Despre tot ce-i fin și fain

Ce spun despre tine cadourile pe care le faci?

By 16 decembrie, 2019Lifestyle
read time 4 min
 
16 decembrie, 2019

Ce spun despre tine cadourile pe care le faci?

Crăciunul nu e despre cadouri, dar ritualul oferirii lor face parte din farmecul perioadei. Dacă plănuiești să dăruiești ceva anul acesta, oferă mai mult decât un obiect. Oferă o parte din tine, prin atenția și energia găsirii cadoului potrivit.

by

***Acest articol face parte dintr-un proiect mai amplu Fine Society & Sun Plaza***

Viața e prea scurtă ca să oferim cadouri cumpărate la întâmplare. Câte Crăciunuri mai ai de trăit? Câte mai am eu? Nimeni nu știe, dar dacă tot urmăm această convenție a oferitului de cadouri, hai să o facem altfel.

 

Eu una iubesc să fac cadouri, pentru că – dincolo de obiectul care ajunge în cutie sau în pungă – investesc timp și suflet în procesul „cadorisirii”. Cadoul e atât pentru destinatar cât și pentru mine, fiindcă ritualul în sine, căutarea, scotocitul, toate astea mă hrănesc cu energie bună. Dau ceva, primesc ceva înapoi, instantaneu.

 

Tocmai de asta, cred că actul de oferire a unui cadou spune multe despre cel care oferă, chiar mai mult mai mult decât despre cel care primește. Vorbește tacit despre rădarea și plăcerea de a scotoci, despre atenția la detalii și despre capacitatea de a găsi ceva care să pună un zâmbet pe fața „destinatarului”. Și, fiind vorba de Crăciun, toți dăruim lucruri oamenilor dragi, așa că scopul e taman acesta: să-i fericim.

 

Așa cum pentru fericire nu există scurtături, nici pentru cadouri care să stârnească fericire în ochii oamenilor nu prea există varianta „primul de pe raft” sau „primul obiect care-mi iese în cale”.

 

Desigur că orice lucru dat cu drag e o bucurie, dar dacă tot alegi să faci un cadou, de ce să nu oferi ceva care să se potrivească, să servească omului respectiv, să-i fie drag? Să-i fie drag nu doar pentru că l-a primit de la tine, ci să-i fie potrivit, util și durabil și ca obiect în sine.

 

Dacă mă întrebați pe mine, adevărata provocare este limitarea.

 

Să găsești cu un buget mic, cu o temă clară sau cu un domeniu/zonă bine-stabilite ceva frumos și potrivit. Țin minte cât de mult m-a inspirat la un moment dat un prieten care mi-a povestit cum el și familia lui au o regulă: își dau câte un singur cadou, obligatoriu sub 80 de lei… pe dovedite. 

 

În acest fel, fiecare Crăciun devine o mega-provocare: cum să-i impresionezi pe cei dragi și să vii cu cel mai frumos, potrivit și „cool” cadou, investind sub 80 de lei? Și vorbim despre oameni care iubesc cadourile și procesul de oferire a lor, dar care au înțeles că uneori poate fi provocator să-ți folosești imaginația ca să compensezi pentru alte limitări. Limitările sunt bune. Te silesc să fii creativ.

 

Există multe astfel de variante de „limitări”, dar în ultimii ani eu una am încercat să ofer două categorii de lucruri: fie experiențe pe care știam că persoana și le dorește, fie obiecte handmade sau cu o componentă „vie”. Prin componentă „vie” mă refer la ceva ne-industrial, cu suflet, în mod ideal ieșit din mâna unor oameni. Designeri, artiști, mici antreprenori, dar sigur nu de pe o linie imensă de fabricație.

 

Mi-am dat seama vara asta, făcând ordine în casă, că obiectele de care îmi era cel mai greu să mă despart erau fix acestea: obiectele făcute de oameni, de la mărțișoare handmade și până la o vază care nu-mi plăcuse niciodată realmente, dar care era semnată de un artist. Cumva era un flow de energie între noi și nu puteam să le arunc pur și simplu, așa cum aș fi făcut cu altele, de duzină.

 

Iarna asta, pentru toți cei care cred în astfel de cadouri „cu energie bună”, Sun Plaza organizează un târg de Crăciun în care se vor regăsi exact genul acesta de obiecte. Creatori de gablonțuri, de decorațiuni de brad din sticlă, ceramică și porțelan, de halviță și cozonaci, de cosmetice handmade, de bijuterii meșterite în ateliere mititele. 

 

 

Plus, chiar dacă n-am copii, favoritele mele: jucăriile din lemn. Nu știu de ce, dar în mintea mea jucăriile din lemn au acest aer retro, de copilărie din alte vremuri, încât mă înduioșează instantaneu. Și sunt atât de frumoase încât e imposibil să nu se îndrăgostească de ele și un copil al zilelor noastre. 

 

În zona Atrium a centrului comercial Sun Plaza se vor regăsi aceste 24 de standuri, iar pe tot parcursul lunii decembrie, în zile pre-stabilite, va fi „la post” și Moș Crăciun, cu ajutorul său, Super Elf. Oricât de mult timp ar fi trecut de la copilăria noastră și oricât de high-tech ar fi generațiile actuale, cred că orice copil se bucură să-l vadă pe Moș Crăciun „în carne și oase”.

 

 

 

Eu m-am dus doar pentru târg în sine, dar pentru cei care vor să fie siguri că-l întâlnesc și pe Moșul, programul lui este următorul:

12-13 decembrie, de la 17:00 la 19:00

14-15 decembrie, de la 13:00 la 19:00

19-20 decembrie, de la 17:00 la 19.00

21-22 decembrie, de la 13:00 la 19:00


 

Orice ați alege drept cadou, alegeți cu răbdare și drag și dați-vă timp să priviți și să vă gândiți atent la fiecare persoană care va primi ceva de la voi. Este un exercițiu pe care l-am deprins și eu în timp și care o să vă învețe multe despre voi. Mai multe decât credeți.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK