Despre tot ce-i fin și fain

50 de ani de BMW Art Cars: când mașinile și arta se întâlnesc pe circuit

By 21 martie, 2025Culture
read time 5 min
 
21 martie, 2025

50 de ani de BMW Art Cars: când mașinile și arta se întâlnesc pe circuit

Într-o perioadă în care vorbim despre îmbinarea artei cu o multitudine de alte domenii ca despre o revelație contemporană, BMW Art Cars a fost cu mult înaintea vremurilor: din 1975 încoace, artiști precum Roy Lichtenstein, Jeff Koons sau David Hockney au semnat automobile BMW intrate în legendă, inclusiv ceea ce este considerată a fi „cea mai scumpă mașină din lume”, purtând semnătura lui Andy Warhol.

by

Am fost la Viena la aniversarea a 50 de ani de BMW ART CARS, proiectul istoric de colaborare între brandul auto german și artiști precum Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg sau Jeff Koons, care au reintepretat fiecare câte o mașină BMW, din 1975 până în prezent.

 

 

 

Pe data 14 iunie 1975, primul BMW 3.0 CSL personalizat de sculptorul american Alexander Calder intra pe circuitul de la Le Mans, fiind gândit ca un proiect punctual dintre celebrul artist și BMW, o idee nebunească a șoferului de raliu și iubitor de artă Hervé Poulain.

 

Automobilul a atras toate privirile și, chiar dacă a ieșit din cursă după doar șapte ore, publicul a fost în delir.

 

Este renumit îndemnul lui Alexander Calder către Poulain, în raport cu valoarea artistică a mașinii, care ar fi putut fi distrusă în raliu: „Hervé, trebuie să câștigi! Dar condu cu atenție!”

 

Din acel moment, ideea nebunească a lui Poulain de a concura într-o cursă de anduranță cu un automobil „de artă” nu a mai părut atât de ieșită din comun.

 

Din contră, era începutul unei povești de succes pentru BMW, care a decis să continue seria colaborărilor artistice.

 

În colaborare cu legendarul galerist de artă newyorkez Leo Castelli, au urmat parteneriate artistice cu Frank Stella, Roy Lichtenstein și Andy Warhol, toate fiind mașini care au participat la Le Mans, avându-l la volan pe același Hervé Poulain.

 

Ca o notă importantă: în cadrul proiectului BMW Art Cars, artiștii au fost mereu aleși de jurii internaționale și galeriști celebri, niciodată de conducerea BMW.

 

 

 

 

 

Între 1982 și 1992, colecția BMW Art Cars s-a mărit cu artiști precum Ernst Fuchs, Robert Rauschenberg, Michael Jagamara Nelson, Ken Done, Matazo Koyama, Cesar Manrique, A. R. Penck, Esther Mahlangu, Sandro Chia și David Hockney.

 

Au urmat Jenny Holzer, Olafur Eliassen, Jeff Koons, John Baldessari, Cao Fei și Julie Mehretu.

 

Pentru că anul acesta are loc turneul mondial aniversar BMW Art Car World Tour, debutul a fost la Viena, cu expunerea a 5 mașini din cele 20, în cadrul târgului de artă contemporană Spark Art Fair Vienna și în cadrul MAK Museum din Viena.

 

 

 

Cele 5 mașini sunt semnate de Robert Rauschenberg, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, David Hockney și Jeff Koons.

 

Cea a lui Andy Warhol este considerată, neoficial, cea mai scumpă mașină din lume și a fost pictată de Warhol în doar 28 de minute, într-un veritabil delir artistic.

 

 

Favorita mea dintre BMW ART CARS expuse a fost cea a lui David Hockney, care și-a pictat pe ea șoricarii (deja celebri ca personaje în picturile lui), el fiind un mare iubitor de animale.

 

 

 

Pentru fanii automotive, între lunile iulie și august, opt dintre cele 20 de mașini vor fi expuse la Louwman Museum din Haga, Olanda.

Foto: BMW

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK