Despre tot ce-i fin și fain

Baselworld 2017: Monsieur, primul ceas bărbătesc de la Chanel

By 28 martie, 2017Lifestyle
read time 2 min
 
28 martie, 2017

Baselworld 2017: Monsieur, primul ceas bărbătesc de la Chanel

Dacă aș fi bărbat, mi-aș lua noul „Monsieur” de la Chanel. Nu doar din emoție și pasiune de brand, ci din toate argumentele concrete de mai jos.

by

Primul ceas masculin al casei Chanel a fost lansat la Baselworld în 2016, iar anul acesta au fost adăugate noi modele, la fel de rafinate și iconic-Chanel precum toate creațiile casei.

 

monsieur-de-chanel-watch-front-w

 

Da, veți spune că sunt subiectivă fiindcă sunt o admiratoare a poveștii lui Gabrielle Chanel și a brandului. Poate că da, însă am și toate argumentele concrete care mă fac să iubesc acest ceas.

 

Denumit sugestiv ”Monsieur”, este creat cap-coadă în manufactura brandului din La Chaux-de-Fonds și este primul mecanism realizat in-house de Chanel, respectiv calibrul cu numărul unu. Designul este simplu, dar în același timp memorabil și atipic, cu numerale vizibile.

 

Cei de la Chanel au și recunoscut că prezența numerelor pe cadran e un tribut adus faptului că numerologia a fost mereu relevantă în istoria casei, dacă ne gândim doar la parfumul Chanel No.5 sau la poșeta 2.55, botezată după luna și anul creației.

monsieur-de-chanel-watch-movement3000

 

Ceasul – care are o versiune din aur beige, una din aur alb și una limitată la 100 de exemplare, din platină – are două complicații: Jumping Hour și Retrograde Minute. Iată ce înseamnă acestea:

monsieur-de-chanel-watch-beige-gold-b-hd

 
monsieur-de-chanel-white-gold-b-hd

 
Jumping Hour (Heure Sautante, mult mai poetic în franceză) înseamnă că, în loc sau în paralel cu indicarea standard a orei, prin intermediul a două (sau trei) ace – oră, minut, secundă – există un mecanism care afișează ora schimbând efectiv numerele de pe cadran. În cazul de față, deși cifra de deasupra orei șase se poate confunda la prima vedere cu ziua, este de fapt funcția de Jumping Hour și reprezintă ora în fiecare moment.

 

Retrograde Minute este de fapt jumătatea de cerc din partea de sus a ceasului, care arată trecerea minutelor. O funcție Retrograde măsoară timpul liniar, nu circular. În locul unui cadran în care acul să se învârtă, acul măsoară minutele pe o scală (jumătate de cerc în cazul nostru), iar când a ajuns la 60 sare înapoi la 0, nu face cercul complet.

monsieurdechanel-platine-dos

 
monsieur-de-chanel-watch-back

 

O privire în „inima” ceasului:

Fotografii: Chanel

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK