Despre tot ce-i fin și fain

Cum să faci mai mult, cu mai puțin. Partea 1: cum vezi filme nelimitat la cinema, cu 49 de lei pe lună?

By 20 aprilie, 2018Frivolities
read time 5 min
 
20 aprilie, 2018

Cum să faci mai mult, cu mai puțin. Partea 1: cum vezi filme nelimitat la cinema, cu 49 de lei pe lună?

Provocarea celor de la Grand Entertainment, de a testa noul lor card care îți permite să vezi câte filme vrei, timp de un an, mi-a dat ideea unei rubrici permanente despre cumpărături eficiente și despre maximizarea efectelor prin minimizarea eforturilor. Primul episod: cum poți să vezi toate filmele care apar într-un an la cinema cu doar 49 de lei pe lună?

by

De un an încoace, scriu tot mai mult despre simplificare, eficientizare, minimizare. Nu e vreo strategie la mijloc sau ceva ce mi-am impus ca hotărâre de final/început de an, a fost o mutare naturală, născută din niște căutări și neliniști. Îmi doream foarte mult să trăiesc mai simplu, să nu am nevoie de atâtea lucruri, să am casa, biroul și mintea mai limpezi, dar și să eficientizez tot ceea ce fac: programul, activitatea, viața.

 

Eu una cred că eficientizarea vieții nu e doar o chestiune de economisire, ci de supraviețuire. Nu o facem doar ca să salvăm bani, energie și timp, ci pentru a ne bucura mai mult noi de… noi. Cine nu și-ar dori să facă mai multe lucruri într-un timp mai scurt, să comaseze mai multe servicii într-unul singur și să facă mai multe lucruri într-un mod mai simplu?

 

În ultimul an eu am întreprins toate astea empiric: testând, văzând, făcând. După ani în care (m-)am irosit și am fost o maximalistă, mai mult din inerție și grabă decât din ceva asumat, am simțit nevoia unei schimbări radicale. Mi-am luat produse multifuncționale, am renunțat la mai multe servicii în favoarea unuia singur care-mi oferea tot ce aveam nevoie, am tăiat timpii morți, am început să caut „mai puțin și mai bun”, am renunțat la tot ce era inutil și redundant. 

 

Firește că asta nu este o goană sau un scop în sine. Unde se poate, se poate. Unde nu se poate, nu e o tragedie. Există produse și servicii pe care nu le-aș înlocui pentru nimic în lume, fiindcă sunt ideale pentru mine așa cum sunt, chiar dacă nu sunt „10 în 1”. La fel, există lucruri la care n-aș da „delete” oricât de complicate și obositoare ar fi, pentru că îmi aduc prea multă bucurie.

 

Eficientizarea mea nu a ocolit nici partea filmele și cărțile. Citind foarte mult, rămâneam invariabil cu multe cărți „consumate și bifate”, pe care nici nu voiam să le mai recitesc, îmi era milă să le arunc, iar de dăruit era complicat: unde, cum, cui? Pe cele bune le dădeam mai departe, dar inevitabil rămâneam cu teancuri de reciclat. Și parcă totuși era păcat: de hârtie, de bani, de efort. 

 

Așa că am început să cumpăr mai multe cărți digitale și îmi place chiar foarte mult. Pot să citesc oriunde, nu mai car lucruri după mine, citesc mai mult și umplu timpii morți. În ultima vreme am descoperit și o bibliotecă de unde poți împrumuta cărți – minunat și uitat obicei – inclusiv ediții noi, în engleză, și plănuiesc să mă abonez.

Dar filmele? Cum poate să-și „eficientizeze” un cinefil consumul de filme?

În primul rând, trebuie să spun clar și răspicat trei lucruri.

 

Primul: nu piratez niciodată. 

 

Al doilea: nu am putut niciodată urmări filme pe telefon sau pe laptop. Îmi place experiența Marelui Ecran, cu popcorn în față, sunt consumatoare de cinema de la 11 ani.

 

Al treilea: între un serial și un film, aleg filmul. În primul rând pentru că nu mai am timp de investit în seriale cu sute de episoade, oricât de palpitante ar fi (și unele chiar sunt fantastice, dar…. asta e). În schimb un film bine-făcut mă ține în scaun două-trei ore și la final rămân cu niște emoții și idei care să mă urmărească încă multă vreme. 

 

Era cândva o reclamă foarte reușită care arăta pe cineva care îndesa un portofel în geantă, apoi fura un DVD dintr-un magazin, după care subtiliza poșeta unei doamne. Și, la final, scria pe ecran: ,,Tu n-ai fura un portofel, un DVD sau o poșetă. Atunci de ce piratezi? Și pirateria e furt”.

 

Mi se pare foarte adevărat, iar dacă până acum pretextul lui ”Dar DVD-urile sunt scumpe, biletele la film sunt scumpe etc” erau invocate de unii – pentru motive greșite, dar erau – nici măcar acest ultim „argument” nu mai stă în picioare. Acum e mai ieftin ca oricând să vezi filme pe bandă rulantă, și nu pe un ecran de tabletă sau laptop, ci direct pe Marele Ecran.

 

 

Sâmbăta trecută, cei de la Grand Entertainment din Băneasa Shopping City m-au invitat să testez, timp de o zi, cardul GRAND UNLIMITED, care îți permite să vezi filme nelimitat timp de un an, cu 49 de lei pe lună. ”Testul” a constat într-o zi de văzut filme la discreție, ca un posesor obișnuit de card. 

 

Am fost la „A Quiet Place”, ”Tomb Raider” și „Rampage” și ar mai fi mers la încă vreo două, doar că m-am pornit târziu, pe la ora patru după-amiaza. Îmi și imaginam o zi mohorâtă de toamnă sau iarnă, când efectiv nu ai chef de nimic, și îți petreci toată ziua văzând filme. Tot un fel de „binging”, doar că pe Marele Ecran. Mie mi se pare fabulos.

 

Practic, poți să vezi filme de dimineața până seara, dacă ai chef: tot ce apare nou, exact când apare și, dacă îți place vreun film în mod deosebit, poți să-l vezi și de două, trei sau zece ori dacă ai chef. Recunosc, de la ”Dante’s Peak”, pe care l-am văzut de 6 ori când aveam 12 ani și eram pasionată de vulcanologie, eu n-am mai rezistat la așa o performanță de revizionări, dar nu se știe niciodată…

Cum intri în posesia cardului?

 

Simplu: te abonezi pentru un an, direct din cinematograf (din Băneasa Shopping City) sau intrând online direct aici (nu e nicio afiliere, nu e niciun comision pentru mine dacă vă abonați, ca să nu existe discuții) Nu plătești pentru un an întreg, ci în fiecare lună ți se retrag 49 de lei din cont, la fel ca la orice alt serviciu de abonament. 

 

Cu acest card #GrandUnlimited, poți merge la oricâte filme vrei, în fiecare lună, timp de un an. La un calcul elementar, îți amortizezi cardul după primele două filme văzute, iar pentru mine, care merg aproape în fiecare weekend și, implicit, plăteam la final de lună de vreo 3-4 ori pe-atât, a fost o revelație. Ca urmare, m-am abunat rapid după ziua de „test”.

 

Serviciul celor de la Grand Unlimited mi se pare super-util și cu ocazia asta mi-am propus să mai povestesc despre servicii, idei și sfaturi utile pe care le-am descoperit și v-ar putea face și vouă viața mai ușoară.

 

În fond, care e plăcerea descoperirii dacă nu dai și mai departe? Dar, până la următorul sfat, să vedem filme. Multe filme și cât mai bune! 

 

Și, dacă-mi permiteți un ultim sfat, nu ratați „A Quiet Place”, cu Emily Blunt în rolul principal. Este genul rar de film care vă va urmări multă vreme de-acum încolo și cu care veți compara, inevitabil, toate viitoarele producții SF/horror/thriller care vor mai apărea în următorii ani.

Pregătesc un nou articol din seria „mai mult cu mai puțin”, acum că am spart gheața. Curând.

2 Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.