Despre tot ce-i fin și fain

O miresică, un ginerică, o durere de cap

By 4 ianuarie, 2016Frivolities
read time 1 min
 
4 ianuarie, 2016

O miresică, un ginerică, o durere de cap

Scurt tratat despre epopeea de a te încăpățâna să fii „mireasă” și nu „miresică”.

by

Sunt alergică la două lucruri: la porumb și la diminutive. Prima alergie mi-au descoperit-o medicii, a doua am constatat-o eu, de pe la zece ani, când ,,drăgălășenii lingvistice” precum ,,fustiță”, ,,bluziță”, ,,ciorbiță” sau ,,mâncărică” îmi tăiau instantaneu pofta de mâncare sau de orice altceva.

 

Mai mult decat rochița, supița sau brânzica însă, mă zgârie pe ciocănel, scăriță și timpan termeni precum „ginerică”, „miresică”, „nășic” sau altele din sfera familiarității nupțiale dulcege.

 

Deși toți cunoscuții mei au avut embargou la asemenea manifestări afective în preajma nunții, tot n-am scăpat, pe ici pe colo (a se citi: la coafor, la restaurant sau în diferite locuri publice) de un „Vai, o să fii miresică…” sau „Și ginerică ce zice?”. De fiecare dată, un fior rece mi-a străbătut tot corpul.

 

Un lucru nu înțeleg în ruptul capului. Ce are „mireasă” de fugim cu toții de el? E simplu, frumos, demn. La fel și „mire”. Sună solemn, nu desprins dintr-o scenă de Caragiale. De ce trebuie să însiropăm totul și să glazurăm orice afirmație până ne leșină la stomac dulcegăria? Duioșia sau dragostea se pot dovedi și în alte feluri, fără a reduce interlocutorul la statutul de copil de grădiniță. „Mămica ți-a cumpărat fustița asta drăguțică?”. #Pleaaase

Hai să fim mai fini, mai articulați, să semănăm mai mult cu niște domni sau doamne rafinate și mai puțin cu personajele din „Titanic Vals”.

Sau, vă rog mult, măcar să încercăm…

Foto: Diana-Florina Cosmin

One Comment

  • clarra spune:

    :))) ce ma bucur ca nu sunt singura alergica la asa ceva! mor cand aud „miresica”, „graviduta”, „nasel”, „nasica”, „gradi”… nu am nimic cu diminutivele, dar sa fie folosite atunci cand e cazul – adica e ok sa-i spui copilului ca i-ai luat o fustita, ca pana la urma e o palma de material; dar „graviduta” ma duce cu gandul la o copila insarcinata prematur… „miresica” ma duce tot cu gandul la o copila maritata de la 14 ani… Hai sa lasam diminutivelor inocenta pe care o merita si sa nu intindem de ele pana ni se face lehamite…

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.