Despre tot ce-i fin și fain

Cum poți schimba ceva concret la România, de Ziua Națională

By 25 noiembrie, 2018Culture
read time 10 min
 
25 noiembrie, 2018

Cum poți schimba ceva concret la România, de Ziua Națională

Dacă aniversările sunt în general ocazii pasiv-contemplative, de data asta poți să scrii istorie pe 1 decembrie. Vino în Sun Plaza București să-ți oferi votul pentru ca România să aibă pentru prima dată pe o bancnotă imaginea unei personalități feminine de seamă. Nu din feminism, ci din corectitudine.

by

Proiectul „Femei pe bancnote” este unul dintre favoritele mele din acest an al centenarului. Contrar aparențelor, nu e un proiect feminist, ci unul realist și obiectiv, bazat pe argumente istorice și economice deopotrivă. 

 

În acest moment, aproape 40% dintre țările lumii au și femei pe bancnotele lor, între care Marea Britanie, Polonia, Suedia, Israel, Noua Zeelandă, Japonia sau Turcia. Australia rămâne liderul incontestabil: orice bancnotă are un bărbat pe o parte și o femeie pe cealaltă parte. 

 

Nu e doar o chestiune de reprezentativitate la nivel vizual: un studiu al Băncii Mondiale arată că prezența femeilor pe bancnote conduce la o valoare mai mare a indicelui egalității de gen și, implicit, la o percepție mai bună a femeilor în societate. E o realitate ușor de explicat la nivel subliminal: când vezi atât bărbați cât și femei pe bancnote, concepțiile despre valorizarea sexelor și egalitatea de gen se nuanțează din start, fără să mai fie nevoie de campanii speciale și de militantism pentru respectarea femeilor.

 

Și, dincolo de aceste cifre, există o realitate de necontestat, sprijinită de cărți, studii și istorie: calitatea unui popor este dată de calitatea femeii și de rolul ei în societate. Femeia este cea care naște copiii și se implică direct în creșterea lor în primii ani de viață. Fără a minimaliza în vreun fel rolul bărbatului, cei „7 ani de acasă” sunt indestructibil legați de partea feminină a familiei. Astfel, într-o societate în care nu există modele puternice la feminin, calitatea țesutului social are de suferit în ansamblul său. 

 

România nu are deocamdată nicio bancnotă având ca imagine o femeie, deși niște românce de seamă au făcut pionierat în foarte multe domenii, atât în Europa cât și în lume. Prima femeie inginer, prima femeie doctor în medicină din lume, prima femeie arhitect-inspector general, toate au fost românce, plus încă peste o sută de femei care au marcat premiere remarcabile la nivel mondial. 

 

Niciuna dintre ele nu se află pe vreo bancnotă în acest moment, iar campania ”Femei pe bancnote” își propune să schimbe exact acest lucru, determinând Banca Națională a României să creeze și o bancnotă cu o efigie feminină. Nu pentru că „trebuie”, ci pentru că așa e corect.

Cum poți contribui TU la acest lucru?

În locul unui mesaj de „La mulți ani, România” scris pe Facebook, care se pierde printre alte sute și nu înseamnă nimic, poți face un lucru concret, care să schimbe percepția societății românești despre femei și să contribuie cu adevărat: poți oferi votul tău. Și, dacă vii la Sun Plaza să faci asta, ai automat și un cadou tematic, la alegerea ta.

 

În incinta Sun Plaza există o expoziție cu panouri care spun poveștile a 7 femei reprezentative pentru România, plus 7 personaje care vor oferi, pe viu, detalii despre campanie, fiind îmbrăcate și machiate asemeni personalităților pe care le reprezintă. La final, după ce va fi invitat să își susțină favorita printr-un vot, fiecare vizitator va primi un voucher – sub forma unei bancnote cu chipul celor 7 femei – cu care își va putea cumpăra obiecte specifice Zilei Naționale de la Info Point-ul de la etajul 1 al Sun Plaza.

Cele 7 femei au fost alese din cele peste o sută de nume și reprezintă fiecare o altă regiune istorică:

  1. Regina Maria – regina țării la momentul Unirii;
  2. Lola Bobescu (Muntenia) – cea mai mare violonistă a secolului XX;
  3. Smaranda Brăescu (Moldova) – prima femeie parașutist cu brevet din România și prima aviatoare care a doborât recordul mondial feminin la parașutism;
  4. Elena Pușcariu Densușianu (Transilvania) – prima femeie profesor universitar în Medicină;
  5. Iolanda Balaș Soter (Banat) – dublă campioană olimpică la săritura în înălțime, cu un record mondial care nu a putut fi doborât timp de un deceniu;
  6. Elena Romanescu Alistar (Basarabia) – singura femeie deputat în Sfatul Țării în Basarabia și militantă ferventă pentru Unire;
  7. Anița Nandriș-Cudla (Bucovina) – prima scriitoare-țărancă, recunoscută de Academia Română.

Alege-ți favorita și vino să o votezi și să-ți primești voucherul cu chipul ei, pe 1 decembrie. România merită să-și prețuiască mai mult femeile, iar o bancnotă cu imaginea unei femei puternice care a scris istorie poate fi cel mai bun semnal al schimbării.

Am scris și o să tot scriu despre lucrurile frumoase pe care Sun Plaza le organizează fiindcă mi se pare esențial să îți folosești influența și pârghiile pe care le ai la dispoziție ca să oferi oamenilor mai mult. În cazul de față, când ai un spațiu comercial foarte frecventat și popular, să transformi vizita oamenilor la mall într-un prilej de a vedea o expoziție inedită, de a privi o instalație de artă, de a admira un proiect cultural sau, în cazul de față, de a face un gest care ar putea schimba istoria.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



3 Comments