Despre tot ce-i fin și fain

Harta ADN a pielii: genele dictează cremele care ni se potrivesc

By 13 martie, 2017Rituals
read time 5 min
 
13 martie, 2017

Harta ADN a pielii: genele dictează cremele care ni se potrivesc

O testare genetică de ultimă generație numită Skin DNA îți poate spune cum va îmbătrâni pielea ta și care sunt substanțele pe care trebuie să le cauți în produsele cosmetice. Pentru mine rutina de beauty a devenit mai limpede și mi-am dorit să vă povestesc și vouă.

by

La început de 2017 mi-am promis că anul acesta voi avea mai multă grijă de mine. Mult mai multă. Nu în salturi, ci investind constant timp, energie și bani în soluții eficiente pentru propria sănătate. Și, fiindcă eu cred în împărtășitul lucrurilor care funcționează, mi-am propus să scriu despre descoperirile mele. Nu e nicio reclamă, sunt experiențe și atât.

 

În ultimii doi ani am făcut două testări la Amira’s Boutique Services, mai precis cel despre lungimea telomerilor, care îmi relevase că am un corp cu 4 ani mai tânăr decât vârsta mea biologică  și cel despre intoleranțe alimentare. Pe Amira Syoufi, creatoarea conceptului de boutique de teste de sănătate, o cunosc deja de 5 ani și este unul dintre oamenii din health & beauty în care am încredere. Inițial i-am fost doar client, apoi mi-a devenit și prietenă, iar în materie de testări revoluționare este sursa mea sigură de informații.

 

Încă de anul trecut, Amira îmi tot povestea de un nou test inovator, legat de piele, dar pe care nu mă încumetam sub nicio formă să îl fac: Skin DNA. Harta ADN a pielii. Motivul reticenței mele nu fusese lipsa de timp, ci o mică strângere de inimă.

Cu un an în urmă, o vizită la domnul dr. Victor Clătici și o analiză cu aparatul VISIA, care evaluează caracteristicile tenului, mă lăsase ușor deconcertată. Știam că am o piele sensibilă, dar evaluarea relevase o situație un pic mai delicată decât bănuisem: o piele foarte susceptibilă pigmentării, o sensibilitate extremă la soare și verdictul că va trebui să port cremă de protecție solară non-stop. Printre altele.

M-am decis să fac până la urmă Skin DNA într-o dimineață în care prima știre în newsfeed a fost de pe Facebook-ul Amira’s: faptul că testul tocmai a câștigat premiul Australasian Innovative Service of the Year la Australasian Aesthetic Awards, un Oscar regional al industriei. Am luat-o ca pe un semn că n-ar trebui să mai amân și m-am ales cu 10 pagini de informații minuțioase despre tenul meu.

Cel mai interesant aspect: testul identifică științific ingredientele și tratamentele cele mai potrivite, în funcție de rezultatele obținute. De multe ori folosim creme scumpe care nu se potrivesc nevoilor pielii, când de fapt am obține rezultate mai bune prin ceva mai ieftin, dar adaptat specificului pielii noastre.

16807536_10158196590065058_5892303077932368942_n

 

Ce presupune SKIN DNA?

Harta ADN a pielii se face din salivă și analizează cinci indicatori:  sensibilitate, fermitate, pigmentare, glicație (efectul zahărului asupra tenului) și efectul radicalilor liberi asupra pielii.

 

În funcție de scorul obținut la fiecare dintre ele, ți se recomandă cremele potrivite, nu în sensul de brand, ci de substanțe active. Vei ști, spre exemplu, că trebuie să folosești creme care au mult acid ferulic, resveratrol și licopen, că trebuie să iei suplimente de Licopen sau Betacaroten sau că trebuie să alegi tratamente LED, terapii faciale cu vitamine sau peeling-uri cu acid salicilic.

Pentru că informația înseamnă putere, mai ales când e vorba de sănătate, mi-am dorit să vă împărtășesc și vouă experiența mea, iar cel mai bun mod este luându-mă pe mine drept exemplu. Sunt fericită cu pielea mea, așa sensibilă cum e, n-am complexe, așa că n-am nicio problemă să vorbesc pe concret.

shutterstock_365601530

 

Iată ce îți arată testul, într-un pdf frumos schematizat, cu detalii:

1. Fermitatea și elasticitatea pielii

Scorul procentual arată raportul dintre colagenul care se produce și cel care se descompune. Colagenul este responsabil de menținerea pielii ferme, cu aspect proaspăt și fără riduri, iar modul în care se comportă ține de predispoziția genetică.

 

În cazul meu, mai mult colagen se descompune decât se produce, ceea ce înseamnă o piele mai laxă, răni care se vindecă mai greu (lucru dovedit), roșeață care ține mai mult și alte mici semne ale îmbătrânirii pielii. Am o listă de ingrediente pe care trebuie să le urmăresc în toate cremele pe care le cumpăr, suplimentele nutritive care-mi sunt favorabile și tratamentele profesionale pe care să le am în vedere.

 

Spre exemplu, radiofrecvența este foarte recomandată, fiindcă îmi crește producția de colagen, dar și suplimentele de proteină din zer și cremele cu resveratrol și retinol 0,3%+

2. Glicația

E vorba de capacitatea organismului de a descompune glucoza, iar un regim de viață cu mult zahăr poate influența în mod negativ acest proces. Glicația este practic mecanismul de unire a unei molecule de zahăr cu o proteină, produsul finit fiind respins de către piele și, ca urmare, generând roșeață și iritații.

