Despre tot ce-i fin și fain

Ce ne-a rămas din cele mai populare 40 de seriale ale anilor ’90

By 4 februarie, 2016Culture
read time 5 min
 
4 februarie, 2016

Ce ne-a rămas din cele mai populare 40 de seriale ale anilor ’90

Ne aducem și acum aminte replici, actori și scene din serialele TV cu care am crescut. Într-o vreme în care televizorul avea puterea internetului de azi, personajele de pe ecran aveau rol de modele, inspirații și obiecte ale pasiunilor noastre. Iată care erau cele mai populare seriale ale anilor ’90 și lucrurile amuzante cu care am rămas din ele.

by

Fie că ne place, fie că nu, serialele americane au fost, pentru generația anilor ’90, primul contact cu ceea ce părinții noștri ar fi numit, cu 10 ani înainte, „Occidentul”. Percepțiile, gusturile și nostalgiile noastre se leagă, vrând-nevrând, de „visul american”, așa cum îl deslușeam, vrăjiți, în fața micilor ecrane.

 

Nu există copil ori adolescent al acelor vremuri care să nu-și fi dorit să imite coafura lui Kelly din Beverly Hills 90210, să se joace de-a Screech și Zack din „Salvați de clopoțel” sau să viseze la o poveste de dragoste precum Cruz și Eden din „Santa Barbara”. Dincolo de marketingul american impecabil, aceste nostalgii sunt atât de înrădăcinate în noi încât nici măcar nu le mai chestionăm. Sunt parte din setul nostru de percepții despre viață în general.

 

Eu una, mărturisesc, de câte ori am ajuns în America mi-am acordat măcar o jumătate de zi pentru a „bifa” locurile privite în serialele copilăriei. Fântâna Buckingham din Chicago, care apare pe genericul „Familiei Bundy”. Căsuța din „Full House”, una dintre cele șapte „Painted Ladies” din San Francisco. Cartierul Beverly Hills din Los Angeles. Nu mi-e rușine să o recunosc, ba chiar din contră. Sunt o vânătoare de „movie locations” și asta îmi aduce foarte multă bucurie. Mă face să mă simt exploratoare și copil în același timp.

 

Serialele americane ne-au trezit dileme și ne-au șlefuit unele gusturi neașteptate. Ne-am pus problema dacă extratereștrii chiar sunt printre noi. Am dovedit că o operație complicată pe cord deschis poate să facă rating maxim când chirurgul e George Clooney, iar medicii au vieți palpitante. Ne-am dorit în secret vestiare ca în Beverly Hills și cantine universitare ca „The Peach Pit”. Am început să ne obișnuim cu râsetele pe fundalul glumelor, din sitcomurile cu Jerry Seinfeld sau Al Bundy.

 

Firește, au fost și seriale care au scris istorie și nu veneau din America, dar am fi ușor ipocriți să nu recunoaștem că marea majoritate a poveștilor care ne-au pus imaginația pe jar era „made in USA”. Dacă ar fi să rezum ceea ce-mi evocă serialele celebre ale anilor ’90 (și ale începutului anilor 2000), acestea de mai jos ar fi primele intrigi și momente care-mi vin în minte și pe care le voi avea probabil la fel de vii în memorie și peste 20 de ani.

Înainte de a revizita cele mai populare 40 de seriale din perioada copilăriei noastre, iată viziunea mea ușor nostalgică despre cele 7 momente emblematice ale anilor ’90, pe micile ecrane. Le-am ales după un raționament simplu: s-a vorbit despre ele, ne-au rămas în minte o lungă perioadă de timp, iar când le revedem avem impresia că s-au întâmplat ieri.

Cine l-a împușcat pe J.R?

Deși habar nu aveam pe atunci, acesta avea să fie prima mostră de marketing american marca Hollywood. Acum știm, firește, că se numește „cliffhanger”, dar în acea vară toată România, de la precupețele care vindeau castraveți în piață și până la doamna învățătoare din școala primară, specula în legătură cu moartea iminentă a lui J.R. și cu făptașul.

 

Dacă nu vă mai amintiți, vă spun cine a făcut-o: Kristin Shepard, cumnata (și amanta) lui, sora lui Sue-Ellen și adevărata mamă a lui Christopher, băiatul adoptat al lui Bobby și Pamela. Încurcate erau căile Southfork-ului…

Cine a omorât-o pe Laura Palmer?

Un lucru e sigur: o crimă învăluită în mister este întotdeauna cel mai bun mod de a ține oamenii în fața televizoarelor, de aceea multe dintre serialele americane (și nu numai) uzitează de acest truc până în zilele noastre.

 

Twin Peaks a fost primul serial straniu și întunecat care ne-a învârtit mințile în jurul unor scenarii aparent fără cap și coadă. La un moment dat nimeni nu mai înțelegea nimic din ce se întâmplă, dar cu toții continuam să stăm în fața televizoarelor. În final, s-a dovedit că Laura Palmer fusese ucisă de tatăl ei, Leland Palmer, care se transforma periodic într-un alter-ego pe nume BOB… și restul sunt detalii pe care ori nu le-am înțeles, ori nu le mai ținem minte.

Cine l-a omorât pe Channing Capwell?

Înainte să apară în viețile noastre serialul-fără-de-sfârșit numit „Tânăr și neliniștit”, a existat, pe TVR1, „Santa Barbara”, având în centrul intrigii familia industriașului C.C. Capwell. Pentru cunoscători, Robin Wright, fosta soție a lui Sean Penn și actuala protagonistă din „House of Cards”, a debutat ca personaj central în „Santa Barbara”, mai exact în rolul lui Kelly Capwell, îndrăgostită de Joe, aparentul ucigaș al fratelui ei, Channing. Adevărata identitate a ucigașului (mama lui, Sophia, dintr-o greșeală nefastă) se dezvăluie abia după vreo 200 de episoade, dar eu – pe atunci în clasa a treia – recunosc că mi-am ținut un pic respirația la fiecare episod.

 

Ca și „Tânăr și neliniștit”, serialele americane-fluviu (numite „soap-opera” fiindcă la începuturile lor reclamele din pauzele publicitare erau asigurate de companiile producătoare de săpun și de produse gospodărești precum Colgate-Palmolive sau Procter & Gamble) ne-au familarizat cu stilul de viață american din sfera glamourous și ne-au deschis pentru totdeauna apetitul pentru „Visul american”.

Klinger și pantofii lui cu toc

Unul dintre personajele emblematice ale acelor vremuri va rămâne de-a pururi soldatul Klinger din „MASH” și ținutele lui extravagante, cu pantofi cu toc și rochii de bal, prin care încerca în van să-și convingă superiorii să fie declarat nebun și să fie trimis acasă. Fiecare nou episod din „MASH” era o nouă dilemă: ce va mai purta Klinger de data asta?

Al Bundy și „Psycho Dad”

Al Bundy cu familia lui disfuncțională și teribil de amuzantă, care își dorea „o viață mai puțin asemănătoare cu iadul” și a cărui singură plăcere era urmărirea episoadelor din serialul fictiv „Psycho Dad”.

Iubirile lui Victor Newman

Chiar și J.R.Ewing ar fi fost invidios pe Victor Newman din „Tânăr și neliniștit”. Fiecare femeie din Genoa City, orașul fictiv în care se desfășoară acțiunea serialului, a fost îndrăgostită sau căsătorită la un moment dat cu Victor Newman. Uneori chiar mai multe în același timp. Interpretul personajului, actorul Eric Braeden, a fost și invitat special al PROTV în România, în anii 2000, semn că nici româncele nu rămăseseră imune la farmecele patriarhului familiei Newman.

Moartea lui Corrado Cattani

„Caracatița” („La piovra”) nu a fost un serial, a fost un fenomen în toată regula. Unele dintre cele mai vechi amintiri ale mele se leagă de episoadele urmărite cu sufletul la gură și cu plapuma trasă până aproape de ochi, de frica „mafioților”. Momentul în care comisarul Corrado Cattani este ucis de Cosa Nostra rămâne unul dintre cele mai dramatice și emoționante din istoria recentă a televiziunii. Eu una îmi amintesc și acum că aveam opt ani și am plâns.

 

N-am plâns la Titanic, câțiva ani mai târziu, dar nu voi uita niciodată cât de tare m-a emoționat moartea comisarului Cattani. Cu inocența vârstei, realizez acum că el era mai mult decât „Corrado Cattani”, era Dreptatea, Binele, Băiatul Bun. Cred că prima mea concepție în alb-negru despre viață a murit acolo, pe micul ecran, în timp ce el își dădea ultima suflare.

Din sumedenia de seriale ale acelei perioade, acestea sunt 40 de titluri și generice pe care niciun copil al anilor ’90 nu le-ar putea uita. Într-un fel sau altul, ele reprezintă „acasă”:

Salvați de clopoțel („Saved by the Bell”)

Casa plină („Full House”)

Beverly Hills 90210

Melrose Place

Sunset Beach

Santa Barbara

Dallas

Maddie & David („Moonlighting”)

California Dreams

Fata și băieții („Hélène et les garçons”)

Treaptă cu treaptă („Step by Step”)

Savannah

Nebun după tine („Mad about You”)

Dosarele X („X-Files”)

Familia Bundy („Married, with Children”)

Povestiri din Casa Morții („Tales from the Crypt”)

Spitalul de urgență („E.R”)

Prietenii tăi („Friends”)

Baywatch

MASH

Secrete de familie („Picket Fences”)

Tânăr și neliniștit („Young & Restless”)

Prințul din Bel-Air („The Fresh Prince of Bel Air”)

Twin Peaks

Căsuța din Prerie („The Little House on the Prairie”)

ALF

Star Trek

NYPD BLUE

Meșterul casei („Home Improvement”)

Knight Rider

Cheers

Colombo

Jake și grăsanul („Jake and the fat man”)

Dynasty

Renegatul („The Renegade”)

Roseanne

The Simpsons

Kojak

Verdict: crimă („Murder, She Wrote”)

Și, bonus, un serial care nu venea din America, ci de mult mai aproape, din Ungaria, dar care a scris istorie la noi:

Linda, polițista (Görbe Nóra)

Care sunt cele mai vii amintiri ale tale legate de serialele din vremea când eram copii?

42 Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.