Despre tot ce-i fin și fain

Cum trezește pedalatul pofta de viață: reinventarea celui mai cool vlogger de sport

By 4 octombrie, 2016People
read time 12 min
Foto: Marian Adochiței
 
4 octombrie, 2016

Cum trezește pedalatul pofta de viață: reinventarea celui mai cool vlogger de sport

Alex Grecu a fost una dintre revelațiile mele din ultima vreme, cu energia lui molipsitoare care ascunde o istorie senzațională. Cum ajunge un fumător înveterat, sedentar și cu 30 de kilograme în plus să fie instructor de spinning, Race Vlogger, MC și unul dintre cei mai tonici și solari oameni pe care îi știu? Simplu: iubind la nebunie viața.

by

Chiar dacă nu-l cunoașteți ,,live” pe Alex Grecu, atunci când el se va afla în imediata voastră apropiere… veți ști. Nici nu trebuie să aveți idee cum arată, îl veți recunoaște rapid fiindcă va acapara instantaneu energia încăperii și apoi o va retransmite către voi, la flux continuu. Poate nici n-o să schimbați vreun cuvânt cu el, dar energia tot o veți simți, fiindcă Alex se numără printre acei oameni rari și charismatici care umplu o cameră fără să facă nimic special. Doar purtându-se firesc, așa cum sunt ei în 99,99% din timp. Numai că – aici e marele schepsis – în 99,99% din timp se întâmplă să aibă o poftă de viață molipsitoare.

11222103_10204818717372892_156673213784221343_o

În proiectul ,,România-Modernă”, al cărui povestitor am fost în ultima lună, Alex a fost showman-ul care a prezentat fiecare party, iar la evenimentul din Constanța (despre care puteți citi cum a fost AICI) a jucat triplu rol: MC, instructor de spinning și vlogger oficial. Adică fix trei dintre multele pălării pe care le poartă în viața de zi cu zi. O viață care se împarte între un business de consultanță în asigurări, ore de spinning ținute ca instructor de 4 ori pe săptămână, vlogging pe platforma AlexGrecu.ro, prezentări de evenimente și multe competiții sportive.

_seb7800În ziua discuției noastre – și a party-ului din Constanța – Alex își petrecuse dimineața la ,,Cursa Dunării Călărășene 2016”, unde pedalase în campionatul național de tandem, alături de o persoană nevăzătoare. A condus apoi 150 de kilometri până la Constanța, unde a ținut o oră electrizantă de spinning pe pajiștea din fața Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski, iar a doua zi se pregătea să prezinte Skirt Bike și apoi să facă un maraton de spinning cu elevii lui din București.

 

Un weekend absolut normal pentru el, care mie cel puțin mi-a confirmat ceva ce auzisem demult în speech-ul faimosului coach Tony Robbins, dar niciodată nu înțelesesem pe deplin: ,,Mișcarea se naște din mișcare, lenea se naște din lene: cu cât ești mai activ, cu atât vei avea mai multă energie să fii și mai activ”.

Fix la cuvintele americanului m-am gândit, pe repeat, în timpul evenimentului de Neon Spinning de la Constanța, privindu-l pe Alex pedalând pe bicicleta staționară, în mijlocul mulțimii: prezentând conceptul, povestindu-le oamenilor despre eveniment, despre sport, despre spinning, despre Ciuc Radler, explicându-le cum să-și seteze bicicletele staționare, ținându-le minte numele, făcând glumițe, pozând la cameră, stând la cadru pentru filmat, dând interviuri, mișcându-se printre oameni, salutând doamnele mai în vârstă, dând HI5 cu băieții și apoi decretând, la 11:30 seara, după toate cele de mai sus: ,,Deci, acum ce mai facem? Mergem pe undeva? Că e devreme”. Toate astea în același timp și toate cu acel firesc incredibil despre care vorbeam. Așadar… când vă apare pe radar, o să știți.

_seb7910

,,Eu iubesc viața”, îmi spune Alex, cu un zâmbet cât toată fața. ,,Tot ce fac am făcut tocmai fiindcă o iubesc”. Sună frumos, e fix genul de lucru pe care-l citești pe fundal roz în Pinterest, oftezi, îl share-uiești și a doua zi îl uiți. Doar că, în cazul lui Alex, el își trăiește discursul. Sau mai bine zis și-l… pedalează. ,,Sunt aici, azi, făcând ceea ce fac, fiindcă a existat un moment în care mi-am dat seama că iubesc viața și că vreau să trăiesc”.

