Despre tot ce-i fin și fain

Jacob & Co, brandul care a transformat ceasurile în spectacol, s-a lansat în România

By 7 noiembrie, 2023Culture, Lifestyle
read time 5 min
 
7 noiembrie, 2023

Jacob & Co, brandul care a transformat ceasurile în spectacol, s-a lansat în România

Concepute într-o manufactură din Geneva, ceasurile Jacob & Co reprezintă o îmbinare spectaculoasă între orologerie și bijuterie, duse la cel mai înalt nivel. Orologeria Galt a adus în România brandul creat de Jacob Arabo, favoritul celebrităților și omul al cărui nume a fost pomenit în versurile a nu mai puțin de 68 de melodii diferite.

by

Există istorii orologere care încep ca în cărțile vechi de povești, cu un A fost odată ca niciodată, fiindcă originea lor se duce atât de departe în timp încât ne folosim imaginația pentru a călători în vremurile în care ei reușeau recorduri incredibile.

 

Acele povești constituie fundamentul pe care se bazează orologeria de vârf și motivul principal pentru care iubim ceasurile: precizie, istorie, tradiție, atenție la detalii, meșteșug transmis din generație în generație.

 

Mai există apoi o categorie mică de povești recente, unde istoria se scrie în fiecare zi și unde totul se întâmplă atât de rapid încât pare un veritabil asalt asupra industriei orologere.

 

 

Brandul Jacob & Co se află în această a doua categorie, fiindcă are puțin peste 25 de ani, dar a reușit performanțe care îl fac ușor de recunoscut și de iubit atât de către marii colecționari, cât și de celebrități și de publicul larg.

 

De la ceasul Billionaire, de 18 milioane de dolari, cu 239 de diamante de 260 de carate, până la piese orologere care îmbină doze atât de mari de tehnică și artă încât devin repere ale industriei, Jacob & Co folosește meșteșugul de bijutier în designul unor ceasuri atât de elaborate tehnic încât este imposibil de găsit vreo demarcație între cele două arte.

 

De exemplu, remarcabila serie Astronomia, cu un calibru prevăzut cu flying tourbillon și cu un sistem de platforme culisante pe trei axe, este o realizare tehnică de vârf pe care Jacob o reinterpretează de fiecare dată la nivel vizual, folosindu-și imaginația de bijutier.

 

 

Pentru una dintre piesele din serie, Astronomia Solar, fiecărei planete din Sistemul Solar în corespunde o piatră într-o nuanță cât mai asemănătoare coloritului pe care îl are planeta reală: granit alb pentru Mercur, rhodonit pentru Venus, Piatra Soarelui pentru Marte, cristal de pietersit pentru Jupiter, ochi de tigru pentru Saturn, calcit albastru pentru Uranus și Lapis Lazuli pentru Neptun. Soarele este reprezentat de citrin.

 

Practic, ceasul recreează Sistemul solar, pe un calibru care creează mișcare în două direcții: în timp ce acele care indică timpul se rotesc într-o direcție, baza din aventurin albastru pe care sunt plasate planetele se rotește în sens opus, finalizând o rotire completă la fiecare 10 minute.

 

Dinamismul mișcării face ceasul să prindă viață și să pară un organism viu, independent, doar întâmplător conectat de încheietura posesorului.

 

 

Din același registru, pentru modelul Astronomia Casino apăsarea unei coroane chiar pune în mișcare ruleta, astfel încât să poți folosi ceasul de la mână oricând dorești să-ți pui la încercare norocul: o bilă din ceramică albă se rotește aleatoriu, la fel ca o ruletă reală, și aterizează de fiecare dată pe câte un număr.

 

 

 

Jacob are chiar și propria tăietură de diamant patentată: Jacob-Cut, adică diamantul cu 288 de fațete, folosit în multe dintre creațiile sale, de exemplu în fantasticul model Astronomia Sky, din imaginea alăturată.

 

Povestea antreprenorială a lui Jacob Arabo, creatorul actualului Jacob & Co, a început în 1986 și s-a construit mai întâi pe seama bijuteriilor fine, Arabo fiind primul bijutier care a impus în lumea celebrităților bijuterii cu diamante pentru bărbați.

 

Și primii bărbați care s-au îndrăgostit de creațiile lui au fost, bineînțeles, rapperii și hip-hoperii anilor 2000.

 

Dacă ascultați versurile unor melodii clasice de rap și hip-hop, veți întâlni un personaj evocat deopotrivă de Beyonce, Jay-Z, 50 Cent sau Kanye West, sub numele pe care i l-a dat primul său client faimos, celebrul Notorious B.I.G: Jacob the Jeweler.

 

Bijutierul Jacob este chiar Jacob Arabo și este menționat în nu mai puțin de 68 de melodii diferite.

 

De exemplu, în melodia Fighting Temptations, interpretată de Beyonce și Missy Elliott, există un vers care sună cam așa: I got so much ice I even scare Jacob, aluzie la termenul de argou ICE, însemnând diamante sau bijuterii scumpe.

 

În lumea ceasurilor, Jacob a intrat mai întâi tot ca bijutier, creând în 2002 modelul Five Time Zones, un ceas încrustat cu pietre prețioase, cu mecanism quartz și patru sub-cadrane colorate care arătau ora în New York, Los Angeles, Tokyo și Paris.

 

La nivel tehnic, ceasul nu avea nicio legătură cu lumea orologeriei fine, însă – fiind purtat de toate celebritățile, de la rapperi la Naomi Campbell – a creat un fenomen social care l-a îndreptat pe Jacob Arabo direct spre universul haute horlogerie.

 

Colorat și ireverențios, Five Time Zones a creat dorința oamenilor pentru ceasuri extravagante și curajoase, care să nu semene cu nimic din ceea ce se făcea până atunci.

 

Mergând direct la sursă, Jacob a preferat să-și creeze o manufactură proprie la Geneva, unde creează aproximativ 1500 de ceasuri anual, păstrându-și clientela celebră și marcând o serie de colaborări exclusiviste.

 

Printre acestea: Paramount (pentru ceasul The Godfather), NBC/Universal (ceasul Scarface), Bugatti (ceasul Chiron), artistul Alec Monopoly (modelul Astronomia unde planetele sunt, de fapt, piese de Monopoly), Ronaldo (pentru CR7) sau regretatul Virgil Abloh, pentru un Caviar Tourbillon cu 424 de rubine.

 

 

Fantasticul Opera Godfather a fost creat în parteneriat oficial cu Paramount și folosește un mecanism elaborat, creat in-house, prin care doi cilindri rotativi cu 36 de dinți se mișcă în raport cu două brațe, intepretând 120 de note din melodia emblematică a lui Ennio Morricone, din Nașul.

 

 

 

 

Modelul creat alături de Bugatti, Chiron, are un mecanism format din 578 de componente diferite și recreează senzația viscerală a unui motor Bugatti de 16 cilindri pe un cadran de ceas.

 

La apăsarea uneia dintre coroanele ceasului, acesta prinde viață: arborele cotit se întoarce și 16 pistoane pornesc într-o mișcare sus-jos, la fel ca un motor cu combustie.

 

Două turbocompresoare pe lateralul motorului se rotesc în timp ce motorul merge, contribuind la impactul vizual.

 

 

Puteți vedea ceasurile Jacob & Co în acțiune, într-un scurt video:

Piesele Jacob&Co se găsesc în exclusivitate la Orologeria Galt.

Foto: Jacob&Co

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK