Despre tot ce-i fin și fain

În toamnă, Chanel lansează parfumul „Gabrielle Chanel”

By 21 februarie, 2017Lifestyle
read time 3 min
 
21 februarie, 2017

În toamnă, Chanel lansează parfumul „Gabrielle Chanel”

A apărut un nou scurt-metraj dedicat lui Coco și o veste în premieră: din toamnă, casa Chanel va lansa un parfum nou-nouț, denumit „Gabrielle Chanel”. Un tribut adus femeii care continuă să trăiască prin fiecare jachetă de tweed sau micuță rochie neagră pe care le-a născocit cu 50 de ani în urmă și care sunt la fel de actuale și astăzi.

by

Februarie e o lună specială pentru casa Chanel. În februarie 1955, Coco Chanel inventa prima poșetă de purtat pe umăr, matlasată, cu buzunar secret pentru scrisori de dragoste, al cărei nume rămâne până în zilele noastre „2.55”: februarie, ’55.

 

Tot în februarie, dar 2017, casa are o veste mare de împărtășit lumii. Dacă în ultimii ani parfumurile lansate au făcut parte din familiile olfactive deja-consacrate ale casei, anul acesta se lansează o esență nou-nouță, denumită „Gabrielle Chanel”, după numele întreg al femeii care a fascinat o lume-ntreagă sub apelativul de alint „Coco”.

 

Ar fi trebuit să intuim că se pregătește ceva măreț, după ce în prezentarea de primăvară a casei Chanel a apărut o poșetă botezată „Gabrielle”. Premergător dezvăluirii parfumului, patru scurtmetraje vor fi lansate până în toamnă pe platforma Inside Chanel, toate dedicate vieții lui Coco. Împreună cu vestea noului parfum, Karl Lagerfeld lansează și primul film, denumit sugestiv „Gabrielle, a Rebel at Heart”.

02_inside-chanel-chapt-18-gabrielle-a-rebel-at-heart_ld

 

”Am hotărât cine vreau să fiu și asta este ceea ce sunt”

Gabrielle Chanel

Rebeliunea despre care vorbește titlul filmului vine din curajul nebun pe care creatoarea l-a demonstrat într-o epocă în nimeni nu avea curaj să conteste tabuurile, prejudecățile și regulile adânc-înrădăcinate în fibra societății. Gabrielle Chanel a spus cândva că viața ei n-o mulțumea cu nimic, așa că și-a inventat pur și simplu o altă viață. Și, odată cu noua viață, a inventat un întreg univers de referințe și preferințe cu care a inspirat și continuă să inspire femeile.

 

Deși folosim termenul de „creator” cu lejeritate, cei mai mulți oameni de modă din ziua de astăzi sunt designeri, persoane cu imaginație, care desenează lucruri frumoase cu twist-uri inspirate, dar fără a inventa cu adevărat ceva de la zero. Prin exemplul personal, Coco a inventat însuși termenul de creator, construind de la zero un stil cu particularități clare, cu simbolistică bine-stăpânită și cu repere rafinate, pe care femeile să le poată adapta propriei personalități.

 

Chanel a fost prima femeie care a îndrăznit să apară bronzată după o vacanță la Deauville, să folosească jerseul tipic lenjeriei bărbătești pentru a crea bluze și jachete șic, să conceapă primul parfum complex „care să miroasă a femeie, nu a câmp de flori”, să creeze poșete care să le lase femeilor mâinile libere, să poarte bijuterii cu diamante în combinație cu gablonțuri spectaculoase și să gândească haine pentru femei, nu pentru umerașe stilate. Pentru femei care vor să fie frumoase fără să strângă din dinți. Coco înlocuit mirajul corsetelor incomode cu un concept la care femeile generației ei nu îndrăzneau să viseze: lejeritatea de a fi șic exact așa cum ești.

Teaserul primului film dintre cele patru dedicate lui Coco poate fi urmărit mai jos în avanpremieră (el va fi lansat abia mâine pe platforma oficială Inside Chanel) și este o nouă explorare a universului Chanel. Cum s-a născut jacheta de tweed, care sunt paradoxurile fascinante ale look-ului Chanel, care erau fetișurile lui Marilyn Monroe cu celebrul No.5 și de unde vin culorile emblematice și simbolurile casei: leul și camelia?

Fotografii: Chanel

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK2 Comments