Despre tot ce-i fin și fain

Vizită la Matera, misterioasa cetate de piatră din provincia italiană Basilicata

By 3 august, 2022Travels
read time 4 min
 
3 august, 2022

Vizită la Matera, misterioasa cetate de piatră din provincia italiană Basilicata

Este mai veche decât Roma, ascunde o istorie de 9.000 de ani și este locul în care s-au turnat multe filme celebre, inclusiv ultima peliculă din seria James Bond cu Daniel Craig în rolul principal. Matera este un loc cu o energie mai stranie decât poate surprinde orice fotografie.

by

Am ajuns și la Matera în ultimul periplu prin Italia.

 

De fapt m-am întors in timp la Matera, pentru că acest district Sassi  – denumire care vine de la “piatră”, în dialect – este cu 5.000 de ani mai vechi decât… Roma.

 

Bazele lui au fost puse in paleolitic, iar de-a lungul timpului pe aici au trecut grecii, romani, longobarzii, bizantinii, șvabii, aragonezii, bourbonii… și să continui?

 

Până în anii ‘50, când a intrat în atenția autorităților, oamenii trăiau aici în sărăcie lucie, în încăperi săpate în piatră, asemeni peșterilor, fără minime condiții, dar cu un sistem antic de colectare a apei pluviale care a făcut ca Matera să intre pe lista monumentelor UNESCO.

 

În anii ‘50, un scriitor italian numit Carlo Levi a venit aici să documenteze o carte despre sudul Italiei, iar Matera a fost descrisă într-o singură propoziție: “Locul în care morții sunt ingropați deasupra viilor”.

 

 

Era un fel de a spune, pentru că orașul este așezat pe opt niveluri, care au evoluat de-a lungul secolelor, iar unele cripte vechi au fost descoperite în niveluri situate deasupra celor locuite în prezent.

 

Acea afirmație a atras însă atenția autorităților, care au decis in următorii ani să evacueze forțat cei aproximativ 16.000 de oameni care mai locuiau în grotele din Matera.

 

Unii au rămas clandestin, ascunzându-se de autorități, iar alții s-au mutat forțat in alte zone din Basilicata.

 

Cert este că Matera a fost restaurată, iar în 1993 a intrat în UNESCO, districtul fiind locuit în prezent de circa 3000 de oameni, în condiții adaptate vremurilor noastre.

 

Datorită aspectului straniu și aproape neatins de lumea modernă, Matera a fost un loc predilect de filmare pentru multe pelicule celebre, inclusiv „The Passion of Christ” (2004), filmul lui Mel Gibson cu Maia Morgenstern în rolul Fecioarei Maria.

 

Tot aici s-au mai turnat „Ben Hur” (2016), „Wonder Woman” (2017), dar și prima parte din ultimul James Bond cu Daniel Craig – No Time to Die.

 

Localnicii se amuză și acum pe seama faptului că echipa de filmare a cheltuit 30.000 de euro (cel puțin așa susțin ei) pe Coca-Cola pe care au turnat-o pe străzi pentru ca pavajul să aibă aderență mai mare la scenele cu urmăriri de mașini din film.

 

Nu cred că e neaparat folclor, fiindcă străzile din Matera sunt lustruite de timp și teribil de alunecoase.

 

Am făcut și un reel de Instagram cu atmosfera din Matera și cu locurile în care s-a filmat „No Time to Die”:

 

 

 

 

 

Pentru mai multe locuri, idei și inspirații, mă puteți urmări și pe pagina mea de Instagram.

Foto: Fine Society

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK