Despre tot ce-i fin și fain

Cafeaua cu lapte e o chestiune mai serioasă decât pare

By 25 aprilie, 2019Lifestyle
read time 5 min
 
25 aprilie, 2019

Cafeaua cu lapte e o chestiune mai serioasă decât pare

Nespresso limpezește disputa cafelei „cu lapte sau fără”, lansând trei sortimente de cafea gândite special pentru a fi savurate cu lapte normal sau vegetal.

by

Cafeaua cu lapte este un concept intrat în mentalul colectiv, care ne inspiră siguranță și seninătate. Înainte de a fi despre boabe și specialități, despre Arabica, Robusta, cafea columbiană sau de orice altă origine, e despre dimineți, despre nostalgii și despre tot soiul de conexiuni inexplicabile pe care le facem în minte.

 

Este un mix din toate amintirile pe care ni le-am făcut vreodată în prezența unei cești liniștitoare de cafea cu lapte.

 

Tocmai de asta, pare ceva simplu: faci o cafea, spumezi niște lapte sau pur și simplu adaugi niște lapte cald și… gata cafeaua cu lapte. Și totuși, la evenimentul Nespresso de acum două zile – un Masterclass despre „Magia cafelei cu lapte” – am aflat că lucrurile sunt mult mai complicate. Mai precis, cercetătorii Nespresso au studiat timp de șase ani care sunt acele tipuri de cafea care se potrivesc cel mai bine cu laptele, atât cu cel de origine animală cât și cu cel vegetal.

 

Așa s-a născut Barista Creations, o gamă de sortimente permanente – deci nu, nu e o ediție limitată, cum au fost cele despre care am mai povestit – gândite pentru cafele cu lapte proaspăt, inspirate de unele dintre cele mai bune cafenele din lume. Cele trei sunt Chiaro (cea mai ușoară, după cum îi spune și numele), Scuro (mai intensă) și Corto (gândită pentru a fi savurată cu foarte puțin lapte).

 

Anii de studiu au și o justificare: dintre toate varietățile de cafea care există, experții au selectat trei variante care să se potrivească pe cât posibil cu toate gusturile: și cu cei care vor intensitate scăzută și mult lapte, și cu iubitorii cafelei „tari”. Să fie atât pe gustul celor care beau cafea cu lapte de soia, cât și celor care beau o cafea „scurtă” cu doar câteva picături de lapte în ea.

 

Eu una iubesc cafeaua cu lapte, dar nu-mi place laptele obișnuit, de origine animală. L-am refuzat insistent încă de când eram mică, iar pentru mine laptele de soia – sau orice alt lapte vegetal – reprezintă varianta optimă. Mai ales pentru că nu beau cafeaua îndulcită niciodată, dulceața subtilă a laptelui de soia contribuie (pentru mine) la savoarea cafelei. Iar în ziua de azi chiar se găsesc peste tot alternative la laptele „clasic”, de origine animală.

 

CHIARO (preferatul meu dintre cele trei) este un sortiment foarte puțin prăjit și ideal pentru un capuccino ușor, cu multă spumă de lapte. Ca iubitoare de capuccino, am înțeles la evenimentul de prezentare Barista Creations DE CE un capuccino preparat ca la carte nu trebuie să fie fierbinte, ci doar călduț.

 

”Sweet spot”-ul cafelei este la 60 de grade Celsius, acela fiind punctul în care se declanșează dulceața din lapte și se combină armonios cele două gusturi. Dincolo de acest punct, echilibrul se pierde. Prin urmare, dacă ceașca de capuccino ne „frige” atunci când o primim la cafenea, cu siguranță nu e ceea ce trebuie și nu a fost preparată corespunzător.

 

Sortimentul Chiaro a fost inspirat de cafenelele din Brooklyn, newyorkezii fiind specialiști într-un „light roast”, boabele fiind prăjite doar atât cât are nevoie cafeaua pentru a-și dezvălui dulceața.

Dacă sortimentul CHIARO e pentru cei care iubesc o cafea cu mult lapte, sortimentul SCURO este pentru cei care adoră gustul intens al cafelei și vor să simtă la același nivel de gust și cafeaua, și laptele. Sunt zile când îmi place un capuccino cu aromă mai intensă, deci voi bea cu plăcere și Scuro, mai ales că laptele de soia – puțin mai dulceag – va balansa și mai bine intensitatea cafelei.

 

Al treilea sortiment este pentru cei care iubesc o cafea scurtă, intensă, condimentată și cu aromă de cereale prăjite. CORTO a fost perfecționat pornind de la rețetele spaniolilor, care prepară o cafea scurtă, aromată, cu ceva mai mult decât un strop de lapte fierbinte.

 

Barista spanioli numesc această rețetă „cortado” și au dus la rang de artă combinațiile între intensitățile ridicate ale cafelei și laptele fierbinte, nespumat. Ba chiar uneori ei îl fierb aproape la 100 de grade Celsius înainte de a adăuga o picătură sau două într-o ceașcă de cafea.

Conceptul de „cafea cu lapte” mi se părea aproape banal până să aflu aceste dedesubturi, dar acum voi savura mai atent atât cafeaua preparată acasă, la aparatul meu Nespresso, cât și ceea ce beau în oraș. Și, cel mai important lucru, voi ști cum să diferențiez mai bine între cafelele bine-preparate și cele „așa și așa”. Acesta mi se pare cel mai mare câștig al informației dobândite.

Din această lună, cele trei sortimente se vor regăsi în permanență în oferta Nespresso, în boutique-ul Nespresso din Calea Dorobanți 210, respectiv în concept-store-ul Nespresso de la parterul Băneasa Shopping City.

Pentru cei care nu știu, toate capsulele Nespresso se reciclează, detaliile fiind aici: ”Cum să faci mult cu puțin. Gesturile banale care pot schimba lumea”. 

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK