Despre tot ce-i fin și fain

Ce poți învăța despre tine însuți într-o lună de călătorit prin România

By 13 octombrie, 2016Happenings
read time 2 min
 
13 octombrie, 2016

Ce poți învăța despre tine însuți într-o lună de călătorit prin România

S-au încheiat patru săptămâni de umblat, pedalat și povestit prin România Modernă, proiectul imaginat de Ciuc Radler pentru a găsi acele destinații din țară în care vechiul se îmbină cu noul. România mea de acum e cu totul diferită de cea pe care o știam cu o lună în urmă, așa că am tras linia și dau mai departe cele mai prețioase lecții învățate pe drum.

by

Aseară, ultima petrecere de pe traseul României Moderne a avut loc la Deschis Gastrobar, cu o expoziție foto semnată de Sorin Onișor, fotograful care a imortalizat România Modernă în aceste săptămâni, cu un concert Golan și cu cea mai spectaculoasă cabină foto: un pătrat acoperit pe toate laturile cu oglinzi, în care pășeai pentru a te privi (și imortaliza) într-o mie de reflexii.

 

img_4701

 

Plus: un panou ultra-ingenios unde îți puteai încărca telefonul folosind… suc de lămâie.

img_4502

 

A fost o seară hipsterească (în cel mai bun sens al cuvântului) și cool, care a închis un cerc al petrecerilor neconvenționale început cu ,,Rondul de noapte” de la Timișoara, continuat cu ,,Neon Ping-Pong” în fața Palatului Culturii din Iași, cu ,,Pădurea luminată” din Brașov și cu ,,Neon Spinning” la Constanța.

img_4656

 

Alături de fotograful Sorin Onișor și de Alex Grecu, ,,maestrul de ceremonii” al campaniei România Modernă.

img_4679

 

La capătul unei luni de hoinărit prin țară, am realizat cu nostalgie că aventura s-a terminat (pentru moment), însă lecțiile despre viață și aventură însușite în acest interval rămân cu mine și îmi vor fi de folos în toate călătoriile pe care le voi mai face vreodată prin țară. De aceea, am ales să le dau mai departe și către voi, cu titlu de inspirație sau material de visare:

14242362_1183437408381416_1432236919348457363_o

 

Caută să descoperi lumea, nu să bifezi obiective turistice

Marea bucurie a mersului prin țară cu bicicleta stă în faptul că poți ajunge în locuri pe care le-ai rata garantat într-o plimbare cu mașina pe șosea. Poți să te oprești și să explorezi locuri care îți trezesc fugitiv curiozitatea, să descoperi amănuntele interesante și neștiute din umbra obiectivelor turistice, să fii mai liber decât te-ai simțit vreodată și să-ți creezi propria hartă cu preferințe, revelații și afinități de călătorie.

 

În această lună, am trecut pe lângă unele dintre cele mai cunoscute și fotografiate locuri din țară, pentru a descoperi, la o aruncătură de băț de ele, secrete bine-păstrate care abia așteptau să fie prezentate lumii. Un Tunel al iubirii, creat de natură lângă Caransebeș, misterul Stâncilor Doamnei de pe Transrarău, mocănița de la Sovata (mai puțin cunoscută, dar atât de spectaculoasă), aburii dimineții care descriu un cadru aproape cinematografic pe dealurile de la Gura Humorului, salina high-tech de la Turda și încă alte zeci de locuri de pe harta României Moderne.

 

Nu căuta doar destinația evidentă și nu te opri cu aventura acolo unde se oprește toată lumea. Explorează și obiectivele turistice mai celebre din drumul tău, dacă nu ai apucat să o faci până acum, dar apoi mergi mai departe în căutarea locurilor puțin sau deloc cunoscute, dar cu adevărat magice. Le vei găsi la fiecare pas în România, cu condiția să-ți ții ochii deschiși și curiozitatea vie.

Oamenii seamănă cu locul în care trăiesc, și invers…

Cel mai bun mod de a cunoaște un loc nou este înțelegând modul de gândire al oamenilor care-l locuiesc. Oamenii împrumută trăsături de la mediul în care se află și oferă la schimb firea și temperamentul care-i domină. Iașiul, Timișoara, Brașovul, Constanța, toate au fost diferite ca vibrație, ca energie, ca spirit, și nu doar pentru că se află în colțuri opuse ale țării și au istorii diferite, ci pentru că poveștile oamenilor sunt dintre cel mai diverse.

 

În această lună am cunoscut tineri freestyleri ale căror vieți gravitează în jurul unor biciclete făcute de la zero, din bucăți, pentru acrobații pe care nu le credeam posibile pe două roți. Am intervievat-o pe Maria Gaftea, o jucătoare de tenis de masă la categoria seniori, care s-a reapucat după 50 de ani de acest sport și vrea să-l popularizeze în rândul oamenilor de toate vârstele. Pe lângă tonusul ei incredibil și entuziasmul cu care ne-a molipsit, tot datorită Mariei am aflat că Iașiul este zona cu cei mai mulți jucători de ping-pong din România. Datorită lui Alex Grecu – MC-ul evenimentelor ,,România Modernă”, vlogger oficial al campaniei și instructorul de spinning care a luminat Constanța la ,,Neon Spinning” – mi s-a trezit interesul pentru acest tip de mișcare, mai ales că Alex are o poveste incredibilă despre succes și voință în sport.

 

De la fiecare dintre oamenii frumoși cunoscuți în această perioadă am învățat câte ceva, dar poate asta nu s-ar fi întâmplat dacă n-aș fi avut curiozitatea și elanul să caut, să întreb, să mă apropii de ei. Nu trebuie să fiți jurnaliști ca să faceți același lucru, e suficient să vă placă oamenii și să vreți să-i descoperiți. E dovedit psihologic că toți iubim să vorbim despre noi înșine, așa că aveți curaj să întrebați, să intrați în vorbă și să vă puneți în calea unor întâlniri extraordinare. Nu aveți decât de câștigat.

Amintirile se nasc în momentele de răgaz

E minunat să pedalezi zeci de kilometri, să străbați țara dintr-un capăt în celălalt, în diagonală, în cerc sau după orice alt tipar pe care ți-l stabilești singur cu harta în față. Momentele cu adevărat memorabile, cele în care se decantează sentimente, emoții, energii, sunt însă acelea în care te oprești, lași bicicleta deoparte, te așezi și privești. Nu faci altceva decât să privești și să-ți întipărești pe retină imaginea, la 360 de grade.

 

Poți savura momentul doar cu tine însuți, poți să-l fotografiezi și să-l păstrezi într-un folder cu locuri secrete sau poți să-l împărtășești cu lumea întreagă. Ține cont doar că bucuria descoperirii e mai intensă când e împărțită la mai multe persoane, iar cel mai mare atu al tehnologiei este tocmai comuniunea instananee între oameni cu interese similare. Împărtășește lumea cu alții și-ți va părea și mai frumoasă.

 

La finalul zilei, important e să nu transformi călătoriile într-un maraton, ci să-ți oferi mici momente dese de contemplare și de răgaz. Acele clipe de chill și relaxare au rămas cele mai vii amintiri din luna noastră de călătorit prin țară și datorită lor am descoperit multe dintre poveștile pe care le poți răsfoi pe platforma România-Modernă.

 

Premiază-ți kilometrii parcurși cu multe și mărunte momente în care să te odihnești și să trăiești clipa. Să privești fiecare loc în care ajungi cu interes sincer, să-l lași să-ți vorbească și să-l asculți ca și cum ar fi cel mai captivant interlocutor din lume. De multe ori chiar este.