Despre tot ce-i fin și fain

Corpul meu e cu 4 ani mai tânăr ca mine: testul genetic care măsoară tinerețea

By 7 octombrie, 2016Chronicles
read time 4 min
 
7 octombrie, 2016

Corpul meu e cu 4 ani mai tânăr ca mine: testul genetic care măsoară tinerețea

Într-o perioadă a vieții mele în care mă simțeam ușor demoralizată din cauza unor probleme de sănătate, am decis să fac pentru prima dată un test genetic care să-mi dea mai multe informații despre vârsta celulelor mele și despre ritmul cu care corpul meu îmbătrânește. Datorită evoluției științifice acestea nu mai sunt secrete imuabile ale naturii, ci lucruri măsurabile, aflate la îndemâna noastră.

by

Anul trecut pe vremea asta, răsfoiam un număr din TIME, una dintre revistele mele preferate, cu un titlu surprinzător de spectaculos pe copertă (Time nefiind nicidecum vreo publicație senzaționalistă): ,,This Baby Could Live To Be 142 Years Old”, lângă imaginea unui bebeluș care, având în vedere avansul medicinei, ar putea ajunge la vârsta de 142 de ani.

 

Articolul care justificase această copertă era dedicat unor studii de avangardă despre impactul pe care îl are stilul de viață asupra procesului de îmbătrânire. ,,Stil de viață”: nu cred că există o sintagmă mai des-întâlnită în zilele noastre. Toți vorbim despre stilul de viață și, bineînțeles, toți știm că fumatul nu e bun, că legumele sunt sănătoase și că e bine să dormi măcar opt ore pe noapte. Doar că nu prea aplicăm ceea ce știm. 

 

Mai nou, efectele nocive ale unui stil de viață și de alimentație haotic și nesănătos nu mai sunt doar la nivel teoretic (,,Stresul nu e bun”, ,,Junk-food-ul e nociv” și alte truisme), ci – grație avansului pe care l-a luat știința – pot fi măsurate concret, negru pe alb.

 

10842110_778398855580804_682418317441798717_o

 

Cercetătorii Elizabeth Blackburn, Carol Greider și Jack Szostak au primit, în 2009, Premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirea unei enzime numită telomerază care repară și susține acea parte a celulei responsabilă de procesul de îmbătrânire, respectiv particulele numite telomeri. Când nivelul enzimei scade, tot atunci începe și bătrânețea.

 

Vestea proastă? Nivelul enzimei depinde în mod direct de toate elementele de mai sus. Vestea chiar și mai proastă? Nu există ,,suplimente” de telomeri, procurabile de la farmacie. Treaba se face din interior, prin relaxare, meditație, sport, alimentație sănătoasă, somn și toate lucrurile pe care le știm deja în teorie, dar le sărim cu grație în practică.

Și totuși, cum facem punte între teorie și practică?

Pentru că o mare parte din traseul meu legat de sănătatea proprie a fost parcurs în ritm autodidact, m-au interesat foarte mult testele noi și revoluționare care au apărut și care mi-ar putea clarifica unele dubii. Știința evoluează de la zi la zi, iar frumusețea globalizării (una dintre puținele) este faptul că începem să avem acces mai ușor la lucruri care până acum ar fi implicat cheltuieli de călătorie, documentare prealabilă, recomandări și un veritabil traseu inițiatic.

 

Am tot scris despre acest gen de teste care pot completa analizele tradiționale, cum ar fi Pinner Test, pentru intoleranțe alimentare. Ei bine, săptămâna trecută am primit rezultatul unei alte analize foarte interesante, poate cea mai complexă de până acum, făcută tot la Amira Syoufi de la Amira’s Boutique Services. Testarea genetică a telomerului. Primul test genetic făcut de mine vreodată, parte din ceea ce știința numește în prezent ,,age management medicine”.

 

M-am dus tot către Amira, cu care mai făcusem testul de intoleranță, fiindcă, după toate experiențele mele cu sănătatea (de care am scris în mai multe locuri și cel mai recent aici), am învățat să-i țin aproape pe oamenii care mi-au câștigat încrederea. Pe ea o cunosc deja de 6 ani, știu cât de pasionată e de tot ce înseamnă prevenție, i-am urmărit din exterior parcursul profesional și am crezut-o pe deplin când mi-a vorbit prima dată despre acest test genetic al telomerului, cu ceva vreme în urmă.

 

Practic, Amira merge pe conceptul de serviciu la 360 de grade, intermediind teste cu diferite laboratoare de top din străinătate (din Australia până în Statele Unite), cu care are o colaborare exclusivă, și urmărind tot procesul, de la recoltare până la găsirea consilierilor medicali potriviți în cazul în care testele relevă vreo problemă care se cere remediată.

 

Recoltarea se face în București, probele se trimit în străinătate, iar rezultatele vin, în funcție de complexitatea analizei, după câteva zile sau săptămâni. În cazul testului de lungime a telomerilor, rezultatul a venit după o lună de la recoltare, o lună în care eu, mărturisesc, am anticipat un verdict mai puțin strălucit. Sunt o persoană ultra-pozitivă, dar având mici probleme de sănătate încă nerezolvate, mă gândeam că și telomerii mei vor reflecta acest lucru.

Spre surpriza mea, analiza a relevat că vârsta mea biologică este… 28 de ani, nu 32 cât am de fapt. Ceea ce, vă spun cu toată sinceritatea, este cam cea mai bună veste pe care am primit-o după multă vreme. Odată cu ea, am primit un întreg dosar în care mi se explică, preț de 15 pagini, tot ce trebuie să știu despe telomerii mei. Voi încerca să prezint totul cât mai ne-medical și simplu posibil, deși este acel gen de subiect pe care îl explorezi cu pixul în mână, subliniind, analizând și căutând pe Google.

screen-shot-2016-09-12-at-16-26-05

Ce înseamnă asta în raport cu sănătatea mea?

În imaginea de mai sus se află telomerii mei, analizați pe baza unei fiole de sânge recoltate în mod clasic. Nucleul celulelor este albastru, iar telomerii sunt punctele roz. Nu vă faceți probleme, nici eu nu înțeleg prea bine imaginea, răspunsul nu se află în studiul ei, e doar orientativă. Mult mai elocventă pentru chestiunea în cauză este imaginea de mai jos:

sneakers-old-and-newAșadar, acest element al ADN-ului nostru numit telomer este principalul responsabil de îmbătrânirea celulelor și cel care decide dacă evoluăm precum sneakersul din stânga sau precum sneakersul din dreapta. Deloc întâmplător, acești telomeri sunt pentru cromozomi ceea ce sunt capetele de plastic ale șireturilor pentru teniși: accesoriul care împiedică firul să se deșire. De aici și această comparație frecventă.

Cromozomii sunt structurile celulare care poartă materialul nostru genetic și care sunt direct responsabile de diviziunea celulară. În timp, pe măsură ce toate celulele noastre continuă să se dividă la foc automat, capetele cromozomilor – telomerii – se scurtează. În momentul în care telomerii ating o dimensiune-limită, celula nu se mai poate diviza și începe procesul de îmbătrânire.

Atunci când vorbim despre stil de viață sănătos, despre somn, mâncare bio, sport și alte lucruri bune pentru noi, vorbim de fapt, la nivel concret și medical, despre ce putem face noi ca să oprim sau să încetinim scurtarea telomerilor. Telomeri mai lungi înseamnă tinerețe. Telomeri mai scurți, îmbătrânire.

shutterstock_365601530

Ce relevanță are acel raport de 15 pagini?

În raportul detaliat pe care îl primești odată cu analizele, se explică exact valorile telomerilor, modul de măsurare, ba chiar și cei trei indicatori diferiți de mărime. Nu voi intra în detalii medicale, dar per total telomerii mei sunt de lungime NORMALĂ comparativ cu populația din baza de date. 78% dintre oamenii care și-au făcut acest test au telomerii mai scurți decât ai mei, ceea ce, pentru mine, e un semn că nu stau chiar atât de rău, în ciuda stresului și a poluării din jur.

 

De asemenea, analizând procentul celor mai scurți telomeri din proba mea (un indicator relevant din analiză), reiese că până și acești telomeri sunt mai lungi decât la 87% dintre cei care și-au făcut testul.

 

Înainte de a mi se calcula această fișă, am completat un formular foarte detaliat legat de stilul meu de viață și de alimentație (nu e obligatoriu, dar este recomandat pentru o acuratețe mai mare a sfaturilor pe care le primești în urma analizelor), iar ca recomandare pentru a-mi păstra ,,tinerețea” celulară a fost menținerea aceluiași stil de alimentație, sport și somn, cu îmbunătățirea stării de stres, unde sunt deficitară.

 

Și soțul meu și-a făcut testul, la insistențele mele, iar telomerii lui au ieșit ceva mai scurți, ceea ce l-a pus pe gânduri. În cele din urmă, și-a dat seama că totul are legătură cu fumatul și cu alimentația deficitară (între pacienți nu are timp să mănânce, în schimb are mereu timp de o țigară), cu stresul zilnic și cu calitatea somnului. Știți vorba aceea ultra-filozofică, despre lucrurile mici care sunt, de fapt, lucrurile mari? Acum avem și analize de sânge care s-o dovedească!

Ce faci, după ce afli cât de tânăr ești de fapt?

După primirea rezultatului, m-am programat la doamna nutriționist Alina Stoica, pe care o știam deja de ceva vreme, de la diferite evenimente, dar la care nu izbutisem să ajung din cauza programului încărcat. Amira și Alina colaborează pentru partea de consultanță nutrițională care vine la pachet cu fiecare test, iar după o vizită destul de lungă la cabinetul doamnei nutriționist, am plecat cu niște recomandări concrete, atât pentru mine cât și pentru soțul meu.

Așa cum ni s-a și explicat ulterior, faptul că telomerii îți pot ieși mai scurți decât te așteptai și faptul că vârsta ta celulară poate ieși puțin mai mare decât cea biologică nu e un motiv de panică. Este, în schimb, un moment bun să-ți reconsideri stilul de viață, cu argumente mult mai puternice decât simplul ,,Aș vrea să trăiesc mai sănătos”. Acea sănătate e acum cât se poate de măsurabilă.

Mandarino_Mandarin

Merită testul?

Din punctul meu de vedere, merită din plin! Mi-am dat seama, datorită acestei analize detaliate, că stilul de viață sănătos pe care m-am străduit din răsputeri să-l mențin în ultimii ani nu a fost în zadar și, recunosc, mi-a luminat și perspectiva puțin mai întunecată asupra sănătății mele. Când se adună multe probleme mici și cronice, ai senzația că totul e în neregulă cu tine sau că ai – cum îmi place mie să glumesc – cam multe defecte de fabricație. Ei bine, corpul e mai puternic decât avem noi impresia, iar acest test mi-a dovedit că această putere nu e doar în psihicul meu tare, ci și la nivel celular.

 

Firește, și genetica joacă un rol important (unii oamenii au telomerii mai lungi din naștere), dar atunci când vine vorba de îmbătrânire, toți suntem mai mult sau mai puțin egali, iar puterea stă în mâinile noastre. Astfel, oricât de bine-aspectați ar fi telomerii noștri, dacă ducem o viață dezordonată, în timp asta se va reflecta în lungimea lor, scurtându-i.

 

În sens contrar, chiar dacă situația nu e prea roză și telomerii noștri sunt cam scurți sau au tendințe native de scurtare, mici schimbări semnificative la ritualurile de zi cu zi vor atrage schimbări la un nivel mai profund decât avem impresia. De aceea este și recomandat ca testul să se repete anual, sau măcar la doi ani, pentru a vedea evoluția noastră în funcție de stilul de viață și de factorii de mediu.

Și, dincolo de tinerețea celulară, la ce ne ajută?

Dr. Rodica Mirela Drăgotoiu, asistent universitar la Catedra de Genetică Medicală a UMF Carol Davila și medic primar în Genetică Medicală mi-a dat și câteva completări în legătură cu utilitatea testării dincolo de ceea ce mi s-a părut mie fascinant și relevant în exemplul propriu. Sursa informației este cartea de genetică medicală a Profesorului Covic, de la Iași.

Dincolo de a vă afla adevărata vârstă, testarea telomerilor este recomandată în următoarele cazuri:

– avorturi spontane repetate sau infertilitate (individuală sau de cuplu), unde nu s-a putut identifica nicio altă cauză;
– depistarea precoce a debutului unor boli degenerative, cronice;
– evoluția (prognosticul, severitatea) unor boli asociate cu vârsta înaintată;
– în cazurile în care în familie există boli alergice, imune sau alte boli având originea necunoscută, analiza ar putea fi utilă corelată cu rezultatul altor investigații care nu au fost relevante singure;
– aduce informații în anumite tipuri de tumori (Amira mi-a promis că va dezvolta acest aspect pe blogul ei, AICI)
 Așadar, testarea telomerului este utilă în ariile unde cercetările încă nu pot da 100% un răspuns: boli cardiovasculare, hipertensiune, ateroscleroza arterei coronare, accidente vasculare cerebrale, diabet, boli imune sau alergii.

Toate detaliile le puteți afla direct de la Amira, pe site-ul ei de AICI sau pe pagina de Facebook, AICI. E tânără, prietenoasă, abordabilă și are și alte teste ultra-interesante, pe care mă gândesc să le fac în viitor. Până atunci, mă bucur de tinerețea mea proaspăt (re)descoperită.

Foto: Shutterstock, Diana-Florina Cosmin