Despre tot ce-i fin și fain

Succesul nu e așa cum crede lumea

By 8 iunie, 2018Virtues
read time 5 min
 
8 iunie, 2018

Succesul nu e așa cum crede lumea

În dicționarul din capul meu, succesul înseamnă simplificarea, nu aglomerarea vieții. De mâine încolo urmează #7ziledesucces cu postări despre cum transform teoria în practică. Pentru tine ce înseamnă succesul?

by

În zilele noastre, a fi un om de succes poate însemna orice: de la a avea 5.500 de followeri pe Instagram până la conduce un business de milioane sau a avea un job care să-ți permită o vacanță pe an și o mașină în leasing. 

 

Odată cu globalizarea și internetul, concepția noastră despre ce înseamnă să reușești în viață a devenit un hibrid incert. Un mix între succesul despre care ni s-a vorbit în cei 7 ani de-acasă (să-ți cumperi casă pe pământ, să ai copii și să plantezi un pom), ceea ce ne-am dorit fiecare în copilărie și ceea ce ne spune societatea de azi că înseamnă succesul, adică să fii mereu conectat, să ai o rețea de oameni care te urmăresc sau să proiectezi o imagine cool pe rețelele sociale. 

 

De asta, campania proaspăt-lansată de prietenii mei vechi de la Ciuc Premium – #7ziledesucces – mi-a plăcut prin latura ei de experiment: ce mai înseamnă succesul în ziua de azi, pentru români? Un prim sondaj a relevat răspunsuri atât de diferite, încât ideea campaniei – care se derulează pe Instagram – vine să consolideze ceea ce ar putea ajunge să fie un mic studiu antropologic despre succes. 

 

După ani de căutări, pentru mine succesul e punctul în care nu mai simți nevoia de a adăuga lucruri ca să fii fericit. Mai degrabă renunți la ceva, prioritizezi și mai mult și selectezi drastic ceea ce lași să intre în viața ta, ca să te poți bucura mai mult de ceea ce ai. Succesul meu e despre simplificat, nu despre adunat.

 

La 20 de ani definiția mea era fix pe dos. Pe atunci credeam că succesul se compune din cât mai multe realizări înscrise pe răboj: proiecte reușite, articole scrise, recunoașteri adunate în portofoliu, „musai”-uri bifate. Cuvântul cheie era „mult”, cât mai mult. 

 

Am în istoria personală ani de mare succes și avânt pe care mi-i amintesc strict sub formă de titluri de articole și coperți de revistă. Și… cam atât. A fost în regulă până când mi-am dat seama că succesul și fericirea sunt două concepte diferite și am căutat să-mi fac o altă definiție. Una care să mă țină și fericită, nu doar ocupată.

 

În prezent, barometrul meu suprem de libertate e acesta: dacă vreau, să-mi pot lua o zi pe săptămână în care să fac doar ce vreau eu. Să citesc, să mă plimb, să mă plimb prin București ca un turist, să hoinăresc prin muzee, să mă uit la oameni. Să alerg prin parc, nu după deadline-uri. Să-mi permit luxul de a fi liberă.

 

Pentru că mie mi-a schimbat viața această nouă definiție găsită în ani de căutare, în următoarele 7 zile (de sâmbătă) voi posta pe Instagram (www.instagram.com/dianacosmin) câte un lucru care face parte din „strategia” mea pentru succes. Nu sunt lecții, sunt inspirații de dat mai departe. Nu se știe niciodată cine are nevoie de un impuls să-și formuleze propria definiție. 

Dacă ai și tu o convingere personală despre ce înseamnă succesul, fă o postare pe Instagram în următoarea săptămână, cu hashtag-ul #7ziledesucces. Nu există răspunsuri greșite sau corecte, răspunsuri spectaculoase și răspunsuri banale, există doar acest experiment care ne-ar putea face să ne inspirăm unii de la alții și să înțelegem cum privesc cei din jurul nostru lumea. Cine știe, poate asta ne-ar face să ne înțelegem mai mult și să ne judecăm mai puțin.

Foto: Shutterstock

2 Comments

  • Ioana Soare spune:

    Ce inițiativă interesantă! Într-adevăr succesul este un mix, așa cum ai spus-o și tu, pe care fiecare îl privește dintr-o altă perspectivă. O să urmăresc continuarea pe Instagram.

    Știi, articolul tău m-a dus cu gândul la vorba românului, atât de folosită de toată lumea, „mult succes în continuare!”. Mereu m-am întrebat la ce se referă oamenii când o folosesc. De multe ori, din politețe și pentru a nu părea obraznică, mi-am reprimat instictul de-a întreba „ce vrei să zici prin succes, de fapt?”. Am impresia că e o expresie adresată doar din politețe, așa un mod de a transmite gânduri bune, fără să știe nimeni ce vrea să exprime prin această urare.

    • Foarte bine punctat cu „mult succes in continuare”. Și mie mi se pare o expresie eminamente politicoasă și cam „goală”. Cam ca atunci când întrebi omul ce face fără să ai efectiv dorința de a afla. Vrei să auzi „Bine” și să știi că ai bifat și acest schimb de politețuri.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.