Despre tot ce-i fin și fain

Povestea lui Vlăduț și brandul de care au nevoie străinii

By 23 februarie, 2018Frivolities
read time 5 min
 
23 februarie, 2018

Povestea lui Vlăduț și brandul de care au nevoie străinii

Povestea noastră a început de la niște prune învelite în ciocolată, mâncate pe o stâncă, în timp ce mă filma o dronă. Vă spun eu că așa love-story n-ați mai întâlnit ca la mine și la Vlăduț.

by

În anii mei de pribegie prin lume, am vorbit despre Dracula și Ceaușescu cât pentru două vieți. Nici n-aveam cum altfel, doar eram ținta predilectă a curiozităților: o fată din Europa de Est, la un masterat american, printre câteva zeci de americani fascinați de povestea comunismului românesc și de mitul lui Dracula. O asociere improbabilă, dar puternic întipărită în certitudinile lor despre România.

 

Toate încercările mele de a le explica istoric și documentat povestea reală a lui Vlad Țepeș se loveau de o imaginație super-cinematografică, alimentată de Bram Stoker și de epigonii lui. Nu-i vorbă, mă credeau pe cuvânt cu Țepeș, dar le plăcea mai mult Dracula. Și, ceea ce mă amuza de fiecare dată, îi și speria în ultimul hal. Pentru că destinul avea simțul umorului, la momentul respectiv eu eram îndrăgostită de un Vlad rămas în România, personaj despre care le povesteam destul de des acelorași colegi americani.

 

Nu uit nici acum privirile lor mirato-îngrozite în momentul în care îi rosteam numele. „Dar cum poate să-l cheme VLAD? Adică părinții lui chiar l-au botezat după Dracula? Și tu? Cum să ieși cu unul pe care-l cheamă ca pe Dracula?”. Și dă-i din nou Diano „play” la povestea lui Vlad Țepeș, la detaliile istorice, la faptul că el a fost un domnitor, nicidecum un vampir însetat de sânge, și că tocmai de asta ”Vlad” este un nume foarte popular în România. Mă priveau toți cu ochi străini și goi, iar la final concluzia era aceeași: „Adică dacă tu te măriți cu ăsta, îți dai seama că pe soțul tău o să-l cheme ca pe Dracula?”.

 

La un moment dat am depus armele, chiar mă gândeam să fac haz de necaz purtând de Halloween-ul lor un tricou cu „Dracula’s Bride”, dar între timp eu și urmașul lui Țepeș ne-am despărțit amiabil, spre fericirea colegilor mei, convinși că am scăpat la mustață de un individ care m-ar fi închis pentru tot restul zilelor undeva într-o pivniță din Castelul Bran. Pardon, din „Dracula’s Castle”.

 

 

Acela a fost primul moment în care, dincolo de glume, m-am revoltat în legătură cu incapacitatea românilor de a specula acest „brand de țară” atât de prezent în ochii lumii întregi.

 

Da, desigur că noi vrem să ne promovăm cu „Grădina din Carpați” și cu tot felul de povești de marketing care dau bine (doar) pe hârtie, dar dacă oamenii ăștia vor Dracula, dă-le Dracula, îmi tot spuneam în sinea mea, prin 2007.

 

Între timp au apărut și la noi produse foarte amuzante și ingenioase cu Vlad, Dracula sau cum vreți să-i spuneți, dar favoritul meu este de departe brandul celor de la Romanian Art & CraftVlăduț’s Story.

 

Vlăduț’s Story este inspirată, firește, de ACEL Vlad, dar transpusă în contemporaneitate într-un mod atât de viu și amuzant încât pe mine m-a cucerit din prima: dulciuri, accesorii, rechizite, toate cu Vlăduț, simpaticul copil-vampir care nu îmbătrânește niciodată.

 

Deși de Romanian Art&Craft știam de multă vreme, pe Vlăduț l-am descoperit mai târziu, sub forma unei cutii cu prune în ciocolată, devorate în timpul filmărilor avute cu Romanian Art & Craft anul trecut, la Sinaia.

 

Eu și „Vlăduț” am mâncat primele prune în ciocolată pe stâncile Franz Josef din Sinaia, în timp ce o dronă mă filma pentru filmulețul de prezentare a orașului, pe care-l găsiți mai jos.

 

Cutia cu prunele trase în ciocolată era „recuzita” din care eu trebuia să mănânc cu înghițituri mici (sau mai bine zis să mă fac că mănânc). Filmarea propriu-zisă a durat câteva minute, iar la final cutia era goală. Vă spun doar atât: eu nu mănânc ciocolată și nu suport prunele de când mă știu. Dar prunele în ciocolată ale lui Vlăduț sunt ceva de pe altă lume… Bucătarul de la „Dracula’s Castle” știe el ce face, ar spune foștii mei colegi.

 

Începând de săptămâna asta, colecția Vlăduț’s Story de la Romanian Art&Craft are o casă virtuală oficială. Există site-ul oficial Art&Craft, iar acum și Vlăduț are „castelul” lui online. Pot să spun atât: de Crăciun știu deja ce cadouri vor primi prin poștă foștii mei colegi americani, pentru că produsele se pot expedia oriunde în lume, pentru toți fanii declarați ai celui mai simpatic „vampir” imaginar din Transilvania.

 

 

Fotografii: capturi site Vladuț’s Story