigur, dinții nu se pot îndrepta dacă nu se mișcă din loc, iar să miști din gingie 32 de dinți nu este ceva care poate fi făcut fără un minim de disconfort.

 

Totuși, în nici un caz nu e o durere care să te facă să te tăvălești pe jos, ci mai degrabă o tensiune ciudată pe care o simți în gingie și în dinte. Nu e permanentă, doar în primele săptămâni după montarea aparatului și, ulterior, în primele 2-3 zile după ,,activarea” periodică a acestuia.

 

În cazul aparatului mobil clasic, activarea înseamnă că se întorc cu cheița partea de sus și cea de jos pentru a depărta și mai mult arcadele.

 

În cazul celor fixe se strâng niște sârme, iar în cazul Invisalign tensiunea apare când pui o nouă gutieră.

 

Indiferent de aparat, disconfortul de activare nu ține mai mult de 2 zile, iar apoi, tot restul de 3-4 săptămâni până la următoarea activare, nu simți nimic.

 

La Incognito, cel montat pe spatele dinților, durerea este un pic mai mare fiindcă limba intră în interacțiune cu aparatul și, pe lângă durerile dinților, apar micile răni datorate vorbitului, pronunția făcându-se prin atingerea directă a limbii de plăcuțe.

Cât de igienic este?

Știu ce vrei să spui: nu se prinde mâncarea în plăcuțe (în cazul celui fix)? Nu se colorează gutierele (în cazul Invisalign)? Nu trebuie să fii super-super atent cu igiena orală? Ei bine da, toate cele de mai sus sunt valabile, dar niciunul nu e un capăt de țară.

 

Când purtam aparat fix aveam mereu la mine periuță interdentară, echivalentul aței dentare atunci când porți aparat.

 

Acum, cu Invisalign, îmi scot gutierele când mănânc și le pun în cutiuța lor, iar apoi, odată terminată masa, mă spăl pe dinți indiferent dacă sunt acasă sau în oraș (am o periuță de poșetă de la Gum, pe care o găsiți în orice farmacie), clătesc gutiera și o pun din nou.

 

În fiecare seară dizolv o pastilă de Corega în apă și pun gutierele înăuntru, pentru igienizare.

 

Am voie să le dau ,,skip” 2 ore pe zi, iar în acel interval ele stau în Corega.

Dacă revin dinții la loc?

Dinții vor tinde inevitabil să revină la loc, au și ei o memorie și râvnesc să se întoarcă la poziția inițială, de aceea încheierea tratamentului ortodontic nu înseamnă scoaterea aparatului și aruncarea lui la gunoi.

 

Există o etapă finală, care durează pe perioadă nedeterminată (a se citi: toată viața) numită contenție. Ea poate fi fixă (o sârmuliță subțire care se cimentează pe spatele dinților, pentru a menține poziția) sau mobilă (gutiere de plastic, asemeni celor de Invisalign, pe care le porți doar noaptea).

 

Contenția mobilă nu se poartă în fiecare noapte, ci după un plan precis, iar la un moment dat ajungi să porți gutierele odată pe săptămână sau chiar mai rar. Când termin cu Invisalign, eu una voi alege însă contenția fixă.

 

Scap de bătaia de cap cu gutierele, nu există pericolul de a le uita acasă când călătoresc, de a le pierde sau de a sta cu grija purtării lor la un anumit interval. De ce să mă mai complic?

De ce costă atât de mult?

Un aparat dentar nu e ieftin, dar costurile lui sunt ușor de explicat.

 

Au de-a face cu argumente concrete, de ordin tehnic și fizic, nu doar de marketing. Incognito, spre exemplu, este făcut din plăcuțe de aur, acestea fiind singurul metal suficient de igienic și de eficient în contextul așezării aparatului pe partea de interior a dinților.

 

Gutierele Invisalign sunt generate, una câte una, în urma unor calcule elaborate făcute pe calculator, în Statele Unite, și trimise apoi, în pliculețe sigilate individual, pacientului final.

 

Unele dintre aparatele fixe clasice sunt și ele făcute dintr-o ceramică specială, iar în esență materialele care se folosesc la realizarea aparatelor sunt, cu mici excepții, prețioase, dar și alese și finisate cu atenție.

 

Când montezi ceva în gura unui om și lași acel ceva acolo ani de zile, nu poți folosi orice metal și orice know-how.

 

Materialele sunt premium, generările se fac pe calculator, iar munca ortodontului e pe milimetri, cu o migală incredibilă. De aici și prețul.

De ce am scris eu toată povestea asta?

Când le spun oamenilor că port gutiere – puțini observă, dar uneori trebuie să le spun eu pentru a explica de ce nu pot să ,,gust” din lucrurile cu care ei mă îmbie – toți par uimiți că ,,mă chinuiesc” cu așa ceva. Acesta e termenul clasic. ,,Dar n-ai nevoie… de ce să treci prin așa ceva?”. 

 

Până și mama îmi spune asta cu fiecare ocazie.

 

Ei bine, pentru mine zâmbetul contează și înclin să cred că, orice ar spune oricine, zâmbetul contează în general.

 

E primul lucru pe care-l văd oamenii, fiindcă o interacțiune implică aproape întotdeauna un schimb de cuvinte, iar cuvintele dezgolesc dantura, fie ea frumoasă sau mai puțin. Nu există ,,nu se vede”, se vede tot.

 

Da, poate un aparat e scump (variază de la câteva sute de euro la câteva mii), e dureros, e anevoios, e tot ce vă puteți dori mai puțin, dar dacă atunci când vă priviți în oglindă simțiți că aveți nevoie de el, programați-vă la un medic. Cereți o părere, luați-vă inima-n dinți – ca să folosesc o expresie foarte potrivită aici – și schimbați-vă viața. Pentru că vă schimbă radical percepția despre voi.

 

Repet, tot ceea ce am scris aici este valabil pentru acei oameni care NU sunt mulțumiți de ceea ce văd în oglindă atunci când zâmbesc.

 

Pentru oamenii care nu râd în poze și preferă să țină buzele lipite (ca dovadă, am căutat o fotografie cu mine ,,before”, ca să vă arăt, dar n-am găsit niciuna clară în care să zâmbesc larg. Oare de ce?), pentru toți cei care au privit vreodată cu tristețe dantura perfectă a altcuiva.

 

Dacă ceea ce vedeți în oglindă, oricât ar fi de drept sau strâmb, vi se pare farmecul vostru și nu vă deranjează absolut deloc, e absolut minunat. Serios!

 

Laetitia Casta, spre exemplu, nu are un zâmbet perfect, dar nu și-a dorit niciodată să-l îndrepte, considerându-l trademark. Dacă vi se aplică și vouă, e perfect, vă veți scuti de multă bătaie de cap.

 

Dar dacă, la fel ca și mine, ați avut întotdeauna pe suflet o nemulțumire în legătură cu acel zâmbet, ori dacă aveți dureri sau cele două arcade nu calcă bine una pe alta (de multe ori există și serioase motive medicale pentru a pune un aparat), atunci nu lăsați lucrurile așa.

 

Cu timpul devine tot mai greu, răbdarea e tot mai puțină și regretele mai mari. Unde mai pui că situația se poate agrava: dacă înghesuirea e prea mare iar dinții nu pot fi curățați cum trebuie, pot apărea carii și probleme mult mai grave. Nu e doar estetica în joc.

 

Cu mâna pe inimă, dacă ar fi să aleg cea mai înțeleaptă decizie luată în viață pentru binele propriu, prima care îmi vine în minte este faptul că am răbdat un aparat dentar Incognito 2 ani. Mi-a schimbat viața.

 

Știu prin ce-am trecut, știu de ce am trecut și știu că a meritat. În viață totul ține de răspunsul pe care ți-l dai singur la întrebarea: ,,Lucrul ăsta te-ar face fericit sau nu?”.

 

Uneori fericirea se atinge după o doză – sau câteva doze succesive – de suferință, dar trebuie să-ți pui întotdeauna problema dacă merită. Iar dacă simți că merită cu adevărat și că o vrei din tot sufletul, du-te chiar azi. Ar putea fi prima zi din noua ta viață.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



57 Comments

  • Dana spune:

    Buna Diana,

    Adresa de contact a medicului tau ortodont din comentarii mai este valabila? Daca nu, imi poti da alte date de contact, respectiv la ce clinica il gasesc? Multumesc!

  • Andrei spune:

    Ceea ce ai inteles din videoclip este total gresit. John Mew (si in prezent fiul sau, Mike Mew) nu sustinea purtarea aparatului fix fara extractie. El nu a folosit, si nu foloseste nici in prezent, nici una, nici alta. Unul din gemeni a purtat aparat si i-au fost extrasi dinti. Celalalt a fost tratat cu aparate mobile, care i-au largit partea superioara a maxilarului si i l-au adus mai in fata, in asa fel incat mandibula a ajuns sa stea mai in fata. Dintii s-au aliniat odata cu miscarea maxilarului.
    Orice aparat dentar fix (si cu extractie, si fara), duce la o fata mai lunga, o crestere in jos care modifica fizionomia. De aceea probabil inca ai o muscatura ‘adanca’ – mandibula ta inca este mult mai in spate

    • Diana Cosmin spune:

      Nu am susținut că promova purtarea aparatului fără extracție ci faptul că, prin comparație, mie nu mi-a plăcut schimbarea fizionomiei. Mi se pare că aș fi devenit altă persoană. E o chestiune de alegere.

  • Ramona spune:

    Bună, imi poți spune te rog unde ți-ai pus gutierele invisalign? Mulțumesc mult!

  • Valentina spune:

    Buna,am vazut articolul tau si vreau sa-mi spun parerea.
    Am avut norocul de o dentista foarte calma,incurajatoare si care cred eu a gasit o solutie buna.
    Anul trecut,la 17 ani fara o luna mi-am pus aparatul dentar mobil.Problema mea:dinti de pe arcada de sus, cei din fata strambi dati in spate foarte in spate.O prob de rezolvat si mai repede chiar de la 13ani dar traind intr-o familie fara prob de genul parintii nu luat in considerare.Da,stiu greu cu vorbitul in public,am intampinat un profesor groaznic de deranjat de chestia asta…Am aproape 8luni si s-au indreptat bine,mi s-a spus ca atunci cand maselel de minte o sa iasa o sa acopere golurile create pentru a incapea.Sunt optimista!Am banuiala ca zambetul meu nu va fi perfect 100% dar macar nu o sa ma mai simt ca inainte stii?Multumesc.

  • Arina spune:

    Parca povestea ta e povestea mea…de la fapte concrete la ceea ce am simțit și ce simt acum spre final de tratament 🙂 Sa zâmbim în fiecare zi!

  • Luminita spune:

    Buna ziua tuturor!
    Usor offtopic ceea ce vreau sa spun: am pus aparat dentar fix la 45 de ani si dupa doi ani si doua luni inca il mai port. Astazi am programare la ortodontist si urmeaza pasul „contentie”.
    Nu am regretat nicio clipa, au fost si perioade de disconfort dar… toate trec.
    Sunt foarte multumita de rezultat.
    Nu m-a oprit, nici macar nu m-am gandit la ce ar zice ceilalti, nici macar fiica mea de 15 ani. Pana la urma e un exemplu despre ce inseamna a face la timp unele lucruri in viata!
    In fine, va imbratisez si va doresc sa nu va lasati descurajate de nimic, nici macar de alegerea unui ortodontist nu prea grozav. Rezultatele se vad din prima luna asa ca va puteti reorienta pe parcurs.
    Zambet sus!

  • Oana spune:

    Buna,

    Am citit de doua ori acest articol, la diferite intervale. Si eu am avut un aparat dentar mobil, acum 17 ani, pe care l-am purtat cam 6-7 luni. Apoi s-a stricat iar medicul a fost asa dezinteresat, incat am renuntat. Acum am 31 ani, am fost la 6 ortodonti in ultimii 10 ani si toti au spus ca, avand maxilarul mai mic si mandibula mai dezvoltata, nu se mai poate rezolva decat prin chirurgie ortognata, adica prin doua interventii chirurgicale, pentru maxilar si mandibula. Am malocluzie clasa a III-a si muscatura de tip crossbite. Practic, musc aproximativ dinte pe dinte, cu maselele orientate usor spre interior. In mod vizibil, am 4 dinti mai strambi si mi se pare strigator la cer de nedrept ca ar trebui sa trec prin doua operatii, plus aparat dentar, plus disjunctor ca sa rezolv problema. Iar operatiile costa cam 7000 euro. Este exclus sa trec prin asa ceva, mai ales ca sunt profesor si mi-ar afecta activitatea. Din experienta ta, exista vreun aparat dentar care, combinat cu extractii (a, am uitat sa spun ca am si molar de minte inclus total), sa poata rezolva problema mea? Chirurgia mi se pare ceva rudimentar si foarte riscant, plus ca nu da rezultate mereu nici macar in alte tari. Multumesc anticipat! Si felicitari pentru reusita! E o placere sa citesc articolele tale!

    • Buna! Uff… din pacate nu cred. Nu sunt medic, fireste, dar am un prieten care se ocupa cu chirurgie ortognata (considerata acum „noua frontiera” in medicina) si m-a interesat subiectul destul de mult, asa ca am tot intrebat. In momentul in care se recomanda chirurgia ortognata, nu prea exista alte posibilitati. Sa stii ca nu e deloc rudimentara, e un domeniu revolutionar si am vazut inclusiv fotografii incredibile cu oameni „inainte” si „dupa”. Din acest punct de vedere, chirurgia poate fi o solutie grozava, doar ca… na, e chirurgie, operatie, nu e ceva in care te arunci cu capul inainte. In afara de a-ti mai recomanda inca un ortondont, din pacate nu am cum sa ma pronunt 🙁 Multumesc pentru cuvintele frumoase si pentru gandul bun si daca te mai pot ajuta cu ceva, scrie-mi. Doar sa pot…

    • Oana spune:

      Buna, Florina!

      Multumesc mult pentru raspuns! O sa merg la inca un ortodont si apoi incerc sa-mi revin si sa fac abstractie de problema asta. Prima tendinta a fost sa incerc sa vorbesc cu cat mai multe persoane care au trecut prin experienta cu aparat dentar, dar fiecare caz e diferit si apoi m-am gandit ca mai mult rau imi fac, vorbind despre asta. Oamenii, in general, observa doar ca anumiti dinti nu sunt aliniati, detaliile (mai grave) le observa fie cei care au purtat aparat dentar, fie ortodontii si specialistii in chirurgie maxilo-faciala. Am citit ca, in alte tari, se pot rezolva astfel de cazuri prin compensare dento-alveolara, facandu-se extractii. Am gasit chiar articole in engleza, cu poze ale pacientilor adulti care refuzasera operatia si au acceptat doar tratament ortodontic. S-a obtinut o imbunatatire vizibila in cazul lor. Insa cand am cautat in limba romana, nu am gasit articole sau informatii despre astfel de cazuri. Probabil, in Romania, ortodontii nu vor sa-si asume un astfel de risc tocmai pentru ca e greu de facut o predictie cu privire la rezultatele finale. Dar, dupa tot ce am citit, cu siguranta am inceput sa dezvolt o pasiune pentru ortodontie si chiar regret ca nu am ales sa urmez Medicina dentara. E un domeniu cu adevarat fascinant!
      Poate ca provocarea si lectia pe care trebuie sa o invat din experienta asta este sa invat sa ma bucur de viata, dincolo de imperfectiuni, to live a little! 🙂
      Multumesc din nou!
      Numai bine,
      Oana

    • Sa stii ca te inteleg: dupa cate am trait si eu cu dintii, la un moment dat chiar spuneam ca mi-ar fi placut sa fac ortodontie. E un domeniu cu adevarat ”life changing” pentru oamenii care iti trec prin mana, ca dentist. Le poti schimba starea de spirit, viziunea despre ei insisi, poate chiar destinul. Ma bucur mult ca ai o atitudine mai relaxata, cred ca asta e si solutia: daca apare o idee mai buna si mai adaptata situatiei tale, o vei gasi cu siguranta, dar nu trebuie sa devina un stres. Te imbratisez!

    • Oana spune:

      Buna,

      Multumesc mult pentru incurajari! Sper ca intr-o zi voi putea rezolva problema. Tehnica medicala, cu siguranta, va avansa, in timp.

      Si eu te imbratisez!

      Oana

    • Alina spune:

      Buna Oana,

      Intre timp a si aparut solutia non-chirurgicala la problema comuna pe care o avem, detaliez dupa in cazul in care nu ai apelat deja ea ea.

    • Denisa spune:

      Buna Alina. Poți sa scrii niște detalii, te rog? De curând am fost sfătuită de ortodont sa apelez la chirurgie pentru remedierea malocluziei. Dacă ar exista și alta soluție , tare m-as bucura.

  • Sava spune:

    Vara asta urmeaza sa imi pun aparat dentar pt a 4-a oara ? prima oara a fost exact ca si primul tau aparat si binenteles ca nu l-am purtat, a doua oara mi-am pus de safir, purtat 2 ani,iar dupa jumate de an(purtand contentie fixa) dintii s-au strambat la loc… am discutat cu ortodontului pt ca nu mi s-a parut normal ca dupa ce am platit peste 3000 euro sa nu ma bucur nici macar 1 an de dinti drepti…asa ca si-a asumat si mi-a pus din nou un aparat, normal de data asta, doctorul inca insista ca nu este nevoie sa imi scot maselele de minte…mare greseala, pt ca dupa aproape inca 2 ani de purtat aparatul, iar s-au strambat dintii dupa scurt timp!  Acum mi-am scos maselele de minte, si nu m-am putut abtine sa nu las o recenzie negativa clinicii care s-a ocupat de mine, iar spre surprinderea mea doctorul s-a oferit sa imi puna din nou aparat dentar, gratuit! Dar de ceva vreme incoace ma gandeam si eu la varianta asta invisalign, dar mi-e tare teama ca voi fi tentata mereu sa nu il port? mi-a fost de folos articolul tau, credeam ca sunt singura din lume care a trecut prin asa ceva.

    • Doamne, ce sirag de ghinioane, desi tind sa cred ca a fost si o eroare medicala pe undeva, nu se poate sa se strambe la loc dintii cu contentie fixa… Sa stii ca la Invisalign exista tentatia de a nu-l purta uneori, ca la orice tip de aparat mobil, dar daca esti motivata merita efortul. Dupa cat te-ai chinuit, macar sa stii ca ai dintii drepti. Bafta multa!

  • Tess spune:

    Buna ziua,
    In prima saptamana de purtare a aparatului Invisalign ati avut rani la limba si la obrajii interiori? Multumesc

    PS. :Felicitari pentru articol!

  • Daniela spune:

    Draga mea,foarte bun articolul si mi-a placut modul tau liber de exprimare.Acuma sa spun si eu ce patesc dupa un an de zile de purtat aparat si patru luni de gutiera.Inspre sfarsitul purtarii aparatului am inceput sa am dureri foarte mari de cap zilnic,eu care nu stiam cum e sa ai dureri de ceva anume.Atata de tare m-a consumat purtarea lui,incat acuma dupa patru luni de gutiera imi vine sa renunt la gutiera pentru ca au inceput din nou durerile de cap si stiu sigur ca de la gutiera ca imi strange f tare dintii ,imi sangereaza(iar asta face sa piarda vitalitatea lor);sigur ,departe de mine faptul de a descuraja pe altii sa -si monteze aparatul dentar ,dar la mine a fost si este o experienta ingrozitoare.sa numai spun ca nu-mi place faptul ca mi-a adus arcada superioara mai infata decat cea inferioara.Is f dezamagita si estetic si prin durere…..ih,sper sa nu mai treaca nimeni prin ce am trecut eu….Mult succe la toti!

    • Draga Daniela, suna groaznic experienta prin care treci 🙁 NU este in regula, nu e o normalitate. I-ai spus medicului tau? Nu cunosc cazul, dar inclin sa cred ca problema nu e aparatul in sine, ci medicul. Un aparat trebuie sa echilibreze arcadele, nicidecum sa le descentreze asa cum povestesti tu. Iti sugerez sa ceri a doua sau chiar a treia parere. Daca tot te-ai chinuit atat, nu renunta asa usor, fara sa mai intrebi si pe altcineva avizat. Sanatate multa!

  • Beatrice spune:

    Buna Diana! Am gasit articolul tau la fix in aceasta perioada in care sunt pe cale sa imi pun si eu un aparat dentar. Poti sa-mi spui ce parere ai despre aparatul dentar autoligaturant Damon? Daca ai dat de el in cercetarile tale si ce informatii ai gasit? Eu am aproximativ aceasi problema ca in cazul dat exemplu in acest filmulet: https://www.youtube.com/watch?v=np6cdeMDIws. Pretul unui astfel de aparat este aproximativ dublu fata de unul normal metalic cu bracket-uri. Pe langa diferenta de pret exista si diferenta ca nu necesita extractii asa cum arata in filmulet si cum am gasit si pe alte site-uri, dar acest lucru ma face sa ma intreb daca intradevar da rezultate sau este doar o chestie de marketing sa te convinga sa il alegi prin faptul ca nu e nevoie sa faci extractia unor dinti sanatosi pentru a-i indrepta pe restul. M-am gandit, ok nu e vorba de pret, dar v-a avea efect daca nu fac extractiile? Frica mea este ca il voi purta si nu se vor indrepta si apoi sa fiu nevoita o iau de la capat. Stiu ca nu esti medic ortodont, dar as vrea sa iti stiu parerea stiind ca ai trecut prin toata aceasta tevatura cu indreptarea dintilor si ai cercetat mai mult aceasta problema. Multumesc frumos!

    • Draga Beatrice, eu n-am avut Damon, deci nu ma pot pronunta, dar stiu ca e foarte bun daca e pus pe cazurile potrivite. Stiu asta de la un bun prieten ortodont, cel care in final mi-a pus si aparatul Incognito. Il foloseste la multi pacienti si e eficient, dar decizia se ia in functie de caz. Dar o parere avizata nu pot sa-ti dau fiindca n-am purtat…

    • Catalina spune:

      Buna Beatrice,eu port aparat dentar Damon deja de 5 luni iar rezultatele sunt uimitoare eu avand dintii extrem de strâmbi jos (in zig-zag)iar acum deja sunt aproape drepți. . Singura extractie necesara a fost o masea de minte pe care oricum o aveam crescuta stramb si era si cariata.Eu il recomand din toata inima .

  • Ioana spune:

    Buna! Super articolul, foarte util pentru noi, cei „la inceput”. Ai putea sa mi spui ce periuta de dinti ai folisit, pe perioada tratamentului cu Incognito?
    Variez intre una electrica Philips Sonicare si manuala (mentionez ca imi simt dintii mult mai curati cu cea manuala, nu ma grabesc delic, am avut 4 luni Oral B si nu m-a impresionat delic). Dar vad ca toti ridica in slavi Sonicare.
    Multumesc mult! 🙂

    • Ma bucur ca ti-a fost de folos 🙂 In perioada cu Incognito am folosit periuta manuala, dar daca as da timpul inapoi as lua Philips Sonicare. Asta folosesc de 2 ani si jumatate, e foarte buna. Si eu sunt maniaca a curatarii dintilor 🙂 Dar daca zici ca iti simti dintii mai curati cu cea manuala e ciudat… n-am mai auzit asta. In general diferenta e radicala de la manual la electric sau sonic.

  • Elena luiza spune:

    Buna Diana. Nu imi vine sa cred ca am dat peste aceasta comora de articol, fix intr o perioada in care ma tot gandesc daca sa fac pasul. M a pus pe ganduri treaba cu extractiile. La mine ingramadirea e mare, cei doi dinti de sus sunt ca niste „fundite” si se incaleca. Extractia maselelor de dinte nu ar rezolva ingramadirea, doar 2 extractii m ar ajuta. Ma gandesc, totusi, ca un zambesc perfect la final ar sterge orice urma de indoiala. Am totusi o intrebare,am auzit de acele capete de la sarmulite care ar neranja interiorul bucal si ar face rani. Ai avut asemenea probleme?

    • Buna, Elena! Da, aparatul face rani, indiferent daca e pus pe interior, cum am avut eu (Incognito), sau pe exterior. E inevitabil, dar sa stii ca rezultatul final merita efortul. Durerea si jena sunt mai mult la inceput, pana se obisnuieste cavitatea bucala cu un corp strain. Parerea mea este sa-ti gasesti un medic in care ai incredere si sa „go for it”. Crede-ma, viata ta nu va mai fi niciodata la fel (a sunat dramatic, dar chiar asa este 🙂 )

  • Ramona spune:

    buna,
    imi spui te rog cat costa aproximativ un aparat cu gutiere? presupun ca pretul e in functie de cate gutiere va fi nevoie pt corectie, nu? multumesc.

    • Buna! Imi este imposibil sa iti dau un pret: e vorba de gravitatea cazului, de numarul de gutiere, de tipul de gutiere… Doar un medic iti poate spune exact si nu vreau sa dau o suma din burta. Mai ales ca eu am fost un caz atipic, mi-am pus gutiere la finalul altor interventii cu aparate, doar pentru lucruri minore.

  • Antonia spune:

    Chiar m-ai motivat cu asta…. De cateva luni ma tot gândesc sa imi pun un aparat dentar fix…când eram mica nu a fost posibil iar acum am 18…cce sa mai …fac 19 in curând.
    Problema e ca desii vreau asta enorm de mult imi e teama de ce vor zice ceilalti…Ma poti motiva si in privinta asta?

    • Ma bucur ca te-am motivat, dar partea cu „ce zice lumea” este o non-problema. Daca iti doresti cu adevarat, nu trebuie sa te intereseze ce vor zice altii. Ce ar putea sa zica? Sa rada? Un om care rade de aparatul dentar al altuia este un stupid care nu merita oricum sa-ti pese de el. Sa li se para… ce? Ciudat? Oamenii isi pun aparate dentare si la 40 de ani si a devenit chiar un element cool sa ai aparat dentar, sa arati ca te ingrijesti de dintii tai. Tom Cruise a avut aparat la 35-40 de ani. O persoana care ar putea avea, din ignoranta, rautate sau ambele, ceva in neregula cu aparatul tau NU merita efortul tau. Peste 20 de ani o sa regreti ca nu ti-ai pus aparat si putin o sa-ti pese ce ar fi zis X sau Y, pentru care oricum vietile lor si nu a ta erau cele mai importante. Daca ne-am trai vietile si ne-am lua deciziile dupa gura lumii si dupa ce zice ea despre noi, nici n-am mai iesi din casa…

  • Mihai spune:

    Buna!
    Si eu vreau sa imi pun aparat dentar fix. Problema este ca doctorita mi-a spus ca fara sa-mi scot maselele de minte nu se poate pentru ca nu este spatiu. Este ok?
    Si a mai precizat faptul ca unii dinti trebuie piliti fiecare undeva la 2 mm pentru a face mai mult loc. Nu voi avea dupa aceea probleme cu rece/cald/dulce sau chiar mai rau din cauza smaltului pilit?
    Iar extractiile celor 4 masele de minte imi vor schimba fizionomia considerabil?

    • Maselele de minte nu schimba fizionomia, sub nicio formă, le poți scoate fără probleme. Și eu le-am scos, am și scris în articol. În general se cariază rapid și, odată cariate, nu se mai tratează. Cât despre pilire: da, se practică, mai ales când există puțin spațiu pe arcade. Sensibilitatea smalțului depinde de la om la om. Eu am un smalț ultra-sensibil iar după o ușoară pilire da… am resimțit o sensibilitate sporită. Dar repet, eu am fost mereu sensibilă. Chiar și așa însă, eu tot mi-aș pune aparat și aș lua-o de la început. Merită toate sacrificiile 🙂

    • Mihai spune:

      Iar acum a trecut acea sensibilitate?

    • A mai trecut. Dar cel mai bine vorbesti cu un medic.

    • Mihai spune:

      Ok. Multumesc!

    • Laura spune:

      Am o intrebare, cum va curatati dintii avand o contentie fixa, nu intra mancare printre dinti, nu exista pericolul cariilor, cum folositi ata dentara, sau cum curatati dintii avand contetia fixa, intreb asta pentru ca ortodontul meu mi-a recomandat contetia fixa, dar si gutiera, si nu stiu ce decizie sa iau. Deasemeni pe ce perioada trebuie purtata contetia fixa, daca trebuie schimbata, precum si daca imi influenteaza vorbirea. Multumesc anticipat

  • Ana spune:

    Bună Diana! Minunat articol, sintetizează informații importante şi este onest. Fetiţa mea are 15 ani şi două luni şi acum termină tratamentul ortodontic cu aparat fix. Costul total a fost de vreo 5000 de ron ( în 2 ani) dar am preferat sa evit probleme la maturitate. Totuşi nu sunt de acord cu tratament prea devreme, la 6 sau 7 anişori nici medicul nu ştie cum vor evolua dinţişorii. Nici medicul nostru nu crede că e bine să începi f. devreme. Succes în continuare!

  • Ioana spune:

    Buna, Diana! Eu am o experienta tare neplacuta cu un aparat dentar din safir. Doar ce mi l-am dat jos si nu sunt multumita de rezultat. Am trei dinti pe care nu mi i-a aliniat frumos si am rugat-o daca poate face ceva din gutierele de contentie. Daca ii poate scoate mai in afara doar din gutierele acelea. Ai idee daca se poate asa ceva? Parca nu mi-as pune iar aparat dentar..plus ca am auzit ca se deterioreaza dintii daca iti pui iar aparat dentar fix. Pentru Invisalign nu am reusit sa strang banuti 🙁
    Pupici

    • Raluca spune:

      Şi eu am aceeasi problema. Am purtat un aparat fix de metal, ,iar acum, la sfârsit, nu sunt mulțumită de rezultat pentru că un dinte este mai in față decât ceilalți si e chiar vizibil.
      Halal medici, sunt foarte dezamăgită si in acelasi timp supărată pentru că am făcut atâtea eforturi pentru a-mi pune aparatul dentar, nu mai zic de banii cheltuiți cât despre faptul că am scos doi dinți pentru ca dintii sa aiba loc sa se alinieze, iar acum, la final, să nu se fie drepți.
      Stii cumva daca se pot îndrepta cu ajutorul gutierelor ? As fi tare recunoscătoare dacă mi-ai răspunde 🙂

    • Uff, stiu ca se intampla sa mai fie diferente fata de planul initial, dar daca un dinte e vizibil mai in fata nu cred ca e okay. Cu gutiere se pot indrepta micile probleme, da, cu sistemul Invisalign sau ceva similar.

  • Ioana spune:

    Buna, f util articolul! Cum a fost extractia celor 4 masele de minte? Si mie mi s-a recomandat inainte de a trece la aparat. Durere dupa operatie? Te-ai umflat? In cat timp ai redevenit „functionabila”?;) multumesc

    • Buna! Ma bucur ca e util 🙂 Asta a fost si scopul. Eu mi le-am extras pe rand, intai sus apoi jos, cate una. Stiu ca se poarta scosul lor calup, cate 2, dar eu nu am vrut extreme. Recunosc ca m-a durut foarte tare, nu extractia (acolo n-am simtit nimic), ci imediat dupa ce a trecut anestezia. Cam in 2 zile am fost functionala.

  • mura spune:

    Buna, Diana! Multumim pentru articol 🙂 si eu am observat in ultimii 3, 4 ani acest elan, fara prejudecati al persoanelor de 30+ care isi poarta zambetul „in lucru”. Si sigur am fost mai atenta de cand mi-am propus si impus sa-mi montez si eu un aparat, pentru ca toata adolescenta am avut poate un complex, ptr ca pe arcada superioara unul dintre canini parca era mostenitorul lui Dracula. Evident ca erau si alte probleme, resimtite doar ca estetice o buna perioada de timp, apoi, citind mai mult si consultandu-ma cu specialisti, am inteles ca este vorba si de o necesitate orto, dincolo de dorinta mea de a avea dintii drepti pentru a purta ruj rosu. I-am invidiat de cand ma stiu pe cei cu zambetul perfect 🙂 si pentru ca sunt o persoana care rade foarte mult si cu „toata gura”, cum se zice. Am de 1 an si cateva luni montat un aparat de safir, si da, schimbarea s-a observat inca din prima saptamana. Putin dureros, intr-adevar, insa merita tot efortul. Te rog, dezvolta putin alegerea ta de a purta o contentie fixa; nu am avut inca aceasta discutie cu ortodontul meu, insa trebuie sa incep deja sa ma pregatesc, peste cateva luni scap de cel de pe arcada superioara. Da, nu a fost nevoie de mai mult timp, insa am avut spatii libere care au ajutat la alinierea lor mai rapid. Ai facut alegerea asta doar pentru ca scapi de grija de a nu le uita/pierde? Multumesc!

    • Buna, Mura! Dupa Incognito am purtat contentie mobila, pana mi-am pus Invisalign, si era o bataie de cap. Sa nu o uit acasa daca plec (in primele luni), apoi sa nu o pierd, apoi erau seri in care nu aveam chef sa dorm cu gutierele dar trebuia sa o fac… pentru mine a fost un efort in plus. O contentie fixa o pui o data (nu stiu daca se schimba la ceva ani, aici trebuie sa intreb) si ai scapat de baletul cu pus gutiere, scos gutiere. Acesta e motivul meu.

  • Elena spune:

    Salut! In urma unei consultatii la ortodont mi sau sugerat 2 extractii.Eu am o saptamana de cand am facut doua extractii de premolari. De cel din stanga nu imi pare rau ca aveam doi pe un loc si am ramas cu cel care nici nu se vedea pana acum.Dar ma gandesc si imi pare pentru cel din dreapta. De cand am citit informatiile de mai sus,ma gandesc mereu ca poate am facut vreo prostie facand extractii,daca o sa mi se modifice fizionomia vizibil?? Mie frica ca mi am dorit sa un zambet frumos si mai tarziu sa ajung la concluzia mai bine asa cum era decat cu fizionomia schimbata prea mult!!!

    • Buna, Elena! Stai linistita, daca medicul ti-a recomandat acele extractii si mai ales ca spui si tu ca aveai doi pe un loc, sunt absolut convinsa ca va fi bine. Sunt cazuri borderline, cum am fost eu, in care ,,la carte” spunea extractie, dar se putea si fara (mai greu, cu chinuiala mai mare, dar nu am vrut sa imi schimbe deloc forma fetei). Cand sunt inghesuiri majore, insa, nu ai cum fara extractie. Te asigur de un lucru: vei fi uimita, in sens pozitiv, de cum vei arata la finalul tratamentului! Iti spun din experienta, iar in cazul tau inghesuirea fiind destul de mare, din cate inteleg, efectul va fi wow! Iti tin pumnii 🙂

  • Fica Balancan spune:

    Of, Diana! Prin aceeasi poveste am trecut oarecum si eu, doar ca nu am reusit sa adun banii pentru Incognito (am auzit ca e destul de complicat cu schimbatul gutierelor si nu intotdeauna are efectul dorit) sau ceva de tip Invisalign. Asa ca m-am decis sa pun unul clasic. Si odata ce am dat drumul procesului – in 10 luni (!) am avut un zambet impecabil. Si m-am intrebat: de ce am asteptat atat? De ce mi-am pus atatea piedici? Ah, da – lucrez in moda si sunt prejudecati… Oh! Am scris despre experienta aici: http://www.ficaabalancan.com/index.php/2016/07/31/viata-cu-aparat-dentar/ – poate ajuta si inspira pe cineva!
    Love,
    Fica

    • Mi se pare ca, Slava Domnului, evoluam putin in directia buna si nu mai sunt chiar atatea prejudecati. Indiferent unde lucram si cat de sociabili trebuie sa fim. Te felicit pentru elanul tau si pentru rezultat. Si eu mai am putin 🙂 Te pup! P.S. Ma uit acum pe postarea ta, schimbam experienta si impresii 🙂

  • D. spune:

    Si eu mi-am pus aparat dentar acum, la 31 de ani, dupa cel putin 15 ani de complexe. Mi-e greu, am scos deja 4 masele (din care doar una sanatoasa) si o sa urmeaze in curand si cele de minte. Ma gandesc in continuu la cum o sa fie la final si ma incurajeaza gandul asta, de abia astept sa ma vad cu dintii drepti 🙂

  • Geanina spune:

    Mulțumesc foarte mult! ?

  • Roxana spune:

    Buna Diana, o prietena draga mi-a recomandat articolul tau, ma bucur mult sa vad ca mai sunt curajosi care nu considera ca e prea tarziu sa faci ceva pentru zambetul tau 🙂 Port si eu Invisalign, sunt la primul set de alignere, mai am mult pana la rezultatul final dar abia il astept.
    Ma regasesc in povestea ta cu mama, care nu ma intelege si in pozele in care nu am un zambet larg , pentru ca..nu eram eu multumita de el.

    • Multumesc pentru mesaj, Roxana! Mamele noastre ne vad perfecte, intr-adevar, si nu le putem judeca pentru asta. Cand o sa avem copii si noi vom fi probabil la fel. Desi cred ca eu una voi fi obsedata de dintii copilului meu, o sa-l duc de mic la ortodont ca sa-si rezolve problemele din timp, daca va fi cazul, si sa nu ajunga sa poarte aparat la 30 de ani, ca mine :)) Despre Invisalign: sa vezi ce repede trec alignerele, eu sunt la al 4-lea si parca ieri incepeam. Oricum, facem asta pentru noi si merita fiecare secunda. La aparate dentare mi se pare ca se aplica perfect vorba aceea motivationala: ,,A year from now you will wish you had started today” 🙂

  • Geanina spune:

    Salutare!
    Te înțeleg perfect in tot ceea ce ai spus. Parca a venit facut special pentru mine articolul, pentru ca tot caut de ceva vreme o recomandare pentru un ortodont bun. Eu nu am reușit sa imi pun aparat si regret nespus. Dupa ce renunta bebe la alăptat este primul lucru pe care il voi face. Sunt atâtea clipe minunate care merita un zâmbet larg Daca nu este o rugăminte prea mare si nu iti faci vreo obligație, crezi ca poți sa imi recomanzi un ortodont? Sau o clinica? Invisaglin nu cred ca se pretează la mine, cred ca unul clasic imi va trebui. Am înțeles ca își fac efectul mai repede. Bine, nu stiu cat de bine sunt eu informata. O seara frumoasa!

    • Buna, Geanina! Ma bucur ca ti-a fost de folos 🙂 Eu ti-l recomand cu caldura pe ortodontul meu, Marius Maris. Are cabinet in Bucuresti, pe Splaiul Unirii. Scrie-i la [email protected] si iti raspunde imediat. El iti poate spune cel mai bine ce ti se potriveste. De regula Invisalign e pentru lucruri minore, fineturi. Daca e o inghesuire mai serioasa nu stiu daca ar merge. Dar nu sunt doctor, cu toata experienta mea in aparate, eu cunosc doar cazul meu foarte bine 🙂 Cand te vede medicul, el o sa stie sa-ti propuna exact ceea ce ti se potriveste. E un tip ffff onest si nu recomanda niciodata ce e mai scump, ci din contra, iti spune clar: ,,Avem optiunea x si optiunea y, y e mai scump, x e mai ieftin, amandoua fac acelasi lucru, eu zic sa mergem pe x mai bine”. Ca viteza sa stii ca Invisalign si aparatul fix sunt cam la fel. Oricum, te lamureste Marius cel mai bine. Multa bafta. O sa merite, crede-ma!