Despre tot ce-i fin și fain

Rondul de noapte de la Timișoara: viața ar trebui să fie ,,freestyle”

By 13 septembrie, 2016Chronicles
read time 3 min
 
13 septembrie, 2016

Rondul de noapte de la Timișoara: viața ar trebui să fie ,,freestyle”

După o săptămână de călătorit, făcut poze și scris povești prin țară, ne-am oprit sâmbătă la Timișoara pentru prima petrecere de pe traseul ,,României moderne”. Ne-am ,,tunat” bicicletele alături de tinerii cool ai orașului, am urmărit demonstrații de freestyle și am ,,aprins” noaptea cu niște ture de pedalat la… lumina roților de bicicletă. Concluzia: România modernă, cu energie, pasiune și spirit liber, e România ,,freestyle”.

by

Când pornești la drum într-un proiect care se cheamă ,,România modernă”, pleci automat cu o serie de imagini în minte, ca niște diapozitive alb-negru pe care se colorează, treptat, imaginea reală a locurilor prin care treci. Atât eu cât și colegul meu de proiect, fotograful Sorin Onișor, am demarat în proiectul celor de la Ciuc Radler cu energia încărcată de curiozitate a oamenilor care vor să descopere lucruri. Și le-am descoperit, într-o primă săptămână intensă de povestit și pedalat de la Vidraru la Horezu, de la Târgu Jiu la Orșova sau de la Caransebeș la Timișoara.

 

În același timp, viziunea noastră despre ce ar trebui să însemne România modernă a ieșit din sfera teoriilor, a preconcepțiilor și a imaginilor din minte, direct în realitatea tridimensională.

 

127b3078Am trecut, pe rând, prin realizarea fenomenală că bătrâna ceramică de Horezu este un obiect de design nespus de cool, prin modernismul combinat cu creativitate hipsterească din Târgu Jiu, dar și prin tinerețea dimineților sportive din Orșova și arta accidentală a ,,Tunelului Iubirii” de la Caransebeș. La finele unei săptămâni, România modernă nu mai este doar conceptul care ne înflăcărase imaginația cu o săptămână în urmă, ci o realitate concretă.

 

Cu această mini-revelație entuziastă am ajuns sâmbătă la Timișoara, pentru prima petrecere Ciuc Radler din seria de 5 manifestări cool, originale și complet altfel pe care brandul le-a pregătit în această lună. Și, recunosc, aveam emoții, fiindcă una e să călătorești și să povestești din spatele unui monitor și alta e să fii, indirect, ,,gazdă” pentru o gașcă de timișoreni tineri și cool, care au venit să-și pimp-uiască bicicletele cu kituri de luminițe de pus în jurul roților pentru senzații după apusul soarelui și apoi să petreacă până târziu alături de gașca ,,România Modernă”. Și, ca un deliciu vizual și pentru noi și pentru ei, să privească o demonstrație incredibilă de freestyle, curentul hip și  spectaculos al schemelor acrobatice făcute cu ajutorul bicicletei.

127b3114

Chiar dacă știu să merg pe bicicletă de la opt ani și însuși conceptul ,,României moderne” pornește de la explorarea țării pe bicicletă, după ce l-am văzut în acțiune pe Alex Tilihoi alături de gașca lui de freestyleri timișoreni, am sentimentul vag că toată viața am trăit într-un soi de negare. Da, sunt mulți cei care știu să meargă cu bicicleta suficient de bine cât să se lanseze într-o aventură pe două roți prin România, dar după ce îl vezi pe Alex rotindu-se prin aer și sărind half-cab-uri, bunnyhops și alți termeni din limba străină a freestylerilor, realizezi că nici nu ți-ai pus măcar problema că o bicicletă ar putea fi făcută pentru așa ceva.

127b3083

Ceea ce, parțial, este adevărat, fiindcă bicicletele de freestyle nu sunt câtuși de puțin niște biciclete obișnuite. Alex – care are 19 ani și vorbește despre freestyling de parcă îl practică de-o veșnicie, și-a construit-o pe a lui din bucăți, ca să fie exact ceea ce avea nevoie din punct de vedere tehnic. A trecut prin mai multe modele până la ea, pe care le-a ,,rupt” la propriu și la figurat în etapele de învățare. Fiecare nouă treaptă de skill într-ale freestyling-ului înseamnă noi cerințe tehnice, de cele mai multe ori foarte costisitoare.

 

Bicicleta lui e straniu de joasă la prima vedere, dar imediat ce începi s-o vezi zburând prin aer înțelegi și de ce: pentru ca un ciclist care face stunt-uri să se poată ridica în picioare și să-și conceapă mai ușor trick-urile elaborate. Nu depășește 30-40 la oră și nu are frâne. Ați citit corect, nu are frâne, se frânează direct cu talpa, fiindcă o bicicletă de freestyling nu ajunge să prindă niciodată viteză, e făcută pentru scheme elaborate care se întâmplă la intensitate maximă, dar într-un spațiu redus.

Pe pajiștea Clubului Heaven, pe fundalul beat-urilor unui DJ care mixa pe un ,,pupitru” spectaculos făcut din baxuri de Ciuc Radler, prima săptămână din ,,România modernă” s-a închis ca un cerc perfect. Pe măsură ce au început să curgă cicliștii alături de care ne-am plimbat, cu bicicletele pimp-uite cu lumini, pe pista specială din jurul clubului, am înțeles că România modernă, în adevăratul sens al cuvântului, e România liberă să creeze, să trăiască și să inoveze fără să se uite în direcția limitărilor, ci în cea a soluțiilor.

127b3374

Ascultându-l pe Alex vorbind despre biciclete asamblate pe bucăți după inspirația și strategia personală, apoi privindu-l cum zboară pe pistă fără nicio emoție în afară de plăcerea profundă a momentului, mi-am dorit să trăim cu toții puțin mai ,,freestyle”, mai ieșit din tipare și fără atâtea limitări despre ce am putea sau n-am putea să facem.

127b3551

O bicicletă este, cel puțin teoretic, un vehicul pe 2 roți făcut pentru a ajunge din punctul A în punctul B. Și totuși, în Rondul de noapte din Timișoara, bicicleta a fost un instrument neașteptat de magie pe care am trăit-o cu toții, adunați la un pahar de Radler. La fel ca toate lucrurile care contează pe lumea asta, România Modernă e făcută de oamenii care au avut la un moment dat încrederea vizionară de de a zbura prin aer și a se da peste cap pentru visurile lor.

127b3021

Următoarea petrecere este pe 17 septembrie, la IAȘI

Neon ping pong înseamnă mese de ping pong pimp-uite cu neoane, palete și mingi fosforescente și o noapte plină de distracție. Doar e party Ciuc Radler. Toate detaliile, pe pagina evenimentului, AICI.

Urmărește România Modernă AICI și pe pagina oficială Ciuc Premium, AICI.

Adu cu tine cele mai bune mișcări și arată-ne ce poți!

127b3172

ȘI UN ULTIM PONT, DE DRAGUL CURIOZITĂȚILOR NOASTRE

Multe persoane m-au întrebat zilele astea dacă nu mi-e teamă să merg pe bicicletă și de ce am ales taman acest mijloc de a ne deplasa. Ei bine, fiind un proiect Ciuc Radler, bicicleta se află în poveste încă dinainte ca băutura în sine – radlerul – să se nască într-un han de lângă Munchen, prin anii ’20.

 

E o poveste foarte cool și ingenioasă, așa că o rezum scurt: un hangiu al cărui stabiliment se afla în apropierea unei piste de ciclism are într-o zi mai mulți clienți bicicliști decât butoaie cu bere, toți însetați și obosiți după kilometri de pedalat. Ca să nu-i refuze pe motiv de stoc insuficient, amestecă berea cu suc de lămâie și le-o servește ca pe o băutură special creată pentru ei, mai slab alcoolizată pentru a-și putea continua lesne drumul pe bicicletă. De aici și denumirea de ,,radler”, termen însemnând „biciclist” în limba germană.

127b3160