Despre tot ce-i fin și fain

Make-Up artistul Guerlain, José Luis Yuvé: „Tendințele se adaptează, nu se iau de-a gata”

By 9 decembrie, 2017People
read time 5 min
 
9 decembrie, 2017

Make-Up artistul Guerlain, José Luis Yuvé: „Tendințele se adaptează, nu se iau de-a gata”

Am stat de vorbă cu make-up artistul internațional al brandului francez Guerlain – José Luis Yuvé – despre cum trebuie să privim tendințele în machiaj, care e ritualul de înfrumusețare cel mai scurt posibil și ce ar trebui să conțină un necessaire minim pentru un machiaj natural.

by

Pentru mine, Guerlain este unul dintre cele mai frumoase branduri de beauty. Pentru oricine a vizitat Parisul, este și brandul cu unele dintre cele mai frumoase vitrine din Orașul Luminilor. Printre cele mai vechi fotografii făcute de mine în Paris, pe vremea când imaginile se imortalizau pe rolă de film și se drămuiau cu grijă, cel puțin trei sunt cu vitrinele Guerlain de pe Champs-Elysées.

 

Casa Guerlain a fost fondată în 1828 de către Pierre-François Pascal Guerlain, un creator francez de parfumuri, care apoi a predat ștafeta mai departe, preț de patru generații, până când brandul a intrat în prestigiosul patrimoniu LVMH, alături de Louis Vuitton, Céline și Dior. În ultimii 20 de ani, Maison Guerlain și-a extins activitatea și înspre cosmetice, refuzând însă în mod repetat să se avânte în zona designului de modă și să urmeze tiparul clasic și extrem de profitabil al valorificării brandului în toate direcțiile.

 

Acesta este și unul dintre motivele pentru care mi-a plăcut mereu Guerlain și mi s-a părut o casă care încă își mai păstrează aerul de glamour parizian de altădată: în loc să facă de toate, doar pentru a-și crește brandul și cifra de afaceri, a preferat să se axeze pe ceea ce știa să facă cel mai bine. Parfumuri și cosmetice.

 

Dacă la capitolul parfumuri au scris legende cu parfumuri pentru case regale – spre exemplu cu Eau de Cologne Impériale a lui Napoleon al III-lea, care i-a adus lui Guerlain însuși titlul de parfumier oficial al Majestății Sale – în materie de beauty istoria e mai recentă, dar plină de produse devenite iconice. Doar dacă pomenim de „mărgelele” de pudră Meteorites, pudra autobronzantă multifuncțională Terracotta, cremele Abeille Royale și Orchidée Impériale sau rujurile Rouge G și KissKiss Matte, deja vedem în fața ochilor ambalajele lor ușor recognoscibile.

 

Guerlain e un brand discret, care „tace și face”, de asta am fost curioasă să stau de vorbă cu make-up artistul lor oficial, José Luis Yuvé, și să-i cer câteva sfaturi pentru femeile care, la fel ca brandul pe care el îl reprezintă, preferă să fie subtile în machiaj, scoțându-și în evidență atuurile naturale.

Fine Society: Care este cea mai veche amintire a ta despre lumea machiajului și despre Guerlain în general? Ai visat dintotdeauna la profesia ta de astăzi?

José Luis Yuvé: Cea mai veche amintire a mea legată de machiaj datează de când aveam trei ani. Mama mea și prietena ei cea mai bună o pregăteau pe sora mea pentru  aniversarea ei de 15 ani. În acel moment, cele trei manevrau un ruj de buze și în acel moment am văzut, pentru prima oară, cum o femeie își „desenează” gura. A fost incredibil și, chiar dacă eram atât de mic, îmi aduc aminte și acum cu claritate momentul, am imaginea în fața ochilor. Cu Guerlain m-am întâlnit prima dată când l-am descoperit pe Olivier Echaudemaison într-o carte despre frumusețe. Tocmai venise în companie și crease colecția Divinora. Țin minte că mi-am spus, în sinea mea: „Ce mi-ar plăcea și mie într-o bună zi să fac același lucru, pentru un brand atât de frumos”.

 

 

Cum crezi că a evoluat industria de beauty în ultimii 5 ani: am devenit mai simpli sau mai complicați în abordarea frumuseții?

La Guerlain concepem în prezent produse pentru femei care își doresc cea mai bună calitate posibilă. Acest gen de femeie se așteaptă să primească produse care să fie în același timp și ușor de folosit. Chiar dacă unele femei pot avea o înclinație sau un talent deosebit la machiaj, cele mai multe nu au decât 5, 10, maximum 15 minute pe zi pentru machiaj, plus încă vreo câteva răspândite pe parcursul zilei, pentru mici retușuri. Deci trebuie să fie ușor.

