Despre tot ce-i fin și fain

Fornasetti: ce poți afla despre tine însuți într-un magazin de porțelanuri

By 20 octombrie, 2016Culture
read time 10 min
 
20 octombrie, 2016

Fornasetti: ce poți afla despre tine însuți într-un magazin de porțelanuri

Cu siguranță ai văzut măcar o dată un obiect purtând semnătura Fornasetti și, chiar dacă nu ai știut exact să-i spui pe nume, pun pariu că l-ai ținut minte. Era diferit de orice altceva. Aceasta este magia brandului fondat cu un secol în urmă de un italian pe nume Piero Fornasetti, a cărui poveste continuă cu un nou și spectaculos magazin în centrul orașului Milano.

by

Porțelanurile Fornasetti m-au fascinat de la primul obiect privit, cu ani în urmă.

 

Era o lumânare în suport de porțelan, cu un nor stilizat care acoperea soarele.

 

Imaginea era atât de vie încât și acum mi-o amintesc aievea, iar de acolo a pornit slăbiciunea mea pentru ei.

 

fornasetti-store-19Au o poveste de brand foarte frumoasă, pe care am explorat-o amplu într-un articol în Forbes (pe care-l puteți citi AICI), dar ceea ce iubesc eu cel mai tare la ei sunt stările pe care mi le transmit.

 

Se spune că nu ne îndrăgostim de oameni sau lucruri pentru ceea ce sunt ei/ele, ci pentru ceea ce simțim noi în compania lor.

 

Cam așa stau lucrurile cu mine și Fornasetti.

 

De câte ori găsesc câte un spațiu de-al lor prin lume, în special în Italia, țara lor de origine, simt nevoia să zăbovesc câteva minute.

 

De aceea, m-am bucurat să descopăr noul lor magazin din Milano, pe Corso Venezia, într-o clădire în stil neoclasic care l-a găzduit cândva pe Filippo Tommaso Marinetti, poetul și scriitorul care a pus bazele curentului futurist.

 

În aceeași clădire s-au pus bazele revistei ,,Poesia”, în 1905, iar cele trei etaje cu șapte vitrine au fost acum restaurate de către familia Fornasetti, devenind o lume magică de culori, forme și simboluri, în care omniprezentă este Lina, femeia al cărei chip se află pe aproape orice obiect al brandului italian.
fornasetti-store-03

 

Lina este, de fapt, soprana de secol XVIII Lina Cavalieri.

 

Dacă scriam mai sus despre cum te fac oamenii să te simți, ei bine relația dintre Fornasetti și Lina a fost una tot pe bază de simț și emoție instantanee.

 

Ea a trăit cu un secol înainte de Piero Fornasetti, fondatorul brandului, dar acesta s-a îndrăgostit de chipul ei într-o revistă veche și, de dragul sentimentelor pe care i le-au trezit trăsăturile ei fine, a transformat-o în muza lui. Pentru totdeauna.

 

Modelul meu preferat de la Fornasetti rămân norii (,,Nuvole”), prezenți în noul magazin pe tapetul unei întregi camere, dar în esență fiecare piesă și fiecare detaliu reprezintă o lume în sine.

 

Tot în noul sediu va exista și un atelier pentru creații la comandă, sub supravegherea lui Barnaba Fornasetti.

fornasetti-store-17

 

 

Nu cred că aș putea trăi forever într-o casă stil Fornasetti, am nevoie de spații largi, de lumină, de mult alb, dar mă fascinează să intru în magazinele lor și să mă așez în calea posibilității de a afla ceva despre mine.

 

Punându-te în fața unor obiecte ieșite din comun, care îți trezesc o emoție nouă prin simplul contact vizual, afli cât de departe merg gusturile tale, cât de mult poți ieși din zona de confort și, cine știe, poți descoperi că ești mai excentric și efervescent în gusturi decât ai fi crezut vreodată.

fornasetti-store-02

 

,,Imaginația, fantezia și creativitatea sunt hrană pentru suflet și spirit: este o datorie pentru cei care le au să le dea mai departe către alții. În acest fel, fantezia invocă fantezia, iar poezia invită poezia din ceilalți, pentru totdeauna”

(Piero Fornasetti)

fornasetti-store-05

 
fornasetti-store-10

 
fornasetti-store-07

 

Foto: Fornasetti