Tradițiile în era tehnologiei: Vlad Țenu și Lana Dumitru duc meșteșugul popular în lumea digitală
Laboratorul de design Foraeva Studio, creat de arhitectul Vlad Țenu și designerul Lana Dumitru, face punte între tradiție și tehnologie, transformând portul popular românesc într-un dialog despre viitor.
Când un arhitect și un designer creează împreună un laborator de creație multidisciplinar, bazat pe tehnologie de ultimă oră, rezultatul nu poate fi decât spectaculos.
Doar că, spre deosebire de alte forme de artă care caută spectacolul cu orice preț, inclusiv la intersecția cu șocantul și bulversantul, Foraeva Studio îți taie răsuflarea folosind mijloace dintre cele mai subtile.
Expoziția prezentată la Romanian Creative Week de la Iași, după un debut la Milano Design Week, este o demonstrație concretă și coerentă a felului în care tehnologia și tradiția pot să coexiste în armonie, creând – în spațiul dintre ele – un loc pentru dialog și imaginație fără limite.
De la depărtare, veșmintele tradiționale imaginate de Vlad și de la Lana și-ar putea avea locul în orice retrospectivă culturală despre portul românesc străvechi.
De aproape, sunt întruparea a tot ceea ce citim în ultimii ani despre cum tehnologia de imprimare 3D va schimba lumea și despre cum inteligența artificială va modela viitorul.
Practic, fiecare „cusătură” tradițională devine un mod de reflecție asupra viitorului și asupra locului pe care tradițiile îl au în lumea contemporană: motivele grafice vechi de secole devin tridimensionale și iau forma unor texte care spun povestea obiectului, a unor simboluri sau a unor figurine înfățișând oameni în straie populare.
Așa cum portul popular este, în esența lui, un mijloc de a sintetiza simbolurile și istoria unui popor, în varianta 3D, portul popular devine o discuție despre evoluția acestor tradiții.
Cele mai multe dintre creațiile Foraeva Studio se localizează în această zonă a redobândirii moștenirii culturale și reinventare a ei pentru generațiile următoare.
Imprimarea 3D a fost realizată alături de Stratasys, iar colecția include, pe lângă piesele fizice, și o versiune virtuală, augmentată.
Folosind inteligența artificială, respectiv un algoritm specializat în interpretarea și recrearea modelelor tradiționale, portul popular prinde viață atât în plan fizic cât și sub forma unor scenarii vizuale spectaculoase.
Fără a-și propune să înlocuiască trecutul, Vlad și Lana creează un nou limbaj vizual, la un nivel de detaliu imposibil de conceput până acum.
Experiența celor doi în zona de arhitectură, design de produs, modă și bijuterii le-a adus deja recunoaștere internațională: o rochie din 25.000 de cristale și „animată” cu ajutorul tehnologiei a fost purtată de către celebra cântăreață Bjork și este expusă în prezent la Swarovski Crystal Worlds Museum din Austria
Puteți face un tur al colecției prezentate la Romanian Creative Week, într-un minut:
Pentru mai multe inspirații, personaje și povești, mă puteți urmări și pe pagina mea de Instagram.
Foto: Fine Society