Despre tot ce-i fin și fain

EXCLUSIV SIHH Geneva 2018: Freak Vision de la Ulysse Nardin schimbă tot ceea ce știai despre ceasuri

By 15 ianuarie, 2018Lifestyle
read time 10 min
 
15 ianuarie, 2018

EXCLUSIV SIHH Geneva 2018: Freak Vision de la Ulysse Nardin schimbă tot ceea ce știai despre ceasuri

Dacă citești acest articol, te afli printre primii oameni din lume care descoperă noul ceas FREAK VISION de la casa orologeră elvețiană Ulysse Nardin. Fără vorbe mari, doar rezultatul unei exclusivități acordate câtorva publicații din lume, printre care și Fine Society. În acest moment, la SIHH Geneva – Salon International de la Haute-Horlogerie – se lansează cea mai nouă piesă din seria FREAK, denumită astfel pentru că schimbă cu totul ceea ce știai despre ceasuri și cum ar trebui să arate ele.

by

Cu câteva zile înainte să mă apuc de acest articol, am terminat o carte din care mi se tot rotea în cap o idee frumoasă: „Remove the weight from your wings”. Era vorba de lucrurile care contează în viață și de cum să renunți la balastul celorlalte, dar ceea ce m-a atras a fost perspectiva vizuală a ușurătății și a libertății. Foarte plastică și real.

 

Când am primit primele informații de la Ulysse Nardin despre noutatea lor absolută: primul ceas automatic din colecția Freak, Freak Vision, mi-a sărit în ochi fraza de început: „Some birds are not meant to be caged, that’s all”. 

 

Despre asta e vorba în colecția Freak, în esența ei: despre libertatea și ușurința mișcărilor unui ceas care a fost eliberat de povara regulilor și a normelor clasice legate de… cum ar trebui să arate de fapt un ceas. Pentru că, de la prima vedere, ceasurile din seria Freak nu seamănă cu nimic altceva ai văzut până acum.

 

În general mecanismul, cadranul și acele unui ceas sunt dispuse după o arhitectură internă foarte clară, cu balansierul într-o parte și tamburul în cealaltă, conectate prin rotițe aflate la același nivel, plus o coroană care asigură relația cu exteriorul.

 

Când a apărut pe piață, în 2001, primul ceas Ulysse Nardin din ceea ce avea să devină colecția Freak a fost întâiul ceas construit cu componentele pe „straturi”, nu în același plan, fără coroană, cu balansier din siliciu în loc de metal și cu multe alte detalii revoluționare pentru vremea lui.

 

Când privești un „Freak”, vei înțelege rapid de unde îi vine și numele, pentru că în primă instanță nu vei ști la ce să privești ca să citești ora. Analizând cu atenție, însă, îți dai seama că poți descifra orele, minutele și secundele dacă privești atent însuși mecanismul îngust al ceasului, un carusel zburător care se rotește în jurul propriei axe.

 

 

Și totuși… cum citim ceasul?

E simplu… deși pare complicat.

 

Minutele sunt indicate de mecanismul în sine, îngust și  poziționat în centrul ceasului, în timp ce „brațul” orelor este de fapt platforma pe care se rotește mecanismul.

 

Este același principiu al caruselului de la parcul de distracții, unde se mișcă independent atât caruselul, cât și baza lui: aici platforma pe care se află mecanismul se mișcă o singură dată pe oră, așa că mecanismul poate juca rol de braț arătător al minutelor.

 

Dar, să o luăm cu începutul.

Înainte de a vorbi și a înțelege această piesă remarcabilă, trebuie să lămurim DE UNDE vine Ulysse Nardin și cum a ajuns el în liga marilor orologeri ai lumii.

 

Fondată în 1846 de către maestrul cu același nume, „Ulysse Nardin” a rămas până în 2014 un brand independent de marile corporații, o afacere de familie care a scris istorie și a marcat recorduri, prin peste 4.000 de distincții orologere adunate în timp.

 

Acum câțiva ani, când am făcut un interviu cu fostul CEO Ulysse Nardin, Patrik P.Hoffmann – înlocuit acum câteva luni de Patrick Pruniaux, venit de la Apple – el îmi spunea că la baza întregii culturi a companiei stau fix aceste două atribute: independența și inovația.

 

Faptul că brandul nu depinde de nimeni și că merge mereu împotriva curentului. Acesta este spiritul Ulysse Nardin. În 2014, compania a fost achiziționată de Kering, dar spiritul inovativ a rămas neschimbat, semn că un brand poate face obiectul unei tranzacții, dar ADN-ul său – dacă e autentic – nu poate fi schimbat de nimeni.

 

Spre exemplu, Ulysse Nardin a folosit pentru prima dată în orologerie siliciul și DIAMonSIL (aliaj de siliciu și diamant), în 2001, născând primul „Freak” – prima piesă mecanică cu roți de eșapament din siliciu, care nu are nevoie de lubrifiere.

 

Pe atunci toți competitorii se întreceau în glume pe seama acestei inovații, decretând că siliciul este o variantă care nu va funcționa niciodată în lumea ceasurilor. Aproape 20 de ani mai târziu, este unul dintre materialele devenite clasice în orologerie, iar Ulysse Nardin a râs la urmă și a râs cel mai bine

 

La siliciu s-a ajuns dintr-o nevoie tehnică: având mecanismul la vedere, la construcția „Freak ” era necesar un metal ușor și rezistent în același timp, iar după multe tentative eșuate siliciul a fost un pariu care a funcționat cu brio.

 

De multe ori orologeria de top înseamnă și inovații testate în ani de zile care ajung să nu se mai producă niciodată fiindcă sunt prea scumpe, nepractice sau nu au factorul WOW. Siliciul a fost una dintre cele câștigătoare, care au schimbat pentru totdeauna regulile jocului.

 

Ce a schimbat FREAK în lumea ceasurilor?

Ceasurile – oricât de complexe și de spectaculoase vizual – sunt oarecum evidente ca funcționare și mecanism, iar dacă iei unul în mână, fie că este o piesă de câteva mii sau câteva zeci de mii de euro, îți vei da seama rapid ce se întâmplă acolo și cum să-l folosești.

 

În cazul Freak, nimic nu este evident sau inuitiv, dar totul are o logică foarte clară și o funcționalitate atent-gândită: nu există coroană prin care să setezi ora, dar întorci bezel-ul (după ridicarea unei mici piedici) pentru a introduce ora.

 

De asemenea, pentru a întoarce mecanismul – procedură care se realiza manual până la Freak Vision – trebuia să învârți partea zimțată de pe spatele ceasului.

 

De la un ceas-experiment în 2001, cei de la Ulysse Nardin au început să scoată noi și noi versiuni ale lui Freak, iar piesa lansată astăzi la SIHH este încununarea avansurilor tehnice făcute în ultimii 17 ani de existență a seriei.

 

La SIHH (Salonul Internațional de Orologerie Fină de la Geneva), Ulysse Nardin lansează astăzi, 15 ianuarie 2018, primul ceas automatic din seria Freak, Freak Vision.

 

Dacă la modelele anterioare din serie ceasul se întorcea manual, așa cum am explicat mai sus, Freak Vision marchează o premieră tehnică: un sistem de întoarcere automatic care revoluționează transmisia mecanică de energie, depășind eficiența sistemelor existente pe piață de două sau chiar trei ori.

 

Dacă la ceasurile automatice ceasul se încarcă automat din mișcările mâinii purtătorului, Grinder Automatic Winding System duce la rang de artă acest principiu al fizicii: practic și cea mai mică mișcare a încheieturii este valorificată ca sursă de energie pentru mecanismul din interior.

 

Rotorul oscilant este legat de un cadru cu patru brațe care dau sistemului automatic de două ori mai multă forță de torsiune, în timp ce un mecanism flexibil de ghidare asigură frecarea minimă între componente.

 

Plastic exprimat, este ca și cum o bicicletă ar avea patru pedale în loc de două.

 

Tot o inovație este și eșapamentul cu ancoră al noului Freak Vision, care menține oscilațiile balansierului într-un ritm constant, fără a influența variația de forță de la arcul principal.

 

Dacă la primul Freak, în 2001, Ulysse Nardin a inovat cu siliciul, acum duce mai departe revoluția tehnologică făcând un aliaj între siliciu și elemente de nichel, pentru a crea un balansier extrem de ușor.

 

Acestuia i se adaugă micro-lame din siliciu care stabilizează amplitudinea mișcării și cresc, în acest fel, acuratețea mecanismului în ansamblu.

 

 

Pe scurt:

  • Ceasul arată orele și minutele, indicate de rotația mecanismului în sine;
  • Mecanism automatic „Grinder”, cu ghidaj flexibil;
  • Eșapament cu ancoră, cu oscilator de 2,5 Hz;
  • Oscilator de siliciu de diametru mare, cu blocuri de inerție (bucățele de metal plasate pe balansier, a căror inerție încetinește sau accelerează balansierul, n.red);
  • Rezervă de energie de 50 de ore, la amplitudine constantă;
  • Mecanism Flying Carrousel, care efectuează o rotație pe oră;
  • Diametru de 45 milimetri;
  • Carcasă de platină și bezel din titaniu.

În România, ceasurile Ulysse Nardin se găsesc la Orologeria Galt.

Fotografii: Ulysse Nardin

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



2 Comments

  • Alexandru C spune:

    Permiteți o corectura?
    Aliajul este cu siliciu si nu silicon. Primul este un semimetal (ca Germaniul). Al doilea este un polimer de siloxan (O-Si-O). Primul este solid (deh, semiMETAL), al doilea flexibil ca in etansarile de la baie si implanturile ‘domnișoarelor’.
    Incurcatura provine din faptul ca in Engleza primului i se zice cum i se zice in Romana celui de-al doilea:Silicon=Siliciu, Silicone=Silicon. Gata cu lectia de chimie!

  • pica spune:

    Multe detalii noi și interesante prezintă acest ceas care mai are puțin și ” zboară ”.Prezentarea este foarte atractivă .