 

În cazul meu, riscul este minim, fiindcă am un scor de 100% în ceea ce privește capacitatea corpului meu de a procesa zahărul. Doar că nu prea mănânc zahăr, așa că n-a fost neaparat o veste care să mă bucure.

 

Pentru femeile care au sensibilitate mai mare și scor mai redus, rezultatul este o piele mult mai rapid îmbătrânită și cu aspect „creponat”, plus riduri mai pronunțate, în urma consumului de zahăr.

3. Efectul soarelui și pigmentarea

Categoria mea preferată. Anul trecut am scris un articol tematic alături de domnul dr.Clătici, despre motivele pentru care ar trebui să stăm mai puțin la soare, iar într-o jumătate de oră inboxul meu era plin de mesaje de genul ”Dar cum își permite cineva să ne spună să nu mai stăm la soare?”. Ei bine, cel puțin în cazul meu – și al unui procent destul de mare de persoane care au făcut testul (mai precis 36%) – soarele chiar este de evitat, iar acum am dovada.

 

Corpul meu nu produce suficientă melanină și alte substanțe necesare pentru a-mi proteja pielea, așa că am un risc mai mare decât media la pigmentări și arsuri rezultate în urma expunerii la soare. La fel ca mine sunt cu siguranță multe alte femei care habar nu au că n-ar trebui să se expună atât de mult la razele UV.

 

Efectele nocive ale expunerii la soare pot fi invizibile vreme de ani buni, pentru a răsări când ți-e lumea mai dragă, după 35 sau 40 de ani, ca un dușman din umbră. Și aici am o serie de recomandări interesante, printre care suplimentele cu betacaroten și cremele cu vitamina E.

4. Efectul radicalilor liberi

Radicalii liberi sunt responsabili de aspectul pielii: textură ternă, piele prea uscată sau prea grasă, asprime la pipăit, plus tot ceea ce nu se vede, adică îmbătrânire prematură accelerată.

 

Și aici sunt mândra posesoare a unui scor de 100%, ceea ce înseamnă că organismul meu are o abilitate optimă de a produce antioxidanții esențiali. În traducere liberă, poluarea nu mă afectează atât de tare și doar 9% dintre oamenii care au făcut testul au acest genotip (wow!).

 

Scorul bun se datorează însă și faptului că nu sunt fumătoare și am un stil de viață activ. Cu același scor optim, un fumător înveterat care mănâncă toată ziua junk-food va reuși să-și zădărnicească în câțiva ani acest atu.

5. Sensibilitatea și inflamația

După două scoruri de 100%, trebuia să vină iar unul mai slăbuț. Am 69%, ceea ce înseamnă un risc mediu în ceea ce privește inflamațiile. Practic sunt posesoarea unei cantități nativ-crescute de proteine inflamatoare, ceea ce poate cauza roșeață, iritații și sensibilitate ridicată la chimicale, parfumuri sau creme foarte concentrate.

 

Inflamația este reacția de imunitate a corpului pe termen-scurt, pentru vindecarea infecțiilor și apărare împotriva toxinelor. Inflamația excesivă este una dintre cauzele principale ale îmbătrânirii pielii și modul de a o combate este fie prin peeling-uri cu acid salicilic (care îmbunătățește bariera protectoare a pielii împotriva alergenilor), fie prin creme cu acid hialuronic, fie prin Omega 3 (ulei de pește) ca supliment. Acestea sunt doar trei exemple, lista este mult mai lungă.

În final, ți se oferă o schemă orientativă a stadiului în care se află pielea ta și a scorului cumulat la cele 5 categorii. Este practic un rezumat pe care îl poți lipi la vedere, ca să-l ai în minte de câte ori te duci să cauți o cremă sau te gândești să te programezi la un tratament. Firește că nu trebuie să fie nici sabia deasupra capului, dar – așa cum spuneam – informația înseamnă putere.

screen-shot-2017-03-12-at-16-58-39

 

Ce mi-a plăcut la acest test

Recomandările nu sunt generice, de tipul „mâncați sănătos”, „beți apă”, „luați vitamina C”. Fiecare recomandare de ingredient sau de terapie este explicată cu detalii. De exemplu, pentru sensibilitatea mea la soare este recomandat acidul L-ascorbic 15%, pentru că „este un antioxidant cu spectru larg, ideal pentru protecția împotriva razelor UV, dar și un inhibitor al melaninei”. Nu știu alții cum sunt, dar mie îmi place să știu DE CE trebuie să iau un anumit medicament sau să fac o terapie anume.

 

Amira și-a gândit business-ul ca un serviciu de concierge, pliabil pe toate tipurile de servicii conexe pe care le pot solicita cei care își fac testele. Prin urmare, după primirea rezultatului, un specialist te poate ajuta să-ți personalizezi cremele in-house și să-ți faci un plan de acțiune corespunzător scorurilor obținute la cele 5 categorii-cheie.

În România testul se face exclusiv la Amira’s Boutique, este trimis la laboratoarele din străinătate, iar rezultatul vine în circa 2 săptămâni, împreună cu recomandările detaliate.

2 Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.