Despre tot ce-i fin și fain

Cum să faci mult cu puțin: gesturile banale care pot schimba lumea

By 1 iunie, 2018Simplicity
read time 8 min
 
1 iunie, 2018

Cum să faci mult cu puțin: gesturile banale care pot schimba lumea

Ca o „simplificatoare” ce sunt, am creat această rubrică despre maximizarea efectelor prin minimizarea eforturilor. De data asta scriu despre un subiect delicat: reciclarea. Avem impresia că suntem prea mici ca să contăm, dar îți dovedesc în cele ce urmează că poți face lumea mult mai bună cu eforturi minime. Și asta chiar contează!

by

De mai bine de un an, scriu tot mai mult despre simplificare, eficientizare, minimizare. A fost o mutare naturală, născută din căutări și neliniști. Îmi doream să trăiesc mai simplu, să nu am nevoie de atâtea lucruri, să am casa, biroul și mintea mai limpezi, dar și să eficientizez tot ceea ce fac: programul, activitatea, viața. Nu doar să trăiesc mai simplu, să trăiesc mai conștient.

 

Eficientizarea vieții nu e o chestiune de economisire, ci de supraviețuire. Nu o facem doar ca să salvăm bani, energie și timp, ci pentru a ne bucura mai mult noi de… noi. Și, un principiu în care cred, pentru a lăsa cât mai puține lucruri urâte în urmă. 

 

Acum o lună, făcând un interviu cu un chef japonez de sushi, el mi-a spus ceva care a venit ca o concluzie la tot ceea ce am făcut, instinctiv, în ultimii ani. Ca și cum ai pune acoperișul pe o casă pe care ai construit-o: „Scopul numărul unu în viața unui japonez este să nu deranjeze pe nimeni. mediul, oamenii, viața. Nu arunci gunoi, nu vorbești tare ca să nu-l deranjezi pe cel de lângă tine, nu lași lucruri urâte în urmă”.

 

Cât de frumos ar fi dacă am funcționa toți pe acest principiu, chiar dacă nu toți suntem japonezi.

 

În ultimul an eu am întreprins toate astea empiric: testând, văzând, făcând. După ani în care (m-)am irosit și am fost o maximalistă, am simțit nevoia unei schimbări radicale. Mi-am luat produse multifuncționale, am renunțat la mai multe servicii în favoarea unuia singur, am tăiat timpii morți, am început să caut „mai puțin și mai bun”, am renunțat la tot ce era inutil și redundant. Și am început să mă gândesc, tot mai serios, la ceea ce las în urmă.

Chiar așa… ce lăsăm, de fapt, în urma noastră?

Reciclarea a fost ultima componentă a acestui proces de simplificare a vieții. Mi-am luat întâi un filtru de purificare a apei de la robinet și am renunțat la sticlele de plastic (este sublim și mi-a simplificat viața), apoi am început să folosesc toate sacoșele de pânză pe care le am prin casă în loc să răspund cu „Da, vă rog” la ”Vreți punguță?”, după care am început să mă gândesc cu mai mare atenție la ce arunc și unde. 

 

 

E un „strat” de conștientizare care s-a așezat târziu peste mine, fiindcă în România nu suntem crescuți, din păcate, în acest spirit al refolosirii. Ba chiar din anii ’90 și până acum mi se pare că s-a pierdut mai mult decât s-a câștigat la capitolul reciclare și reutilizare: dacă părinții noștri refoloseau sticle, sacoșe sau borcane, iar una dintre reclamele emblematice din 1991 este cea cu „sticla returnabilă”, undeva pe drum s-a rupt filmul.

 

De câte ori vorbesc cu oamenii despre reciclat, discursul pe care îl aud este cam același: „Crezi că salvezi tu lumea cu o sticlă de plastic în minus sau cu o plasă de pânză în locul unei plase de plastic?”. ”Sunt lucruri prea mici să conteze: dacă nu le face toată lumea, degeaba te spetești tu singură”.

 

Nu cred în asta. Deloc. Cred că schimbarea cea mare vine din suma multor eforturi foarte-foarte-foarte mici. Să spui „nu” unei sacoșe de plastic, să reciclezi baterii, să reciclezi hârtia. Și, mai nou, să reciclezi chiar și lucruri la care nu te-ai fi gândit, cum ar fi capsulele de cafea.

 

Ideea acestui articol a venit după evenimentul Nespresso de la începutul lunii mai, prin care compania anunța lansarea oficială în România a programului de reciclare care face parte din ADN-ul brandului.

 

A fost implementat prima oară în 1991 și are peste 14.000 de puncte de colectare în 40 de țări, dar România abia acum a fost pregătită să facă pasul.

 

Mă bucur că se întâmplă asta, în sfârșit. Până în 2020, Nespresso își propune să aibă capacitatea de colectare de 100% a tuturor capsulelor de cafea pe care le comercializează, în toate ţările cu prezență directă.

 

Dacă ai impresia că o capsulă de aluminiu reciclată e „prea puțin” ca să facă diferența, ar trebui să vezi superbul briceag Victorinox x Nespresso făcut din capsule reciclate, pe care l-am primit la eveniment, și câteva dintre obiectele făcute din aluminiul care altminteri ar ajunge la groapa de gunoi: biciclete, ustensile de bucătărie, cutii, calculatoare sau alte capsule. Mai mult chiar, resturile de cafea sunt și ele reutilizate 100%, fiind transformate în îngrășământ, fertilizatori sau sursă de energie. 

 

 

Atât de mult se poate obține din atât de puțin, dintr-un gest simplu de a nu arunca la gunoi un pumn de capsule de aluminiu ci a le strânge într-o pungă, într-un sertar, iar apoi a face unul din două lucruri.

 

Fie să le duci la unul dintre punctele de vânzare Nespresso, fie – pentru membrii Clubului Nespresso care cumpără online – să aștepți să vină un curier acasă și să-ți ridice săculețul sigilat, în momentul în care îți aduce noua comandă de cafea de pe site. Această a doua opţiune va fi disponibilă foarte în curând în România.

 

Inclusiv săculeții îi poți ridica gratuit din magazinele Nespresso, aceștia fiind, de fapt, pungi sigilabile care vor fi la rândul lor reciclate.

 

De ce contează atât de mult reciclarea aluminiului?

Aluminiul a fost folosit de Nespresso pentru că protejează cel mai bine gustul cafelei și notele aromatice, ținând deoparte factori precum aerul, lumina și umiditatea. De asta îmi place Nespresso și beau cafeaua lor de ani de zile, încă dinainte să fie la noi în țară: pentru că am aceeași experiență și același gust în fiecare ceașcă. Nu există „rateuri”, nu există „nu mi-a ieșit azi cafeaua bună”. Pentru mine contează și am scris asta de multe ori.

 

Ceea ce habar nu aveam este că aluminiul din care sunt făcute capsulele lor are o calitate deosebită: poate fi reciclat la infinit, în proporție de 100%. Practic, 75% din toată cantitatea de aluminiu produsă vreodată în lume încă se mai folosește și e foarte probabil ca un produs pe care-l ai acasă să fi avut cândva o cu totul altă formă. Mai ales că reciclarea aluminiului necesită cu până la 95% mai puțină energie decât producerea lui. Sunt niște cifre incredibile, pe care nu puteam să nu le dau mai departe.

Care este circuitul reciclării la Nespresso?

Compania a cumpărat echipamentul necesar pentru a separa capsulele de aluminiu de zațul de cafea și a încheiat un parteneriat cu Indeco Group, companie specializată în procesul de reciclare. 

 

După separare, folia de aluminiu este transferată către procesatori de deșeuri metalice pentru a fi topită, iar zațul de cafea este utilizat pentru biogaz. Când își epuizează potențialul energetic, zațul este transformat în compost pentru fertilizarea solului. Totul pentru că, în loc să arunci la gunoi capsulele, ai ales să le păstrezi și să le returnezi sau, foarte curând, să i le înmânezi direct curierului.

 

Lucruri „mici” cu efecte mari, despre care nu știam

Beau Nespresso de ani de zile, dar nu știam foarte multe despre programele lor de sustenabilitate. Sau, mai bine zis, până acum nu erau pe radarul meu (ce am spus mai sus de acel „strat” de conștientizare, adăugat de curând?). 

 

 

Spre exemplu, tot ei au programul „Nespresso AAA Sustainable Quality™ creat în anul 2003, prin care – printre altele – plantează copaci în jurul fermelor de cafea AAA (Agricultural Adjustment Administration), atât pentru absorbția emisiilor de carbon, cât și pentru creșterea rezistenței la schimbările climatice. 

 

Nu mai puțin de 31% dintre agronomii lor sunt de gen feminin, pentru a promova egalitatea de șanse, iar în Columbia au demarat chiar un program de pensii pilot pentru cultivatorii de cafea, la care contribuie cu peste 2,2 milioane de euro. Par lucruri mici? Pentru acei oameni direct vizați nu sunt. Din contră, pot face toată diferența din lume.

 

Când oamenii îmi spun că acțiunile de acest gen sunt prea mici pentru a avea efect, le dau exemplu o parabolă citită când eram copil, cu un om care stătea pe plajă și arunca înapoi în mare stelele de mare azvârlite pe mal de reflux. Un alt trecător se oprește în dreptul lui: „Ești nebun, omule… sunt mii de stele de mare pe plaja asta, crezi că faptul că tu arunci câteva are vreo importanță?”. La care omul se uită și răspunde senin, în timp ce mai aruncă înapoi în apă o stea de mare: „Are importanță pentru cea pe care am aruncat-o adineauri!”.

 

Nu vreau să schimb lumea din temelii și nici nu mi-am propus asta vreodată, dar cred că pot să schimb cu un 0,00000001% felul în care arată lumea. Dacă fiecare dintre noi își asumă acea infimă cifră de după șiragul de zerouri, lucrurile ar putea arăta cu totul altfel. 

 

Efortul este minim sau chiar inexistent: în loc să arunci ceva, păstrezi și arunci mai târziu și arunci cu cap. În loc să cumperi 3 obiecte, refolosești unul singur. Înainte să acumulezi, te gândești dacă îți trebuie cu adevărat. 

 

Ca să nu lași nimic urât în urmă nu e nevoie să FACI ceva deosebit, ci mai degrabă să încetezi să mai faci unele dintre lucrurile pe care le faci acum. Să le înlocuiești cu varianta lor mai înțeleaptă și mai responsabilă. Efectele te vor uimi chiar și pe tine.

UNDE SE RECICLEAZĂ CAPSULELE NESPRESSO:

Nespresso Boutique, Calea Dorobanți nr 210;
Punctul de vânzare Nespresso din AFI Cotroceni, culoarul Champs-Élysées;
Punctul de vânzare Nespresso din Băneasa Shopping City, la parter;
Din vara asta, direct prin curier: la preluarea comenzii noi, predai curierului punga cu capsulele utilizate.

Fotografii: Nespresso

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



9 Comments

  • Aylin spune:

    Buna Diana!

    Intr-adevar, este de apreciat programul Nespresso, inovativ totodata. Din pacate in Romania, nu multi sunt constienti de impactul pe care il poate avea reciclarea. Cred ca lumea ar fi mult mai perceptiva la programul lor daca ar primi poate, o „bonificatie” – duci la reciclat 30 de capsule, ai reducere la urcatoarea cutie cu capsule…sau primesti un pix/briceag din capsulele reciclate…

  • Dana Stanciu spune:

    Buna! Si noi reciclam cat putem, am invatat-o si pe fiica mea de cand era mica ( are 7 ani acum), il ivat si pe baietel (1.5) … Apa la pet e și pentru mine cea mai mare problema. Poți sa îmi spui, te rog, ce filtru ai ales? Mulțumesc!

  • milena spune:

    Si eu cred ca orice lucru marunt conteaza si reciclez tot ce pot, chiar daca nu mai am loc in sufragerie de atatea pungi cu ambalaje. Dar mai cred ca fabricile care recicleaza polueaza foarte tare si as prefera sa refolosesc cat mai mult orice lucru pot Prin urmare nu o sa folosesc niciodata capsulele de cafea, ci folosesc un expresor in care introduc cafeaua cu lingurita.Cred ca si asta conteaza. Si da, avioanele polueaza extrem de mult si nu merg nici macar in vacanta cu ele decat cand distanta e mult prea lunga (noroc ca se testeaza deja avioane electrice :))

    • Eu nu as renunta niciodata la mersul cu avionul, de asta spun ca suntem diferiti si ca fiecare face ce poate. Respect viziunea ta si atat timp cat fiecare isi face particica lui, indiferent care e aceea, totul e ok. Din punctul meu de vedere. Solutii perfecte si absolute nu exista.

  • Maya spune:

    Din pacate, capsulele in sine sunt un pericol pentru sanatate, nu doar pt mediu. Aluminiul supus unei temperaturi ridicate degaja compusi nu tocmai prietenosi pt sanatate, Ingerati zilnic….Cred ca pasul ar fi reintoarcerea la cafeaua la ibric. Mai bine pt mediu, mai sanatos pt organism. Nu si pt prosperitatea corporatiilor insa 🙁

    • Nu am baut niciodata cafea la ibric, nu îmi place. Folosesc Nespresso de ani de zile, peste 8 ani. Firește că vă respect alegerea, dar nu există niciun studiu care să dovedească asta, negru pe alb. Așa nu mai zburăm nici cu avionul, fiindcă unii spun că e foarte nociv pentru corp, nu mai vorbim la telefon, ne retragem la munte departe de orice fel de radiații, antene etc. Eu cred în moderație, în orice.

  • Super articol. Buna pilda! O sa o tin minte ca sa am „munitie”de replicat. 🙂 si eu fac asta si de vreo 3 saptamani ma tot gandesc cum sa fac sa-i mobilizez pe vecinii de la bloc sa incepem cu totii o ampla actiune de reciclare si yard sale. Sigur pe langa reciclare s-ar crea si prietenii si s-ar cunoaste mai bine vecinii intre ei.

  • Gabriela spune:

    La multi tie astăzi de 1 iunie! Cred că sufletul tău are ceva gingas. Cred în ceea ce ai scris. Cred că fiecare din noi putem să facem cu putin o lume mai bună!