Despre tot ce-i fin și fain

Vino să vezi luminițele și să auzi muzica!

By 12 noiembrie, 2019Lifestyle
read time 5 min
 
12 noiembrie, 2019

Vino să vezi luminițele și să auzi muzica!

Ce-ar fi dacă ne-am da voie să fim iar copii și să ne bucurăm de poate cea mai frumoasă manifestare publică a sărbătorilor de iarnă? Luminițele de Crăciun.

by

***Acest articol face parte dintr-un proiect mai amplu Fine Society & Sun Plaza***

Iubesc luminițele de Crăciun. Dintre toate manifestările publice și „comerciale” ale Crăciunului, de aceasta sunt dependentă. Firește că sărbătorile sunt despre cu totul altceva: despre familie, căldură, iubire, despre lucruri care nu costă nimic și care n-au legătură cu „parada”. 

 

Dar, pentru mine, și luminițele tot despre asta sunt: despre suflet și despre o bucurie instantanee și gratuită pe care o simți pe tot parcursul acestei perioade. Puține lucruri te fac să trăiești clipa mai intens și cu mai mult „mindfulness” decât o stradă inundată de luminițe.

 

Și serios acum… ce fel de Grinch trebuie să fii să nu-ți placă luminițele?

 

De fapt, exact cu aceste cuvinte am terminat de curând un „speech pro-Crăciun” în fața unui bun prieten care încerca să-mi explice cum toată treaba asta cu sărbătorile de iarnă și luminițele pe stradă și în magazine e o chestiune comercială, o conspirație globală menită să ne facă să consumăm, să hăpăim și mai mult, să alergăm ca bezmeticii prin magazine. Și, într-un fel, are dreptate.

 

Am scris de multe ori despre aberația brazilor împodobiți în vitrine în septembrie (nu râdeți, am văzut) și despre goana după cumpărături care transformă totul într-un stres, deci departe de mine vreun gând consumeristic. Dar totul, totul, până la luminițe!

 

Nu știu dacă fascinația asta cu luminițele are o explicație psihologică de găsit undeva în circumvoluțiunile copiilor care am fost cu toții, cert este că ele apasă un buton al bucuriei undeva în noi.

 

Să vezi Bucureștiul, care oricum e destul de gri – coloristic vorbind – cum se îmbracă în lumină mi se pare ceva de savurat intens și gurmand. E o bucurie pentru care nu trebuie să ne cerem scuze, ci s-o îmbrățișăm cu ambele mâini!

 

Nu știu dacă suntem noi, românii, mai cârcotași decât alte popoare, dar oricine a vizitat marile capitale ale lumii în perioada sărbătorilor știe că acolo vitrinele sunt o demonstrație de magie și spectacol, fiecare magazin întrecându-se în a face experiența trecătorilor cât mai memorabilă. Chiar te simți într-un „Winter Wonderland”. Și, recunosc, mi-aș dori ca și la noi comercianții să pună accent pe asta, nu doar pe superoferte, fiindcă va da un alt aer orașului.

 

Tocmai de asta, mi-a plăcut mult inițiativa celor de la Sun Plaza, de a lega momentul aprinderii luminițelor în centrul comercial de un eveniment în sine, care să le aducă oamenilor un strop de spectacol într-o zi obișnuită. 

 

Mai exact, Feli și Orchestra Simfonică București vor marca momentul aprinderii luminițelor printr-un concert de muzică clasică.

 

Muzică clasică la mall?

Da! Și mi se pare minunat.

 

Pe data de 14 noiembrie, la ora 19:00, pe Esplanada Sud a Centrului Comercial – adică exact în fața intrării principale din mall – cei 20 de membri ai Orchestrei Simfonice București vor ține un concert pe ritmuri clasice, un potpuriu de piese semnate de mari compozitori. 

 

Ulterior, pe scenă va intra Feli – una dintre vocile mele preferate din România, între noi fie vorba – și împreună vor marca momentul aprinderii luminițelor. Firește, seara nu se încheie acolo, ci va continua cu piese interpretate de Feli și de formația ei.

 

Pentru cei care sunt interesați de programul exact, evenimentul va începe la 19:00 fix, până la 19:40 va concentra Orchestra Simfonică București, pornirea luminițelor se va face undeva între 19:40 – 19:45, iar după aceea vor rămâne Feli & bandul ei.

 

Într-o existență zilnică pe alocuri copleșitoare, o seară cu muzică, lumină și un strop de magie e ceva pentru care nu trebuie să ne cerem niciodată scuze sau să ne justificăm în fața nimănui. Nici măcar în fața noastră, pentru că n-avem timp sau am putea să facem lucruri „serioase” în acest răstimp. 

 

Dimpotrivă, măcar în această perioadă a anului ar trebui să gândim exact cum ar face-o un copil: „Îmi aduce bucurie?”. ”O să zâmbesc? O să fiu fericit? O să mă facă să râd?”. Da? Viața e scurtă, hai să ascultăm muzica și să vedem luminițele.

 

Foto: Unsplash

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK