Despre tot ce-i fin și fain

Nimeni nu te poate învăța cum să trăiești

By 1 aprilie, 2020Myself
read time 5 min
 
1 aprilie, 2020

Nimeni nu te poate învăța cum să trăiești

Zilele astea, toată lumea dă sfaturi despre ce să faci acasă și cum să faci. Poți să te inspiri de la toată lumea, fără a uita însă un lucru esențial: nimeni nu știe mai bine decât tine ce-ți dorești și nimeni nu poate trăi în locul tău.

by

În ultima vreme, am primit multe mesaje pe privat de la oameni care mă întrebau de ce nu scriu un articol cu sugestii de lucruri pe care să le facem stând acasă.

 

Liste de cărți, topuri de activități, liste de seminarii sau webinarii, idei de ce să facem, cum să medităm, ce sport să facem și cum să ne organizăm timpul.

 

De fiecare dată am spus, elegant și finuț… că NU.

 

NU… pentru că suntem cu toții diferiți și nu există o rețetă universal-valabilă despre ceea ce ar trebui să facem cu timpul acesta care ne-a fost dat, cam cu forța.

 

Am scris părerea mea despre ceea ce ar trebui să schimbăm la noi, ca societate, după ce trece această pandemie, am scris ce mă revoltă, am scris despre convingerile mele profunde, dar dacă e un lucru la care nu mă pricep și nici nu vreau să mă pricep, acela este la dat sfaturi.

 

Mă consider un povestitor și un „împărtășitor”. Știu că nu există acest cuvânt în DEX, dar eu asta sunt: un om căruia îi place să afle lucruri și să dea mai departe. Dar niciodată cu titlu de adevăr absolut, ci doar de sugestie. 

 

Pe principiul „Mie mi-a fost util cutare lucru, îți arăt și ție, poate îți place sau îți este util”. De asta scriu despre cărți, despre cursuri, despre oameni interesanți, despre mici revelații pe care le am. Pentru că ar putea ajuta și alte persoane, așa cum m-a ajutat pe mine procesul învățării lor.

 

În această perioadă, mai mult ca oricând, e foarte facil să dai sugestii despre cum ar trebui să trăiască alții.

 

Dacă m-aș urca pe acest val, aș putea scoate două articole pe zi. Ți-aș explica de ce să citești și ce să citești, de ce ar fi grozav să faci sport, cum să meditezi, ce cursuri poți să faci, ce cosmetice să aplici sau ce să înveți. Ce ritualuri să faci și cum să le faci. Crede-mă, am o imaginație debordantă, aș putea scoate tone de sfaturi.

 

Nu o să fac asta însă, pentru că nu cred că oamenii au nevoie de cineva din afară care să-i învețe cum să trăiască, de parcă ei, ceilalți, ar avea un doctorat în așa ceva. Tot ce avem nevoie este să ne reamintim ce ne place. Și ce-mi place mie e diametral opus de ceea ce-ți place ție.

 

Cred că toți avem o listă de lucruri nefăcute, de vise neîmplinite, de curiozități, de lucruri care ne plac și nu am avut niciodată timp de ele. Acum e vremea lor.

 

Înainte de a da clic pe sfaturile altora, cred că ar trebui să ne întoarcem noi către noi: ce ne place, ce ne ajută, de ce avem nevoie, ce ne hrănește în perioada asta?

 

Doar după ce lămurim răspunsul la această întrebare, putem începe să căutăm ceea ce ni se potrivește și în mod sigur există suficiente surse pentru fiecare temă de interes.

 

Ce fac eu în perioada asta?

 

Eu citesc tot felul de cărți care-mi plac mie, de la horror-uri de Stephen King până la cărți despre înaintarea în vârstă (pentru un articol pe care-l documentez) scrise de Jane Fonda sau Caroline de Maigret; de la biografia lui Grace Coddington de la Vogue până la memoriile fiicei lui Steve Jobs. De la poeme Haiku până la o istorie a brandului Mini. Astea sunt gusturile mele, pasiunile mele, asta îmi aduce mie bucurie în perioada asta.

 

De asemenea, fac cursuri pe platforma Masterclass. Despre cele mai interesante povestesc în articole pe blog, tocmai pentru oamenii care au interese similare cu ale mele și al căror răspuns la întrebarea de mai sus, cu „Ce îmi place, ce mă interesează?” se potrivește cu al meu. În fond, acest site este o unealtă de inspirație, învățare și împărtășire pentru oameni cu interese similare, eu așa l-am gândit.

 

Am scris, de când a început pandemia, despre cursul cu Anna Wintour, cursul cu Misty Copeland și acum fac cursul ținut de Will Wright, creatorul jocurilor ”The Sims”. Wright are un discurs fascinant despre similitudinile între viață și jocuri pe calculator și voi povesti și despre asta.

 

În rest: fac stretching dimineața, mă joc cu cățelul, gătesc lucruri basic, ascult TV5 ca să-mi exersez franceza din liceu și încerc să mă odihnesc. Am un ritual zilnic de îngrijire, cu creme și măști, am ore de lenevit și de citit, am ore de scris la proiectele mele, dar nu sunt într-un maraton de activități. Nici nu recomand un asemenea maraton.

 

Prefer, în această perioadă, să creez conținut util, pe baza lucrurilor pe care eu însămi le învăț. Ceea ce consider util voi da mai departe, dar în nici un caz nu voi face un decalog de activități „universale” sau „obligatorii”. Fiecare va ieși din această perioadă cu propriile lucruri învățate și nu există ceva ce e musai să facem toți, ca să fim în trend.

 

Am scris aici, în articolul pentru Biz, cum văd eu nevoia ritualurilor zilnice în această perioadă. Dar e vorba strict despre nevoia de organizare și disciplină, lucruri în care cred foarte tare pentru sănătatea fizică și psihică în această perioadă. Nu de activități concrete pe care să le facem, nu de liste și idei de „umplut timpul”. Timpul nu trebuie umplut, trebuie folosit.

 

Nu cred că oamenii cărora nu le place să citească se vor apuca de citit acum, nu cred că oamenii care nu făceau sport se vor apuca brusc de aerobic, nici nu vom deveni toți doctori în istorie, muzică sau orice altceva.

 

Putem valorifica însă timpul acesta de pauză forțată, investindu-l în ceea ce ne place nouă. Și poate fix cu întrebarea asta ar trebui să începem: ”Ce ne place nouă cu adevărat?”.

 

Poate în răspunsul la această întreabare ar merita să investim o zi sau două din carantina asta. Ar putea fi cel mai mare beneficiu cu care rămânem din această perioadă complicată și grea.

Foto: Unsplash

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



3 Comments

  • Liliana spune:

    Adorable articolele tale. Multumesc

  • Ionelia spune:

    Buna. ? Cu cateva luni de zile in urma chiar m-am intrebat odata cum ar fi daca as intra pe blogul tau si as observa alt gen de articole decat cele pe care le scrii deja in stilul tau. Concluzia la care am ajuns atunci a fost oarecum limpede: nu te-as mai citi. ☺️ Din fire, nu sunt o mare cititoare, in general, dar ma bucur sa citesc zilnic cate ceva placut pe blogul tau. De-a lumgul timpului am bagat cate un ochi, pe ici pe colo, si la alti oameni pe bloguri si un timp mi-au placut si apoi nu mi-au mai placut, m-au dezamagit intr-un fel. Nu ca stil de a scrie, nu ca profil de blog, ci asa…putin ca oameni, fiindca impresia pe care mi-au lasat-o a fost ca scriu ca sa scrie fara sa ramana consecventi cu ei insisi. Nu doar ca nu sunt genul meu si nu imi plac, dar chiar nu ii inteleg pe oamenii care scriu avand in minte o idee despre ce anume sa contina in general blogul si deodata incep sa scrie despre alte subiecte, in alt stil si uite asa tot blogul devine (in viziunea mea) o salata cu de toate din care, eu cel putin, nu inteleg mare lucru. Adica in mintea mea nu are sens sa zici ca pe blog scrii de x si y si apoi in timp aduci acolo tot abecedarul. Stiu, unii o fac pentru reclama (fac si reclama la produse, ii inteleg, cat de cat), altii nu sunt hotarati ce stil de scriere sa adopte, altii nu sunt decisi pe forma si continutul blogului, alti… . Indiferent de toate aceste motive eu vad inconsecventa, cautare de sine, go with the flow, principii umane nu foarte solide. Nu ca aceste lucruri nu sunt ok, in definitiv nu suntem toti mai asezati si nici cei asezati nu inseamna ca nu se pot schimba la o adica daca simt ca au nevoie de schimbare, doar ca mie imi place sa te citesc pe tine, fiindca imi lasi impresia unui om asezat in sine insusi, care se cunoaste destul de bine si imi place cum scrii, cu toate ca pentru mine nu conteaza prea mult subiectele abordate, deoarece nu sunt fana niciunuia. Motivul principal pentru care revin zilnic pe blog esti tu, nu ce scrii. Din felul in care scrii imi pot da seama, dincolo de faptul ca stapanesti arta scrisului si ca esti smart, ca nu te dezici de tine insuti si ca ramai consecventa, ca stii ce vrei de la tine si de la viata, uman vorbind, si asta se vede in toate articolele, indiferent de subiect. ?

    • Diana Cosmin spune:

      Draga Ionelia, eu prețuiesc fiecare comentariu pe care-l primesc și nu o spun „doar așa”, ci din tot sufletul. Așa funcționez eu: pun la suflet orice. Dar, chiar în acest context în care eu oricum mă „investesc” în comentarii, ceea ce mi-ai scris tu va rămâne unul dintre cele mai frumoase complimente pe care le-am primit vreodată. Îți mulțumesc din toată inima. Îl voi prețui mereu!