Despre tot ce-i fin și fain

Unde am mâncat bine în Cluj: Bricks și singura terasă suspendată de pe Someș

By 12 iunie, 2017Uncategorized
read time 4 min
 
12 iunie, 2017

Unde am mâncat bine în Cluj: Bricks și singura terasă suspendată de pe Someș

În fiecare lună, voi prezenta un loc cool, dintre cele pe care le frecventez, unde clienții Mastercard au beneficii unice la plata cu anumite tipuri de card. Sunt clientă Mastercard de 10 ani, așa că alăturarea a venit firesc și organic. Scopul este să (re)descoperiți locuri interesante, cu tot cu beneficii bune. Să ne folosim banii productiv și eficient!

by

Am mâncat prima dată la Bricks după întâlnirea cu Nadia Comăneci. Chiar nu puteam să încep altfel acest articol, cele două amintiri sunt legate indestructibil în mintea mea. Nu voi uita niciodată acea seară la Cluj, după Campionatele Europene de Gimnastică, când stăteam la o masă la Bricks și mă gândeam câți oameni minunați am cunoscut într-o singură zi. Era un singur set de tacâmuri pe masă, dar prezente în mintea mea erau o mulțime de personaje: Sonia Iovan, Simona Amânar, Viorica Țuțuianu, Nadia Comăneci.

 

Îmi aduc aminte bine gustul fiecărui preparat ales din meniu, pentru că am fost perfect ancorată în momentul prezent, fără să mă distragă nimic. Adesea mai fac multitasking, verificând mesaje sau stând pe tabletă în timp ce mănânc (nu că ar fi vreun lucru de lăudat, dar e o realitate a zilelor noastre), dar în acea seară am savurat preparatele fără niciun factor perturbator, doar rememorând în gând întâlnirile zilei. Atmosfera în care m-am aflat a ajutat cu siguranță, pentru că aveam vedere directă la râul Someș și la arhitectura veche a Clujului.

 

De ce m-am dus la Bricks?

Bricks e un restaurant despre care auzisem multe dinainte să-i calc pragul, așa că mi se părea că-l știu dinainte să-l știu. Se află în centrul istoric al Clujului, chiar pe malul Someșului – de fapt are singura terasă din oraș suspendată efectiv deasupra râului. Și, tocmai fiindcă Someșul le trece prin ogradă, la propriu, proprietarii restaurantului au finanțat deja o operațiune de curățare a râului. Un gest lăudabil și onest, care mi-a amintit de ce Ardealul e un pic altfel.

 

Practic, BRICKS are trei părți distincte: restaurantul efectiv, cu preparate care merg de la bucătărie mediteraneană până la dish-uri asiatice; un Wine & Jazz Lounge unde se ascultă muzică live seara și se beau vinuri din toată lumea și terasa de care am vorbit mai sus. Eu am ales atunci terasa, într-o sâmbătă în care ploaia și soarele s-au alergat reciproc cât să-mi dea timp să mă bucur de un răgaz senin și de vederea la vechile palate ale orașului.

 

Ce am ales din meniu

 

Deși se numește Bricks (M)eating Point, sugerând că ar fi vorba de carne ca specialitate principală, meniul restaurantului are multe preparate vegetariene sau chiar vegane, plus câteva de inspirație orientală. Piesele de rezistență rămân felurile gustoase din carne, dar oricine poate găsi un preparat pe gustul propriu, de la brânza de capră în foietaj crocant și supa-cremă de hribi cu ulei de trufe până la coasta de vită confit sau file-ul de biban cu risotto și spanac.

 

Eu am vrut să încerc ambele variante: un preparat mai light, așa cum mănânc eu de obicei, respectiv o salată, dar și un mușchi de vită cu cartofi dulci, ca să văd cum stă treaba cu (m)eating point-ul. Ambele au fost delicioase și făcute cu simț de răspundere, inclusiv salata bogată în ingrediente, nu doar trei frunze răzlețe rătăcite în farfurie, cum îmi place mie să glumesc. A face o salată bună nu-i deloc simplu, de aceea multe restaurante dau chix la acest capitol. Cât despre mușchi: a fost gătit exact cum am cerut, foarte fraged și, chiar dacă mănânc rar carne de vită, am savurat absolut fiecare înghițitură.

 

 

Ca o paranteză: iubesc cartofii dulci, indiferent în ce variantă de preparare, iar cei de la Bricks au fost genul din care poți mânca în neștire, fără să mai ții contabilitatea gramelor sau a caloriilor. Au fost delicioși: nici prea prăjiți, nici prea sărați, exact cum trebuie de crocanți și fragezi, asortare ideală cu carnea de vită gătită impecabil medium-rare. Între timp, în meniu s-au mai adăugat câteva preparate pe care trebuie să le bifez la următoarea vizită, mai ales supa-cremă de sfeclă cu brânză de mucegai, cartofi dulci, nucă, chimen și usturoi.

 

Există și deserturi bune în meniu, inclusiv un fondant au chocolat cu care se laudă bucătăria casei, dar a rămas să le încerc tot la următoarea vizită la Cluj, care se anunță deja pentru luna iulie.

 

 

 

Du-te la Bricks cu Mastercard și plătești cu 10% mai puțin

Programul Mastercard Premium & Business include peste 120 de parteneri si mai mult de 350 de locații premium, din zona de modă, gastronomie, accesorii, călătorii, beauty, home & deco, dezvoltare personală și business. Pe majoritatea le cunoașteți și probabil le-ați și frecventat, dar poate nu știați până acum că puteți face o afacere bună plătind cu un card Mastecard în ele.

 

Pe listă se află salonul de frumusețe la care merg de ani de zile, unele dintre restaurantele mele preferate (pe listă e acum și Bricks), plus magazine în care intru frecvent și în toate am discount 10% când plătesc cu cardul Gold.

Am spus de multe ori că mizez pe eficiență în ceea ce fac, iar asta se aplică inclusiv la partea financiară. Dacă pot plăti în mod rapid, sigur (după ce mi s-a furat geanta acum doi ani, într-o călătorie, siguranța e foarte importantă și prefer cardul) și să beneficiez și de un discount deloc neglijabil, sunt prima care spune „Da”. Ah, iar la cardul Gold am inclusiv o asigurare de călătorie inclusă, valabilă peste tot în lume. Pentru mine, călătoare convinsă, e un avantaj care-mi simplifică viața.

 

Unde găsești Bricks?

 

Restaurantul se află pe strada Horea nr.2 din Cluj și poți afla mai multe despre preparate și despre noutățile lunare pe pagina de Facebook Bricks sau direct de pe site.