Despre tot ce-i fin și fain

Cât de modernă crezi că e România ta?

By 7 septembrie, 2016Happenings
read time 3 min
 
7 septembrie, 2016

Cât de modernă crezi că e România ta?

Vara asta a fost despre România și locurile cu poveste pe care le-am descoperit și împărtășit cu voi. La început de toamnă, pofta mea de hoinărit continuă cu un nou proiect cool: plec prin țară pe bicicletă alături de fotograful Sorin Onișor, pentru a ,,cartografia” o altă față a României. Una care trăiește și evoluează, iar noi trebuie doar s-o (re)descoperim și să-i spunem pe nume: România modernă.

by

Nu știu alții cum sunt, dar ori de câte ori cineva din afara țării m-a întrebat cum e țara din care vin, am încercat din răsputeri să fug de clișeele tip ,,Ghid turistic de România pitorească în 10 pași”. De cele mai multe ori habar nu aveam dacă omul respectiv va ajunge vreodată să și viziteze ce-i povestesc eu, dar voiam neaparat să-i rămână în minte o imagine tridimensională și vie.

 

IMG_3999

 

Când se gândește la România, mi-am dorit să și-o imagineze în termenii prezentului dinamic, nu doar ai trecutului revizitat cu tandrețe diafană. S-o vadă ca pe un loc care se mișcă, zvâcnește și se îndreaptă undeva, genul de loc pe care ai vrea să-l vizitezi pe viu, să-l bifezi ca experiență, nu doar să-l răsfoiești într-un album pe hârtie glossy cu dealuri verzi și căpițe de fân.

 

Să ne-nțelegem, iubesc satul românesc și tradițiile, iubesc vechiul, doar mi-am petrecut verile copilăriei într-un astfel de loc și am și scris de el de nenumărate ori, dar mă încăpățânez să cred că deasupra stratului de ,,tradițional”, ,,pitoresc”, ,,primordial”, se află și altceva. Se află lucruri la care putem fi umăr la umăr cu orice țară, ba chiar uneori cu destui pași înainte.

 

Avem lucruri pe care le numim ,,tradiții”, dar care, comparate sau mixate cu creații de secol XXI, se află în același film, ceea ce te face să te gândești cine e de fapt mai modern sau cine a fost primul. Avem locuri pe lângă care am trecut de atâtea ori, dar nu le-am privit cu atenție ori poate ne lipsea taman ,,legenda” imaginii, acea steluță care se pune în josul paginii, pentru a explica semnificația unui tablou sau a unui obiect de artă. ,,Acesta este un element tipic de modernitate românească pentru că…”. Eu una am nevoie de acel ,,pentru că” în multe momente. Toți avem nevoie de el din când în când.

IMG_4056

 

Vedeți voi, România asta de care vorbesc eu e tare modernă. Nu numai că e modernă, dar e cool, e avangardistă, are un filon de noutate și de spirit inovator în orice, ca sarea în mâncare. ,,Un vârf de cuțit” de imaginație în orice lucru. Și nu de azi, de ieri, de când am descoperit noi internetul, ci dintotdeauna, ba chiar dinainte să fim noi pe lume, cei care scriem acum teorii despre ce e modern și ce nu.

Modernismul cool al României e ceva ce plutește-n aer, ca alter-ego-ul unui personaj aparent obișnuit. Ca Superman-ul lui Clark Kent. Nu te-ai aștepta să se ascundă în spatele ochelarilor… și totuși! Cam așa suntem obișnuiți să privim noi România: ca pe o entitate statică, tradițională, desprinsă din manualele școlare pe care le învățam din scoarță-n scoarță când eram mici. E o Românie calmă și aparent ternă, cu o imagine apretată și standard. România costumelor tradiționale, România doinelor din nai, România din poezii. România foșnetului brazilor. Și totuși!

IMG_3989

 

România pe care am descoperit-o eu astă-vară nu e o Românie banală, ci din contră, e vie și actuală, e contemporană și modernă, e o Românie care a fost cool înainte s-o știe și înainte să-și pună măcar problema acestui cuvânt: ,,cool”. Chiar și ceea ce numim tradiție poate fi nespus de cool, privit din unghiul potrivit.

 

Ți s-a întâmplat vreodată să privești un pic mai cu atenție la modul nonșalant în care fetele tinere de la sat poartă ia bunicii, de acum o sută de ani, cu o pereche de blugi și cu atitudinea potrivită? La modul în care mobilierul tipic țărănesc, așezat în lumina potrivită, poate sta în prezent lângă orice piesă minimalistă? La faptul că, aceleași peisaje pe care le numim ,,pitorești” sunt și pretext de căpițe pentru albumele foto, dar și prilejuri de sport, cercetare, mișcare continuă?