 

Există tendințe de make-up care intră și ies din modă și alte câteva care rămân pe termen lung, precum smokey eyes. Ce crezi că face un trend să rămână pe termen lung și să devină un clasic?

 

Eu iubesc tendințele și sunt mereu foarte curios în legătură cu moda. Am fost întotdeauna inspirat de trenduri, iar prietenii mei care conduc diferite case de modă sunt adesea o inspirație puternică pentru mine atunci când îmi arată țesături sau panglici.

 

Această colecție toamnă-iarnă 2017-2018 este multifațetată din toate punctele de vedere, dar ceea ce mi-a plăcut cel mai mult este atitudinea NUDE. De la buzele de divă până la accentele metalice.

 

Când creez un look sau un machiaj, îmi place foarte mult să personalizez, ador acel moment în care femeia se privește în oglindă și se redescoperă pe ea însăși.

 

Eu privesc machiajul ca pe un accesoriu, iar femeile pe care le cunosc în toată lumea, dar mai ales pariziencele, sunt mai interesate de ADAPTAREA tendințelor la nevoile lor decât de ADOPTAREA tendințelor de-a gata.

Care sunt cele trei lucruri pe care orice femeie ar trebui să le aibă în kitul ei de frumusețe și de ce?

Un necessaire ar trebui să conțină cam așa: câteva rujuri care să se potrivească în orice context care poate apărea pe parcursul unei zile. Neapărat un ruj roșu-puternic, precum KissKiss Matte în nuanța Spicy Burgundy M330. O pudră compactă care să permită retușuri, precum Lingerie de Peau Cushion. O Terracotta, pentru un ten super-radios. Și bineînțeles parfum. Fără parfum, nu există mister.

 

Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit în carieră și de la cine?

Să am grijă de mine însumi. Cineva mi-a spus demult acel dicton cu trupul care este templul în care locuiește sufletul. Chipul nostru este parte din acest templu și trebuie să avem grijă de el și de noi.

 

Cum ai descrie femeia Guerlain: cum arată rutina ei de frumusețe, ritualurile ei? Cum o vezi: extravagantă, discretă, elegantă, sobră?

Femeia Guerlain este femeia care caută produse de cea mai bună calitate, ușor de folosit și care să dureze. E foarte femină și poate fi mamă, soție, femeie indepedentă, dar e conștientă de faptul că felul în care se îngrijește este ceea ce se reflectă în lume. Eu și ea împărtășim gustul pentru un machiaj rafinat, care în primul rând scoate în evidență trăsăturile naturale. Ne jucăm cu nuanțe, umbre și rujuri, ne imaginăm situații și combinăm nuanțele cu bijuteriile și garderoba. Din asta mă inspir și așa creez diferitele look-uri posibile, ușor de adaptat fiecărei ocazii care poate apărea în viața de zi cu zi.

 

Care este produsul tău Guerlain favorit în sesiunile de machiaj?

Iluminatorul Precious Light, chiar și soții prietenelor mele și prietenii mei de gen masculin îl folosesc. Toți spun că, atunci când încep să vorbesc despre el și să le explic, e aproape imposibil să nu-și dorească să-l aibă!

 

Ce ai sfătui-o pe o femeie care vrea să aibă un machiaj subtil și flatant, dar nu are foarte mult timp la dispoziție?

I-aș recomanda să-și facă o rutină zilnică, un ritual de 10 minute. Dacă o femeie nu are nici măcar zece minute pentru a-și scoate în evidență frumusețea și a se bucura de propria persoană, atunci nu se iubește suficient pe ea însăși.

 

Crezi în produse multifuncționale? Putem într-adevăr să facem mai mult cu mai puțin sau este doar un trend trecător?

Da, cred în multifuncțional, iar Guerlain a fost unul dintre brandurile care au inovat pe acest domeniu, încă din 1828. Baume of Rose a fost precursorul mix-ului de ruj, fard și contur, încă din secolul XIX. La Petite Robe Noire LIPS & CHEEKS este un exemplu din prezent, iar Terracotta, grație formulei hidratante, este multifuncțională și permite o serie întreagă de look-uri pentru ten: de la ceva simplu – un aspect de piele sărutată discret de soare – până la cele mai sofisticate forme de contouring

 

 

Și care sunt cele trei noi produse Guerlain pe care orice femeie ar trebui să le încerce chiar acum?

Noua Blurring Base, Lingerie de Peau Cushion și, fără umbră de îndoială, KISSKISS MATTE.

 

 

Foto: Guerlain

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK