Despre tot ce-i fin și fain

Povestea unui experiment de sănătate reușit

By 27 ianuarie, 2016Frivolities
read time 1 min
 
27 ianuarie, 2016

Povestea unui experiment de sănătate reușit

… care a început printr-o zi de post negru involuntar. Am încercat să văd cum se potrivește un detox de trei zile cu sucuri în viața unui om activ, mereu pe fugă și cu o mie de deadline-uri. „Aceasta este o poveste adevărată”.

by

În ultimii cinci ani, am încercat cam tot ce se putea încerca în materie de nutriție. Mai întâi de curiozitate, apoi din cauza unor probleme de sănătate, după care grație unui stil de viață ultra-sportiv care își cerea drepturile.

 

Am testat așadar, pe propria-mi piele, toate variantele de regimuri de viață: de la dieta ketogenică la principiile raw-vegane, de la Paleo la ovo-lacto-vegetarian și de la low-carb la „puțin din toate”. În prezent, m-am stabilizat la această din urmă variantă: nu-mi pun opreliști la nimic, mănânc câte un pic din toate tipurile de nutrienți, cu o excepție: zahărul.

IMG_9409

 

Am înțeles că sănătatea nu se poate baza pe excluziuni ale unor întregi grupe de alimente, iar corpul pare să-mi dea dreptate. Și totuși, periodic, mai simt nevoia unui „reset”, pe care îl iau prin câte o scurtă cură cu sucuri. Scurtă fiindcă – mărturisesc – chiar dacă nu mănânc mult, simt nevoia unor mese solide și nici nu am fost niciodată genul de persoană care „uită să i se facă foame”. Îmi aduce aminte stomacul meu de fiecare dată.

 

În perioada nunții, când eram mereu pe fugă și în alergături, am încercat un program de 3 zile la JUICEit numit, sugestiv, „Skinny Bitch”. A fost perfect pentru zilele călduroase de vară, când oricum nu aveam timp și poftă să mă înfrupt la o masă. Totuși, a rămas la stadiul de excepție și, recunosc, am asociat mereu ideea de detox cu sucuri cu conceptul „strânsului din dinți”. Știi că e bine pentru tine, că e o pauză necesară pentru digestie, dar nu e chiar idealul tău culinar într-o zi în care ai drumuri de făcut, proiecte de terminat, plus ceva stres de gestionat. Și totuși…

 

Cu câteva săptămâni în urmă, am plecat într-un press-trip în Austria, într-o regiune muntoasă mică și destul de ascunsă. Fără să lungesc povestea, mâncarea nu a fost chiar ce credeam, cel mai apropiat supermarket se afla undeva la două sate distanță, afară erau nămeți până la glezne, iar după două zile de schi, hiking și mers prin frig am răcit și m-am trezit singură într-o cabană izolată, preț de o zi. Cu o bucătărie perfect utilată cu toate electrocasnicele, dar fără măcar vreun amărât de măr sau pară și fără șansa de a cumpăra ceva de-ale gurii pe o rază de 20 de kilometri. Așadar, vrând-nevrând, am făcut post negru 36 de ore, adică de la ora 9 seara vineri, până duminică la prânz, când am plecat înapoi spre Viena și spre aeroport.

IMG_9410

 

 

Voi trece rapid peste concluziile surprinzătoare ale acestui experiment, trei la număr: faptul că există un punct critic de foame, dincolo de care stomacul se liniștește și nu mai „solicită” nimic; faptul că începi să gândești extraordinar de limpede, ba chiar straniu de limpede când stomacul este complet gol și, cea mai amuzantă dintre toate, că atunci când foamea atinge un anumit număr de ore, începi să vezi steluțe verzi. La propriu. Oricum, nu încercați așa ceva acasă, articolul nu e despre asta, ci despre faptul că acest involuntar post-negru m-a pregătit, tot involuntar, pentru cele trei zile de sucuri pe care le programasem înainte să plec.

 

IMG_9389

 

Gândit tot de fetele de la JUICEit, programul „Yin & Young” este bazat pe superalimente – acele ingrediente magice care conțin cantități extraordinar de mari de fitonutrienți, antioxidanți, minerale, vitamine, proteine și așa mai departe. Avocado, kale, migdale, semințe de chia, spanac, ghimbir, goji, spirulină, pudră de baobab, ba chiar și un element foarte „exotic” pentru mine: cărbune activat.

 

Ce fac superalimentele? Purifică, întineresc și alcalinizează organismul, iar pe deasupra dinamizează, îți întăresc sistemul imunitar și controlează secreția de serotonină. Sună bine, nu?

 

Am încercat programul în tandem cu mama mea, care  – între noi fie vorba – este un pic mai gurmandă decât mine. Dacă eu m-am învățat să mai strâng din dinți pentru ceea ce știu că nu-mi face bine la sănătate sau la siluetă, ea calcă strâmb relativ mai des. Așadar, a fost un test pentru amândouă, ale cărui concluzii au fost, recunosc, surprinzătoare:

Nu mi-a fost nici poftă, nici foame

Dacă la precedentele detox-uri am mai tras aer în piept și m-am îmbărbătat să le țin până la capăt, cu „Yin & Young” lucrurile au mers atât de lin încât în a doua și a treia zi nici nu am apucat să-mi termin ultimele două sucuri. Mi-am programat să beau cam la două ore un suc (ele fiind 6 la număr), însă barometrul este propriul stomac: dacă simt că îi este foame, îl hrănesc. Dacă nu dă niciun semn, nu mă grăbesc să-l „cinstesc” cu nimic, iar cu acest detox s-a simțit pare-se foarte bine, fiindcă nu a protestat deloc și nici nu s-a simțit privat de bunătățile zilnice.

Sucurile au fost foarte gustoase

Nu-mi plac detox-urile cu multe sucuri de fructe, fiindcă dulcele îmi imprimă o stare de ușoară greață și, ulterior, mă aruncă în ghearele unei stări de foame inexplicabilă. Așadar, m-am bucurat că „Yin & Young” este bazată în primul rând pe legume și ingrediente mai puțin dulci, iar gustul lor a fost extraordinar de bun. Și, lucru rar într-o cură cu sucuri, au fost sățioase.

 

Pentru prima dată în viață, am simțit că aș putea ține programul și cinci zile, ba chiar și zece, la nevoie. Fetele nu recomandă mai mult de cinci, firește, însă cu siguranță nu este acel gen de detox la care să numeri orele și zilele până când se termină și până când poți să te întorci la meniul tău de zi cu zi.

Pontul meu: dacă ești obișnuit în general cu mese mai copioase, bea sucurile cu paiul. Merge mult mai încet, te saturi mai repede și ai senzația că fiecare „masă” durează mai mult. Dacă atunci când le bei în mod normal ai tendința să dai sticla peste cap în mai puțin de două minute, bând cu paiul tot procesul se dublează ca timp. Funcționează!

Nutrienți mai mulți, calorii mai puține

Prima întrebare pe care le-am adresat-o celor de la JUICEit s-a legat de densitatea calorică. Fiind atât de gustoase și cu unele ingrediente recunoscute drept bogate în calorii – migdale, sirop de agave, avocado – m-am temut ca deliciul să nu vină și cu o „notă de plată” sub forma unor kilograme în plus. Nu îmi fac un scop din asta, dar am un stil de viață activ, sunt atentă la ce mănânc și fac mult sport zilnic, așa că nu aș fi vrut să-mi dau peste cap kilogramele fără să fie nevoie. Se știe că e mult mai ușor să „bei” caloriile decât să le mănânci și de cele mai multe ori nici nu realizezi acest lucru.

 

Surpriză, însă! Toate sucurile nu sar, împreună, de 1.200 de calorii, mai mult decât rezonabil având în vedere gustul și multitudinea de nutrienți. Așadar, chiar dacă nu e o cură de slăbit propriu-zisă, poți avea surpriza ca, pe lângă hrănirea corpului cu nutrienți de calitate și boost-ul de tinerețe, să observi că aproape un kilogram de „balast” ar cam vrea să se despartă de tine.

Concluzia mea: după trei zile de recalibrare a organismului, corpul meu e mult mai „light” ca senzație generală, iar mintea mai limpede. Cât despre mama, ea tocmai și-a programat încă 3 zile de detox, ceea ce este o premieră. Așadar: victorie!

Foto: Diana-Florina Cosmin