Despre tot ce-i fin și fain

Vangelis și Angela Gheorghiu lansează un album inspirat de misiunea navetei spațiale Juno și de mitologia greacă

By 4 august, 2021Culture, People
read time 4 min
 
4 august, 2021

Vangelis și Angela Gheorghiu lansează un album inspirat de misiunea navetei spațiale Juno și de mitologia greacă

La zece ani de la momentul în care NASA a lansat pe orbită naveta spațială Juno, sunetele cosmosului se îmbină cu vocea sopranei Angela Gheorghiu într-un album straniu și plin de poezie, în stilul inconfundabil al artistului grec Vangelis.

by

În 2011, NASA trimitea în cosmos o navetă spațială numită Juno, care să investigheze proprietățile atmosferice și magnetice ale planetei Jupiter.

 

Zece ani mai târziu, celebrul compozitor grec Vangelis (pe numele întreg Evángelos Odysséas Papathanassíou) a incorporat sunetele electro-magnetice captate de sonda Juno pe Jupiter, așa cum au fost ele trimise înapoi pe pământ, într-un nou album care iese pe piață pe 24 septembrie.

 

Pornind de la paralela dintre mitologia greacă și romană, respectiv de la relația de iubire dintre Zeus și Hera (la romani Jupiter și Juno), așa cum este prezentată în Theogonia lui Hesiod, Vangelis a reflectat în mod neconvențional această dualitate în noul său album.

 

Astfel, dacă Jupiter (Zeus) este reprezentat prin sunetul celebrelor sintetizatoare ale artistului grec, Angela Gheorghiu îi dă glas lui Juno.

 

”Juno to Jupiter” este a doua colaborare a Angelei Gheorghiu cu Vangelis, prima având loc în decembrie 2011, când Vangelis a compus special pentru soprana româncă o simfonie (Hope) și un duet (Piccola bohème), ambele interpretate la deschiderea Amfiteatrului Katara din Doha, Qatar.

Muzica stranie și poetică a lui Vangelis m-a fascinat încă din adolescență. El a luat și un premiu Oscar, în 1982, pentru coloana sonoră a filmului ”Chariots of Fire”, poate una dintre cele mai recognoscibile piese muzicale ale tuturor timpurilor:

Vangelis – ”Chariots of Fire” (Premiul Oscar 1982)

Născută la Adjud și absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, soprana Angela Gheorghiu este, la rândul ei, un superstar al scenei internaţionale.

 

Și-a făcut debutul internaţional în 1992, la Royal Opera House – Covent Garden, în La Bohème, la Metropolitan Opera din New York şi la Opera de Stat din Viena.

 

De atunci, a cântat în toate marile scene din lume, la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Milano, Salzburg, Berlin, Barcelona, Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Vienna, Shanghai şi multe altele.

În acest moment, există posibilitatea de a lansa o pre-comandă pentru o ediție limitată a albumului Juno to Jupiter, care se va lansa oficial pe 24 septembrie.

 

Prima melodie de pe Juno to Jupiter este deja-disponibilă pentru audiție, se numește In the Magic of Cosmos și de dimineață o ascult în buclă pe Apple Music.

Juno continua să studieze planeta Jupiter și lunile acesteia, la 365 de milioane de mile depărtare de Terra.

******

Pentru mai multe personaje, idei și inspirații, mă puteți urmări și pe pagina mea de Instagram.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK