Despre tot ce-i fin și fain

Ce spune despre poporul român votul de duminică

By 6 iunie, 2016Myself
read time 1 min
 
6 iunie, 2016

Ce spune despre poporul român votul de duminică

Acesta nu este un articol despre politică, despre cine a ieșit sau n-a ieșit, ci despre însemnătatea mai profundă a votului pe care doar 30% dintre bucureșteni au ales să-l dea duminica aceasta. Indiferența noastră nu ține de clasa politică, ci vorbește în primul rând despre noi înșine și despre cum ne trăim și ne construim viețile.

by

De când mi-am făcut buletin și am căpătat și dreptul de vot, mărturisesc că am votat la toate alegerile. Ba chiar țin minte cu cât entuziasm și mândrie am așteptat prima ocazie de a vota, prima ocazie în care părerea MEA să conteze și ea. Mi se părea, pe atunci, unul dintre primele semnale că am devenit, oficial, un „om mare”.

 

De când eram mică, părinții mei obișnuiau să mă ia cu ei când mergeau să voteze și cred că de asta am și crescut cu sentimentul că votul este o datorie și ceva de la sine înțeles, nicidecum o opțiune care depinde de cheful sau dispoziția din ziua respectivă.

 

Chiar și când eram plecată din țară, mama mă suna de fiecare dată și-mi amintea „Vezi că mâine sunt alegerile, să nu cumva să nu mergi la vot”. Nu, nu m-am amăgit cu ideea că hârtia introdusă de mine în urnă ar putea schimba lumea, dar am știut mereu că e important să fiu acolo. Nu doar pentru cel pe care îl aleg, ci în primul rând pentru mine.

Poate că matematic e doar un vot, dar psihologic spune multe despre noi, ca oameni, și despre cum ne-am obișnuit să NU ne asumăm lucrurile care ni se întâmplă. Așa cum nemții sunt obișnuiți să aștepte la culoarea roșie a semaforului și dimineața la ora 4:00, când nu e nimeni pe drum, pentru că aceasta le e mentalitatea colectivă, nouă ne este întipărit în circumvoluțiuni principiul că nu deținem controlul asupra vieții noastre și asupra societății în care trăim, prin urmare putem să ne introducem relaxat picioarele în orice: reguli, principii, alegeri. Dacă tot nu ține de noi, de ce să ne mai obosim?

Așa cum votul nostru nu contează, nu contează nici hârtia pe care o aruncăm pe jos, nici șpaga pe care o dăm, nici regulile pe care le încălcăm zilnic, cu seninătate și cu certitudinea că oricum suntem prea mici să schimbăm ceva. Că nu contăm, așa că… de ce ne-am strădui? E doar o hârtie, doar un plic cu bani, doar un pic de dat din coate, doar o lege ocolită. Doar nu începe și se termină lumea cu noi.

Problema e că toți gândim așa, iar în final ceea ce facem cu lehamite, scârbă și dezinteres devine soarta noastră. Eu nu contez, tu nu contezi, alte 2, 3 sau 5 milioane de oameni cred că nu contează și așa ajungem la 30% prezență la vot în București și alte cifre rușinoase în restul țării.

 

6967095_orig

 

Așadar nu, problema nu e nicidecum cu cine au votat românii, e faptul că n-au votat. Că s-au obișnuit că nu depinde de ei, că nu e treaba lor și că oricum nu au suficientă putere cât să influențeze societatea sau să-și schimbe propriile vieți. Masa critică de oameni care pot schimba mentalitatea acestei țări trebuie să înceapă cu o masă critică de gânduri, decizii și opțiuni asumate în mintea fiecăruia.

 

De la șoferul de taxi care se plânge că pasagerii și societatea în ansamblu poartă vina problemelor lui zilnice și până la asistenta din spital căreia i se pare firesc să se poarte inuman cu un pacient bătut de soartă fiindcă statul o plătește prost, toți ne punem lipsurile, greșelile sau eșecurile pe seama altora. Dacă societatea ar fi altfel, dacă oamenii din jur ar fi altfel, dacă politicienii ar fi altfel, și noi am fi altfel. Doar că, hei, nu deținem niciun control, așa că – în mod reconfortant – niciodată nu e vina noastră, e vina lor. „Toți sunt la fel!”, rostim printre dinți, cu obidă. Dar uităm că, până la proba contrarie, și noi suntem tot „la fel”. 

Nu mai cred de multă vreme în intențiile nobile ale politicienilor, oricine ar fi ei, dar cred în trimiterea unui semnal. Un procent de 80% din români prezenți la vot duminica aceasta ar fi însemnat că ne pasă, că suntem vigilenți și că ne luăm răspunderea unei opțiuni, oricât de neînsemnată ni se pare acum. Că nu vrem să mai fim manevrați și prostiți de nimeni, indiferent de coloratură politică sau ideologie. Că ne asumăm o alegere, oricare ar fi ea, și că avem o părere, un crez. Poate nu ar fi schimbat lumea din temelii, dar ar fi fost un început, un semnal, o speranță.

Cu un lucru avem perfectă dreptate: societatea românească nu e „altfel”, nu e „ca afară”, e fix așa cum suntem noi. Iar nouă, mai mult decât orice altceva, ne place să cârcotim, să criticăm, să pasăm vina și să avem mereu măcar un motiv de nemulțumire. Așa că, la fiecare patru ani, ni se livrează încă un prilej să facem toate astea.

Să luăm o decizie și să ne asumăm răspunderea ei ar însemna să devenim părtași la ceea ce ni se întâmplă, să ne asumăm metehnele, apucăturile și obiceiurile și să devină, parțial, și vina noastră, nu doar „a lor”.

Modul în care tratăm votul reprezintă, la scară mică, modul în care tratăm alegerile mari sau mărunte din viața de zi cu zi. Și, parafrazând mai elegant o tânără al cărei mesaj s-a viralizat la precedentele alegeri,  opțiunea noastră este, de fiecare dată, să… „facem ceva” pe ele de alegeri. Este întotdeauna cea mai confortabilă variantă.

3 Comments

 • Sorin spune:

  Am renuntat sa exercit acest drept dupa 22 de ani, ajungand la concluzia ca nu ni se mai propune nimic. „Materialul” politic este atat de retrograd incat nu stiu cum ne le este rusine sa se afiseze sa ceara votul cetateanului.

  Sintagma „sa mergi la vot” ar face sens pentru NOI doar daca ne transformam din votanti in candidati.
  Sa promovam noua lege a partidelor, poate gasim printre NOI si „antreprenori politici”, altfel doar timpul le va rezolva pe toate…in urmatorii 100 de ani!

 • Mihaela spune:

  „Un procent de 80% din români prezenți la vot duminica aceasta ar fi însemnat că ne pasă, că suntem vigilenți și că ne luăm răspunderea unei opțiuni, oricât de neînsemnată ni se pare acum. ”
  Cred ca mersul la vot ar trebui sa devina obligatoriu. Daca nu se aduna cei 80% (sau orice procent agreat de toti, poate 50%+1), sa se repete alegerile pana iese toata lumea la vot. Pe banii nostri, evident.
  E doar o idee, utopica poate, insa clar trebuie luate masuri caci asa nu ajungem nicaieri.

 • Silviu spune:

  Motivul pt care lumea nu iese la vot este pt ca nu conteaza ce primar/presedinte ai. Oamenii un inceput sa inteleaga ca atata timp cat nu sunt extreme de genul Dictator poti sa traiesti ok si conteaza ce faci tu, si ce job ai tu, nu ce face primarul pt tine.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.