Despre tot ce-i fin și fain

5 locuri frumoase de văzut într-o oră, în Târgu Mureș

By 25 august, 2016Travels
read time 5 min
 
25 august, 2016

5 locuri frumoase de văzut într-o oră, în Târgu Mureș

Târgu Mureș e un oraș mic și liniștit, cu o căldură aparte, care mi-a lăsat mereu impresia unei domnișoare cochete care nu se străduiește să demonstreze nimic nimănui. Pur și simplu se bucură de ceea ce este.

by

Abia anul acesta am apucat să petrec o zi întreagă în Târgu Mureș, de obicei era orașul meu de tranzit spre locul în care îmi petreceam verile, în copilărie, satul Poiana Ilvei (despre care am scris aici) din Bistrița-Năsăud. Am descoperit un oraș cu mult farmec, în care îți recomand să te oprești dacă ai măcar o oră la dispoziție, indiferent spre ce altă destinație te-ai îndrepta.

Chiar și într-o singură oră, printr-o plimbare lejeră prin centru poți vedea câteva locuri frumoase, surprinzătoare și cu poveste. Să începem:

Biserica ,,Buna Vestire”

Când a fost realizată, între 1926 și 1936, a avut ca model de pornire faimoasa bazilică San Pietro din Roma. Este superb pictată la interior, fiind, cel puțin pe lista mea scurtă, întocmită din memorie, una dintre cele mai ornamentate biserici.

FullSizeRender_3

 
FullSizeRender

 
FullSizeRender_2

 
FullSizeRender

 
FullSizeRender_1

 

Palatul Culturii

Poate cea mai reprezentativă clădire a orașului, Palatul Culturii (finalizat în 1913) se află la câțiva pași de Biserica Buna Vestire și este imposibil de ratat: fațada este împodobită cu mozaicuri și basoreliefuri în stil Secession, varianta germană a curentului Art Nouveau. Era duminică și nu am putut vizita și interiorul, dar – indiferent dacă intrați sau nu – vă recomand să dați o tură clădirii, privind cu atenție fiecare balcon, mozaic și basorelief, toate sunt veritabile bijuterii.

FullSizeRender

 
FullSizeRender

 
FullSizeRender_1

 
FullSizeRender_2

 
FullSizeRender_1

 

Cetatea medievală și clădirea prefecturii

Cetatea medievală a Târgu-Mureșului – pe care eu aproape că nu o cunoșteam până la această vizită – a fost restaurată masiv în ultimii 5 ani, în prezent fiind locul perfect de promenadă și relaxare în aer liber sau de explorare a celor 7 bastioane străvechi. Un detaliu foarte interesant: este printre primele cetăți industrializate din țară, fiind descoperite în incintă prima fabrică de cărămidă și un atelier străvechi de prelucrare a bronzului.

 

Cât despre actuala clădire a prefecturii, Palatul Administrativ din Târgu Mureș, ea se află vis-a-vis de Biserica Buna Vestire și este încă un exemplu perfect al stilului Secession, fiind construită în 1905 pentru a servi drept primărie a orașului.

FullSizeRender_3

 
FullSizeRender_3

 

… și privește în sus, cu atenție

la clădirile aflate de-o parte și de alta a Pieței Trandafirilor, piața centrală care are în capăt Catedrala Ortodoxă. Indiferent dacă sunt restaurate sau nu, ori dacă în incintele lor sunt acum cafenele, bănci sau rezidențe private, rămân mici capodopere.

FullSizeRender_1

 
FullSizeRender-7

 
FullSizeRender

 
FullSizeRender

 
FullSizeRender_1

 

Chiar și în locurile la care nu te-ai fi gândit niciodată se ascund pretexte de emoție sinceră și memorabilă.

Fotografii: Diana-Florina Cosmin

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



One Comment

  • ara teo spune:

    Da, si mie mi-a placut atmosfera calma din zona centrala, am fost acum trei ani in perioada lalelelor si in cele doua zile am vazut cam tot ce se putea vedea in acea zona, imi facusem lista de acasa , in Palatul Culturii ( care este impresionant , cu scara interioara, Sala Oglinzilor si toate acele vitralii minunate ) am avut sansa sa vizitez expozitia reprezentand obiestele de aur si argint gasite pe teritoriul Daciei ( erau expuse si cateva piese din grupul „Closca cu pui” ) , ce mai, am fost fericita . Ah, si amuzant a fost ca autobuzele interne aveau taxatoare , ca pe vremuri 🙂