Despre tot ce-i fin și fain

Nu mai avem nicio scuză pentru alegerile noastre greșite

By 29 iunie, 2019Learning, Simplicity
read time 5 min
 
29 iunie, 2019

Nu mai avem nicio scuză pentru alegerile noastre greșite

„RE-ciclare, RE-naștere, RE-inventare”: Nespresso și Galeria de artă Galateca au realizat un proiect artistic inedit care ne dovedește că absolut totul poate prinde o nouă viață, cu condiția să ieșim din „bula” noastră de comoditate și să ne asumăm alegerile.

by

Sustenabilitatea e un cuvânt la modă. Mă bucur că a intrat, în sfârșit, în modă, pentru că asta înseamnă că are șanse să devină o normalitate. Dacă în urmă cu câțiva ani orice argument despre minimalism, simplificare sau refolosire era tratat ca o excentricitate, în prezent cu toții ne aflăm într-un tren cu semnalul de alarmă tras.

 

Da, societatea noastră e un tren care se străduiește din răsputeri să frâneze după o goană consumeristă care durează de prea multă vreme și nu mai poate fi susținută. Termenul ”sustenabil” asta și înseamnă: să faci alegeri care să NU mai pună o presiune suplimentară pe planetă, fiindcă oricum suntem la limită.

 

Aș putea să vin aici cu statistici, cifre, infografice, dar cred că e de ajuns să aruncăm o privire la știrile zilnice: insule de plastic plutesc în ocean, solul este tot mai poluat, gropile de gunoi dau pe dinafară… Să continui?

 

Cu toate astea, după decenii de „mai mult, tot mai mult”, e greu să tragi linie și să le spui oamenilor să-și măsoare chibzuit dorințele. E mai greu să reînveți cumpătarea decât să consumi, să arunci și… repeat.

Cum învățăm să facem alegeri mai bune?

Și totuși, dacă ne uităm puțin la viața bunicilor sau a străbunicilor, în ADN-ul nostru stă chibzuința, nu excesul. Într-o gospodărie tradițională, totul se drămuia și se refolosea, adesea cu multă ingeniozitate, iar resturile – de materiale, mâncare, sau orice – erau și ele reutilizate. Ba chiar emblematicele covoare multicolore din gospodăriile țărănești sunt făcute din resturi de țesături. 

 

Existențele noastre sunt cum nu se poate mai îndepărtate de realitatea gospodăriilor de altădată, dar chiar și în acest tumult high-tech putem face mult cu puțin. 

 

Am scris despre asta de nenumărate ori (spre exemplu AICI) și o voi face până când devine un „refren” ușor recognoscibil: putem spune „nu” la întrebarea „Vreți o punguță?”, alegând să venim de acasă cu o scoșă refolosibilă; putem cumpăra saci de gunoi biodegradabili; putem renunța la paiele de plastic; putem recicla ambalajele de carton; putem duce hainele vechi la punctele speciale de colectare. Plus multe alte lucruri mărunte. 

 

Mărunte de tot, precum reciclarea capsulelor de cafea Nespresso, care sunt făcute din aluminiu, un metal care se poate recicla la infinit. Da, la infinit. 

 

Mi s-a părut extraordinar când am auzit prima dată, dar este o realitate fizico-chimică: odată reciclate, capsulele de Nespresso pot deveni orice alt obiect, pentru că aluminiul poate fi remodelat păstrându-și neschimbate proprietățile. Chiar acum am pe birou un pix făcut din capsule Nespresso reciclate, dar de 28 de ani de când capsulele se reciclează în toată lumea, sute de mii de obiecte au prins viață.

 

 

Cei de la Nespresso sunt singurii de la noi care reciclează aceste capsule, iar contribuția noastră e minimă, dar decisivă: în loc să le aruncăm la gunoi, le strângem într-o cutie sau chiar pungă dedicată – pe care o putem găsi în boutique-urile Nespresso, iar când se adună mai multe le ducem în magazinele Nespresso.

 

În varianta de cumpărături online, capsulele folosite pot fi predate curierului, la preluarea noii comenzi.

 

E un efort mic, dar în acest fel nu rămâne niciun deșeu în urmă: când introducem o capsulă de cafea Nespresso în aparat folosim exact cantitatea de cafea necesară (deci nu irosim nici aici), iar când predăm capsula spre reciclare, ea capătă o nouă viață.

 

Să ducem mesajul mai departe!

Pentru a atrage atentia asupra nevoii de reciclare, cei de la Nespresso au făcut un parteneriat cu Galeria Galateca din București, organizând o expoziție inedită. 

 

Pentru că arta transmite mesajele dificile mult mai ușor și face să ne rămână în minte multă vreme, 9 tineri artiști români au fost provocați să creeze obiecte de artă având la baza capsulele Nespresso: instalații, sculpturi sau reprezentări grafice, fiecare din zeci sau chiar sute de capsule, pentru a arăta cum orice obiect poate primi o nouă viață. Potențiale deșeuri devenite artă.

 

Așa au prins viață un inel supradimensionat sub forma unui șarpe din 1.100 de capsule de aluminiu, un kimono luminat din interior sau o poșetă din „două arome” de cafea, care te fac să te oprești în loc, să privești, să citești povestea obiectului și… să ții minte. 

 

 

 

 

Prima parte a proiectului: Expoziție pe esplanada Băneasa Shopping City și în boutique-ul Nespresso.

Opt dintre creațiile de mai sus se află pe esplanadă, iar cea de-a noua este o animație care poate fi urmărită în boutique-ul Nespresso din cadrul Băneasa Shopping City, alături de o cafea bună.

 

A doua parte: Expoziția „Re-Ciclare, Re-Utilizare, Re-Inventare”, la Galeria Galateca,

Aici puteți citi poveștile celor nouă exponate, observând pe viu și alte câteva creații bazate pe capsule Nespresso.

 

 

 

 

Expoziția are două părți, iar ambele sunt deschise publicului larg până pe 7 iulie.

Dacă arta poate porni inclusiv de la niște capsule de aluminiu folosite, noi nu mai avem nicio scuză să nu găsim moduri ingenioase de a refolosi, de a reutiliza și de a ne pune mintea la contribuție ca să irosim mai puțin. E mult mai ușor să arunci, dar e o satisfacție enormă să știi că n-ai lăsat nimic urât în urma ta. 

Fotografii: Nespresso

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK