Despre tot ce-i fin și fain

Case de poveste: vila Poem-Boem din Sinaia

By 16 februarie, 2016Happenings
read time 1 min
 
16 februarie, 2016

Case de poveste: vila Poem-Boem din Sinaia

Care este diferența dintre „sinaioți“ și „sinăieni”? Sinaioții au fost născuți și crescuți în Sinaia, pe când sinăienii s-au stabilit în mod conjunctural, din motive profesionale sau din afinități. De cel puțin patru ani mă aflu și eu în cea de-a doua categorie, fiindcă aproape toate weekend-urile mele au drept decor micul oraș regal. Weekend-ul trecut am ales pentru prima dată un loc plin de povești: vila „Poem-Boem”.

by
IMG_0193

 

Vila „Poem Boem” din Sinaia este a doua casă închiriată în care mi-am petrecut vreodată un weekend. Prima a fost un apartament high-tech din Reykjavik, Islanda, mobilat cu piese de artă contemporană și cu un sistem integrat de la Apple care mi s-a părut pe atunci aproape SF, având în vedere că se întâmpla prin 2007, înainte ca Apple să fie atât de popular și mainstream. Așadar, chiar dacă ambele experiențe – la aproape zece ani distanță una de alta – au fost reușite, s-ar putea spune că nu sunt adepta închirierilor.

 

IMG_9902

 

Întotdeauna mi-a fost mai comod să aleg un hotel disponibil de pe-o zi pe alta, să rezerv online, să știu că există un recepționist disponibil la orice oră și să mă duc când am chef. Să închiriez mi se părea, recunosc, o bătaie mai mare de cap. Nu am rezistat, însă, tentației de a petrece un weekend în „Poem-Boem”, vila al cărei nume și a cărei poveste părea că mă urmărește de ceva vreme.

 

Pe Ioana Enache – care deține vila împreună cu soțul ei, Marius – am cunoscut-o în preajma nunții mele, prin Noemi Meilman de la „Plăcerile lui Noe” . Am aflat că „Poem-Boem” a fost cumpărată în urmă cu nouă ani și renovată pentru a fi exclusiv casa de vacanță a familiei Enache, iar în circuitul turistic a intrat mai târziu, prin platforma Home Away”. 

 

Pentru că în vacanțele lor de vară în Provence, soților Enache și fiului lor, Luca, le plăcea să închirieze case sau apartamente cochete ale localnicilor, s-au gândit să listeze și casa lor proaspăt-renovată, lăsând totul intact, de la oale, veselă și o vastă arhivă muzicală până la colecții de reviste și filme. În primii doi ani, 90% dintre clienții lor au fost străini dornici de locuri cu poveste. 

 

 

Știind povestea mea cu închirierile, am avut o mică strângere de inimă: cum să stau un weekend în casa altor oameni, printre obiectele lor alese cu atâta grijă? Nu ar fi mai simplu un hotel? Nu ar fi mai logic? Mai comod? Nu am rezistat însă tentației de a vedea, în sfârșit, cu ochii mei „Poem-Boem”. Am intrat în vilă, trecând de plăcuța cu „Dream the Impossible”, care face, în joacă, promisiunea unei aventuri de neuitat și… m-am simțit instantaneu ca acasă.

Dacă-i întrebi pe Ioana și Marius Enache, asta e și ideea. Să te simți exact ca la tine acasă, chiar dacă te afli, de fapt, în casa lor.

IMG_7829-850x520

 

De unde până unde „Poem-Boem”?

IMG_9903

 

„Poem-Boem” este o vilă din 1925, așezată pe drumul spre Cumpătu, oarecum în spatele Gării din Sinaia, și construită de celebrul arhitect interbelic Toma T. Socolescu, din dragoste pentru soția sa, Florica. Între cele două Războaie Mondiale, aristocrația vremii alesese Sinaia regală drept loc de petrecere a timpului liber, de unde și bogăția arhitecturală a micului orășel prahovean, care ascunde vile, conacuri și căsuțe create de marii arhitecți ai secolului trecut.

IMG_9909

 

Vila – veche de aproape o sută de ani – a apărut în viața familiei Enache cu nouă ani în urmă, când Marius Enache – născut și crescut în Sinaia – a descoperit un anunț de vânzare pe internet. A sunat și a aflat că tocmai fusese cumpărată, așa că s-a resemnat. Trei luni mai târziu, a primit un alt telefon, de la același număr: cumpărătorul inițial se răzgândise, iar vila era din nou disponibilă. Locul pe care tot Marius avea să-l boteze în scurt timp „Poem-Boem” era, într-un fel sau altul, menit pentru ei.


În perioada comunistă, vila lui Socolescu fusese recompartimentată, pentru a găzdui mai multe apartamente, așa că, imediat după achiziție, Ioana și Marius – care au început să facă naveta trei zile pe săptămână, pentru renovare – s-au familiarizt rapid cu jocul creativ al lui „Oare cum era cândva…”. 


Au căutat un arhitect mai în vârstă, familiarizat cu stilul epocii, dar și cu materialele de atunci, în încercarea de a readuce casa cât mai aproape de viziunea inițială lui Socolescu. Pentru designul de interior au apelat la Irina Solomon, care a știut să traducă în variantă tridimensională imaginea pe care o aveau foarte clară în minte.

 

Când proiectul era aproape gata, au dat din întâmplare peste niște planuri vechi ale casei, descoperind că varianta de compartimentare inițială semăna nespus de tare cu modul în care regândiseră ei amenajarea. Hotărât lucru, „Poem-Boem” fusese pentru ei.

Fiecare obiect din „Poem-Boem“ a fost ales de mâna Ioanei și cele mai multe au istorii amuzante, precum candelabrul de cristal din living, pe care l-a cumpărat de la un anticar și l-a transportat, învelit într-o pătură, în mașina ei, un minuscul Mini decapotabil. „N-o să uit niciodată privirea vânzătorului, când a văzut cu ce vreau să-l transport“, mi-a povestit ea, râzând. „Se uita uimit, când la mine, când la pătura în care învelise ditamai candelabrul, când la mașină“.

04-Backyard-bedroom-814x498

 

Chiar lângă casă se află Muzeul George Enescu, un loc mic și nu foarte cunoscut, dar neașteptat de high-tech pentru zona ascunsă în care se află, fiind dotat inclusiv cu audio-guides. Și, recunosc, proximitatea trenurilor care trec la ore fixe prin fața casei a pecetluit pentru mine farmecul locului.

 

Când eram mică, visam să locuiesc într-o gară, ca să privesc de pe geam trenurile trecând care-încotro. La o scară mai mică, am locuit un weekend într-o casă de poveste care mi-a împlinit acest vis.

IMG_7773-850x520

 

Vila are un living generos la parter, cu tot cu o bucătărie complet-utilată (inclusiv dotată cu ceaiuri, cafea și prăjiturele homemade, din partea casei), la primul etaj se află două dormitoare cu băile aferente, iar mansarda este un spațiu larg, cu paturi confortabile. Și la demisol se află un dormitor mai mic, cu tot cu baia lui, dar și o saună cu toate dotările necesare.

Îmi și imaginez cât de frumoasă poate fi curtea casei în sezonul cald, cu iarba verde și totul înflorit în jur, mai ales că există și un mic izvor cu apă curată.

11-Backyard-Top-overview-850x520

 

Tot Ioana și Marius mai dețin în București un apartament în regim hotelier, denumit „R’Urban”, iar toate informațiile despre ambele proprietăți pot fi găsite dând clic AICI.

MG_0429-850x520

 

Foto: Diana-Florina Cosmin, Marius Enache

6 Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.