Despre tot ce-i fin și fain

Cum să faci mult cu puțin: biletele de avion rambursabile

By 26 septembrie, 2019Travels
read time 5 min
 
26 septembrie, 2019

Cum să faci mult cu puțin: biletele de avion rambursabile

Nu avem nevoie de asigurări, nici de clauze storno, nici de bilete flexibile, fiindcă hei… nouă n-o să ni se întâmple nimic neprevăzut. Până când se întâmplă, și nu neaparat lucruri grave, ci mărunțișuri care ne strică toate planurile. De asta, unul dintre cele mai utile servicii de care am auzit în ultima vreme sunt biletele de avion rambursabile.

by

*** Acest articol face parte dintr-un proiect Fine Society alături de Vola.ro ***

De multă vreme nu mai scrisesem despre eficiență în viață, iar exemplul de azi este o descoperire recentă din sfera serviciilor. Am spus de multe ori că eu cred în maximizarea efectelor cu minimizarea efortului, iar asta include evitarea pierderilor de bani fără rost, din neatenție sau lipsă de strategie. În cazul de față, pierderea unor sume (adesea deloc neglijabile) cheltuite pe biletele de avion pe care nu ajungem să le mai folosim, din diferite motive.

 

Întâi de toate, trebuie să mărturisesc că eu sunt o excepție. Poate și fiindcă am pornit mereu de la ideea că totul va merge bine, am avut puține cazuri de forță majoră care să mă împiedice să zbor. Am nimerit o furtună de zăpadă, un început de uragan tropical și erupția vulcanului din Islanda, dar în rest zborurile mele au fost line din toate punctele de vedere. Doar că atunci când s-a întâmplat forța majoră, a fost haos. 

 

Am zis haos? Dezastru. 

 

La episodul cu furtuna de zăpadă m-am certat o oră, în italiană și engleză, cu trei funcționari ai unei companii aeriene care urlau la pasageri aproape la fel de tare cât urlau unul la celălalt. La uragan am pierdut un zbor spre Europa și am rămas o zi în Atlanta (raportez că muzeul Coca-Cola e mai interesant decât pare…), iar la vulcan era să mai stau prin Shanghai vreo săptămână. Sau două. Dacă nu se ridica restricția de zbor taman cu o zi înainte să-mi expire biletele de avion. 


 

Totuși, adevăratul „dezastru” pentru buzunarul meu s-a adunat din multe lucruri mici. Din întâmplările mărunte, fără anvergură de dezastru natural, dar care mi-au dat viața și planurile peste cap. Și nu au fost puține. Am pierdut mai multe bilete de avion din motive „lumești” decât din motiv de uragane și de erupții vulcanice. 

 

Aveam bilete pentru concertul Leonard Cohen din Barcelona, în 2012, exact în săptămâna în care revista la care lucram s-a închis și s-a redeschis în interval de trei zile. Cine a mai plecat? Totul a fost bine până la urmă, dar concertul meu s-a dus pe apa sâmbetei, cu tot cu biletele de avion.

 

Într-un alt an, m-am trezit cu bilete de avion pentru un city-break suprapuse cu o deplasare profesională importantă. Teoretic, acel weekend era liber, practic apăruse un proiect de nerefuzat în America de Sud. Am oftat, am considerat biletele „cost de oportunitate” și asta a fost.

 

În alt an, am rezervat de ziua mea un hotel în Malta – un ANUMIT hotel – care avea o cameră cu vedere superbă pe care o vânam de ani de zile, eu fiind o mare iubitoare de „camere cu priveliște”. Era practic cadoul meu de ziua mea. Am rezervat, am luat bilet de avion, iar cu trei săptămâni înainte hotelul m-a anunțat că renovarea în care se aflau de un an încoace nu s-a terminat la timp și că locul nu va fi deschis la data rezervării mele. 

 

Mi-au oferit o cameră la un alt hotel similar, în contul sumei plătite de mine, dar eu le-am explicat că singurul motiv pentru care aș fi călătorit în destinația respectivă era hotelul LOR și priveliștea LOR. Mi-au dat banii înapoi, dar banii plătiți pe biletul de avion (nerambursabil) s-a dus cu tot cu amintirea city-break-ului meu neîntâmplat. 

 

La un moment dat, după terminarea facultății, mi-am depus CV-ul pentru un job la Ambasada Republicii Peru. Interviul s-a suprapus cu o plecare de două zile la Londra pe care o așteptam „ca și când”. Am ales interviul, dar biletele duse-au fost, iar la acea vreme  – înainte de era low-cost – nu erau câtuși de puțin ieftine. Am luat jobul, dar am pierdut banii pe bilete.

