Despre tot ce-i fin și fain

Baselworld 2017: Chanel serbează 30 de ani de orologerie cu eleganță și umor

By 14 aprilie, 2017Lifestyle
read time 5 min
Place Vendome din Paris, văzut de sus.
 
14 aprilie, 2017

Baselworld 2017: Chanel serbează 30 de ani de orologerie cu eleganță și umor

Anul acesta, Chanel împlinește 30 de ani de orologerie fină, marcată printr-o serie de ediții limitate, unele dintre ele pline de umorul tipic lui Gabrielle Chanel, altele marcate de exclusivism, dar toate piese care merită iubite mulți ani de-acum încolo. Și, mai ales, fără să se ia excesiv de mult în serios, la fel ca domnișoara Coco.

by

Chanel a serbat la Baselworld 30 de ani de existență ca jucător în lumea ceasurilor fine. E un interval relativ scurt pentru un maison francez a cărui istorie e sursă de legende, dar încărcat de modele iconice și piese care au scris istorie din 1987 până acum. Cei 30 de ani sunt marcați, în 2017, de cel de-al doilea calibru in-house, dar și de un nou mecanism skeletonizat, o creație unicat învăluită în cea mai elegantă și întunecată nuanță de negru, expresie a libertății de a sfida normele.

Așa cum Coco Chanel a sfidat cumva normele epocii ei, și divizia orologeră a casei Chanel a sfidat ideea că o casă de modă nu poate face ceasuri de mare virtuozitate. Tuturor celor care se îndoiau de performanțele Chanel în orologerie, brandul le-a oferit fapte ca răspuns: primul tourbillon de diamante, stilizat în formă de cometă sau camelie, care i-a adus și Grand Prix d’Horlogerie de Genève.

La Première

Ambasadorul inițial al liniei de ceasuri La Prèmiere a fost Ines de la Fressange, celebra socialite și fashion icon franceză, iar această alegere a făcut din start clară direcția: orologerie de top, autentică, dar care să joace cu grație rolul de accesoriu de modă.

 

Forma modelului Première se inspiră atât din forma dopului de Chanel no.5 cât și din forma Place Vendôme, văzută de sus. Într-o perioadă în care ceasurile de damă aveau ca punct de plecare ceasuri bărbătești cărora li se adăuga câte un diamant sau o altă piatră, Chanel a gândit un ceas special pentru femei, în spiritul domnișoarei Coco.

 

De la acest „Ce ar fi purtat Coco?”, răspunsurile au curs firesc. Perle, camelii, comete, matlasé-ul iconic al casei sau funde delicate. Inspirațiile atemporale ale colecțiilor de modă Chanel s-au transpus și în accesorii prețioase. Codul casei orologere Chanel este identic cu cel al brandului Chanel, fără a face vreo secundă rabat de la principiile orologeriei elvețiene.

 

Am auzit de mai multe ori, vorbind despre Chanel, sintagma „Ceasul mi-l cumpăr de la un brand de ceasuri”. Foarte corect, doar că Chanel este un brand de ceasuri legitim, cu propria manufactură elvețiană și cu o experiență de 30 de ani intenși. Este un brand de ceasuri cu un ADN foarte șic, într-adevăr, dar dacă dăm la o parte cameliile, pietrele prețioase și toate detaliile prețioase Chanel, rămâne aceeași „inimă care bate”, un mecanism orologer elvețian, sută la sută in-house.

 

 

 

 

Modelul J12

La momentul lansării, în 2000, ceasul J12 de la Chanel a fost un model de curaj și de creativitate pentru Chanel. Un ceas din ceramică de culoare neagră, cu o imagine devenită între timp iconică, s-a dovedit un imens succes pentru casa Chanel, dar tocmai prin prisma aspectului total neconvențional ar fi putut să fie în egală măsură un pariu ratat. Practic, Chanel a reușit să transforme ceramica high-tech într-un material prețios, demn de lumea complicațiilor orologere.

 

Trei ani mai târziu a apărut varianta alb-imaculat, cea de-a doua non-culoare atât de iubită de Mademoiselle Chanel, iar în ultimii 17 ani s-au adăugat numeroase variațiuni și modele în ediție limitată, toate respectând ADN-ul inițial J12, care a făcut modelul atât de iubit și de longeviv. S-au adăugat complicații precum Flying Tourbillon, Mysterious Retrograde (care a marcat și consacrarea brandului în lumea orologeriei fine) sau mecanisme tourbillon stilizate cu diamante în formă de cometă sau de camelie.

 

Pentru că anul 2017 este despre Mademoiselle Chanel, inclusiv prin lansarea în toamnă a primului parfum dintr-o serie olfactivă nouă, denumit „Gabrielle Chanel”, nici modelele noi J12 nu puteau s-o treacă cu vederea pe domnișoara Coco.

mademoiselle-j12-white-38-w

 


mademoiselle-j12-black-38-w

 
j12_collector_38_w

 

 

j12_graffiti_38_w

 

Mademoiselle Privé

h5423_mademoiselle-prive-coromandel-glyptic_1_fond-blanc-hd

 

 

h5424_mademoiselle-prive-coromandel-glyptic_1_fond-blanc-hd

 

Lansată în 2012, același an în care casa a venit cu prima complicație majoră și cu primul premiu important, Mademoiselle Privé este o serie de piese unicat, create pentru a marca timpul și istoria. Cadranele sunt sculptate manual sau împodobite cu pietre prețioase, mecanismele orologere sunt rafinate și gândite în cel mai mic detaliu, perlele, sideful și vechile tehnici artizanale sunt nelipsite și, un lucru care definește colecția, nimic nu e imposibil.

 

Dintre toate liniile Chanel Haute-Horlogerie, Mademoiselle Privé este zona de „Métiers d’Art” în care gravorii, gemologii, specialiștii în broderii, sculpturi, basoreliefuri, prelucrări de aur, toți se întrec în meșteșuguri pe același cadran de ceas. În 2013, o astfel de piesă – Mademoiselle Privé Camelia Brodé – cu cadranul brodat în mătase, folosind o tehnică de pictură cu acul, câștigă al doilea Grand Prix de Genève pentru Chanel, la categoria „Artistic Crafts”.

 


 
h5428_mademoiselle-prive-decor-aubazine_1_fond-blanchd

 

 

h5429_mademoiselle-prive-decor-aubazine_1_fond-blanc_hd

 

Chanel Boyfriend

 

 

 

Este o colecție nouă, lansată în 2015, care combină codurile androgine ale ținutei de gentleman parizian cu feminitatea a la Chanel. Remarcabile sunt ceasurile ale căror curele imită tweed-ul, în variantă metalică, fiind gravate și practic „țesute” din fir de oțel, după o tehnică specifică Chanel.

 

Monsieur de Chanel

Primul ceas bărbătesc al casei Chanel, lansat în 2016, se numește „Monsieur” și este o piesă cu adevărat specială în peisajul orologer masculin. Povestea completă a lui Monsieur de Chanel am scris-o AICI.

Fotografii: Chanel

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK