Despre tot ce-i fin și fain

Scurtă cronică de carte. Cristiana Pantici – Zenobistele

By 16 august, 2022Culture
read time 4 min
 
16 august, 2022

Scurtă cronică de carte. Cristiana Pantici – Zenobistele

O carte frumoasă de povești și emoții pe care ar trebui s-o citească mai ales fetele de 20 de ani. Prin vocile a 27 de femei, este o alternativă la modelele și tiparele pe care le vedem cel mai adesea în societate.

by

Cristiana Pantici este condeiul din spatele blogului Zenobisme, al cărui nume evocă magia “Zenobiei” lui Gellu Naum, un personaj cu emoții și paradoxuri.

“Zenobia” nu e o tipologie de femeie, ci feminitatea însăși. Și, ca idee, mi s-a făcut poftă să recitesc romanul lui Naum, după 25 de ani.

 

Cristiana e o femeie care scrie despre femei, iar “Zenobistele” chiar asta reprezintă: o culegere de 27 de povești despre femei reale.

 

Nu, nu tipologii de femei, ci femei unice, imperfecte, cu bune și cu rele, cu greșeli, cu căutări, cu demoni. Femei de care e imposibil să nu te atașezi pe parcursul lecturii.

 

Eu una am avut un sentiment plăcut de apartenență la un “trib” citind cât de multe dintre “Zenobiste” au avut cărțile drept prim refugiu în copilărie, la fel ca mine.

 

A fost o familiaritate care m-a făcut să alunec în lectură și să n-o mai las din mână.

 

Din cele 27 de femei, pe câteva le cunoșteam personal, pe unele doar indirect, din breaslă, dar pe cele mai multe nu.

 

Și, oricum, fiecare în parte a reprezentat o revelație, de exemplu habar nu aveam că scriitoarea care a fost o revelație pentru mine anul acesta, Camelia Cavadia, a început abia la 44 de ani să scrie. E fabuloasă și mi-o imaginam făcând asta de câteva decenii.

 

“Zenobistele” e o carte frumoasă și ca aspect, și ca profunzime: ilustrațiile mi-au plăcut mult, la fel și grafica de ansamblu.

 

E o carte de citit și de revizitat după ceva timp, iar eu aș face-o cadou mai ales fetelor de 20 de ani.

 

E faină la orice vârstă, dar pentru 20 este o alternativă de inspirații și modele față de tot ce oferă mainstream-ul în acest moment.

 

Vă las cu câteva citate care să vă deschidă apetitul:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puteți cumpăra cartea ZENOBISTELE de pe site-ul editurii HYPERLITERATURA.

Foto: Fine Society

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK