Îți place mierea și vrei să ajuți apicultorii cinstiți din România? „Adoptă” un stup!
Sâmbăta aceasta este Ziua Mondială a Albinei. Este doar al șaptelea an în care celebrăm importanța albinelor în existența Planetei și în continuitatea vieții așa cum o știm noi. Ce-ar fi… dacă am adopta un stup?
*** Acest articol face parte dintr-un parteneriat pe termen lung între FINE SOCIETY X myhive, despre teme de interes la nivelul comunității ***
O să spun ceva care va suna destul de incorect politic, dar o s-o spun oricum: multe dintre zilele oficiale care corespund unor date ale anului mi se par niște creații artificiale.
Lăsând deoparte faptul că există inclusiv Ziua Înghețatei cu Aromă de Căpșuni, Ziua Complimentelor, Ziua Puzzle-ului și Ziua ”Vino dezbrăcat la serviciu”, chiar și zilele aparent onorabile ca titulatură sunt, adesea, doar un prilej de a bifa ceva. Ziua zâmbetului, ziua strângerii de mână, ziua în care să facem o glumă cu vecinul și tot așa.
Zilele care mi se par cu adevărat relevante și a căror existență înseamnă cu adevărat ceva sunt cele care ne direcționează atenția asupra unei cauze, a unui scop sau asupra importanței pe care-l are un lucru în ansamblul lumii.
Mai ales zilele în care este vorba despre protecția unor ființe vulnerabile sau a unor specii aflate în pericol mi se par cele mai pline de sens.
Da, e logic și necesar să avem un moment în care lumea întreagă să se oprească o secundă și să își reamintească importanța unui lucru pe care îl ignoră de obicei.
În 2017, Slovenia a propus într-o întâlnire a Națiunilor Unite ca data de 20 mai să fie, oficial, Ziua Mondială a Albinei. Propunerea a fost aprobată în unanimitate, iar 2023 este al șaptelea an în care celebrăm importanța albinelor în ecosistemul Planetei.
Realitatea este că, dacă albinele ar dispărea din lume, omul nu ar mai putea supraviețui, ca specie, mai mult de patru ani după aceea.
Este un citat celebru din Albert Einstein care oficializează această concluzie științifică, altminteri deosebit de logică: de existența albinei și de rolul său în polenizare se leagă principalele noastre surse de hrană.
La începutul colaborării cu myhive – „stupul” în care îmi desfășor activitatea de freelancer – am scris despre principiile stupului aplicate la o comunitate de business.
Pentru că numele comunității și principiile sale de funcționare împrumută din înțelepciunea și valorile vieții într-un stup de albine – o realizare inginerească în toată regula, inspirațională pentru orice tip de comunitate modernă – cei de la myhive celebrează, luna aceasta, Ziua Mondială a Albinei.
Nu o fac doar printr-o sărbătorire formală, ci în mod concret și aplicat, ca în fiecare an: în 2018 și 2019 au organizat târguri apicole în toate clădirile, pentru a susține apicultorii români, din 2019 au început să organizeze ateliere despre albine și despre importanța lor, iar anul acesta au trecut la nivelul următor… adoptând un stup.
Mai precis cinci stupi, câte unul pentru fiecare clădire #myhive din România.
Totodată, #myhive își dorește să promoveze ideea de a adopta stupi atât în rândul oamenilor din comunitate, cât și în cel al partenerilor, al rudelor, prietenilor și a tuturor celor care intră în contact cu această informație valoroasă.
Cu cât mai mulți stupi „adoptați”, cu atât mai bine!
Un stup poate fi adoptat atât individual, cât și la nivel de familie, de gașcă de prieteni sau de departament dintr-o companie. Sau chiar la nivelul unei întregi companii.
Ca membru #myhive, eu una am adoptat un stup la nivelul familiei, având în vedere că tatăl meu – nepot de apicultor – este un mare iubitor (și consumator) de miere.
Multe dintre amintirile tatălui meu se leagă de stupii unchiului său, care nu mai este printre noi de câteva decenii.
Auzind poveștile din familie, pe această temă, am înțeles de mică cât de complexă și dificilă este munca de apicultor.
Comunicarea #myhive pe tema importanței albinelor în bunăstarea planetei per ansamblu nu se oprește luna aceasta, ci face parte dintr-o strategie esențială de comunicare pe termen lung.
Și ce început mai bun decât să faci ceva concret pentru a ajuta o cauză?
CE ÎNSEAMNĂ SĂ ADOPȚI UN STUP?
Proiectul „Adoptă un stup” a fost dezvoltat de către cei de la Pollenity, o organizație care susține apicultura încă din 2015, găsind metode ingenioase de a face legătura între oameni și lumea albinelor.
Ideea de a adopta – la propriu – un stup este o inovație pentru industria mierii și un mod de a susține în mod real apicultorii.
Cum funcționează? Sub forma unui abonament, fiecare persoană interesată (sau grup, după caz) poate sprijini un apicultor, în schimbul livrărilor lunare de miere provenind din acel stup.
Practic, un singur stup adoptat înseamnă să susții 60.000 de albine, precum și munca deloc facilă a unui apicultor cinstit.
Mierea nu este amestecată, ci fiecare persoană care adoptă un stup va primi miere exclusiv de la apicultorul pe care a ales să-l susțină. Totodată, mierea apicultorilor selectați este testată în laborator pentru puritate, ca garanție pentru toți clienții care se angajează să-i susțină.
Firește, cei care își doresc pot comunica direct cu apicultorul și pot chiar să meargă să viziteze stupii, aflând mai multe despre lumea fascinantă a albinelor.
În acest moment, Pollenity are contracte cu 11 apicultori locali care dețin aproximativ 2200 de stupi, operând în locații pe tot teritoriul țării: Moara Vlăsiei, Răcari, Hoghilag, Sat Romanu, Dănești, Caraș Severin, Chechiș, Negostina, Sălciile, Sat Perșunari și Negreni.
Detaliile legate de cum poți adopta un stup le găsești AICI.
Tot de pe site-ul Pollenity poți cumpăra și câte un borcan de miere, punctual, de la apicultorii verificați cu care lucrează organizația.
Foto: Unsplash, Fine Society