Despre tot ce-i fin și fain

Ce ne-a rămas din cele mai populare 40 de seriale ale anilor ’90

By 4 februarie, 2016Culture
read time 5 min
 
4 februarie, 2016

Ce ne-a rămas din cele mai populare 40 de seriale ale anilor ’90

Ne aducem și acum aminte replici, actori și scene din serialele TV cu care am crescut. Într-o vreme în care televizorul avea puterea internetului de azi, personajele de pe ecran aveau rol de modele, inspirații și obiecte ale pasiunilor noastre. Iată care erau cele mai populare seriale ale anilor ’90 și lucrurile amuzante cu care am rămas din ele.

by

Fie că ne place, fie că nu, serialele americane au fost, pentru generația anilor ’90, primul contact cu ceea ce părinții noștri ar fi numit, cu 10 ani înainte, „Occidentul”. Percepțiile, gusturile și nostalgiile noastre se leagă, vrând-nevrând, de „visul american”, așa cum îl deslușeam, vrăjiți, în fața micilor ecrane.

 

Nu există copil ori adolescent al acelor vremuri care să nu-și fi dorit să imite coafura lui Kelly din Beverly Hills 90210, să se joace de-a Screech și Zack din „Salvați de clopoțel” sau să viseze la o poveste de dragoste precum Cruz și Eden din „Santa Barbara”. Dincolo de marketingul american impecabil, aceste nostalgii sunt atât de înrădăcinate în noi încât nici măcar nu le mai chestionăm. Sunt parte din setul nostru de percepții despre viață în general.

 

Eu una, mărturisesc, de câte ori am ajuns în America mi-am acordat măcar o jumătate de zi pentru a „bifa” locurile privite în serialele copilăriei. Fântâna Buckingham din Chicago, care apare pe genericul „Familiei Bundy”. Căsuța din „Full House”, una dintre cele șapte „Painted Ladies” din San Francisco. Cartierul Beverly Hills din Los Angeles. Nu mi-e rușine să o recunosc, ba chiar din contră. Sunt o vânătoare de „movie locations” și asta îmi aduce foarte multă bucurie. Mă face să mă simt exploratoare și copil în același timp.

 

Serialele americane ne-au trezit dileme și ne-au șlefuit unele gusturi neașteptate. Ne-am pus problema dacă extratereștrii chiar sunt printre noi. Am dovedit că o operație complicată pe cord deschis poate să facă rating maxim când chirurgul e George Clooney, iar medicii au vieți palpitante. Ne-am dorit în secret vestiare ca în Beverly Hills și cantine universitare ca „The Peach Pit”. Am început să ne obișnuim cu râsetele pe fundalul glumelor, din sitcomurile cu Jerry Seinfeld sau Al Bundy.

 

Firește, au fost și seriale care au scris istorie și nu veneau din America, dar am fi ușor ipocriți să nu recunoaștem că marea majoritate a poveștilor care ne-au pus imaginația pe jar era „made in USA”. Dacă ar fi să rezum ceea ce-mi evocă serialele celebre ale anilor ’90 (și ale începutului anilor 2000), acestea de mai jos ar fi primele intrigi și momente care-mi vin în minte și pe care le voi avea probabil la fel de vii în memorie și peste 20 de ani.

Înainte de a revizita cele mai populare 40 de seriale din perioada copilăriei noastre, iată viziunea mea ușor nostalgică despre cele 7 momente emblematice ale anilor ’90, pe micile ecrane. Le-am ales după un raționament simplu: s-a vorbit despre ele, ne-au rămas în minte o lungă perioadă de timp, iar când le revedem avem impresia că s-au întâmplat ieri.

Cine l-a împușcat pe J.R?

Deși habar nu aveam pe atunci, acesta avea să fie prima mostră de marketing american marca Hollywood. Acum știm, firește, că se numește „cliffhanger”, dar în acea vară toată România, de la precupețele care vindeau castraveți în piață și până la doamna învățătoare din școala primară, specula în legătură cu moartea iminentă a lui J.R. și cu făptașul.

 

Dacă nu vă mai amintiți, vă spun cine a făcut-o: Kristin Shepard, cumnata (și amanta) lui, sora lui Sue-Ellen și adevărata mamă a lui Christopher, băiatul adoptat al lui Bobby și Pamela. Încurcate erau căile Southfork-ului…

Cine a omorât-o pe Laura Palmer?

Un lucru e sigur: o crimă învăluită în mister este întotdeauna cel mai bun mod de a ține oamenii în fața televizoarelor, de aceea multe dintre serialele americane (și nu numai) uzitează de acest truc până în zilele noastre.

 

Twin Peaks a fost primul serial straniu și întunecat care ne-a învârtit mințile în jurul unor scenarii aparent fără cap și coadă. La un moment dat nimeni nu mai înțelegea nimic din ce se întâmplă, dar cu toții continuam să stăm în fața televizoarelor. În final, s-a dovedit că Laura Palmer fusese ucisă de tatăl ei, Leland Palmer, care se transforma periodic într-un alter-ego pe nume BOB… și restul sunt detalii pe care ori nu le-am înțeles, ori nu le mai ținem minte.

Cine l-a omorât pe Channing Capwell?

Înainte să apară în viețile noastre serialul-fără-de-sfârșit numit „Tânăr și neliniștit”, a existat, pe TVR1, „Santa Barbara”, având în centrul intrigii familia industriașului C.C. Capwell. Pentru cunoscători, Robin Wright, fosta soție a lui Sean Penn și actuala protagonistă din „House of Cards”, a debutat ca personaj central în „Santa Barbara”, mai exact în rolul lui Kelly Capwell, îndrăgostită de Joe, aparentul ucigaș al fratelui ei, Channing. Adevărata identitate a ucigașului (mama lui, Sophia, dintr-o greșeală nefastă) se dezvăluie abia după vreo 200 de episoade, dar eu – pe atunci în clasa a treia – recunosc că mi-am ținut un pic respirația la fiecare episod.

 

Ca și „Tânăr și neliniștit”, serialele americane-fluviu (numite „soap-opera” fiindcă la începuturile lor reclamele din pauzele publicitare erau asigurate de companiile producătoare de săpun și de produse gospodărești precum Colgate-Palmolive sau Procter & Gamble) ne-au familarizat cu stilul de viață american din sfera glamourous și ne-au deschis pentru totdeauna apetitul pentru „Visul american”.

Klinger și pantofii lui cu toc

Unul dintre personajele emblematice ale acelor vremuri va rămâne de-a pururi soldatul Klinger din „MASH” și ținutele lui extravagante, cu pantofi cu toc și rochii de bal, prin care încerca în van să-și convingă superiorii să fie declarat nebun și să fie trimis acasă. Fiecare nou episod din „MASH” era o nouă dilemă: ce va mai purta Klinger de data asta?

Al Bundy și „Psycho Dad”

Al Bundy cu familia lui disfuncțională și teribil de amuzantă, care își dorea „o viață mai puțin asemănătoare cu iadul” și a cărui singură plăcere era urmărirea episoadelor din serialul fictiv „Psycho Dad”.

Iubirile lui Victor Newman

Chiar și J.R.Ewing ar fi fost invidios pe Victor Newman din „Tânăr și neliniștit”. Fiecare femeie din Genoa City, orașul fictiv în care se desfășoară acțiunea serialului, a fost îndrăgostită sau căsătorită la un moment dat cu Victor Newman. Uneori chiar mai multe în același timp. Interpretul personajului, actorul Eric Braeden, a fost și invitat special al PROTV în România, în anii 2000, semn că nici româncele nu rămăseseră imune la farmecele patriarhului familiei Newman.

Moartea lui Corrado Cattani

„Caracatița” („La piovra”) nu a fost un serial, a fost un fenomen în toată regula. Unele dintre cele mai vechi amintiri ale mele se leagă de episoadele urmărite cu sufletul la gură și cu plapuma trasă până aproape de ochi, de frica „mafioților”. Momentul în care comisarul Corrado Cattani este ucis de Cosa Nostra rămâne unul dintre cele mai dramatice și emoționante din istoria recentă a televiziunii. Eu una îmi amintesc și acum că aveam opt ani și am plâns.

 

N-am plâns la Titanic, câțiva ani mai târziu, dar nu voi uita niciodată cât de tare m-a emoționat moartea comisarului Cattani. Cu inocența vârstei, realizez acum că el era mai mult decât „Corrado Cattani”, era Dreptatea, Binele, Băiatul Bun. Cred că prima mea concepție în alb-negru despre viață a murit acolo, pe micul ecran, în timp ce el își dădea ultima suflare.

Din sumedenia de seriale ale acelei perioade, acestea sunt 40 de titluri și generice pe care niciun copil al anilor ’90 nu le-ar putea uita. Într-un fel sau altul, ele reprezintă „acasă”:

Salvați de clopoțel („Saved by the Bell”)

Casa plină („Full House”)

Beverly Hills 90210

Melrose Place

Sunset Beach

Santa Barbara

Dallas

Maddie & David („Moonlighting”)

California Dreams

Fata și băieții („Hélène et les garçons”)

Treaptă cu treaptă („Step by Step”)

Savannah

Nebun după tine („Mad about You”)

Dosarele X („X-Files”)

Familia Bundy („Married, with Children”)

Povestiri din Casa Morții („Tales from the Crypt”)

Spitalul de urgență („E.R”)

Prietenii tăi („Friends”)

Baywatch

MASH

Secrete de familie („Picket Fences”)

Tânăr și neliniștit („Young & Restless”)

Prințul din Bel-Air („The Fresh Prince of Bel Air”)

Twin Peaks

Căsuța din Prerie („The Little House on the Prairie”)

ALF

Star Trek

NYPD BLUE

Meșterul casei („Home Improvement”)

Knight Rider

Cheers

Colombo

Jake și grăsanul („Jake and the fat man”)

Dynasty

Renegatul („The Renegade”)

Roseanne

The Simpsons

Kojak

Verdict: crimă („Murder, She Wrote”)

Și, bonus, un serial care nu venea din America, ci de mult mai aproape, din Ungaria, dar care a scris istorie la noi:

Linda, polițista (Görbe Nóra)

Care sunt cele mai vii amintiri ale tale legate de serialele din vremea când eram copii?

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK63 Comments

 • Irina spune:

  Era un serial politist prin anii 2000 in care faceu patrule prin un oras din SUA sau Canada. Nu reusesc sa imi aduc aminte numele, si nu e unul din serialele celebre. Era gen Rockie Blue, dar nu acesta. Daca va suna cunoscut, mi-ar placea sa imi aduc aminte. Multumesc!

 • Mate spune:

  De serialul Viata bate filmul nu isi aduce nimeni amonte? erau faze din filme alb negru integrate in locul replicilor, ale gagurilor….

 • Di spune:

  Despre „Destinul familiei Guldenburg”, „Citadela”, „”Fotomodele” va amintiți?

 • Marius spune:

  Ce vremuri frumoase. Mai era, un serial Arabella dacă iti mai aduci aminte cu inelul fermecat. Devin nostalgic când se vorbește de acea perioadă 1990-2000, vremuri simple, frumoase, eram mai sinceri, mai liniștiți, mâncăm mai sănătos, lumea era altfel. Ai o pagină anume de Instagram sau FB? Mo ar plăcea să împărtășim amintiri din acea perioada

 • Ame spune:

  Buna, stie cineva un serial de prin anii 90 pe TVR1, se difuza dimineata (in weekend cred), cu o adolescenta roscata adoptata de o familie sau parinte(?) la o ferma din America sau ceva orasel mic. Fata era mai rockerita si incerca sa se integreze. Era gen drama.

 • Florin spune:

  Buna seara! Am vazut de mult in anii 90 um serial cu un baiat si o fata , cred ca erau la gimnaziu sau liceu. Insa nu mai stiu denumirea serialului. Daca ma poate ajuta cineva.

  • valy spune:

   se numea Fata si baietii titlul original Helene et les garcons…se gaseste pe youtube dar fara subtitrare .

 • Roxana spune:

  Buna, caut de mult rom un serial .
  Il transmiteau sambata dimineata, nu imi aduc aminte canalul…era cu un grup de copii care se strangeau in jurul unui foc searasi fiecare dintre el trebuia sa spuna , inventeze o poveste de groaza…

 • Rodica spune:

  Caut un serial Sf difuzat între anii 86-90 cred , cu o familie ( tatăl fica și fiul)care se pierd într o deschizătură de stradă și se trezesc Intr o alta lume preistorică și aici întâlnește un animal( era femelă) și o numesc Tașa.. dacă cineva își aduce aminte …. mulțumesc .

 • Laura spune:

  As vrea sa facem o lista cu seriale pentru copii. Din ce îmi amintesc eu:

  1) Flipper, delfinul
  2) Lassie, cainele
  3) Hercule
  4) Tanarul Hercule
  5) Xena, printesa razboinica
  6) Corbul (nu era pentru copii)
  7) Nikita, din CIA (nu era pentru copii)
  8) Buffy, care omora vampirii
  9) Gemenele (The Olsen Twins)
  10) Fantaghiro (in Italiana, exceptional)

 • Laura spune:

  As vrea sa facem o lista cu seriale pentru copii. Din ce îmi amintesc eu:

  1) Flipper, delfinul
  2) Lassie, cainele
  3) Hercule
  4) Tanarul Hercule
  5) Xena, printesa razboinica
  6) Corbul (nu era pentru copii)
  7) Nikita, din CIA (nu era pentru copii)
  8) Buffy, care omora vampirii

  As vrea sa aflu numele unui serial sau o mini-serie care era pe TVR despre o regina rea care trăia intr-o pădure și tinea captivă o prințesa. Nu îmi aduc aminte dacă era în română sau engleză sau alta limba. Tin minte doar o scena când un print a intrat în pădure și a văzut ca animalele și păsările erau supărate pentru ca cineva schimbase cursul apei din pădure sau mutase un izvor în alta parte. Regina cea rea era îmbrăcată mereu în dantela neagră, mereu în negru, cu o coroana pe cap.

 • Madalina spune:

  Buna,era un serial vechi cu un grup de baieti si fete care aveau motociclete si masini care vorbeau,era de actiune ca serialul Kitt Mia placut foarte mult serialul dar din pacate nu mai stiu cum se numeste si am incercat sa il gasesc dar nu am reusit:(.Vai ce imi pare rau ca nu mai stiu cum se numeste:(

 • Cristi spune:

  Buna Diana! Foarte frumos articolul, m-a cuprins o stare de melancolie cu gandul la copilarie. Ar mai fi si serialele:
  1.The Young Indiana Jones Chronicles
  2.The Nanny
  3.The Fresh Prince of Bel Air
  4.Dark SKies
  5.Dark Angel
  6.Charmed
  7.SABRINA, THE TEENAGE WITCH
  8. Telenovela Ingerul sălbatic
  9.JAG – justitie militara
  si ar mai fi, dar o sa mai revin cu o postare.
  Toate cele bune Diana.

 • Lungu spune:

  Ft melancolic articolul. L.am gasit intamplator. Nu stiu toate filmele prezentate. Eu caut un serial italian filmat pe langa llacul Como ,Italia. Am.vagi amintiri cu actorrii. Daca stie cineva cum se numeste. Ah,da. Ai uitat de serialul 7 zile. Era cu un tip care se intorcea in timp.pt a schimba sau preveni o tragedie ,de cele mai multe ori si serialul Pasiuni

 • Brenda spune:

  O, da! Frumoase seriale!
  Aș mai spune „Om bogat, om sărac”, Pasărea Spin,
  Melrose Place, Perla Neagră…

  • Diana Cosmin spune:

   Pentru telenovele am un articol separat :))) Aici am pus doar serialele in engleza.”Pasarea Spin” l-am vazut mai mult ca un film mai lung, o serie scurta, nu ca serial, de asta nu l-am inclus. Iar ”Om Bogat, Om Sarac” nu am prins 😀

 • Gaby spune:

  Isi aminteste cineva de o emisiune, ceva cu paranormal sau cu mistere, inceec sa imi anitesc de ea cum se numes, dar nimic…poaye ceva cu „mistere si miuni” sau cu „beyond…”

  Isi aminteste cineva?:-(

 • daniela spune:

  Viitorul incepe azi. Omul cuo mie de fete.

 • CD spune:

  Midnight callee/ Telefonul de la miezul noptii

  • Anonim spune:

   odata cu capcana timpului (quantum leap) mai era un serial, mercenarii parca, cu ivan sergei, nu il gasesc 🙁

 • Anonim spune:

  stie cineva de un serial numit majestic 12

  • cristi spune:

   Salut! era un serial numit Dark Skies, iar majestic 12 era o organizatie secreta guvernamentala. Cred ca il am salvat pe calculator.

 • Gabriel spune:

  eu acum le descarc pe toate si le pun la colectie.De multe uitasem chiar,acum m am uitat putin prin colectia mea ce mai lipseste..FELICITARI PENTRU ARTICOL.

 • TOMAS spune:

  The Persuaders Lord Brett Sinclair si Danny Wilde 1972, Invadatorii , U.F.O.

 • Mircea Sabau spune:

  Perfect Stranger, un serial pkin de umor, al carui personaje, Balki si Larry dadeau o savoare curata, nepatata de agresiunea limbajului general din filmele americane. Taxi, tot o comedie spumoasa. Un alt serial extraordinr era News Radio

 • Nistor vasile spune:

  Teleenciclopedia sambata seara de la 6

 • Marian spune:

  Sa nu uitam filmul capcana timpului Cu: Scott Bakula, Dean Stockwell,acest film l-am cautat 2 zile sub tot felul de descrieri si nimic in el este vorba despre Scott Bakula care in fiecare episod se trezeste intru-n alt corp avand de rezolvat noi probleme.. in fiecare episod avand alt corp si alta viata se poate trezi intru-n cor pode femeie copil sau barbat, filmul are 6 sezon si un total de 99 de episoade. cu toate ca filmul a fost facut/terminat in jurul anilor 89-90 acesta a fost difuzat pe pro tv dupa 1995..

 • mihaela valeria Ghita spune:

  Da, ar mai fi de amintit și serialele POLDARK și Linia maritimă ONEDIN. Desigur, mai sunt și altele…

 • Marius spune:

  Stie cineva de un serial care incepea la 22.00 si numea ingerul intunecat sau orasul intunecat .

 • Zoltar spune:

  Alte seriale notabile:
  Sclava Isaura
  Lassie
  Dr. Quinn, Medicine Woman
  Charlie’s Angels (Ingerii lui Charlie)
  Wonder Woman (Femeia Fantastica)
  Law&Order (Lege si Ordine)
  Outer Limits (La Limita Imposibilului)
  McGyver
  A-Team
  Miami Vice
  The Love Boat

  Mai putin cunoscute:
  Mancuso
  Sledge Hammer
  Models Inc.
  V.I.P
  Thunder In Paradise

 • SG spune:

  Mai era un serial cu niste tipe si tipi care lucrau la.un spital si tot felul de intrigi. Tatal unuia dintre baieti era si el doctor si am impresia ca a vrut sa omoare pe careva sau pe el a incercat cineva sa.l omoare… era fain. Nu imi mai amintesc

  Mai era Destinul familiei Howard parca, cu un tip care avea
  motocicleta si alt personaj manca mereu arahide…

 • Trixie spune:

  Mai era un serial difuzat in fiecare luni seara pe TVR 1, „Primul Val” se numea… cu profetiile lui Nostradamus… ce ma mai uitam!

  • moonight spune:

   da, foarte tare, mi-l amintesc si eu desi eram mica pe atunci. Parca incepea la ora 20, lunea Cat imi placea!.

  • DANI spune:

   O vaii.daa. cu extraterestrii , umul i a omorat sotia tipului si l au acuzat pe el de crima. Parca s8 vad ultima faza din film ” stiu ca sunteti aici’el uitandu se in camera. :))

 • luvieere spune:

  Imi amintesc si de Midnight Caller (http://www.imdb.com/title/tt0094510/)

  • Dan spune:

   Pentru unii dintre noi, era perioada cand incepeam sa descoperim ceea ce inseamna viata. O altfel de viata.
   Imi amintesc (vag) de acest serial. Cand actorul incepea un fel de analiza filosofica, la ora tarzie in noapte..
   Si au trecut aproape 30 ani.

 • msa spune:

  seinfeeld, Walker politist texan!

 • Tanul Claudiu spune:

  Merita mentionat si Walker, politist texan, Power Rangers.

 • Angelica spune:

  Daaa, si Tequilla şi Bonetti…. Doamne ce seriale frumoase….

 • Angelica spune:

  Din nou un articol minunat…. Aş mai aminti aici si serialul „Maddie şi David „….minunate vremuri…. Frumoase amintiri… Nota 10+….???mi-era dor…. Sincer in ziua de azi chiar nu ai la ce sã te uiţi… Mulţumesc pentru aceste rânduri frumoase…. <3

 • Teodora spune:

  Buffy vampire slayer si Charmed !!!

 • Iulia spune:

  Maddy and David

 • Alexandra spune:

  Eu ma mai uitam si la „Tequilla si Bonetti”, cu catelul. Si desenele „Piratii apei negre” sau ceva de genul asta…

 • Rox spune:

  Si Quantum leap,unul din favoritele copilariei mele 🙂

 • Eu spune:

  Să nu uităm Twilight Zone, Mostenirea familiei Guldenburg…

 • gabi spune:

  Nu uita de Dr Queen, de Star Trek (pe TVR, cu portia de doar jumatate de ora), Captain Planet, Sandy Bell….mai era si un serial polonez, Norii Negri….?

 • Alex Ciocan spune:

  wow, ce amintiri frumoase mi-a trezit articolul tau 🙂 chiar ai facut treaba buna 🙂 Cred ca mai trebuiau adaugate Nemuritorul si 7th Heaven 🙂

 • Iri spune:

  Cea mai vie amintire legată de serialele anilor ’90 este cea pe care o intretin in prezent. Inca ma mai uit la „Verdict:crima”. Cand eram mică ascultam serialul in italiana si acum, pentru ca traiesc in Italia, reiau aceast obicei aducandu-mi aminte de momentele care au contribuit la învățarea acestei limbi. Nu cred ca as avea acelasi interes daca serialul ar fi dublat in alta limba.