 

Desigur că există bilete de avion flexibile, mai scumpe, dar motivul pentru care nu am optat niciodată pentru ele a fost, dincolo de prețul uneori considerabil mai mare, faptul că eu știu SIGUR când merg undeva. Când cumpăr un bilet, sunt sută la sută decisă pe datele și locul respectiv. 

 

Cât despre zborurile low-cost, acolo nici nu mi-am pus vreodată problema, fiindcă asigurarea storno scumpește produsul de la low înspre high și poate fi invocată doar în cazuri de forță majoră, precum deces, spitalizare sau alte probleme grave de sănătate. 

 

Tocmai de asta, mi s-a părut foarte interesant când cei de la Vola.ro m-au contactat ca să îmi povestească despre noul lor produs, Vola Rambursabil.

 

Ce este Vola Rambursabil?

 

Vola Rambursabil este o asigurare care acoperă orice motiv pentru care un pasager nu mai poate călători cu avionul. ORICE fiind cuvântul cheie. Nu forță majoră, nu un picior rupt sau o alergie inexplicabilă care te ține închis în casă două luni. Orice fel de motiv, de la cele mai simple la cele complicate.

 

Cu o condiție: să existe un act doveditor, nu atât de formal precum în cazul spitalizării sau al „forțelor majore”. În cazurile enumerate de mine mai sus: o adeverință de la job cum că îmi este imposibil să mai plec în acel interval, emailul de la hotel cu anularea rezervării mele în intervalul dat, invitația/documentele legate de deplasarea profesională care se suprapune cu plecarea mea sau o adresă de la ambasadă legată de faptul că interviul meu se va desfășura în data respectivă. 

 

 

Pentru cine e gândit produsul?

 

Cei de la Vola spun că l-au gândit pentru a-i face pe clienți să se gândească mai relaxat la perspectiva călătoriei, fără să verifice de zece ori datele și să stea cu stres că ar putea interveni ceva la serviciu sau în viață.

 

Mai exact, să zicem că găsești o super-ofertă la un bilet de avion pe anumite date din viitor. Teoretic ai putea să-ți iei două zile libere în acea perioadă și te gândești să profiți și să cumperi biletele, dar în același timp știi că ar trebui să ai în vedere o mulțime de lucruri: dacă îți poți lua concediu, dacă nu cumva există vreun proiect în plan pentru acele date, dacă nu cumva se suprapune cu plecările altor colegi. Sau, la fel ca în cazul meu de mai sus, cu interviul la ambasadă, poate ești în căutări pentru un job și taman atunci se nimerește oportunitatea. 

 

Până te gândești să-ți iei concediu sau să-ți faci agenda, s-a dus super-oferta. Produsul Vola Rambursabil este gândit de către cei de la Vola exact pentru clienții „spontani”, care sunt adesea prinși între dorința de a-și lua bilete „la inspirație” și nevoia de a verifica, parafa și coordona spontaneitatea lor cu mersul lumii reale. Având clauza de ramburs, chiar dacă apare ceva neprevăzut, nu se pierde nimic în afara prețul serviciului de ramburs.

 

Cât costă și cum se achiziționează?

 

Vola Rambursabil costă 10% din prețul biletului de avion și, în cazul materializării riscului – adică dacă te afli în imposibilitatea de a călători – primești 90% din contravaloarea biletului înapoi. Asigurarea e valabilă pentru toate biletele cuprinse în rezervarea respectivă. Toate zborurile de pe Vola.ro sunt compatibile cu asigurarea Vola Rambursabil.

 

Pașii de rambursare sunt aceștia:

 
  1. Intri pe Vola.ro, cauți și selectezi zborul spre destinația dorită;
  2. În pagina „Detalii Pasager” opțiunea de Vola Rambursabil este semnalizată la completarea datelor;
  3. În cazul în care se întâmplă ceva, îi anunți pe email pe cei de la Vola să anuleze biletul/biletele și notifici asiguratorul.
  4. Oferi dovada în maximum 7 zile și alte informații pe care ți le-ar mai solicita asiguratorul.
  5. În maximum 30 de zile îți primești banii înapoi.

 

Un element important: asigurarea si efectul ei se opresc în momentul efectuării călătoriei, așa că asigurarea medicală pe perioada călătoriei rămâne importantă și nu se suprapune cu acest produs.

 

Tu când ai fi avut nevoie de Vola Rambursabil și cum ți se pare serviciul?

Foto: Unsplash

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK