Despre tot ce-i fin și fain

Cum disciplinezi părul ondulat, după ani de încercări

By 7 august, 2017Lifestyle
read time 8 min
 
7 august, 2017

Cum disciplinezi părul ondulat, după ani de încercări

Sună dramatic? Știu, dar chiar n-am putut să formulez altfel, fiindcă e adevărul adevărat. Nu am avut niciodată o relație de amiciție cu părul meu, fiindcă mi l-am dorit mereu altfel decât era. Până acum.

by

Sunt o fată cu părul ondulat care și-a dorit mereu păr drept. Nu-mi dau seama dacă era doar idea de șuvițe drepte sau lejeritatea și libertatea asociată lor, dar am suspinat mereu de câte ori o fată cu păr drept și perfect aranjat îmi spunea, nonșalantă: „Ah, eu nici n-am trecut azi pieptănul prin păr, l-am spălat aseară și l-am lăsat să se usuce așa, pur și simplu”.

 

Nici eu nu trecusem cu pieptănul prin părul meu, dar nu fiindcă n-ar fi fost nevoie, ci pentru că uneori firul meu subțire („fin” este termenul tehnic pe care-l folosesc hair-stiliștii) se încâlcea atât de tare încât preferam să-l aranjez cu mâinile. Iar după ce se usca, oricum nu mai puteam băga pieptănul, fiindcă ar fi însemnat să tulbur echilibrul existențial și-așa fragil al coafurilor mele.

 

Cât despre „l-am lăsat așa, să se usuce”, sufletul meu a lăcrimat de fiecare dată când am auzit această frază din gura unei posesoare de păr drept. Mereu voi spune același lucru: fetele cu păr drept au viață ușoară. Foarte ușoară. Fără să-l aranjez cu ceva – agrafe, bigudiuri, elastice, bețe moi (un alt gen de bigudiuri mai modern), spumă, ulei de păr, foehn, difuzor sau orice – părul meu ondulat are dublă sau triplă personalitate.

O parte stă creață, alta doar ondulată, câteva șuvițe drepte, iar restul… cum vor ele. Dacă îndrăznesc să dorm pe el fără să-l prind în prealabil, a doua zi dimineață e evident pentru toată lumea pe ce parte a patului am dormit. Acum îmi vine să râd, dar pe vremea când aveam părul lung, întreținerea lui părea un fel de job cu jumătate de normă.

Cuvintele cheie pentru mine astea sunt: părul lung. Viața mea înainte și după el.

Peste toată epopeea de mai sus, părul mi-a crescut mereu destul de greu, așa că în momentul în care am reușit să ating o dimensiune mulțumitoare am păstrat-o cu toate eforturile. Am avut părul lung mai bine de 10 ani, iar la un moment dat – deși zăboveam vrăjită în fața fotografiilor cu coafuri scurte și medii, care mi s-au părut mereu teribil de șic – mi se părea de neconceput să bag foarfeca în el. După atâta chin, atâta muncă? Era ca o căsnicie între mine și podoaba mea capilară: cum să dai cu piciorul la niște ani de relație?

 

La final de an, odată cu schimbările din viața mea, m-am tuns. A fost o decizie firească, o descătușare, fiindcă aveam un precedent: dacă reușisem să renunț la un job pe care-l aveam de 8 ani ca să trăiesc viața pe care mi-o doream cu adevărat, puteam să renunț și la niște centimetri de păr ca să am coafura visurilor mele. M-am tuns până la umeri, apoi m-am tot dus, lunar, să mai tai câte 2-3 centimetri fiindcă îmi plăcea tot mai mult imaginea din oglindă.

 

 

În acest moment, pot spune cu mâna pe inimă că n-am fost niciodată într-o relație mai armonioasă cu părul meu. Trăim a doua lună de miere și deodată viața mea e mult mai ușoară. Ironic, în pozele mele preferate de când eram mică am exact această coafură și-mi aduc aminte cât de fericită eram cu ea. Acum sunt la fel. Unele lucruri nu se schimbă niciodată.

 

Și, fără să vreau să dau lecții – fiindcă nu există două tipuri de păr cu adevărat identice – dacă ai părul ondulat și nu te înțelegi defel cu el, ia în vedere ideea de a te tunde mai scurt. Îți poate schimba viața și, mai ales, ți-o poate simplifica.
În ceea ce mă privește, simt că lungimea aceasta este cea pe care și-o dorește părul meu, pe care eu o iubesc când o văd în oglindă și, ca dovadă, niciodată până acum n-am avut mai multă încredere în mine și nu m-am simțit mai feminină. Când aveam părul „lung și frumos”, cum scrie la carte că trebuie să fie feminitatea, eram mai degrabă chinuită decât fericită.

 

Pentru prima oară în viață, pot să-mi las părul să se usuce liber și să spun acea frază magică „Ah, nu i-am făcut nimic”. Dar, mai ales, pot să am ce mi-am dorit de o viață.

Și anume…..Beach Hair!

 

Toată viața mi-am dorit „Beach Hair”, știți voi, acele șuvițe rebele, ca atunci când vii de la plajă cu sare și nisip în păr. Neglijent cât trebuie, dar studiat și foarte feminin. Mi-am cumpărat un „Surf Spray” de la Bumble & Bumble acum un an (e un brand pe care-l folosesc de mult, întâi îl cumpăram din străinătate și apoi a venit și la noi, pe părul meu se potrivește perfect), dar aveam părul lung pe atunci și rezultatul nu era chiar ceea ce-mi doream. Pentru un păr cu fir mai gros cred că ar merge mult mai bine, dar părul meu subțire și lung refuza să arate ca-n reviste.


 

Anul ăsta, cu părul până deasupra umerilor, m-am dus la mare în Grecia. Am făcut baie zilnic, m-a bătut vântul, la final de zi aveam mereu sare și nisip în păr și arăta fantastic. Mă duceam la hotel, mă spălam rapid, apoi mă urcam în mașină și mergeam în oraș cu el ud, lăsându-l să se usuce în vânt. A doua zi, o luam de la capăt.

 

Mașina era o decapotabilă Mini închiriată, fac precizarea asta ca să fie evident cam cum mă bătea briza pe drumurile grecești de coastă, în condițiile în care am prins și niște zile cu vânt puternic.

 

Dacă aș fi avut părul încă lung, după o astfel de plimbare ar fi arătat ca după atacul unei haite de lupi. În varianta medie, vântul l-a uscat mai bine decât cu orice difuzor. Să-mi fi spus acum un an că o să pot să fac asemenea exhibiții cu părul meu și n-aș fi crezut o iotă.

 

Niciodată, în 33 de ani, n-am trăit așa ceva. „E vorba doar de păr, hai să fim serioși…” o să spuneți. Da, dar un păr capricios, care mi-a cam făcut viața grea până acum. Părul ondulat nu se poate spăla zilnic, fiindcă-l usuci în ultimul hal, iar odată aranjat mă străduiam să-l păstrez ca pe Sfântul Graal. Cine m-ar fi văzut intrând în mare sau în piscină acum un an-doi, ar fi râs cu lacrimi: părul prins, să nu cumva să scape vreo șuviță, protejat cu o bandană ca să nu intre nisip, să nu se ude, să nu se strice. Duse sunt acele zile.

 

Acum, în 5 minute e gata și stă mai bine decât a stat vreodată cu toate spumele pe care le băgam în el. Tocmai de asta, m-am gândit să scriu despre produsele pe care le folosesc pentru a îngriji părul în versiunea lui nouă. Fiind uscat și fin, are nevoie de hidratare și de protecție, dar una mult mai ușoară decât înainte. Acum un an nu m-aș fi gândit la așa un articol, fiindcă ritualul meu era mult prea complicat și nu mi se părea că am găsit vreo rețetă demnă de împărtășit. Acum însă, am câteva produse simple, pe care mă pot baza mereu și pe care le folosesc alternativ:

Bumble and Bumble – Surf Spray

 

Când am ajuns înapoi acasă din concediu, mi-am dorit să-mi păstrez stilul „beach hair”, așa că m-am întors la sticla mea de Surf Spray de la Bumble and Bumble, cu care eșuasem în anul precedent.

