Despre tot ce-i fin și fain

Sunt 27% italiancă și grecoaică: ce spun genele despre geografia noastră?

By 7 iunie, 2017Learning
read time 7 min
 
7 iunie, 2017

Sunt 27% italiancă și grecoaică: ce spun genele despre geografia noastră?

Am făcut testul ADN care îți spune negru pe alb de unde vii și am aflat că sunt cetățean al lumii inclusiv în gene. Aventura mea cu momondo și AncestryDNA a fost una dintre experiențele surprinzătoare ale acestui an.

by

Prima dată când am auzit sintagma „cetățean al lumii”, cu ani în urmă, am știut că mi-am găsit naționalitatea. Iubesc din tot sufletul România, fără niciun patetism în această afirmație, dar reușesc cumva să mă simt acasă pe oriunde merg. Și merg mult:  de 11 ani încoace zbor de cel puțin 3-4 ori pe lună în diferite destinații. Deloc întâmplător, mulți ani melodia mea preferată a fost „Like a Bird” a lui Nelly Furtado:

I’m like a bird, I only fly away

I don’t know where my soul is

I don’t know where my home is…

 

Am știut mereu că sunt un mix de influențe și pe seama lor am pus acest dor de ducă exacerbat. Sunt româncă, dar cu „nuanțe”. De la tata știam că am ceva rădăcini germane și italiene. De la mama auzisem poveștile originilor poloneze și, ce-i drept, în Polonia m-am simțit mereu mai acasă decât în multe locuri. Până de curând însă, nu știam că se poate afla negru pe alb ce și cât ești, credeam că e doar o sumă de povești de familie puse cap la cap. Și totuși, știința a evoluat atât de mult încât acum există.

Cum afli cine ești de fapt?

Luna trecută am făcut un test ADN cu momondo și AncestryDNA, în cadrul unui proiect al lor care mi se pare deopotrivă sentimental și foarte cool. E simbolic (ne dorim să știm de unde venim ca să ne înțelegem pe noi înșine), dar e și mega high-tech, fiindcă să fim serioși… cât de grozav e să poți afla cum se compune „geografic” ADN-ul tău doar punând salivă într-o fiolă specială?

 

Dincolo de auto-cunoaștere, momondo și AncestryDNA au și un scop mai subtil cu acest proiect: în lumea debusolată în care am ajuns să trăim, vor să ne arate că suntem mai apropiați unii de alții decât credem. Cum ar fi să afli că unele locuri îți sunt înscrise în ADN, deși toată viața ai întreținut prejudecăți legate de ele? Sau că, deși te credeai pui de dac, ai 40% rădăcini suedeze sau rusești?

 

Cine sunt EU de fapt: geografia din harta mea ADN

Rezultatele testului meu ADN au fost foarte interesante. Mi-au confirmat în bună măsură că poveștile de familie erau corecte, dar m-au și surprins. Trebuie să precizez că testul a fost strict din probe biologice, nu am avut de completat chestionare despre genealogie, ca să pot fi vreun pic cârcotașă și să spun că s-au inspirat din răspunsurile mele și mi-au spus ce voiam să aud. Așadar, harta mea genetică arată cam așa:

 
în procent de 57% sunt est-europeană, dar în harta mea genetică asta înseamnă pe primul loc… Polonia, care e integrată de ei geografic la estul Europei. Am zâmbit când am văzut rezultatele, fiindcă rădăcinile poloneze au fost mereu o certitudine pentru mine. Iubesc acea țară, mă simt acasă acolo și am simțit mereu că mă „trage ața” spre ea. Voiam la un moment dat să și învăț limba poloneză, fiindcă-mi place cum sună, iar acum am și un motiv forte bun. În subsidiar sunt rădăcinile românești și austriece (cine ar fi crezut, eu sigur nu…).
în procent de 27%… țineți-vă bine, am rădăcini italienești și grecești, adică mediteraneene. Asta explică apetitul meu insațiabil pentru tot ce ține de mâncare mediteraneană și pentru trăitul aproape de mare. Lăsând gluma, Italia este una dintre țările mele de suflet, iar Grecia – deși am descoperit-o târziu, și-a găsit loc rapid în inima mea. Pentru că tot vorbeam despre prejudecăți, Grecia a fost o țară pe care eu n-am plăcut-o niciodată, în mod straniu nu m-au atras nici cadrul natural și nici oamenii, așa că am ajuns s-o vizitez abia la 30 de ani. Și iată…
în procent de 7% sunt… vest-europeană, mai precis Germania, Olanda și Elveția. Mai ales la partea cu Elveția am zâmbit, fiindcă profesorul meu de Organizații Internaționale din Elveția avea o vorbă, apropo de evoluția demografică a Elveției: „să fii elvețian a ajuns în ziua de azi să fii măcar jumătate elvețian, că sută la sută nu mai e nimeni”. Ei bine chiar jumătate nu sunt, dar undeva pe acolo mă calific și eu.
în procent de 5% sunt… asta nu mă așteptam deloc-deloc: scandinavă și britanică. Firește că iubesc stilul scandinav în modă, gândire și arhitectură, iar Londra e orașul vieții mele, dar… nici prin cap nu mi-ar fi trecut că undeva, pierdute prin genele mele, ar fi măcar vreo urmă de apartenență la acest areal geografic.
Și… ultimele 4% sunt cele mai surprinzătoare. Firește e o influență minimă-minimorum, dar chiar și așa, 4% din genele mele sunt localizate în Orientul Mijlociu, mai exact: Israel, Siria și Liban.

 

Cum funcționează acest test și cum ajungi să-ți afli originile?

Testul se face la AncestryDNA și costă 99 de dolari, plus costurile de transport. Mai multe informații despre testul ADN se află direct pe site-ul lor, cert este că e un test foarte simplu: îl comanzi și îl plătești online, apoi primești acasă un kit cu un prospect de utilizare extrem de intuitiv. Pui saliva într-un recipient special și apoi îl trimiți la laborator, pentru analiză.  Răspunsul vine, în funcție de cât de ocupat este laboratorul, între 4 și 8 săptămâni. Mie mi-au spus inițial că va dura 8 săptămâni, fiindcă sunt foarte aglomerați, dar am primit rezultatele mai repede.

De ce momondo și THE DNA JOURNEY?

Cei de la momondo au lansat acum un an campania internațională THE DNA JOURNEY, un proiect video în care 67 de persoane au fost invitate să facă un test ADN și astfel să descopere propria diversitate ascunsă în originile lor. Totodată, campania a inclus o competiție internațională a cărui câștigător a plecat într-o călătorie în țările de originie, pe baza testului ADN.

 

Anul acesta, în aprilie, campania a fost reluată la o scară mai largă, datorită interesului manifestat de oamenii din toată lumea față de ideea de a-și afla geografia din ADN. Câștigătorul de anul acesta va fi anunțat pe 3 august pe site-ul momondo.  Dincolo de partea de aventură și de explorare, totul se rezumă la a învăța mai multe despre noi și a înceta să ne mai temem de ceea ce nu cunoaștem.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK