Despre tot ce-i fin și fain

1 mai la Sighetu Marmației: plec să povestesc despre Maramureș

By 26 aprilie, 2018Happenings
read time 5 min
 
26 aprilie, 2018

1 mai la Sighetu Marmației: plec să povestesc despre Maramureș

În fiecare an fac câte un tur luuung de tot prin țară, încercând să ajung unde n-am fost niciodată sau să revăd locuri pe care le iubesc. Anul ăsta mi-am dus obiceiul și mai departe. Împreună cu cei de la Art&Craft, plec într-o expediție de scris povești și filmat conținut video despre tot ce e mai interesant și inedit în Oradea și în Maramureș, de la istorii meșteșugărești la peisaje, obiective de vizitat și colțuri ascunse.

by

Sunt o călătoare prin excelență și stau mult printre avioane, dar recunosc că n-am așteptat de mult o plecare așa cum aștept acest proiect în Maramureș, care debutează MÂINE, 27 aprilie, și se va încheia pe 5 mai.

 

 

Mă simt ca-n copilărie, când număram zilele rămase înainte de călătoria cu trenul până în Ardeal și aveam invariabil fluturași de nerăbdare în stomac. Mai ales că, în sfârșit, voi ajunge și în locul pe care-l vedeam mereu scris pe plăcuțele trenurilor și care-mi părea capătul misterios al lumii: Sighetu Marmației. Da, voi ajunge chiar acolo, aproape de unde se agață harta-n cui.

 

Îmi place enorm să umblu prin țară, chiar și cu drumurile pe alocuri neprietenoase și cu orele obositoare de condus. În ultimii trei am bătut la pas vreo 10 orașe din țară și am descoperit niște locuri minunate. Doar că, de data asta, nu e doar „umblatul” meu clasic prin țară.

 

De data asta e un proiect concertat, din care vor ieși niște povești și filmulețe atent lucrate despre locuri speciale din România. În orașul din care pornim aventura – Oradea – am fost anul trecut și mi s-a părut fantastic. Sincer, cu mâna pe inimă. M-am simțit ca într-un oraș din afară, unde totul este aranjat, cochet, ușor de navigat. Am stat doar o zi, dar mi-am promis că mă voi întoarce și mi s-a împlinit dorința.

 

Fotografiile care ilustrează acest articol sunt din Oradea, le-am făcut anul trecut și abia aștept să regăsesc din nou aceste locuri. Ca pont, vă spun că vom ajunge și în restaurantul unui chef talentat și foarte pasionat, unde am mâncat anul trecut și m-am simțit ca în orice capitală europeană. Și ca gust, și ca ospitalitate.

 

În Maramureș, destinația noastră principală, n-am ajuns (spre rușinea mea) niciodată până acum. Am fost în celălalt colț al lumii, dar nu pe Valea Vaserelor, în plimbare cu Mocănița, și nici la Cimitirul Vesel de la Săpânța. Spre rușinea mea, cum spuneam. Dar iată că ajung acum și nu doar ca simplu turist ci și un pic în postura de „documentarist”: mă duc să întreb, să caut, să scriu, să povestesc, să pozez, să filmez împreună cu o echipă minunată. 

 

 

 

 

Cu Alexandra Ungureanu și echipa Art&Craft m-am cunoscut anul trecut, când am făcut un proiect de un weekend în Sinaia. Ei susțin foarte mult munca meșteșugarilor (am scris povestea AICI), iar în cadrul proiectului lor de promovare a locurilor frumoase din țară, am convenit anul trecut să facem un filmuleț de 2-3 minute despre Sinaia. Acesta era planul. 

 

În realitate, a ieșit un filmuleț care a strâns mii de vizualizări, plus multe poze și articole despre obiective fascinante precum Muzeul Trenulețelor sau Casa Memorială George Enescu. Am avut și peripeții: am rămas „sechestrați” la Stâna Regală fiindcă un copac căzuse și barase drumul și am așteptat pădurarul să ne elibereze. 

 

Per total, am avut o chimie atât de bună și ne-am găsit cu toții atât de pasionați de umblat prin țară încât anul acesta weekendul s-a transformat în 10 zile de explorat Maramureșul. Vor ieși filmulețe, poze, povești, interviuri cu meșteșugari. Facem reclamă la România, de drag și de pasiune. 

 

Scriu acest „teaser” și sunt la fel de bucuroasă ca fetița aceea de 5 ani care aștepta să plece în Ardeal acum 30 de ani. Cred că asta înseamnă norocul: să-ți „upgradezi” pasiunile astfel încât chiar și în momente diferite din viață să ai aceleași bucurii, dar la altă scară.

Ne auzim de pe drum! Ne puteți urmări pe site, unde voi posta foarte des, dar și pe pagina Fine Society și pe pagina Romanian Art & Craft.

2 Comments

 • Cristina spune:

  Oh, Oradea mea natală. 🙂 Abia aștept să ajung și eu pe acasă vara asta! Enjoy!

 • odetta spune:

  Minunat !
  Abia astept postarile tale, vor fi binevenite pentru mine! La vara mi-am propus acelasi traseu. Ca si tine, spre rusinea mea, nu am fost in partea aceea minunata de tara.
  Sa mergeti cu bine si sa fiti Bine-Bine!
  Odetta

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.