 

Ce să vezi, de data asta efectul era exact ce trebuie, pe lungimea nouă.. Șuvițe ondulate exact cât trebuie, senzație sare-n păr, de parcă tocmai ai fi venit de la plajă. De câte ori mă dau cu el, mă simt ca-n vacanță.

Moroccanoil – Treatment

E cel mai longeviv produs de păr pe care-l folosesc și nu m-a dezamăgit niciodată. Pun câteva picături pe părul umed și apoi îl las să se usuce natural. Am încercat să las părul și fără produs la un moment dat și se cunoaște diferența: părul e mai uscat și textura mai aspră când nu pun măcar strop de ulei, semn că își face treaba cum trebuie. Am o sticluță mini pe care o iau peste tot cu mine și durează luni de zile.

 

 

Kardashian Beauty – Black Seed Dry Oil

Da, știu, Kardashian Beauty. Nu râdeți, sunt chiar foarte bune. Am cumpărat într-o doară din Douglas uleiul de chimen și apoi l-am recumpărat de două ori, într-atât de eficient a fost. Hidratează foarte bine și părul ud și pe cel uscat, iar eu îl folosesc alternativ cu tratamentul Moroccanoil: o spălare unul, o spălare celălalt. Câteva picături sunt suficiente, sticluța e mititică dar mă ține și ea de peste jumătate de an. Când călătoresc, mereu am cu mine fie sticluța de Moroccanoil, fie Black Seed Oil.

Bumble and Bumble – Thickening Spray

Eu am părul nevopsit și fin, iar uneori simt nevoia ca el să cadă mai greu, să nu se mai electrizeze atât de ușor și să aibă mai multă ținută. „Thickening Spray” (cu toată gama de șampon și balsam, pe care le-am încercat și au fost și ele bune) e făcut pentru cele ca mine, deci dacă te regăsești în descriere îți recomand să-l încerci.

 

Bumble and Bumble – Pret-a-Powder

 

Am scris de multe ori că sunt fană șampon uscat, când aveam părul lung mă salva din multe situații în care el nu stătea cum trebuie.

 

Acest șampon uscat este însă diferit de ce am mai folosit, iar în noua versiune a părului meu îmi place mai mult și mi-e mai simplu de utilizat.

 

Șamponul uscat clasic e un spray care se dă pe păr și se îndepărtează cu pieptănul. Acesta e o pudră pe care ți-o dai pe palme și apoi te dai cu ea prin păr.

 

Nu-l folosesc doar ca șampon uscat, ci și ca produs de styling când părul meu fin are nevoie să cadă mai greu. Pentru mine e un fel de alternativă la Thickening Hairspray, dar în variantă pudră.

Apivita – Gentle Daily Shampoo

 

Șampoanele Apivita s-au dovedit a fi foarte blânde cu părul meu, iar Gently Daily Shampoo e singurul șampon pe care chiar l-am folosit zilnic și mi-a lăsat părul hidratat și moale. La cât de fin și uscat e părul meu, până acum ar fi avut textura unei mături dacă era ceva mai agresiv. Am folosit acest șampon ca punct de plecare pentru o discuție mai amplă.

 

Realitatea e că nu sunt fidelă când e vorba de șampoane, le schimb frecvent (cred teoria conform căreia părul se obișnuiește cu ele) și în acest moment am în rotație câteva de la Bumble and Bumble (de câte ori apare ceva nou la ei îmi cumpăr, fiindcă am avut efecte vizibile cu produsele lor), plus un șampon și o mască Joico (mai fac și un tratament Joico la salon când mă duc să mă tund, hair-stilistul meu folosește doar Joico).