România modernă pe care vrem să v-o arătăm în următoarea lună este despre locuri în care ,,nou + vechi = cool”. Despre lucruri de când lumea, care – alăturate unor elemente contemporane – se integrează perfect în peisaj. Despre oameni care gândesc ,,în afara cutiei” și se înalță cu ideile lor până unde vor ei, nu doar până la capac.

IMG_3905

 

Ei bine, această Românie o vom căuta, prin țară, fotograful Sorin Onișor și cu mine, în cadrul unui proiect care se va concretiza într-o platformă online – www.romania-moderna.ro – și unde, în următoarea lună, vom contura noua hartă a României moderne. Câte un loc pe zi, câte o poveste pe zi. Suntem obișnuiți să auzim zilnic, din toate părțile, de lucrurile care nu merg, care nu ne plac și care nu sunt cum ar trebui în România. De astăzi, în schimb, vom citi zilnic despre un loc din România care e modern, nou, cool.

IMG_4009

 

Se spune că e nevoie de 30 de zile pentru a începe să consolidăm un noi obicei, un nou mod de a vedea lucrurile, un nou ritual. La finele acestei luni, mi-aș dori ca toți să ne obișnuim să vedem România și altfel decât o vedem la știri și în tabloide și, data viitoare când cineva ne întreabă cum e țara din care venim, să folosim și cuvântul ,,modern”, pe lângă ,,tradițional”, ,,pitoresc” sau ,,sălbatic”.

IMG_4147

 

Acest proiect cool și constructiv a fost gândit de către Ciuc Radler (berea cu 0% alcool de la Ciuc), brandul care va organiza, la finele fiecărei săptămâni de hoinărit prin țară, o petrecere inedită într-un oraș aflat pe ,,harta” noastră. Și nu, ,,inedit” nu e un termen gol de conținut, folosit pentru că sună bine. Înseamnă petrecere cu bicicletele prin pădure, înseamnă ping-pong la lumina Lunii, înseamnă competiție de spinning, înseamnă mișcare și energie. Genul de petrecere potrivit pentru locuitorii României Moderne.

IMG_4106

 

Prima petrecere la care te poți întâlni cu mine, cu Sorin și cu echipa Ciuc este sâmbăta viitoare la TIMIȘOARA

Pe 10 septembrie ne întâlnim în centrul Timișoarei să ne pimp-uim biclele cu cele mai tari stickere fosforescente. Pornim apoi la drum și colorăm orașul din mers până ajungem la party-ul Ciuc Radler.

Hai și tu în Rondul de noapte!

Cu această ocazie, vă aștept să ne cunoaștem, să petrecem împreună o seară absolut inedită, care nu va semăna cu niciuna dintre petrecerile cu care sunteți obișnuiți. Să povestim despre lume, viață și despre România Modernă. Aștept să-mi povestiți pe viu cum vi se pare, ce descoperiri ați făcut împreună cu noi și unde v-ar mai plăcea să mergem.

IMG_3884

 

Pe Fine Society veți găsi zilnic, ca și până acum, articolele cu care v-am obișnuit deja, despre lume, viață și lucruri frumoase. Ca bonus, însă, veți avea și o destinație a zilei respective, de pe www.Romania-Moderna.ro, scrisă tot de mine și ilustrată de Sorin. Vă așteptăm mai întâi la Timișoara și apoi, pe rând, la Iași, Brașov, Constanța și București, conform calendarului de mai jos.

IMG_4030

 

A doua petrecere este pe 17 septembrie, la IAȘI

Neon ping pong înseamnă mese de ping pong pimp-uite cu neoane, palete și mingi fosforescente și o noapte plină de distracție. Doar e party Ciuc Radler.

Adu cu tine cele mai bune mișcări și arată-ne ce poți!

A treia petrecere este pe 24 septembrie, la BRAȘOV

Pe 24 septembrie, la Brașov, ești invitat să petreci o seară magică într-o pădure luminată. Hai la o plimbare altfel printre copaci, luminițe și muzică ambientală, iar la final petrece alături de Ciuc Radler!

A patra petrecere este pe 1 octombrie, la CONSTANȚA

Hai la cel mai tare battle de spinning pe muzică! Vino pe 1 octombrie să pedalezi până devii campion la spinning.

După, te recompensăm cu un party Ciuc Radler!

Petrecerea finală este pe 6 octombrie, la BUCUREȘTI

Am explorat România modernă, iar tu ai aflat care sunt cele mai tari locuri din țară. Joi, 6 octombrie, vino la Deschis Gastrobar pentru un super party Ciuc Radler.

Muzică, artiști urbani și expoziția foto România Modernă by Sorin Onișor te așteaptă. Hai!

Kilometrul zero al României moderne este aici.

IMG_3917

 
IMG_3958

 

3 Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.