 

Sună dramatic și într-un fel chiar a fost. Cu 3-4 ani în urmă, Alex era un supraponderal care fuma ca un turc, mânca tot felul de prostii, pe apucate, și era partener într-un business care-l ținea la birou până la ore mici din noapte. ,,Cumva, eram exact opusul omului care sunt acum”, zâmbește el. ,,Antiteza perfectă”.

Deși avea puțin peste 24 de ani (acum are 28), din cauza kilogramelor în plus și a stilului de viață dezordonat a făcut câteva pusee de tensiune care l-au speriat. ,,Mi-am dat seama la un moment dat că eu vreau să trăiesc încă mult timp de-acum încolo și că nu pot s-o fac în felul ăsta”. A tras linie și s-a apucat de treabă de a doua zi, fără mari strategii și parlamentări. După orele lungi de muncă, mergea la piscină și făcea 100 de bazine. Noaptea, când nu era nimeni. S-a apucat de spinning, apoi s-a apucat de mers cu bicicleta, după care viața lui a trecut de un prag dincolo de care nimic n-avea să mai fie la fel. Punctul fără de întoarcere.

 

Faptul că a fost mereu un bun manager și că are cumva antreprenoriatul și leadershipul în sânge l-a ajutat să-și reorganizeze viața după principiile unei eficiențe senine. A închis business-ul de brokeraj de asigurări și s-a reorientat spre consultanță de profil, apoi, în timpul rămas, s-a pornit să-și reconstruiască viața. ,,M-am gândit să-mi optimizez pe cât posibil timpul și am realizat că, devenind instructor de spinning, pot să fac ce îmi place, să am și un al doilea job și să îmi folosesc și abilitățile de public speaker”, recunoaște el. De un an de zile ține ore de spinning în București, iar datorită sportului și-a găsit și celelalte două vocații: vlogging-ul și vorbitul în public. Ambele întâmplător și nu prea.

Prima dată a fost MC fără să știe măcar, la o cursă de biciclete cu câteva sute de oameni. S-a trezit întâmplător cu microfonul în mână, fiind rugat de prietenul lui bun, organizatorul competiției, să spună câteva cuvinte ca să-i țină atenți pe oameni. ,,După câteva minute m-am dus să-i returnez microfonul și mi-a zis «Auzi, ia mai bine ține-l tu și prezintă tu tot evenimentul»”. De atunci, adică de aproape un an, nu s-a mai oprit din prezentat și, dacă n-aș fi știut povestea, aș fi băgat mâna-n foc că face public speaking și prezentare de evenimente de ani de zile. Cum mi-a spus, glumind, cineva: ,,Băiatul ăsta e o mașină de vorbit, în cel mai bun sens al cuvântului”.

Anul acesta, la o altă cursă de biciclete, s-a străduit să fixeze o cameră GoPro pe bicicleta unui participant și nu a reușit cu niciun chip. Prin urmare, a luat el camera și a tras câteva cadre generale de acțiune, după care s-a dus acasă și le-a montat după tutoriale de pe YouTube. Acolo și-a dat seama că are plăcerea vlogging-ului și că ar putea să facă treaba asta. Așa că s-a apucat de ea.

Simplu, instantaneu, ca atunci când a decis să slăbească. Și a descoperit că-i place la nebunie, așa că acum este ,,Race Vlogger”, adică vloghează de la evenimentele sportive la care participă, povestind în același timp și despre alte lucruri captivante, care-i aprind imaginația.

_seb7944

,,În acest moment, nu există în viața mea de zi cu zi lucruri pe care să le fac și să nu-mi placă”, zâmbește el. ,,De când am slăbit viața mea chiar s-a schimbat radical fiindcă am descoperit o poftă extraordinară de a trăi, de a mă mișca, de a face lucruri”. Chiar dacă businessul principal rămâne,  pentru moment, cel al asigurărilor, Alex știe că viitorul lui este în mișcare: prezentând evenimente, făcând vlogging, vorbind cu oamenii, făcând spinning alături de ei și învățându-i că mișcarea înseamnă viață.

Uneori înseamnă să-ți redescoperi viața mai frumoasă decât o știai, alteori să ți-o iei înapoi după ce ai alunecat pe o spirală de obiceiuri proaste Oricum ar fi, Alex știe pe propria piele: nu trebuie să stai niciodată pe loc, fiindcă ai putea pierde niște ocazii extraordinare de a-ți schimba destinul.

Pe Alex îl puteți urmări pe blogul lui, AICI, dar și pe canalul dedicat de YOUTUBE.