 

De la Apivita folosesc acest șampon cu mușețel și miere, dar și Moisturizing Shampoo pentru hidratare și Propoline (tot pentru uz frecvent, dar nu zilnic). Îmi place faptul că nu au sulfați și silicon și că sunt transparenți când spun 93% ingrediente naturale. Nu cred că un produs aflat pe un raft, cu termen de garanție mai lung de o lună-două, poate fi sută la sută natural, cum pretind mulți producători. La ei știu ce cumpăr și la ce să mă aștept.

 

Am folosit multă vreme Kerastase Specifique – Bain Exfoliant Purifiant, care era favoritul meu și curăța foarte bine inclusiv scalpul, dar de câteva luni nu-l mai găsesc pe nicăieri. Tare mi-e teamă că l-au scos din circuit.

Produsele de care am povestit mai sus se găsesc și la noi: Bumble and Bumble în Sephora, Kardashian Beauty în Douglas, Apivita în magazinul din Băneasa Shopping City și în farmaciile Sensiblu. Moroccanoil la Topline și în saloanele care folosesc gama lor. Gama Kerastase Specifique eu o cumpăram de fiecare dată din alt salon de coafură, singurul loc în care am mai găsit o sticlă din acel șampon purifiant este pe Notino.

10 Comments

 • Geanina spune:

  M-as tunde și eu dar nu știu unde?! Ultima data am sfârșit prin a fi tunsa mai scurt intr-o parte si mai lung in cealaltă. Mereu e amuzant sa ai par fin și creț. Întotdeauna sta cum vrea el in funcție de umiditate . Voi încerca produsele menționate

 • maria spune:

  O sugestie, fata de observatia ta cum ca e greu sa treci prin parul ondulat cu fir subtire un pieptan (idee care mi-a dat si mie pana acum 3 ani fiori): pieptan/perie IONIZATE.

  Stiu ca suna a traznai de teleshopping, dar sunt genul ala de lucruri mici care-ti schimba enorm viata. Trec incredibil de usor prin par si il fac mai matasos pentru ca elimina in mare parte electrizarea. Eu pulverizez si un balsam leave-in (Schwartzkopf Bonacure Oil Miracle) si-aproape am uitat cum 30 ani mi-am uscat parul natural, pentru ca apoi sa-l decurc, plangand, cu degetele rasfirate si cu un soi de tesala sinistra de plastic.

  Inteleg ca nu sunt din plactic (desi asa arata), ci din carbon; perii exista si din carbon, si din par natural sau combinatie.

  Eu folosesc marca (profesionala) Olivia Garden (exista si pe Aoro/Notino) pentru ca au enorm de multe dimensiuni si combinatii, dar exista mai multe marci.

  PS: imi place foarte tare blogul tau, chiar nu cunosc altul in genul asta elegant – aspirational – substantial. Si chiar scrii bine, m-am si mirat sa citesc ca ai, de fapt, o formatie reala. Felicitari 😉

  • Nu am incercat pana acum perie sau pieptan ionizat, marturisesc ca nici nu stiam ca exista 🙂 M-ai facut tare curioasa sa le testez, iti multumesc mult pentru pont, sunt mereu in cautare de „gadgeturi” pentru par. Si iti multumesc si pentru cuvintele frumoase, din tot sufletul.

 • Elena spune:

  Eu am parul drept si subtire, dar la fel de nedisciplinat 🙁 Spun asta deoarece varfurile, desi tunse la 2 luni, stau ca o matura. Am incercat sa aplic dupa spalare un ulei de la Joico, dar a doua zi isi revine. In plus, nu am reusit sa gasesc produsul magic pentru volum, ceva de folosinta zilnica, care sa nu degradeze parul (exclus fixative sau spuma). Voi incerca Apivita, cel de folosinta zilnica; am auzit foarte multe lucruri frumoase despre acest brand. Oare acele par dezordonat, batut de vant si sare, sepoate obtine si la un par drept si subtire?

  • Buna, Elena! Eu zic ca se obtine mai usor de la un par drept si subtire, dar cel mai bine incerci si te convingi. Neavand asa un par, mi-e greu sa-mi dau seama, dar dupa rationamentul meu logic ar trebui sa fie mai simplu sa-l obtii din drept, fiindcă parul ondulat e mult mai uscat, se electrizeaza rapid, iar asta ingreuneaza procesul. Stiu prea bine ce spui cu varfurile ca o matura, asta e povestea vietii mele…

 • Ada spune:

  Si eu am aceeasi problema cu parul meu 🙁 Fiind ondulat, sta cat de cat bine doar in prima zi dupa baie, in rest am o suvita dreapta, una ondulata. La recomandarea ta, tocmai mi-am comandat BUMBLE & BUMBLE Surf Spray . Sper sa fie bun 🙂

  • Ma bucur mult! Si eu sper sa-ti fie bun, te rog sa-mi spui cum e dupa ce il folosesti, sunt curioasa cum se asaza pe parul tau. La mine, pe lungimea asta noua, este exact ce-mi trebuie. Povestea cu „prima zi dupa baie” e povestea vietii mele, stiu :))

 • Roxana spune:

  Diana,

  Iti citesc de mult blogul, dar, spre rusinea mea, este primul comentariu pe care ti-l las, asa ca, in prima faza, o sa vorbesc pe langa subiect :).
  Nu-ti poti imagina cat de des mi s-a intamplat sa citesc ceva scris de tine si sa am impresia ca cineva mult mai talentat decat mine mi-a pus pe foaie gandurile, mahnirile, revelatiile…sau de cate ori am trimis oamenilor dragi o postare de-ale tale si primeam drept raspuns „Multumesc, chiar aveam nevoie de asta”.
  Blogul tau reprezinta pentru noi, cei care te urmarim, adevarate lectii de viata (fina si faina:)).
  Revenind la subiectul de azi, fix aceleasi probleme le-am avut si eu cu parul, pana cand am descoperit tunsoarea medie potrivita care m-a scos din incurcatura. Intre timp, parul mi-a mai crescut, dar am descoperit o varianta de styling care-mi permite sa-i pastrez aceasta lungime. Pe langa produsele folosite de tine, am descoperit, din intamplare, ca parul meu nu mai este atat de fin daca, inainte sa-l usuc, aplic un spray pentru protectie termica. Asadar, pasii sunt urmatorii: il spal, il hidratez cu uleiuri (uneori fac acest lucru la finalul ritualului), aplic sprayul pentru protectie termica, ii acord ragaz cateva minute pentru zvantare, aplic sprayul cu sare de mare, dupa care il las sa se usuce natural sau folosesc difuzorul daca trebuie sa ies undeva, si, la final, pentru volum, aplic putina pudra la radacini. Am incercat sa sar peste pasul cu sprayul de care-ti spuneam, dar parul ramane fin si buclele nu mai arata asa dragut sau se strica dupa cateva ore. Sunt sigura ca exista si alte variante, dar, vorba aceea, echipa castigatoare nu se schimba.
  Anul acesta am mers in Portugalia si am facut aroganta de a nu ma spala pe cap dupa o zi de scaldat in ocean, atat de dragi imi erau buclele. Pacat ca stylingul respectiv implica si o foarte mare cantitate de nisip fin, altfel cred ca as fi prelungit aroganta 🙂
  O sa trec peste timiditate si o sa-ti mai scriu, e nedrept din partea mea si a celor ca mine sa te apreciem si sa te iubim in secret.
  Te-mbratisez si-ti multumesc pentru tot!

  • Iti multumesc din tot sufletul meu pentru acest mesaj. Mi-ai umplut inima de bucurie 🙂 Iti multumesc ca ma citesti, nu exista satisfactie mai mare decat sa vezi ca munca ta are un ecou in oameni atat de frumosi. Am zambit si citind experienta ta cu parul (numai cine stie ce inseamna sa nu-ti stea parul cum vrei tu poate intelege… 🙂 ) si am pus pe lista ideea cu spray-ul de protectie termica. Neuscandu-ma prea des cu difuzorul, nici nu m-am mai gandit la el. E un pont foarte bun. Multumesc pentru tot!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.