Despre tot ce-i fin și fain

Artistul, muzicianul și fata cu fotografiile

By 19 septembrie, 2018Frivolities
read time 3 min
 
19 septembrie, 2018

Artistul, muzicianul și fata cu fotografiile

Fiecare dintre noi are un avatar. Nu mai e doar un scenariu de film, ci prezentul în care sintetizarea personalității noastre într-un alter-ego digital e mai facilă ca oricând. Qreator by IQOS transpune această realitate într-o colecție de tricouri realizate de artistul Ghica Popa, a treia serie de creații exclusive Qreator de anul acesta.

by

Am scris de mai multe ori despre Qreator, fosta casa Oromolu, adică reședința guvernatorului Băncii Naționale a României între 1922 și 1926, pentru că e un spațiu al noutății palpabile. De multe ori vorbim despre creativitate la modul strict teoretic, ca și cum inovația, noutatea și spiritul cool ar fi ceva intangibil, care plutește deasupra noastră, a tuturor, fără putința de a o prinde.

 

La Qreator se întâmplă lucruri cool și palpabile: evenimente în care se vorbește despre tehnologie și inovație, expoziții avangardiste, plus tot felul de experiențe inedite care umplu camerele de muzică, pictură sau fotografie. Și, tot în acest stil concret, de vara aceasta există o serie de produse realizate de designeri și artiști autohtoni, în exclusivitate pentru Qreator. Evident, toate au ceva deosebit: un twist, un element neașteptat, ceva care să le facă inedite.

 

Seria de obiecte cool, disponibile în oferte speciale exclusiv în spațiul Qreator, a început în iulie, cu Mihaela Glăvan, care a creat patru modele de genți din piele, versatile și cool, bune de purtat la petreceri, la concerte sau în viața de zi cu zi. Ce mi-a plăcut mie cel mai mult? Faptul că sunt unisex. 

 

Eu una sunt o mare fană a abordării unisex și viitorul modei, al parfumeriei și al multor industrii cam în această direcție se îndreaptă de ceva vreme. Combinația echilibrată dintre stilul masculin și feminin aduce o atenție mai mare la croiuri și la structură, tipică vestimentației masculine, aruncând în același timp în ecuație detaliile rafinate și soft, tipice zonei de modă feminină. Ba chiar în Franța există branduri care au început să lanseze colecții capsulă de piese pentru bărbați… dar pentru femei: ,,Menswear for women”. Așa că gențile unisex ale Mihaelei au fost fix pe gustul meu.

 

 

În august, designerul Irina Voinea a creat o colecție-capsulă: două tricouri printate și două geci cu două fețe, gândite pentru a putea purta aceeași piesă vestimentară în contexte diferite. Și aici e un element de viitor: ideea de „2 în 1”, vehiculată tot mai mult și cu mare succes în lumea modei. Pentru că trăim într-o societate aglomerată, grăbită și solicitantă, avem nevoie de obiecte care să ne facă viața mai simplă, s-o înlesnească. Iar ideea unor piese vestimentare care să facă pentru noi mai mult decât ne așteptăm este poate tendința mea preferată din acest moment.

Acum, până la finele lunii septembrie, puteți găsi la Qreator o serie de tricouri cool și ingenioase, semnate de ilustratorul Ghica Popa și inspirate indirect de încăperile creative de la Qreator, mai precis de camera de muzică, camera de fotografie și camera de pictură. 

 

Artistul, muzicianul și fata cu fotografiile sunt doar trei dintre personajele imaginate de Ghica Popa, artistul care și-a făcut un nume din transpunerea oamenilor sub formă de roboței, adică exact avatarurile despre care vorbeam la începutul acestui articol.

 

Fiecare dintre noi se poate identifica lejer cu unul dintre cei trei, fiindcă – sălășuind cu toții în această lume virtuală – ajungem, inevitabil să avem preocupări și gânduri similare, iar muzica, fotografia și arta ne aduc pe toți împreună într-un fel sau altul.

 

Eu una recunosc că mă simt „fata cu fotografiile”, fiindcă îmi place foarte mult să surprind mărunțișuri din viața de zi cu zi, pe care alții nu le bagă de seamă. O firmă cu nume simpatic, pe o străduță lăturalnică din București. Un afiș vechi, uitat de vreme, rămas pe un perete pe lângă toată lumea trece și nimeni nu observă.

 

O combinație de acoperișuri, culori și nori, zărită într-un anumit moment al zilei, deasupra orașului. Până la urmă, așa cum spunea Jonathan Swift, marea artă a descoperirii înseamnă să vezi ce vede toată lumea, dar să te gândești la lucrurile la care nu se gândește nimeni. Creativitate aplicată la viața de zi cu zi.

 

 

Fotografii: Qreator