Despre tot ce-i fin și fain

Qreator: o casă interbelică renaște ca spațiu high-tech

By 20 septembrie, 2017Culture
read time 5 min
 
20 septembrie, 2017

Qreator: o casă interbelică renaște ca spațiu high-tech

Vila de patrimoniu care a aparținut guvernatorului BNR din perioada interbelică a căpătat o nouă viață, ca spațiu de creație și experiment. Toamna asta, poți să fii oricine vrei tu, într-un loc în care clasicul întâlnește epoca high-tech.

by

Creativ” este, de departe, cel mai abuzat cuvânt al vremurilor noastre. E prezent peste tot, uneori în exces și adesea doar fiindcă sună bine și cool. Toți vrem să fim creativi, orice ar însemna asta. Și, chiar așa, ce înseamnă de fapt?

 

La începutul verii, când am aflat prima dată despre spațiul Qreator by IQOS, mi s-a spus că va fi un loc gândit de la zero pentru oameni creativi. Ținut într-un desăvârșit mister pentru publicul larg până săptămâna aceasta, era la momentul respectiv doar o sumă de randări spectaculoase. Totuși, ideea de „creativitate” îmi părea încă vagă, dincolo de design și de evidenta abordare high-tech. Cum poți face un spațiu – și mai ales o casă veche, de patrimoniu – să fie „viu” și „creativ”? Cum pot fi creative niște ziduri, oricât de frumoase ar fi ele? Cam acestea erau gândurile mele pe atunci.

 

După ce am intrat efectiv în încăperile Qreator, dubiile mele s-au dezamorsat printr-un declic instantaneu, pe care nu-l anticipasem. Da, mă așteptam să-mi placă, să mă impresioneze arhitectura și spiritul locului, dar nu mă așteptam la un creativ atât de… concret, de palpabil. Oriunde întinzi mâna, dai de o resursă creativă, de ceva ingenios și atipic, de un amănunt gândit: de la ecranele tactile la canapeaua care se mișcă, de la proiecțiile pe apă la camera cu vopseluri și acuarele din belșug sau la spațiile de „co-creation”.

 

Creativitatea e omniprezentă pe Bulevardul Aviatorilor 8A, în vila Oromolu, numele pe care-l purta între cele două războaie actualul Qreator. Mihail Oromolu (1875-1945) a fost guvernatorul BNR între 1922 și 1926, iar fosta lui reședință este un loc pe lângă care orice bucureștean a trecut cu siguranță de nenumărate ori.

Eu una m-am întrebat de multe ori, din viteza mașinii sau ieșind de la metrou, la Piața Victoriei, ce o fi acolo, în acea casă superbă, ale cărei obloane erau mereu trase. A fost construită de Petre Antonescu, același arhitect care a dat Bucureștiului Arcul de Triumf, Palatul Kretzulescu, Școala de Drept sau Primăria Capitalei.

 

După o istorie tumultoasă, în care se intersectează bombardamente, incendii și naționalizări forțate, casa a fost renovată în 2011 după planurile arhitectului Dorin Ștefan și cu contribuția lui Alessandro Lusito pentru partea de amenajări interioare. Chiar dacă a fost arsă, bombardată și jefuită, casa încă mai păstrează din elementele originale, precum balustradele din lemn, în spirală.

 

Ce e acest QREATOR?

Prin deschiderea vilei către public, sub forma unui spațiu creativ și high-tech, cei de la IQOS și-au propus să transforme locul într-un hub unic în București. Un loc în care toți oamenii care înțeleg proactiv creativitatea să poată  face lucruri palpabile, cu rezultate imediate. Practic, IQOS pune la dispoziție resursele tehnologice (și nu numai), iar oamenii cu idei pot veni să-și transforme conceptele în realitate. Chiar dacă nu ai un concept de pus în practică, poți veni să lucrezi câteva ore, pentru a simți atmosfera locului, poți participa la cursuri, ateliere, expoziții și tot ceea ce se va întâmpla între zidurile Qreator.

Ce se află, de fapt, înăuntru?

Casa este dispusă pe două niveluri și opt camere, fiecare cu tematică diferită și cu resurse specifice.

 

Camera de Muzică

 

Camera de Dans și Film

 

Camera de Arte Vizuale

 

Camera de Relaxare

 

Zona de Co-Creare

Destinată proiectelor ce îmbină viziuni diferite, este camera în care oameni din domenii diferite pot veni să lucreze independent sau în tandem.

 

Camera Tutunului

Pentru că IQOS a schimbat ritualul asociat tutunului, printr-o tehnologie fără foc, fără scrum, fără ardere, există și o cameră în care, prin câteva dispozitive high-tech, poți înțelege procesul tehnic din spatele produsului.

 

Camera Tehnologiei

Un loc care explică tehnologia care a făcut posibilă crearea produsului IQOS, sub forma unor instalații şi gadget-uri foarte spectaculoase. Spre exemplu, procesul de încălzire a tutunului este explicat prin analogie cu coacerea unei pâini sau prepararea unei cafele bune. E vorba de temperatura potrivită, care nu trebuie să fie prea mare, ci la punctul ideal pentru a avea o experiență blândă și plăcută.

 

Zona de energizare

Un spațiu cu cafea bună, băuturi și sucuri energizante, gândit ca loc de răgaz pentru toți creatorii veniți în vizită de plăcere sau de lucru.

 

Care e legătura dintre mine, IQOS și QREATOR?

Eu nu sunt fumătoare, nu promovez fumatul, dar nu sunt nici anti-fumat. Am crescut cu părinți fumători, soțul meu fumează, dar n-am împrumutat niciodată obiceiul, deși acasă pachetele de țigări au fost mereu la discreția mea. Mai mult chiar, în adolescență aproape toți prietenii mei fumau, iar băieții de care m-am îndrăgostit în viața asta au fost în majoritate covârșitoare fumători. Chiar și așa, eu una nu m-am atins niciodată de vreo țigară.

 

Toate astea au fost, pentru mine, certitudinea că fumatul nu e ceva ce ți se insinuează în viață fără consimțământul tău. Tu alegi, e o opțiune, un tabiet care pe unii oameni îi face foarte fericiți, dar care nu e pentru toată lumea. Eu una puteam să mă apuc de 20 de ori, fiind mereu în cercuri de fumători, dar nu m-a prins. Am,  în schimb, prieteni provenind din familii unde nu s-a fumat niciodată și unde fumatul a fost mereu tabu, dar pentru care țigara este ritualul favorit al zilei. E o chestiune de gust și de opțiune proprie. Fiecare e liber să aleagă pentru sine.

 

De când a apărut IQOS, soțul meu s-a lăsat de țigările clasice, ceea ce mă bucură nespus. Când fumează lângă mine, simt doar mirosul discret al tutunului încălzit, fiindcă dispozitivul nu scoate fum și nu arde nimic. L-am încercat și eu o dată, de curiozitate, tocmai fiindcă îmi plăcea mirosul de tutun cald. Pentru mine, e din același registru cu alte mirosuri plăcute, precum cafeaua fierbinte sau un melange aromat de ceai. E ironic: n-am fumat niciodată o țigară normală, dar am testat un IQOS de dragul mirosului.

 

Îmi este clar că nu e pentru mine fumatul și nu va fi niciodată, însă inovația pe care o reprezintă dispozitivul pentru fumători mi se pare grozavă, iar spațiul high-tech pe care l-au creat este remarcabil. O nouă viață pentru o clădire minunată, un loc de întâlnire pentru oameni creativi, un spațiu în care se vor întâmpla lucruri cu rezultat concret, toate astea mă entuziasmează.

 

La invitația celor de la Qreator, plănuiesc să vin să lucrez aici pentru o zi, ca să mă bucur de spațiu, așa că în curând o să mai povestesc de ce se întâmplă înăuntru, ce se creează, ce se mișcă. E un loc din care m-am dat cu greu dusă la prima vizită, fiindcă te îmbie să stai, să mai explorezi, să mai butonezi ceva, să te mai bucuri de un gadget sau de un obiect de mobilier. Îmi plac locurile care au viață, iar Qreator e viu, trăiește. Și e cool.

 

Cum puteți ajunge la QREATOR?

De pe 22 septembrie încolo, puteți veni pur și simplu într-o vizită de explorare pe Bulevardul Aviatorilor 8A (chiar la ieșirea de la Metrou Victoriei). Creativii inspirați de spațiu vor avea la dispoziție o platformă pe care să-și poată programa ore de lucru într-o anumită cameră din QREATOR, verificând disponibilitatea acesteia în timp real.

Fotografii: Qreator

Disclaimer: Un proiect inspirat de Qreator by IQOS.

2 Comments

  • Mircea spune:

    FRUMOASA SI DEOSEBITA REALIZARE ACEASTA LOCATIE.
    MULTUMESC PENTRU DESCOPERIREA UNUI LOC EXTREM DE INTERESANT !

  • Dan Parlog spune:

    Ieri, 26 nov. 2017 , am vizitat cladirea, m-a impresionat mult. La prima impresie, la ce este necesara o casa a creativitatii? Dupa mai multe discutii in familie si cu prietenii nostrii, am ajuns la concluzia ca este necesar un loc unde sa te intalnestii cu persoane si sa porti conversatii sa dilaghezi. Ambientul te provoaca. Qreator, multumesc ca existi! 27 nov.2017, Dan Parlog

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.